Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ

Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ

  • |

Η Δυτική Ελλάδα παραμένει μια από τις περιφέρειες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας που ξεπερνά το 23%. Παρά τη ρητορεία κυβέρνησης και Περιφερειακής Αρχής για επιδοτήσεις, προγράμματα και αναπτυξιακά σχέδια, η πραγματικότητα είναι ζοφερή, ωθεί τους νέους ανθρώπους στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Η σταθερή εργασία παραμένει δυσεύρετη ,κανόνας είναι πλέον οι ολιγόμηνες συμβάσεις, ενώ πληθαίνουν τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, των εργατικών ατυχημάτων, κυριαρχεί η ανασφάλιστη ελαστική εργασία η εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών γης. Με λίγα λόγια, λίγη δουλειά, λίγα λεφτά, λίγη ζωή!

 Οι οδικοί άξονες και οι συγκοινωνίες παραμένουν στο έλεος των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, των πολιτικών συμφερόντων και ανταγωνισμών. Η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού περικόπηκε άγρια,η Πατρών-Πύργου θα βρεθεί σύντομα στο έλεος των κατασκευαστικών εταιριών που έχουν αναλάβει τα διάφορα τμήματά της. Οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι Αθήνας-Πάτρας (Ολυμπία Οδός) και Αντίρριου-Ιωαννίνων (Ιονία Οδός) και φυσικά η Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο έχουν εκχωρηθεί για 40 χρόνια στις εταιρίες παραχώρησης και με τα πανάκριβα διόδια σπρώχνουν τους κατοίκους στην χρήση του παλιού και επικίνδυνου οδικού δικτύου. Το Αγρίνιο παραμένει αποκομμένο, χωρίς σύνδεση με την Ιόνια Οδό, όπως και άλλες πόλεις, χωριά, λιμάνια, αεροδρόμια. Η σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας με τον Πύργο και την Καλαμάτα παραπέμπεται στις καλένδες κάποια στιγμή τις επόμενες… δεκαετίες. Αποδεικνύεται ότι τα μέσα σταθερής τροχιάς που αποτελούν τον πιο οικολογικό, ασφαλή και οικονομικό τρόπο μετακίνησης για τους κατοίκους και τα προϊόντα αποτελούν τελευταία επιλογή, για την κυβέρνηση την περιφερειακή αρχή , τους κατασκευαστικούς ομίλους και τα τοπικά συμφέροντα.

