Η Γιάννα του πρωτόκολλου και του φροντιστή των υποζυγίων (συνέχεια)/ του Γιώργου Παληγεώργου

Η Γιάννα του πρωτόκολλου και του φροντιστή των υποζυγίων (συνέχεια)/ του Γιώργου Παληγεώργου

  • |

 

 

Σούσουρο έξω απ’ τη αυλόπορτα της Γιάννας κι αμέσως μετά φωνές νευρικές και κόσμος αποσβολωμένος να παρακολουθεί την έκρηξη ενός άνδρα με χωρίστρα στα ζερβά, να λέει ακατάληπτα λόγια και οι αστυνομικοί να μην τολμούν να τον προσεγγίσουν.

Ήταν ο Αντώνης Σαμαράς που έβριζε τον εαυτό του, «..μω το κεφάλι μου……..», έλεγε και κάτι άλλα κορακίστικα, που κανείς δε μπόρεσε να ξεχωρίσει. Μάταια ο επιστήθιος φίλος του Γιώργος Συμπιλίδης, προσπαθούσε να τον ηρεμήσει.

– Άσε με ρε Γιώργο, έκανα γκάφα πάλι. Το γέρο Μητσοτάκη έλεγαν γκαφατζή κι εγώ βγήκα χειρότερός του.

– Γιατί πρόεδρε ηρέμησε, δεν έγινε τίποτε.

– Πως δεν έγινε, καθυστέρησα, έπρεπε να έρθω στην ώρα των πρώην πρωθυπουργών κι ήρθα τώρα που έρχονται οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας.

– Καλομελέτα κι έρχεται πρόεδρε. Αν ξαναγίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας, τον έχω ικανό να σε κάνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Που θα βρει δεξιότερο από σένα;

– Έχεις δίκιο Γιώργο, σαν εμένα δε θα βρει ο Αλέξης, ούτε δεξιότερο, ούτε επιδεξιότερο.

– Ναι Πρόεδρε δε μπορεί να μη λάβει υπ’ όψιν του τα προσόντα σου ο Τσίπρας. Εξ άλλου το 1ο μνημόνιο μαζί το καταψηφίσατε.

– Βέβαια, βέβαια, ..μω το κεφάλι μου, τόχα ξεχάσει αυτό.

Σιγά-σιγά ηρέμησε ο κύριος Σαμαράς και περνούσε την αυλόπορτα κατευθυνόμενος προς την κύρια είσοδο του Μελάθρου της Γιάννας, που είχε βγει στο πλατύσκαλο για την προϋπάντηση.

– Κύριε πρόεδρε, κύριε Σαμαρά αργήσατε, τώρα είναι η ώρα της προσέλευσης του κύριου Παυλόπουλου.

– Αυτόν που με γκρέμισε από Πρωθυπουργό για να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι είναι και Καλαματιανός-συντοπίτης μου;

– Λυπάμαι κύριε Σαμαρά, δε μπορώ να σας υποδεχτώ, πηγαίνετε απ’ την πλαϊνή πόρτα κι ας αποσιωπήσουμε την αργοπορία σας.

– Μα εγώ που είμαι απόγονος των Μπενάκηδων, που είμαι δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα;

– Τα έχουμε υπ’ όψη μας αυτά κύριε Σαμαρά, μας έχει ενημερώσει ο Καρατζαφέρης ότι η προγιαγιά σας είχε γράψει προφητικά για σας «τον τρελαντώνη».

– Μα είμαι και κουμπάρος του Μανώλη Μητσιά!

– Μα πως είναι δυνατόν; Ο κύριος Μητσιάς είναι σοβαρός κι αξιοπρεπής άνθρωπος.

– Δεν είναι μόνο αυτά, εμείς στο Σαμαραίϊκο έχουμε και το αριστείο αντιγραφής. Και όχι μόνο αυτό , αλλά αντέγραψε από μας κι ο Τσίπρας!

– Μα τι λέτε κύριε Σαμαρά; Τον σταμάτησε έξαλλη η Γιάννα.

– Ναι, εγώ έκανα τον αντιμνημονιακό μέχρι να γίνω Πρωθυπουργός κι ύστερα έφερα το επόμενο μνημόνιο• το ίδιο έκανε κι ο Τσίπρας κυρία Αγγελοπούλου, μας αντέγραψε κατά λέξη. Μόλις έγινε Πρωθυπουργός έγινε μνημονιακός! Με πνίγει το άδικο, ..μω το κεφάλι μου!

– Τι σχέση έχουν αυτά χριστιανέ μου με τα 200 χρόνια από το 1821 που γιορτάζουμε;

– Και τότε αντιγραφές θα έκαναν κυρία Αγγελοπούλου, αλλά η κλεφτουριά και τ’ αρματολίκια στη Ρούμελη και στο Μοριά δεν ήξεραν γράμματα και στο κρυφό σχολειό δεν είχανε φως να βλέπουν ν’ αντιγράψουν. Αυτό το ξέρω καλά, μου το είπε η Ρεπούση, όταν συγκυβερνούσα με τη ΔΗΜΑΡ (και το ΠΑΣΟΚ).


(…συνεχίζεται)