Κωνσταντάρας: “Αντισταθμιστικά ωφελήματα για τον Δήμο Θέρμου από την εκτροπή του Ευήνου”

Κωνσταντάρας: “Αντισταθμιστικά ωφελήματα για τον Δήμο Θέρμου από την εκτροπή του Ευήνου”

  • |

Ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, με έγγραφό του με θέμα “Αντισταθμιστικά ωφελήματα για τον Δήμο Θέρμου από την εκτροπή του Ευήνου” – το οποίο απευθύνεται στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και κοινοποιείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στους συναρμόδιους φορείς της κεντρικής διοίκησης, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, στην Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νίας κ. Χριστίνα Σταρακά και στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης – προτείνει την επαναδιατύπωση του Άρθρου 66 του Σχεδίου Νόμου που αναφέρεται στο προς θέσπιση “Αντισταθμιστικό Τέλος υπέρ δήμων για χρήση υδάτων φυσικών ταμιευτήρων και για τη χρήση υδάτων που μεταβάλλεται η φυσική τους ροή και συλλέγονται σε τεχνητούς ταμιευτήρες”.

Η πρόταση αφορά την τροποποίηση του εν λόγω Άρθρου, έτσι ώστε να  συμπεριληφθούν στους δικαιούχους φορείς του προς θέσπιση Αντισταθμιστικού Τέλους όλοι οι Δήμοι που υφίστανται αρνητικές συνέπειες από την κατασκευή τεχνητών ταμιευτήρων και όχι μόνο εκείνοι οι Δήμοι στην Περιφέρεια των οποίων υπάρχουν ταμιευτήρες, όπως εσφαλμένα προτείνεται σχετικά.

Το ζήτημα αφορά ολόκληρη την περιοχή του παρευηνίου και φυσικά τον Δήμο Θέρμου, η περιοχή του οποίου υφίσταται πρωταρχικά τις αρνητικές συνέπειες από το φράγμα του Ευήνου.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Δήμος Θέρμου τόσο παλιότερα, με την 381/2013 σχετική Απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, όσο και πρόσφατα με το με αριθμ. πρωτ. 462/10-2-2016 σχετικό έγγραφό του, διατράνωσε το αίτημά του αφενός για την αναγκαιότητα θέσπισης αντισταθμιστικού τέλους από την εκτροπή του Ευήνου για την ύδρευση του Λεκανοπεδίου και αφετέρου για την απόδοσή του στο σύνολο της παρευήνιας περιοχής που υφίσταται τις επιπτώσεις από την εκτροπή. Τελευταία, μάλιστα, μόλις έγιναν γνωστές οι προθέσεις του Υπουργείου για το θέμα αυτό, λήφθηκε Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου με την οποία καλείται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην τροποποίηση της έως τώρα πρότασής του, η οποία συνιστά κατάφωρη αδικία για τον Δήμο Θέρμου και όχι μόνο.

Από τον Δήμο Θέρμου

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος