Καταπολέμηση της φτώχειας σε πρώτο πλάνο για την ΠΔΕ

Καταπολέμηση της φτώχειας σε πρώτο πλάνο για την ΠΔΕ

  • |

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της κοινωνίας, κάνει στροφή στην πολιτική της θέτοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της, τον σχεδιασμό δράσεων για την ανακούφιση των συμπολιτών μας, την άρση των ανισοτήτων, την καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε επιπτώσεων από την πολυεπίπεδη κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την χώρα μας.

Μαζί με το πλήρες και ολοκληρωμένο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης Πρόληψης, Ενημέρωσης και Προαγωγής Υγείας των πολιτών, που περιλαμβάνει δεκάδες δράσεις στις οποίες ενημερώνονται και εξετάζονται χιλιάδες πολίτες, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει την τοπική κοινωνία, την ενημερώνει, παρέχει υπηρεσίες φροντίδας σε άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένους, εξασφαλίζει τη διαμονή και τη διατροφή σε αστέγους ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, δημιουργεί κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο, δομές συσσιτίου, καθώς και κέντρα κοινότητας.

Ήδη εντάχθηκαν στο νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» συνολικά πέντε δράσεις ύψους πάνω από 9,5 εκατομμύρια ευρώ και ειδικότερα:

  • Πέντε (5) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία – ΚΔΗΦ, προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ,
  • Δύο (2) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων – ΚΗΦΗ, ύψους 225.000 ευρώ,
  • Έξι (6) Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ,
  • Τρεις (3) Δομές Αστέγων, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ και
  • Δεκαπέντε (15) Κέντρα Κοινότητας, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 ευρώ.

«Κάνουμε στροφή και αλλάζουμε πορεία. Βλέπουμε μπροστά μας τους συμπολίτες μας που υποφέρουν και αυτό δεν μπορούμε να το ανεχθούμε άλλο. Μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, του μοναδικού χρηματοδοτικού μας εργαλείου, δημιουργούμε δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συμπληρώνοντας πως «πρόκειται για μία ολοκληρωμένη πολιτική που εφαρμόζει η Περιφέρεια μαζί με την προληπτική υγεία που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου. Ο αδύναμος πολίτης θα βρει πλέον το σημείο αναφοράς του στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Στο Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» εντάχθηκαν όλες οι προτάσεις που υπεβλήθησαν από τους Δικαιούχους έπειτα από τις προσκλήσεις που δημοσιοποιήθηκαν και σε αρκετές περιπτώσεις με σημαντική υπερδέσμευση του προϋπολογισμού της πρόσκλησης, ενώ να σημειωθεί πως για την δημιουργία Κέντρων Κοινότητας και στους υπόλοιπους τέσσερις Δήμους της Περιφέρειας έχει ήδη εκδοθεί σχετική πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων.

Οι Δομές αυτές θα λειτουργήσουν με ευθύνη των δικαιούχων Δήμων, όπως πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας οι οποίοι είναι «ώρα να τρέξουν για να υλοποιήσουν άμεσα τις δράσεις αυτές. Διεκδικήσαμε χρήματα και τα φέραμε, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε αυτό το σύνολο παρεμβάσεων για την κοινωνία. Δε θα περιοριστούμε μόνο σε αυτά, θα έρθουν κι άλλα».

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει θέσει ως στρατηγικό της στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας με ανθρωπιά, αλληλεγγύη προς όλους, τους άνεργους, τους φτωχούς, τους συνταξιούχους και τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πάντοτε με στόχευση προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Διεκδικούμε ακόμα περισσότερα» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Από την πλευρά του Βαγγέλης Γεωργίου, προϊστάμενος της Μονάδας Α’: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας) σημείωσε πως «οι δράσεις αυτές είναι το δεύτερο μέρος ενός συνόλου δράσεων. Οι προηγούμενες αφορούσαν την ισότητα των δύο φύλων και τις ίσες ευκαιρίες. Έχουμε χρηματοδοτήσει με 17 εκατ. ευρώ δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών, στήριξης εργαζόμενων γονέων ΑμεΑ ή μη».

Τέλος, θα υπάρχει διαρκής υποστήριξη των δικαιούχων με ενημερωτικές συναντήσεις και ημερίδες, καθώς θα υπάρχει ανοικτή συνεργασία με την ΜΟΔ Α.Ε. για την υποβοήθησή τους αν και εφόσον ζητηθεί.

Υποστήριξη δομών με ενίσχυση προσωπικού

Ένα σημαντικό θέμα το οποίο τόνισε, κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, είναι η ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό στις δομές αυτές ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους.

Για την επιτυχημένη υλοποίηση των δράσεων, χωρίς καθυστερήσεις, έχει ήδη ζητηθεί από την Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) ΑΕ, την Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (ΕΥΘΥ) – ΕΣΠΑ και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΥΣΕΚΤ) η υποστήριξη των δικαιούχων με έμφαση στα θέματα πρόσληψης προσωπικού για την λειτουργία των Δομών.

Μιλώντας η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου σημείωσε πως θα γίνουν συνολικά 100 προσλήψεις στις Δομές αυτές. Θα προκηρυχθούν αυτές οι θέσεις από τους δικαιούχους Δήμους και οι διαδικασίες θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα, θα προσληφθούν στα Κέντρα Κοινότητας (60 άτομα), στις Δομές παροχής βασικών αγαθών (Κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια 10 άτομα και κοινωνικά φαρμακεία 10 άτομα) και στις Δομές για αστέγους (Υπνωτήρια 10 άτομα και Κέντρα Ημέρας 10 άτομα), με ειδικότητες κοινωνικών λειτουργών, οικονομολόγων, φαρμακοποιών, μαγείρων, βοηθητικού προσωπικού, γενικών καθηκόντων κ.α.