Οι κραυγές από τη Γάζα γίνονται όλο και πιο επείγουσες, εκπέμποντας SOS.
Η λωρίδα γης έχει «σφραγιστεί» ολοκληρωτικά από τις 2 Μάρτη, τίποτε απολύτως δεν περνά, ενώ τα αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται.Με τα λόγια ενός πατέρα από τη Γάζα: «δεν ρωτάμε αν είναι θρεπτικό ή όχι, αν είναι φρέσκο ή χαλασμένο. Αυτό είναι πολυτέλεια. Θέλουμε απλά να γεμίσουμε τα στομάχια των παιδιών μας. Δεν θέλω το παιδί μου να πεθάνει πεινασμένο». Δεν πρόκειται για λιμό, αλλά για εξαναγκαστική λιμοκτονία. Όπως το έθεσε η Διεθνής Αμνηστία: η «βάναυση κι απάνθρωπη πολιορκία αποτελεί μια ακόμα ένδειξη της γενοκτονικής πρόθεσης του Ισραήλ στη Γάζα».
Πάνος Πέτρου
Τα drones συνεχίζουν να δολοφονούν καθημερινά Παλαιστίνιες και Παλαιστίνιους. Όμως στο έδαφος, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοινώνει συχνά «περιστατικά ασφαλείας» (έτσι χαρακτηρίζει η σιωνιστική αργκό τις επιτυχημένες ένοπλες ενέργειες της Παλαιστινιακής Αντίστασης).
Στις 5 Μάη, η κυβέρνηση Νετανιάχου κατέληξε στο πώς θα αντιμετωπίσει (;) αυτόν τον πονοκέφαλο. Θα κληθούν εκ νέου κι άλλες πολλές χιλιάδες έφεδροι, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στα σύνορα με τον Λίβανο και στη Δυτική Όχθη, «απελευθερώνοντας» δυνάμεις για μια νέα μαζική χερσαία επίθεση. Πλέον τίθεται ανοιχτά ως στόχος η κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας. Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς ζει το όνειρό του: «Πρόκειται να κατακτήσουμε τη Λωρίδα της Γάζας μια για πάντα. Θα σταματήσουμε να φοβόμαστε τη λέξη “κατοχή”…».
Το σχέδιο για διευρυμένη χερσαία εισβολή εγκρίθηκε ομόφωνα. Το πιθανότερο είναι να ξεκινήσει μετά την περιοδεία του Τραμπ σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (13-16 Μάη) και να ξεδιπλωθεί σε στάδια. Ισραηλινοί αξιωματούχοι προβλέπουν «μήνες εντατικών μαχών» και μια προσπάθεια διαρκούς πίεσης του πληθυσμού να μετακινηθεί βίαια προς τα νότια (και μετά, προς την έξοδο;).
Στο εσωτερικό της κοινωνίας και του κράτους του Ισραήλ, οι αντιφάσεις συνεχίζονται. Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τον επικεφαλής της Σιν Μπετ και τη Γενική Εισαγγελέα επανάφερε εκρηκτικά τη σύγκρουση ανάμεσα στον φιλελεύθερο και τον δεξιό σιωνισμό ως προς τη φυσιογνωμία του Κράτους του Ισραήλ. Αυτή η αντίφαση διαπλέκεται πλέον με την συνέχεια του πολέμου. Ένας έφεδρος στρατηγός και επικεφαλής αντιπολιτευτικού κόμματος, κατήγγειλε την απόφαση διεύρυνσης της χερσαίας εισβολής: «Δεν γίνεται για την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά για να σωθεί ο Νετανιάχου και η εξτρεμιστική κυβέρνηση… Η κατοχή της Λωρίδας στο όνομα της “επιβίωσης της κυβέρνησης” θα μας κοστίσει σε αίμα –σε ζωές αιχμαλώτων, σε ζωές αντρών και γυναικών στρατιωτών, σε εξάντληση». Οι οικογένειες των αιχμαλώτων καταδικάζουν το «σχέδιο θυσίας των ομήρων» και κάποιες καλούν ανοιχτά τους εφέδρους να μην παρουσιαστούν.
Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εκτός από την σε εξέλιξη έρευνα για τη γενοκτονία, κλήθηκε να εξετάσει και την υποχρέωση του Ισραήλ να επιτρέπει βοήθεια στους Παλαιστίνιους και να συνεργάζεται με την UNRWA. Το σιωνιστικό κράτος περιορίστηκε να στείλει μια γραπτή δήλωση που χαρακτηρίζει «αντισημιτικό τσίρκο» το Διεθνές Δικαστήριο. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ παραβρέθηκε για να υπερασπιστεί το Ισραήλ, αλλά ήταν μόνος απέναντι στις καταθέσεις και τους ισχυρισμούς δεκάδων κρατικών ηγεσιών. Αλλά το πιο κρίσιμο ερώτημα μένει αναπάντητο. Αυτές οι κρατικές ηγεσίες, εκτός από το να λένε τη γνώμη τους στα διεθνή δικαστήρια και να περιμένουν μήνες και χρόνια για να εκδοθούν οι αποφάσεις τους, τι σκοπεύουν να κάνουν εδώ και τώρα, απέναντι σε αυτή την αγριότητα που γνωρίζουν και παραδέχονται ότι συμβαίνει; Όσο μένουν στα λόγια, είναι όλοι τους συνένοχοι στο μεγαλύτερο έγκλημα της εποχής μας.
Επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια
Για να προσποιηθούν ότι ανταποκρίνονται στη διεθνή πίεση για άρση του αποκλεισμού και ποντάροντας στην απελπισία που δημιουργεί η ακραία πείνα, ΗΠΑ και Ισραήλ ανακοίνωσαν ένα αντιδραστικό σχέδιο: Κάποιες διεθνείς οργανώσεις, μαζί με ιδιωτικούς εργολάβους ασφάλειας θα παραδίδουν -λέει- κιβώτια τροφίμων σε εξατομικευμένη βάση, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να έχουν την εποπτεία της «ασφάλειάς» τους.
Η Χαμάς κατήγγειλε αμέσως αυτήν την απόπειρα πολιτικής εργαλειοποίησης της πείνας για να επιβληθεί με άλλα μέσα η διάλυση του παλαιστινιακού κοινωνικού-πολιτικού ιστού και να εμπεδωθεί η Κατοχή.
Ο «ανθρωπιστικός» μανδύας της πρότασης δεν έπεισε ούτε τις παραδοσιακά μη-πολιτικές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η ΜΚΟ Humanitarian Country Team δήλωσε ότι η πρόταση είναι «σχεδιασμένη για να ενισχύσει τον έλεγχο πάνω σε ζωτικής σημασίας είδη ως μέσο πίεσης –ως τμήμα μιας στρατιωτικής στρατηγικής». Ο ΟΗΕ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετέχει σε ένα τέτοιο σχέδιο και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στο πεδίο κατήγγειλαν από κοινού το Ισραηλινό σχέδιο και ζητούν από τις διεθνείς κυβερνήσεις να ασκήσουν πιέσεις για άρση του αποκλεισμού.
Εκτός από τα αμερικανοϊσραηλινάσχέδια, εξελίσσεται κι ένα άλλο πολιτικό παιχνίδι… Ο Μαχμούντ Αμπάς, απομονωμένος από τις Παλαιστινιακές μάζες, απελπισμένος από τον παραγκωνισμό του από τις ΗΠΑ και την ανοιχτή απαξίωσή του από το Ισραήλ, βάζει τα δυνατά του για να πείσει τους τελευταίους ότι είναι… αξιόπιστος, βυθιζόμενος όλο και πιο χαμηλά στο βούρκο.
Στο Κεντρικό Συμβούλιο της PLO, η φράξια του Αμπάς απέρριψε κάθε πρόταση να κινηθεί η Οργάνωση στην κατεύθυνση της Παλαιστινιακής ενότητας απέναντι στα σχέδια των Σιωνιστών, προκαλώντας τις καταγγελίες και τις αποχωρήσεις των παρατάξεων της Παλαιστινιακής Αριστεράς. Στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO (με την απουσία των αντιπολιτεύσεων), ο Αμπάς ανακοίνωσε το διορισμό αντιπροέδρου. Πρόκειται για μια νέα θέση στην PLO που έγινε ορθά αντιληπτή ως προώθηση μελλοντικού διαδόχου. Για τη θέση επέλεξε τον Χουσεΐν Αλ Σεΐχ, έναν βετεράνο της Φατάχ που από το 2007 και μετά, ειδικεύτηκε στο… συντονισμό με τις δυνάμεις Κατοχής για «ζητήματα ασφαλείας».
