Καλή εβδομάδα Δήμαρχε | Όποιος Ανυπότακτα συλλογάται, συλλογάται καλά.

Καλή εβδομάδα Δήμαρχε | Όποιος Ανυπότακτα συλλογάται, συλλογάται καλά.

  • |

Τώρα Δήμαρχε, θα σου φανεί παράξενο, που διαφωνώ με τον αδερφό και σύντροφο Στέλιο, μετά από όσα διθυραμβικά είπε για το ΔΗΠΕΘΕ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά μην σε χαροποιεί καθόλου το γεγονός αυτό, αφού η συνοχή της συνέλευσης (γιατί το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ είναι πρώτα συνέλευση και μετά παράταξη), ούτε υπονομεύεται, ούτε θρυμματίζεται, ούτε καταργείται, μέσα από την διαφορετικότητα όμως, πάντα και για πάντα, θα οικοδομείται…

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα |  |  red line 

(Μπορείτε επίσης να δείτε την έντυπη εκδοχή του κείμενου
στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Αγρινίου ΕΒΔΟΜΑΔΑ, που κυκλοφορεί).

Άλλωστε Δήμαρχε δεν είναι μόνο γνωστό, είναι και σωστό, το Απάνθισμα της Φυσικής που λέει: όποιος Ανυπότακτα συλλογάται, συλλογάται καλά. (Θα έλεγα: όποιος Ανάποδα συλλογάται, συλλογάται καλά, αλλά αυτά δεν είναι για όλες τις ηλικίες. Μη σε ξεγελάει η ευκολία με την οποία το επιχειρεί η κοπέλα της φωτογραφίας. Τα ανάποδα σπαγγάτα με περισυλλογή έχουν πολλή δουλειά πίσω τους).

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, που όλα τά ‘σκιαζε η μήνυση και τα πλάκωνε ο Καπετάνιος Δήμαρχε, ειπώθηκαν κι ακούστηκαν πολλά. Κι όπως κάθε φορά που τα λόγια περισσεύουν κι είναι πολλές εκείνες οι κουβέντες, οι οποίες δεν είναι για να τις έχεις και σε μεγάλη εκτίμηση, αφήσαμε τα σκουπίδια, τα «εντέλλεσθε» και τους συμπλεκτικούς συνδέσμους και το ρίξαμε στα… καλλιτεχνικά, ας κάνουμε και σήμερα το ίδιο, μπας και συμμορφωθούμε κομμάτι.

Καλλιτεχνικόν 1ον

Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα, Δήμαρχε: Ο πολιτισμός είναι μεγάλο κάρο και κουβαλάει πάνω του δρώμενα και οράματα, όνειρα και ονειρώξεις, απλωσιές και στριμωξίδια ένα σωρό. Όσοι «οβολοί» και να δοθούν για τις ανάγκες της διαδρομής αυτού του κάρου, ακόμα και όταν αυτοί δίνονται με τις καλύτερες των προθέσεων από τον κάθε μαικήνα (δημόσιο ή ιδιωτικό), θα είναι πάντα λίγα. Ποτέ όμως δεν θα είναι λίγα, αντιθέτως θα είναι πάρα πολλά, εκείνα τα δημόσια χρήματα, που θα δίνονται για την δημιουργία ενός καλλιτεχνικού γεγονότος, όταν και εφόσον αυτό, ως δημόσιο καλλιτεχνικό γεγονός, δεν καταφέρνει να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για τις οποίες χρηματοδοτείται. Και θα συμφωνήσεις μαζί μου Δήμαρχε, ότι στο δημόσιο γεγονός, θα πρέπει να έχει πρόσβαση ολόκληρη η κοινωνία, ανεξάρτητα και πέρα από την όποια οικονομική δυνατότητα της ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή.

Καλλιτεχνικόν 2ον

400.000 ευρώ περίπου Δήμαρχε, είναι εξαιρετικά πολύ λίγα χρήματα για να κάνει μια θεατρική επιχείρηση οποιασδήποτε μορφής τρεις αξιόλογες θεατρικές παραγωγές, οι οποίες θα πρέπει να καλύψουν τις θεατρικές ανάγκες μιας τόσο μεγάλης περιοχής, όπως η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Αποτελούν όμως τεράστιο ποσό όταν το παραγόμενο έργο, είναι αυτό που έχει προγραμματίσει και εν μέρει έχει υλοποιήσει, με τον τρόπο που το έχει υλοποιήσει και φέτος το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.
Ελπίζω Δήμαρχε, η συνέχεια να διαψεύσει την κρίση μου.
Επ΄ αυτών όμως θα επανέλθουμε, όχι φυσικά μέσα από αυτή μας την κουβεντούλα, αλλά με πιο επίσημο τρόπο και αφού προηγηθεί μια συνάντηση με τον καθ΄ όλα αξιόλογο καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Καραγέωργο.

Καλλιτεχνικόν 3ον

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου Δήμαρχε, σε καμία περίπτωση δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, ερασιτεχνική ομάδα.
Ανεξάρτητα από την κρατική επιχορήγηση (45.000 ευρώ), η οποία όπως είπαμε και παραπάνω είναι εξευτελιστικά προσχηματική για να μπορεί και η σημερινή κυβέρνηση να υποστηρίζει, ότι την ενδιαφέρουν… και καλά, τα «γράμματα και οι τέχνες», τα 150.000 ευρώ με τα οποία ο Δήμος Αγρινίου επιχορηγεί το θέατρο της πόλης του, τα ποσά με τα οποία συνεισφέρει η ΚΕΔΑ στις προγραμματισμένες δράσεις του και οι 33.000 χιλιάδες ευρώ περίπου, που έχει προϋπολογιστεί, ότι θα καταβάλουν οι θεατές του με την μορφή εισιτηρίου, δεν δικαιολογούν τα φιλοδωρήματα γαλέρας, τα οποία εισέπραξαν φέτος οι περισσότεροι συντελεστές των τριών φετινών παραγωγών του. Βέβαια το «τραπέζι που στρώθηκε» περιελάμβανε εκτός από την μερίδα της κάμπιας και την μερίδα, όχι του λέοντος ακριβώς, αλλά της παμφάγου κότας, οπωσδήποτε.

Δεν ξέρω, αν σε στενοχώρησα Δήμαρχε… Ελπίζω να το πέτυχα. Να σου θυμίσω μόνο, πως κάπως έτσι ακριβώς, τα έλεγα και στους προηγούμενους από σένα, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, δεν στενοχωριόνταν με τίποτα, και είδες τι πάθανε!!!

Ήρθαν εδώ που ‘μαστ’ εμείς,
χωρίς απ΄ την ομάδα μας
να κουνηθεί ουδείς.

Που πάει να πει Δήμαρχε, πως όλοι μαζί…

…προύχοντες παλιοί
και παρακατιανοί,
βρισκόμαστε πια…
από την ίδια τη μεριά:
όπως μπαίνεις[1], δεξιά…
Γιατί αριστερά,
κάθεται η δεξιά.

Χαράματα Δήμαρχε. Η συνεδρίαση διακόπτεται. Οι κουλτουριτζήδες εξέρχονται και η συνέχεια… αύριο.

——————————————

Ο ποιητής εδώ εννοεί  την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να στρέψεις το πρόσωπο σου, για να δεις τους Δημοτικούς Συμβούλους του συνόλου της αντιπολίτευσης.