Ο «Εθνικός Διάλογος» του Μακρόν δεν πείθει

Ο «Εθνικός Διάλογος» του Μακρόν δεν πείθει

  • |

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας στη Γαλλία βρίσκεται ο μεγάλος Εθνικός Διάλογος που ξεκίνησε ο Γάλλος πρόεδρος, επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί με τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Οι Γάλλοι ανταποκρίθηκαν μαζικά παίρνοντας μέρος σε διαβουλεύσεις που οργανώνονται από δημάρχους και αξιωματούχους της τοπικής διοίκησης.

Ήρα Φελουκατζή

Εκατοντάδες προτάσεις υποβάλλουν οι πολίτες εκφράζοντας τα παράπονα και τα αιτήματα τους. Με τη συμμετοχή του σε μια μαραθώνια συζήτηση κάθε εβδομάδα, ο Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε επίθεση γοητείας προς τους δημάρχους και προσπαθεί να ανακτήσει τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης. Οι ελπίδες του αναπτερώθηκαν με τη μικρή άνοδο στη δημοτικότητά του.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η μόδα των συζητήσεων εφ’ όλης της ύλης είναι ένα είδος «συλλογικής ψυχοθεραπείας» για τους οργισμένους Γάλλους που αντιπαρατίθενται στη φιλελεύθερη πολιτική του προέδρου. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι είναι άγνωστο αν θα υπάρξουν αποτελέσματα από τις συζητήσεις αυτές αφού ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν θα αλλάξει το προεδρικό του πρόγραμμα.

Τα «κίτρινα γιλέκα» αρνούνται να συμμετάσχουν στη «μασκαράτα» του Εθνικού Διαλόγου, από τον οποίο επωφελείται ο Μακρόν. Ζητούν να τον συναντήσουν προσωπικά για ουσιαστικές διαβουλεύσεις και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Το Σάββατο θα κινητοποιηθούν για την «ενδέκατη πράξη» τους. Ανακοίνωσαν, δε, ότι θα συμμετάσχουν στη μεγάλη εθνική απεργία που οργανώνει το πανίσχυρο συνδικάτο CGT στις 5 Φεβρουαρίου.

Ο Oλιβιέ Μπεζανσενό, εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA), ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την έκκληση των «γιλέκων» για μαζική συμμετοχή στη συνδικαλιστική κινητοποίηση και καλεί τους Γάλλους σε «απεριόριστη γενική απεργία».

Προσωπικότητες της Αριστεράς εξαπέλυσαν μύδρους κατά του Μακρόν, καταγγέλλοντάς τον ότι διεξάγει προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές με τη συμμετοχή του στον Εθνικό Διάλογο.

Τονίζουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος «κάνει καθημερινές εμφανίσεις στην τηλεόραση, περιοδείες στην επαρχία, προβάλλεται σε δημόσιες εκδηλώσεις, πρόκειται ουσιαστικά για μια καλυμμένη προεκλογική εκστρατεία. Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν υψηλό κόστος που επιβαρύνει τους φορολογουμένους».

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι από τις προτάσεις των πολιτών ο Μακρόν συγκεντρώνει υλικό για να προετοιμάσει το πρόγραμμα που θα εκπονήσει στις επόμενες προεδρικές εκλογές…

Σφοδρές αντιδράσεις της Αριστεράς προκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, με την ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει σύντομα νόμο κατά των «ταραχοποιών» που προκαλούν επεισόδια στις διαδηλώσεις.

Το κείμενο «για την πρόληψη της βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και για την τιμωρία των υπαιτίων» βασίζεται σε ένα προσχέδιο του γερουσιαστή του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο νόμος περιλαμβάνει επίμαχα μέτρα όπως το άρθρο 2, που προβλέπει την αμφιλεγόμενη «διοικητική απαγόρευση». Το μέτρο αυτό εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους υπονόμευσης των ελευθεριών.

Ο Καστανέρ αρνείται ότι θέλει να «απαγορεύσει μαχητικούς διαδηλωτές ή τα “κίτρινα γιλέκα”». Δήλωσε ότι στοχεύει σε «άτομα που ανήκουν σε μικρές ομάδες, 300 ατόμων το ανώτατο όριο σε εθνικό επίπεδο».

Ο νόμος εμπνέεται από μέτρα που αποσκοπούν στο να εμποδίσουν την είσοδο των χούλιγκαν στα στάδια. Οσον αφορά την κριτική για τη χρήση πλαστικών σφαιρών που προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς σε διαδηλωτές, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικοί και οι χωροφύλακες που είναι εξοπλισμένοι με αυτό το όπλο θα φέρουν μια κάμερα που θα ενεργοποιείται αυτόματα κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

«Κίτρινες» υποψηφιότητες
Σημαντική πρωτοβουλία πήραν στελέχη της οργάνωσης των «κίτρινων γιλέκων» να παρουσιάσουν μία λίστα υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές.

Ο τίτλος «Συσπείρωση Πρωτοβουλίας Πολιτών RIC» (Ralliement d’initiative citoyenne) παραπέμπει στο δημοψήφισμα με πρωτοβουλία πολιτών, μία βασική διεκδίκηση του κινήματος.

Η πολιτική έκβαση του κινήματος ήταν αναμενόμενη, άλλα επειδή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και τάσεις δεν προχωρούσε αυτή η προοπτική. Μια πρώτη λίστα των «κίτρινων γιλέκων» ανακοινώθηκε σε δελτίο Τύπου.

Επικεφαλής είναι η νοσοκόμα Ιγκριντ Λεβασέρ, η οποία έχει αναδειχτεί σε μία από τις σημαντικές μορφές του κινήματος. Στη λίστα συμμετέχουν 10 υποψήφιοι.

Οι υπόλοιπες 69 θέσεις θα συμπληρωθούν ώς τις 10 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Elabe, η πρόθεση ψήφου για τα «κίτρινα γιλέκα» φτάνει στο 13% τοποθετώντας τα στην τρίτη θέση, μετά το κόμμα του Μακρόν LREM και τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.