Ο Αμπάς επιτέθηκε δημόσια στη Χαμάς, απαιτώντας να απελευθερώσει άμεσα τους αιχμαλώτους (!), για να αφαιρέσει –λέει– το «πρόσχημα» από το Ισραήλ. Την κάλεσε να παραδώσει τα όπλα της και να δράσει –λέει– ως πολιτικό κόμμα. Απαίτησε να παραδώσει τον έλεγχο της Γάζας στην (υπαρκτή, ελεγχόμενη από τον ίδιο) Παλαιστινιακή Αρχή.
Ο Αμπάς επιλέγει να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Ακόμα και η φιλελεύθερη σιωνιστική αντιπολίτευση καταγγέλει ότι ο πόλεμος δεν έχει καμία σχέση με τους αιχμαλώτους, που δεν λειτουργούν ως «πρόσχημα» για τον Νετανιάχου, αλλά ως μοναδική πηγή εσωτερικού προβλήματος στα πολεμικά του σχέδια.
Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κρύβει πλέον ότι ο αφοπλισμός της Χαμάς θα είναι πρελούδιο της κατοχής και της εθνοκάθαρσης της Γάζας. Ο Αμπάς δεν μας λέει πόσο αποτρεπτικά (στη σιωνιστική επιθετικότητα) έχει λειτουργήσει όλους αυτούς τους μήνες η «φρόνιμη» στρατηγική της ηγετικής ομάδας της Π.Α. στη Δυτική Όχθη.
Στα μέσα Μάη, ο Αμπάς θα ταξιδέψει στον Λίβανο, όπου φημολογείται ότι θα πιέσει για τον αφοπλισμό και των παλαιστινιακών οργανώσεων στους καταυλισμούς προσφύγων. Η ηγετική κλίκα της Φατάχ θέλει το μονοπώλιο των όπλων στην Π.Α., αλλά χρησιμοποιεί τις δυνάμεις ασφαλείας της για την αστυνόμευση των Παλαιστινίων και όχι την προστασία τους από την Κατοχή. Έχει αποκηρύξει την ένοπλη πάλη και πιέζει τη Χαμάς να κάνει το ίδιο, αλλά δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα μικρό δείγμα πολιτικού ή μαζικού αγώνα, αντίθετα αστυνομεύει και σαμποτάρει και αυτά…
Ανησυχητική εξέλιξη στην Ιορδανία
Η Ιορδανία είναι η χώρα όπου έχει ξεδιπλωθεί η πιο επίμονη δράση αλληλεγγύης στην Γάζα όλους αυτούς τους μήνες. Οι διαδηλώσεις δεν έχουν σταματήσει, ενώ έχουν υπάρξει και κάποια μεμονωμένα «ένοπλα περιστατικά» στα σύνορα με το Ισραήλ. Το πολιτικό κόμμα που στηρίζει τις μαζικές κινητοποιήσεις και έδωσε μια πολιτική κάλυψη στους μεμονωμένους ενόπλους (με επίσκεψη στις οικογένειές τους) είναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Αυτή τους η πολιτική επιβραβεύτηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Αυτές έγιναν με ένα σύστημα ελαφρώς μεταρρυθμισμένο για να διευκολύνει την πολιτική ψήφο και να αποδυναμώνει τα οικογενειακά-ατομικά πελατειακά δίκτυα, και απέδωσαν το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία των Α.Μ. που αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη. Πρόσφατα, ο Βασιλιάς ανακοίνωσε την εξάρθρωση μιας ομάδας που συγκέντρωνε όπλα «για την αποσταθεροποίηση του Ιορδανικού κράτους», έδειξε άμεσα τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως υπεύθυνη και ανακοίνωσε ότι θα τεθεί εκτός νόμου. Μοιάζει με επιλογή της μοναρχίας να «οχυρωθεί» απέναντι σε πιθανούς μελλοντικούς κραδασμούς και αυτό προκαλεί ανησυχία για το τι εκτιμά ο Βασιλιάς ότι φέρνει το μέλλον στα παλαιστινιακά εδάφη…
Διεθνής μάχη για την Παλαιστίνη
Η γενοκτονία στη Γάζα αποτελεί μια αγριότητα που απειλεί τον Παλαιστινιακό λαό, αλλά και τον ανθρώπινο πολιτισμό με ένα ιστορικό πισωγυρισμά και αυτό μετατρέπει την αντιπαράθεση του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό με τους συμμάχους του Ισραήλ σε σύγκρουση δύο κόσμων, δύο αντιλήψεων για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Από τη μια, βρίσκονται άνθρωποι πρόθυμοι να μπουν σε ένα καράβι για να επιχειρήσουν να σπάσουν έναν απάνθρωπο αποκλεισμό και να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, γνωρίζοντας ότι φτάνοντας στα ανοιχτά της Γάζας, θα κινδυνεύσουν με σύλληψη ή και θάνατο.