Τα αεροδρόμια Ακτίου, Αράξου, Ανδραβίδας, αντί να αποστρατιωτικοποιηθούν και να διασυνδεθούν με τις άλλες μεταφορές (τρένο, λιμάνια, δρόμους), έγιναν ορμητήρια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ! Το αεροδρόμιο του Ακτίου ανήκει πια στην Fraport, η σύμβαση της οποίας εμποδίζει την ανάπτυξη του αεροδρομίου της Ανδραβίδας, ενώ αναζητείται επενδυτής-αγοραστής και για το αεροδρόμιο του Αράξου!
Η ενεργειακή πολιτική της περιφερειακής αρχής Κατσιφάρα ,υποτάσσεται στις ανάγκες των μεγάλων κερδοσκοπικών ομίλων και εταιριών. Η Περιφέρεια, έχοντας αποδεχτεί τον αποκλεισμό της Δυτικής Ελλάδας από τα δίκτυα φυσικού αερίου, ετοιμάζεται να δημιουργήσει μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στο λιμάνι Κατάκωλου, της Πάτρας, του Πλατυγιαλιού το οποίο θα μεταφέρεται με πλοία, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας και της ΒΙΠΕ και δευτερευόντως τις ανάγκες των νοικοκυριών. Παράλληλα η Δυτική Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους και βίαιες επεμβάσεις στο περιβάλλον μετά την παραχώρηση του Πατραϊκού Κόλπου, του Κατάκολου, των χερσαίων οικοπέδων Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας , αλλά και την επικείμενη παραχώρηση των οικοπέδων του Ιονίου, στις πετρελαϊκές εταιρείες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η ενέργεια αυτή εκτός από πρωτοφανείς οικολογικές επιπτώσεις, σημαίνει ουσιαστικά την ισόβια εκχώρηση της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου σε πολυεθνικούς ομίλους.
Μεγάλο ποσοστό των δημόσιων εκτάσεων της Δυτικής Ελλάδας εκχωρήθηκε στην ΕΤΑΔ Α.Ε., ενώ πολλές εκτάσεις έχουν ήδη εκχωρηθεί μέσω ΤΑΙΠΕΔ και προετοιμάζονται νέες επενδύσεις-ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών Πάτρας, Κατακόλου, Πλατυγιαλιού (Αστακού), των τουριστικών «φιλέτων» των Λουτρών Καϊάφα, των χώρων του πρώην εργοταξίου της γέφυρας στο Αντίρριο. Προωθείται η μετακύληση του κόστους για την εκμετάλλευση του νερού (φράγματα Μεσοχώρας ,Κρεμαστών, Ευήνου, Πείρου – Παραπείρου και Πηνειού, νερό Ερυμάνθου) στους κατοίκους μέσω των φορέων διαχείρισης με δομή Α.Ε
Οι αρδευτικές αγροτικές υποδομές ευρίσκονται σε άθλια κατάσταση, με τα δίκτυα ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ να μην έχουν συντηρηθεί εδώ και δεκαετίες, την αγροτική οδοποιία να μην έχει προχωρήσει σε πολλές περιοχές, χωρίς υποδομές για την βόσκηση ζώων, με τους αγρότες να πληρώνουν ακριβά για πετρέλαιο, ηλεκτρικό, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα. Παράλληλα η μείωση πιστώσεων και προσωπικού στις αρμόδιες διευθύνσεις της Περιφέρειας, αλλά και η ανάθεση όλων των εργασιών σε εργολάβους, έχει ως αποτέλεσμα την πλημμελή εκτέλεση προγραμμάτων όπως η δακοκτονία, ο εμβολιασμός αιγοπροβάτων, η καταπολέμηση των κουνουπιών κλπ, με καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή, όπως συνέβη φέτος με τους ελαιοπαραγωγούς.
Φυσικές καταστροφές. Η Περιφέρεια με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες του Φλεβάρη του 2015 του Δεκεμβρίου 2017 στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και τις συχνές χαλαζοπτώσεις, έντονες βροχοπτώσεις αλλά και τις συχνές πυρκαγιές που έπληξαν κυρίως το νομό Ηλείας, έδειξε ότι είναι ανοχύρωτη απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία, η εξασφάλιση μηχανημάτων για καθαρισμούς και διάνοιξη προσβάσεων, πυροσβεστικών οχημάτων, πυροσβεστικών αεροπλάνων αποτελούν τελευταία προτεραιότητα τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την Καλλικρατική Περιφέρεια αφού γνωρίζει ότι από τις φυσικές καταστροφές πλήττονται τα φτωχά στρώματα των πόλεων και της υπαίθρου.
Διάλυση Κοινωνικών Υποδομών και Πρόνοιας: Παραμένουν υποστελεχωμένες και οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας η υποβάθμιση των νοσοκομείων καθώς και η έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία Μεσολογγίου, Καλαβρύτων, Αιγίου, Αμαλιάδας, Κρεστένων. Πολλά σχολεία συνεχίζουν να στεγάζονται σε κοντέινερ στο Μεσολόγγι ή ακατάλληλα κτήρια, δεν υπάρχουν δομές σίτισης και στέγασης για αστέγους, μετανάστες, ρομά και άλλους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε καθεστώς ακραίας φτώχιας. Η Περιφέρεια εξαντλεί την κοινωνική της ευαισθησία στο μοίρασμα της Επισιτιστικής Βοήθειας, ΤΕΒΑ της ελεημοσύνης δηλαδή της ΕΕ με διανομή ελάχιστων τροφίμων 2-3 φορές το χρόνο σε απόρους, είτε σε εφήμερες δομές που στηρίζονται σε ευρωπαϊκά κονδύλια και στελεχώνονται από συμβασιούχους (Κέντρα Κοινότητας).
Διαχείριση Απορριμμάτων και Περιβάλλον: Η μη εφαρμογή του ΕΣΔΑ με όλες τις ανεπάρκειες αλλά και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) παρά τους ονομαστικά υψηλούς στόχους ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών, αποδεικνύεται στην εφαρμογή του μια ακόμα ευκαιρία για μοίρασμα δεκάδων εκατομμυρίων σε εργολάβους που επενδύουν στην κερδοφορία από την διαχείριση των απορριμμάτων. Το σχέδιο, παρότι έχει ψηφιστεί το 2016, παραμένει στα χαρτιά και η εναπόθεση απορριμμάτων συνεχίζεται να γίνεται σε κορεσμένους και επικίνδυνους ΧΥΤΑ Μεσολογγίου (ΧΥΤΑ Αιγείρας, Ξερόλακκα), ενώ με δεδομένο ότι οι όποιες δράσεις ανακύκλωσης θα χρηματοδοτηθούν αποσπασματικά, μεγάλο μέρος των απορριμμάτων θα καταλήξει στα εργοστάσια επεξεργασίας υπολειμμάτων ως σύμμεικτα απόβλητα. Στα εργοστάσια, ένα σε κάθε νομό, τα οποία κατά τα φαινόμενα θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ, αποβλέπει και πάλι η περιφερειακή αρχή και πολλοί δήμαρχοι.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εγκατάλειψη και εντείνεται η καταστροφή του Αμβρακικού, της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, της λίμνης Κοτυχίου, καθυστερεί η όποια μελέτη προστασίας για τη λίμνη Τριχωνίδα. Η τουριστική περιοχή Καστού-Κάλαμου μεταξύ Μύτικα Αστακού καταστρέφεται από την ρύπανση που προκαλούν οι μεγάλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Το Βελανιδόδασος στον Αστακό μνημείο της φύσης υλοτομείται καθημερινά. Το πλατυγιάλι το μεγαλύτερο λιμάνι κοντέϊνερ πύλη προς στην Δυτ. Ευρώπη κι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου παραμένει ανεκμετάλλευτο, ενώ ετοιμάζετε να γίνει η μεγαλύτερη αποθήκη υγροποιημένου μεταφερόμενου αερίου LPG και LNG.

Πίσω από το αναπτυξιακό όραμα που προβάλει η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, με την επίσημη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά και οι επίδοξοι διεκδικητές της, κρύβεται η πλήρης εναρμόνιση με τις μνημονιακές πολιτικές,η λογική των ιδιωτικοποιήσεων, η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών κύκλων και τοπικών μεγαλοσυμφερόντων.

Η Αντίσταση Πολιτών αγωνίζεται να εκφραστεί πάνω απ’ όλα στο κίνημα αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση η αγωνία και οι αγώνες εργαζομένων των ανέργων, κοινωνίας των αναγκών των πολλών.Ήταν επιλογή μας να είμαστε παρόντες στους αγώνες των αγροτών, για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, ενάντια στα αναπτυξιακά συνέδρια και απόντες από κυβερνητικές φιέστες, μπροστά όμως στην υπεράσπιση των αδυνάμων και κατατρεγμένων . Επιλέξαμε να μιλάμε με τη φωνή των διεκδικήσεων του λαού και όχι των τεχνοκρατών-πλασιέ των ΕΣΠΑ.

/anemosantistasis.blogspot.com