Ανευθυνότητα ή κάτι άλλο;

Ανευθυνότητα ή κάτι άλλο;

Μια ανοιχτή επιστολή, την οποία απέστειλε χθες το απόγευμα η κ. Κωνσταντίνα Μπάδα προς το Δήμαρχο Αγρινίου, κ. Γιώργο Παπαναστασίου, έρχεται να «ανοίξει τον ασκό του Αιόλου», για τον τρόπο με τον οποίο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η διοίκηση του καταργημένου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαχειρίστηκαν μια υπόθεση που αφορά στην κοινωνική ιστορία της πόλης. Μια επιστολή – μαρτυρία, η οποία, πέρα από κάθε αμφιβολία, έρχεται να αναδείξει τις ευθύνες και την ολιγωρία όλων εκείνων, που είχαν την ευθύνη της διαφύλαξης μιας σημαντικής κοινωνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά αποδείχτηκαν κατώτεροι, όχι μόνο των λόγων τους, αλλά και των περιστάσεων.

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα

Πριν δούμε όμως την επιστολή, θεωρούμε απαραίτητο να υπενθυμίσουμε, ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου η δημοτική παράταξη ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ρώτησε τη σημερινή δημοτική αρχή, αν γνωρίζει για την τύχη ενός σημαντικού αρχείου εγγράφων, καθώς και μιας σειράς μηχανημάτων επεξεργασίας καπνού, τα οποία η οικογένεια των Αδελφών Παναγόπουλου παραχώρησε για τη δημιουργία ενός Μουσείου Καπνού στην πόλη του Αγρινίου.

Η απάντηση του αντιδημάρχου κ. Σπύρου Αδάμη ήταν σαφής και εξοργιστική ταυτόχρονα: «αυτά έχουν χαθεί όλα», είπε, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο από 56:06 έως 1:01:23.

Η απάντηση αυτή, όπως, ίσως παρατηρήσατε στον τίτλο της αποθηκευμένης βιντεοσκόπησης του Δημοτικού Συμβουλίου στο youtube, δόθηκε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 και μέχρι χθες που η κ. Μπάδα απέστειλε την παρακάτω επιστολή απασχόλησε ένα μέρος της τοπικής κοινωνία την οποία χαρακτηρίζει το ενδιαφέρον γα τα πολύτιμα στοιχεία του παρελθόντος με όρους απαξιωτικούς για την προστασία και το ενδιαφέρον που οφείλει να επιδεικνύει ο Δήμος Αγρινίου για τόσο σημαντικά ζητήματα όπως η συγκεκριμένη δωρεά.

Ειπώθηκαν πολλά στα διάφορα πηγαδάκια που βλέπουν προς το δημοτικό κατάστημα είτε με θετικό είτε με αρνητικό βλέμμα και υπήρξε από συγκεκριμένους κύκλους προσπάθεια να απαλλαγεί των ευθυνών της η προ-προηγούμενη δημοτική αρχή, ρίχνοντας όλο το βάρος της απώλειας στη «μαύρη τρύπα» του καταργημένου τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος του νομού. Ίσως αυτοί οι ψίθυροι να έφτασαν στα αυτιά της κ. Μπάδα και ανέλαβε την πρωτοβουλία με αυτή την επιστολή να μιλήσει ανοικτά για το ζήτημα.

Η επιστολή, όπως προείπαμε, απευθύνεται στο Δήμαρχο Αγρινίου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου, την Αντιδήμαρχο επί θεμάτων  Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μαρία Παπαγεωργίου και ταυτόχρονα κοινοποιείται προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τον τοπικό τύπο.

Δείτε ΕΔΩ την επιστολή

Επειδή στο ζήτημα θα επανέλθουμε, και επειδή, κατά την εκτίμησή μας, τα μηχανήματα και τα αρχεία δεν χάθηκαν… ως δια μαγείας, η σημερινή δημοτική αρχή οφείλει στην τοπική κοινωνία μια σαφή απάντηση, για το ποιος και με ποιόν τρόπο «χάθηκαν”. Είναι σαφές ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα πρέπει να μπει, όχι πια με την μορφή ερώτησης , αλλά ως θέμα της ημερήσιας διάταξης, έτσι ώστε να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς και τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούσαν εκείνη την εποχή, να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία, επίσημα και θεσμικά, γι’ αυτή τους τη διαχείριση.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση, ότι η κοινωνική-δημοτική περιουσία αυτής της πόλης ούτε ασήμαντη είναι, ούτε «τύχη” στα χέρια κάθε «τυχερού” ή «άτυχου” διαχειριστή της.