Από την άλλη στέκεται ένα κράτος που μέσα στην αλαζονεία της ατιμωρησίας του, δε διστάζει να χτυπήσει με drones αυτό το καράβι σε διεθνή ύδατα, στο κέντρο της Μεσογείου, λίγα ναυτικά μίλια έξω από τη Μάλτα!
Μια θεσμική σιωπή έχει απλωθεί πάνω από αυτήν την κραυγαλέα πρόκληση του «μακριού χεριού του Ισραήλ», με την κατακραυγή να γίνεται υπόθεση όσων διαθέτουν το όνομα του πλοίου που χτυπήθηκε: Συνείδηση.
Στις ΗΠΑ, η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη αποτελεί τον Νο1 εχθρό της αυταρχικής επίθεσης του Ντόναλντ Τραμπ. Οι απαγωγές και οι απειλές παράνομης απέλασης (με εμβληματική την υπόθεση του Μαχμούντ Καλίλ), οι αυθαίρετες ανακλήσεις βίζας, οι οικονομικοί εκβιασμοί στα πανεπιστήμια με στόχο την υποταγή τους στην τραμπική ατζέντα, όλα στοχεύουν όσους κι όσες έδρασαν και δρουν για την Παλαιστίνη, οι οποίοι γίνονται ένας «εσωτερικός εχθρός» από τον οποίο ο Τραμπ υπόσχεται να «απαλλάξει» την Μεγάλη Αμερική.
Η «φιλελεύθερη» Ευρώπη, συνεχίζει αμέριμνη τις στενές εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ, όπως και το εμπόριο όπλων. Στην εποχή του επανεξοπλισμού, τέτοιους «φίλους» χρειάζεται κανείς.
Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η κατάπτυστη συμμαχία με το Ισραήλ βαθαίνει διαρκώς σε κάθε επίπεδο, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποτελεί την πιο αδίστακτη (μαζί με εκείνη του Ορμπάν στην Ουγγαρία) στην ξεδιάντροπη στήριξη του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Νετανιάχου. Η επίθεση στο Consience πιθανότατα αξιοποίησε τον ελληνικό ενάριο χώρο. Η ισραηλινή πολεμική βιομηχανία είχε προνομιακή παρουσία στην πολεμική έκθεση DEFEA, ενάντια στην οποία οργανώθηκε συγκέντρωση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Παρά το μούδιασμα που προκαλεί η ανελέητη συνέχεια της γενοκτονίας, ο κόσμος της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη εξακολουθεί να στηρίζει το πλήθος εκδηλώσεων που γίνεται (από το BDS Greece, την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, τη συλλογικότητα «Ποδονίφτης» στη Νέα Ιωνία κ.ά.), να φέρνει τα Παλαιστινιακά «χρώματα» σε κάθε κινητοποίηση (Πρωτομαγιά κλπ).
Όλος αυτός ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί στη διαδήλωση που οργανώνεται το Σάββατο 17 Μάη, κοντά στην επέτειο της Νάκμπα. Είναι μια κομβική επέτειος, που πάντα υπενθυμίζει ότι η Νάκμπα δεν τελείωσε το 1948, αλλά είναι διαρκής. Η γενοκτονία κι εθνοκάθαρση στη Γάζα κάνει ακόμα πιο επείγοντα αυτόν τον ισχυρισμό.
Στις δεκαετίες μετά το 1948, επικράτησε η ανάλυση και η αίσθηση ότι το σιωνιστικό εποικιστικό εγχείρημα ήρθε «καθυστερημένα» στη διεθνή σκηνή και γι’ αυτό δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί όπως προηγούμενα (γενοκτονία των ιθαγενών στην Αμερική, στην Αυστραλία). Το 2025, ο πλανήτης παρακολουθεί σε ζωντανή σύνδεση μια τέτοια γενοκτονία και το Ισραήλ γκρεμίζει ατιμώρητο την παλιά σιγουριά ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί στη σύγχρονη εποχή».
