Δυνατότητα χρεοκοπίας εντός ευρωζώνης ζητά ο Σόιμπλε

Δυνατότητα χρεοκοπίας εντός ευρωζώνης ζητά ο Σόιμπλε

  • |

Με ανεπίσημο έγγραφο, που μοιράστηκε στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η Γερμανία θέτει στο τραπέζι το θέμα της χρεοκοπίας των κρατών-μελών της -πιθανότατα εννοώντας την Ελλάδα και αναζωπυρώνοντας τα σενάρια περί Grexit.

«Η ευρωζώνη δεν διαθέτει διαδικασίες για αντιμετώπιση των κρατών που έχουν μεγάλα χρέη και δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις αγορές», αναφέρει το τρισέλιδο έγγραφο, το οποίο έφερε στο φως η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Σύμφωνα με αυτό, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητεί να υιοθετηθούν κάποιοι κανόνες βάσει των οποίων θα επιτρέπεται η χρεοκοπία μιας χώρας εντός της νομισματικής ένωσης, ώστε να μπορούν να αποτραπούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των ακραίων προγραμμάτων λιτότητας.

Πρακτικά δύσκολη η αναδιάρθρωση χρέους

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η αναδιάρθρωση των χρεών των κρατών είναι νομικά και πρακτικά δύσκολη και συνήθως, λόγω του υπάρχοντος νομικού συστήματος, γίνεται πολύ αργά, με αποτέλεσμα να προκαλούνται οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες οι οποίες μπορούν να οξύνουν την κρίση.

Στην πρόταση Σόιμπλε υπάρχει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρεών μιας χώρας, σύμφωνα με την οποία στα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να περιλαμβάνεται ένας όρος, ο οποίος θα αναγκάζει όλους τους ομολογιούχους να συμμετέχουν σε ένα πιθανό κούρεμα του χρέους.

Αμέσως μόλις μία χώρα αυτή λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα πρέπει να «παρατείνεται αυτόματα» ο χρόνος ωρίμανσης των ομολόγων της, ενώ θα πρέπει να γίνεται ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της εν λόγω χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Καταστροφική η σύνδεση κρατών-τραπεζών

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι οι τράπεζες και τα κράτη συνδέονται με καταστροφικό τρόπο, καθώς η χρεοκοπία μας τράπεζας μπορεί να ωθήσει μια χώρα στην οικονομική κρίση. Και αντίστροφα, η πολιτική που ακολουθεί μια χώρα μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές. Όπως υποστηρίζει, θέλει να σπάσει αυτό τον φαύλο κύκλο.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει να αλλάξουν οι κανόνες για τα κρατικά ομόλογα, τα οποία δεν θα πρέπει να θεωρούνται επενδύσεις που δεν ενέχουν κίνδυνο. Οι τράπεζες που επενδύουν σε κρατικά ομόλογα, δεν διαθέτουν δίχτυ ασφαλείας για την περίπτωση που καταρρεύσουν τα κρατικά ομόλογα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να το αλλάξει αυτό.

Μάλιστα τονίζει ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να περιμένει να υπάρξει συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της. Επίσης, επικρίνει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και παράλληλα να ασκεί νομισματική πολιτική.

Ανεξάρτητη νομισματική πολιτική

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστηρίζει ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Αν και αναγνωρίζει ότι αυτό θα αργήσει να γίνει, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητεί τουλάχιστον να υπάρξει μια σχετική συμφωνία.
Παντοάν για Ελλάδα: Μεγαλύτερη ανάπτυξη, εάν επιστρέψει η εμπιστοσύνη

Στο μεταξύ, πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παρουσιάσει πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη από ό,τι αναμένεται, εάν επιστρέψει πάλι η εμπιστοσύνη, δηλώνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Πάολο Πάντοαν. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», αφού τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει επειγόντως να φέρει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, σημειώνει πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Κυρίως διότι συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση και η Αθήνα συναίνεσε στα αναγκαία μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Όπως παρατηρεί, υπήρξε μια σειρά χωρών που βίωσαν βαθιά ύφεση και στο μεταξύ μπόρεσαν να ανακάμψουν, όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία, και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι χώρες αυτές εφάρμοσαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις