Καλό ταξίδι, Λευτέρη

Καλό ταξίδι, Λευτέρη

«Κηδεύεται σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι στο νεκροταφείο της Νέας Μάκρης ο σεναριογράφος και συγγραφέας Λευτέρης Καπώνης», λέει η είδηση.

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα | red line

Δεν ξέρω αν ο θάνατος είναι μια διαδικασία διαχείρισης της απουσίας σε επίπεδο μνήμης, αλλά ότι κι αν είναι, η είδηση του θανάτου ενός ανθρώπου με τον οποίο συναντήθηκες, θα έρχεται να ακουμπήσει μέσα σου, όχι τη ματαιότητα της στιγμής «που περνά και χάνεται», αλλά εκείνη τη δυναμική του στιγμιαίου χρόνου, που μόνο αν ικανοποιήσει τις αισθήσεις και ικανοποιηθεί απ’ αυτές, μπορεί να περάσει και να χαθεί. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση είναι σαν να μην άρχισε ποτέ.

Ο Λευτέρης Καπώνης, κατά το βιογραφικό του, γεννήθηκε στη Γουριά Μεσολογγίου το 1947. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, συνελήφθη για τη δράση του ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών και εκτοπίσθηκε για δυόμιση χρόνια.

Εργάστηκε ως σεναριογράφος στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, για την οποία έγραψε τριάντα πέντε σίριαλ, μεταξύ των οποίων: «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή», «Τζιβαέρι», «Εραστής δυτικών προαστίων», «Η απλή μέθοδος των τριών», «Το σημάδι του έρωτα». «Ελλάς το μεγαλείο σου» κ.α.

«Θεωρώ πως η κοινωνία η ίδια σου δίνει το υλικό για τη δουλειά, αλλά πρέπει να κυκλοφορείς» έλεγε. «Εγώ κυκλοφόρησα. Πήγαινα στο γήπεδο, στα καφενεία. Δεν ήμουν μέλος ενός κλειστού λόμπι. Δεν ένιωσα μέλος του τηλεοπτικού πράγματος».

Η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα από την οποία έπασχε έγινε την ημέρα που του προτάθηκε να ξεκινήσει το νέο κύκλο της σειράς «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή».

Καλό ταξίδι, Λευτέρη.