Η Αιγιάλεια πνίγεται στα σκουπίδια της

Η Αιγιάλεια πνίγεται στα σκουπίδια της

  • |

Οξύνεται το πρόβλημα με τα σκουπίδια στον Δήμο Αιγιαλείας στον νομό Αχαΐας. Οι κάτοικοι νιώθουν παγιδευμένοι βλέποντας τον δήμο να ακολουθεί πιστά τη φιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Το μόνο που κατάφερε ο δήμαρχος ήταν να παραδώσει στον ιδιωτικό τομέα την υπόθεση με άγνωστο βέβαια ακόμα το κόστος, που όμως, όπως όλα δείχνουν, είναι πολύ βαρύ.

Γιώργος Σταματόπουλος

Σημειώνει το Συντονιστικό για τα απορρίμματα: «Παρά τους πανηγυρισμούς και τις ευχαριστίες του δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου προς τον υπουργό Εσωτερικών και προς τους δύο βουλευτές της Ν.Δ. για τη λύση που τάχα δόθηκε στην Αιγιάλεια στο μείζον πρόβλημα των απορριμμάτων εκείνο που διαπιστώνουμε και βιώνουμε καθημερινά είναι ότι λύση στην άμεση αποκομιδή όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά θα μας απασχολήσει για πολλούς μήνες, με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις». Φορείς και σύλλογοι έχουν επιδώσει (7 Ιουλίου) ψήφισμα στον δήμαρχο, συναντήθηκαν τρεις φορές με τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, με τον νέο δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο και με τον νέο περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη.

Τι προέκυψε απ’ αυτά; Μια τρύπα στο νερό. Ούτε σχέδιο υπάρχει για τη διαχείριση, ούτε κανένας σχεδιασμός για την άμεση αποκομιδή. Χρήματα στον δήμο δεν υπάρχουν. Αυτά που τάχα εξασφαλίστηκαν [600.000 ευρώ] δεν αρκούν ούτε για «ζήτω». Αμ’ ετούτο; Από τον στόλο των 25 απορριμματοφόρων του Δήμου Αιγιαλείας είναι ζήτημα αν την 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργούν δυο-τρία· λόγω βλαβών, παρακαλώ. Η λύση να μεταφερθεί ο όγκος των σκουπιδιών στο εργοστάσιο Κοζάνης ξεπερνά σε κόστος τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ. Αρα; Αρα βρόμα και δυσωδία σε μία από τις πιο όμορφες ακτές της Πελοποννήσου.

[Συγκέντρωση]

Μέσα σε τούτο το αδιέξοδο [μέσα στο γενικό μπάχαλο της χώρας] ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλιών Ακράτας καλεί εσπευσμένα συγκέντρωση, την Τρίτη 13 Αυγούστου και ώρα 11.00, στα φανάρια της παλαιάς εθνικής οδού (διασταύρωση Ακράτας).

Ζητούν: ● Αποκατάσταση του μολυσματικού και υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ Αιγείρας ● Οριστική και βιώσιμη λύση για τη διαχείριση απορριμμάτων όλης της Αιγιαλείας ● Αποκομιδή όλων των συσσωρευμένων σκουπιδιών και καθαρισμό της περιοχής ● Αμεση δημοπράτηση του έργου κατασκευής των αποχετευτικών δικτύων των παραλιακών οικισμών της Ανατολικής Αιγιαλείας.

Ο φιλελευθερισμός δεν είναι πανάκεια. Η λύση του ιδιωτικού τομέα είναι πανάκριβη, εξοντωτική για τις «δυνατότητες» του δήμου –όπως παντού. Το πρόβλημα οξύνεται, η μόλυνση εξαπλώνεται. Στα δύσκολα φαίνεται ο δήμος και η κυβέρνηση. Τι πράττουν; Τίποτα. Τα παιδία παίζει. Είναι η μοίρα της χώρας που δεν παράγει πολιτισμό. Παραμένουμε απολίτιστοι και ως κοινωνία και ως εξουσιαστικοί θεσμοί. Και είναι ντάλα καλοκαίρι. Με τις «υγείες» μας… Τέλος πάντων, καλό θα είναι να συγκεντρωθούν στις 13 Αυγούστου πολλοί.

.efsyn.gr