Η διαδήλωση για την επέτειο της Νάκμπα, πρέπει να κατεβάσει στο δρόμο όσους κι όσες εμπνέεται από την πεποίθηση ότι η εποχή της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ τελείωσε και η ύπαρξη του σιωνιστικού κράτους είναι η τελευταία εκκρεμότητα αυτής της σκοτεινής εποχής. Σε σύγκρουση με όσους ετοιμάζουν ένα μέλλον όπου το σιωνιστικό κράτος θα είναι «πίσω στη μόδα» και οι πρακτικές του το νέο «κανονικό»…
H Συρία στο στόχαστρο των Σιωνιστών
Το Ισραήλ δεν έχει σταματήσει ούτε τα αεροπορικά χτυπήματα, ούτε τις χερσαίες μετακινήσεις στρατευμάτων, ούτε τις ρητορικές απειλές κατά της Συρίας, ενώ συνεχίζει να εργάζεται για να αποτρέψει την ενοποίησή της.
Μια μέρα, κυκλοφόρησε ξαφνικά πλατιά ένα ηχητικό που προσβάλει τον Μωάμεθ και αποδόθηκε (ψευδώς) σε έναν εξέχοντα Δρούζο Σύριο ιερέα. Η ύποπτη «διαρροή» (είτε από ασαντικούς, είτε από σιωνιστές) προκάλεσε άμεσα την αντίδραση που υπολόγιζε, με ένοπλες συγκρούσεις να ξεσπάνε μεταξύ σουνιτών φονταμενταλιστών και Δρούζων στην επαρχία Σουέιντα, όπου ζουν συγκεντρωμένοι οι Δρούζοι.
Ο Νετανιάχου, που έχει αυτοανακηρυχθεί «προστάτης των Δρούζων απέναντι στους τζιχαντιστές της Δαμασκού», έδωσε εντολή για αεροπορικά χτυπήματα στη Σουέιντα αλλά και δίπλα από το Προεδρικό Μέγαρο (!) στη Δαμασκό, ως «προειδοποίηση» στον Αλ Σάρα προσωπικά.
Ασφαλώς η πλειοψηφία των Δρούζων διαδηλώνει κατά του Ισραήλ και αρνείται την «προστασία» του, ενώ στον απόηχο των γεγονότων, συμφωνήθηκε η συγκρότηση «μικτής» δύναμης στη Σουέιντα, όπου οι τοπικές πολιτοφυλακές των Δρούζων (που απολαμβάνουν ντε φάκτο διευρυμένη αυτονομία) θα συντονίζονται με τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μοχάμεντ Αλ Σάρα. Αλλά το παιχνίδι με τις μειονότητες και οι προσπάθειες να οξυνθούν διαιρέσεις θα συνεχιστεί.
Η αμερικανική κυβέρνηση διερευνά τις δυνατότητες «εξημέρωσης» του Αλ Σάρα, με μοχλό τον εκβιασμό των συντριπτικών κυρώσεων, με την Ουάσινγκτον να παραθέτει «λίστα απαιτήσεων» στη Δαμασκό που εκτός από διάφορα ανώδυνα (στάση απέναντι στο ISIS, διευκόλυνση εντοπισμού Αμερικανού αγνοουμένου), έχει και πιο σκληρούς όρους, μεταξύ των οποίων ο τερματισμός κάθε οργανωμένης πολιτικής παρουσίας των Παλαιστινίων στη Συρία. [Rp: η συνάντηση του Τραμπ με τον Αλ Σάρα ίσως βγάλει ειδήσεις όσον αφορά αυτές τις επιδιώξεις]. Αλλά το σιωνιστικό κράτος αντιμετωπίζει τη νέα συριακή ηγεσία ως αυτονόητο εχθρό.
Ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, περιγράφοντας πότε θα τερματιστεί η σιωνιστική στρατιωτική εκστρατεία, μίλησε ωμά για την εθνοκάθαρση («όταν η Γάζα θα έχει εκκαθαριστεί από τη Χαμάς και εκατοντάδες χιλιάδες Γαζαίοι θα έχουν πάρει το δρόμο για άλλες χώρες»), επανέλαβε πάγιους στόχους του Ισραήλ απέναντι στους γνωστούς αντιπάλους του («όταν η Χεζμπολά θα έχει χτυπηθεί σκληρά, όταν το Ιράν θα έχει απογυμνωθεί από την πυρηνική του απειλή»), αλλά επεφύλασσε μια πολύ σκληρή διατύπωση για τη Συρία («όταν θα έχει διαλυθεί και διαμελιστεί»).
https://rproject.gr/article/gaza-limoktonia-kai-shedia-kataktisis
Σχόλια (0)