Καλή σας μέρα, κ. Παπαναστασίου | Ξινή δυσοσμία

Καλή σας μέρα, κ. Παπαναστασίου | Ξινή δυσοσμία

  • |

Ότι το καλοκαίρι είναι μεγάλο, κ. Παπαναστασίου, ούτε λόγος. Μεγάλο και βαρύ σαν καρπούζι «βαρέλα», που ετοιμάζεται να σκάσει από τη ζέστη – αν δεν το έχει κάνει ήδη – και να εκτοξεύσει τα μαύρα του κουκούτσια στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, έτσι στο «ξεκούδουνο», “χωρίς καμιά αιτία”, που λέει και το τραγούδι.

Ποιος νοιάζεται σήμερα, άραγε, για τις αιτίες; Όλοι οι σύγχρονοι αναφέρονται μόνο στις αφορμές. Αυτές καταγράφουν, αυτές ερμηνεύουν, αυτές «εμπορεύονται».

Και απλώνουν οι οσμές του «θερμού» πολιτισμού μας και κατακυριεύουν τους χώρους της ιδιωτείας και του δημόσιου βίου μας και όλα μυρίζουν αποπνικτική ξινίλα, όπως οι κάδοι περισυλλογής των σκουπιδιών στις γωνίες των δρόμων, αυτού του μικρού ιστορικού επικλινούς άστεως, που φέρει το πιο βαρύ όνομα της επαρχίας Τριχωνίδας και αποτελεί την πρωτεύουσα πόλη της. (Ε… ρε μνήμες, που γεννά αυτή η φράση!).

Πολύ ξινίλα, κ. Παπαναστασίου!

Είναι να μην πλησιάσεις σε κάδο, για να αφήσεις τα σκουπίδια σου…

Με το που τον ανοίγεις εκτοξεύονται τόσα σάπια αρώματα που «είναι να κόβεις πέρα», που λέμε στην κάτω Ντούτσαγα και όπως υποθέτω και στην απάνω.

Βέβαια το φαινόμενο είχε πέσει στην αντίληψή μου εδώ και δεκαπέντε μέρες περίπου, αλλά, εντελώς ενοχικά, το απέδιδα στην ευαισθησία της δικής μου όσφρησης. Τις τελευταίες μέρες όμως αρκετοί συμπολίτες με σταματούν στο δρόμο και μου επισημαίνουν το γεγονός αυτό, με την παρότρυνση να γράψω κάτι, γιατί, όπως λένε, οι κάδοι πρέπει να έχουν να πλυθούν από του Αγίου… Γεωργίου ανήμερα, μεγάλη η χάρη του.

Να το μάθει αυτό ο Παύλος, να μη με ξεπλένει ούτε ο Αχελώος: «Τα ‘χεις βρει με τον Παπαναστασίου, ε!!!»… «Στο απυρόβλητο τον έχεις»… «Γράψε και τίποτα ντε γι’ αυτόν». «Όλα καλά και άγια τα κάνει;».

Αυτά… Και άλλα τέτοια… Και περισσότερα ακόμα, που μόνο το άχτι του Παύλου μπορεί να μου χρεώσει.

Αν κάνω λάθος, κ. Παπαναστασίου, συμπαθάτε με, αλλά νομίζω, πως από χρόνια ο Δήμος Αγρινίου έχει στη διάθεσή του ειδικό μηχάνημα για το πλύσιμο αυτών των κάδων. Τι γίνεται; Λειτουργεί ή δεν λειτουργεί; Δεν δίνετε εκεί μια εντολή, να κάνει μια βόλτα ένα πρωί μέσα στο Αγρίνιο, για να το δούμε τουλάχιστον, γιατί αρχίζουμε να αμφιβάλουμε αν υπάρχει.

Καλές διακοπές να έχετε… Και να κάνετε και καμία βουτιά για μας που παραμένουμε στην πόλη για πυρασφάλεια… (Κι ας μην ξέρουμε την τύφλα μας από ασφάλεια).

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος