Καλή σας μέρα κ. Παπαναστασίου | «Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»

Καλή σας μέρα κ. Παπαναστασίου | «Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»

Σας το είχα πει και παλαιότερα, κ. Παπαναστασίου, αλλά, απ’ ότι φαίνεται, είχατε αλλού το μυαλό σας και δεν το καταλάβατε.

Όχι, κ. Παπαναστασίου, το νερό στον Αχελώο δεν είναι δημόσιο αγαθό, όπως ατυχώς είπατε στο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Τετάρτης. Το νερό στον Αχελώο είναι φυσικό στοιχείο ικανό και αναγκαίο για την ύπαρξη και τη διατήρηση της ζωής. Η πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές για τη ζωή νερό, είναι ανθρώπινο δικαίωμα, καθώς και η αποχέτευση.

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα |  | red line

Η διαχείριση και η εξυπηρέτηση αυτού του δικαιώματος είναι το δημόσιο αγαθό, κ. Παπαναστασίου. Κάθε φορά που αυτό ιδιωτικοποιήθηκε, μετέτρεψε το νερό από φυσικό στοιχείο ικανό και αναγκαίο για την ύπαρξη και τη διατήρηση της ζωής, σε εμπόρευμα. Αν αυτό ο Δήμαρχος Αγρινίου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, οι υπάλληλοί της, καθώς και οι καταναλωτές της δεν το αντιληφθούν, τότε «το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία».

Αυτό το πρώτο σχόλιο έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης κουβέντας μας για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ (Δείτε ΕΔΩ), καθώς και της συζήτησης που αναπτύχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, κατά την διάρκεια της οποίας κανένα από τα ερωτήματα που θέσαμε την προηγούμενη Τετάρτη δεν έτυχε σαφούς και αιτιολογημένης απάντησης.

Ως εκ τούτου ούτε σήμερα γνωρίζουμε:

Ποιοι ακριβώς είναι οι μισθοί των στελεχών και των υπαλλήλων της υπηρεσίας ύδρευσης;

Ποια ακριβώς είναι τα διάφορα έξοδα που είδαμε στην εισήγηση του προϋπολογισμού;

Σε τι ακριβώς συνίσταται η απόσβεση των 430.000 ευρώ, που «φιγουράρουν» σωρευτικά στο πίνακα δαπανών της επιχείρησης;

Το μόνο που μάθαμε, είναι, ότι τα περίπου 1.500.000 ευρώ, που αφορούν τις αμοιβές, τα έξοδα και τις παροχές τρίτων, αφορούν στη ΔΕΗ, στα τηλέφωνα και στην αμοιβή του ιδιώτη, ο οποίος λειτουργεί τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης.

Με αυτό τον τρόπο εμπεδώσαμε, για άλλη μια φορά, ότι εκείνο το περίφημο επιχείρημα, που λέει, ότι με την ύπαρξη και το «μεγάλωμα» της ΔΕΥΑ, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας, αποτελεί έωλο επιχείρημα μόνο.

Ας αφήσουμε όμως τα έξοδα της επιχείρησης, κ. Παπαναστασίου, και ας δούμε, για λίγο, τα έσοδα.

Ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης ρωτήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, αν η επιχείρηση διατηρεί στους λογαριασμούς ύδρευσης, που εκδίδει, το ειδικό τέλος 80% για την χρηματοδότηση της ΔΕΥΑ.

«Όχι», ήταν η απάντησή του, με πολύ μάλιστα φυσικότητα. Άραγε μπορεί, με τον ίδιο φυσικό τρόπο, το ίδιο πρόσωπο ή άλλο αρμόδιο, να μας απαντήσει, πότε το νερό στο Αγρίνιο μειώθηκε κατά 80%, έτσι ώστε να έχει βάση η απάντησή του;

«Ποτέ» είναι η απάντηση.

Και πριν από το 2012 και μετά, και η προηγούμενη δημοτική αρχή και η σημερινή υποστηρίζουν, ότι το κόστος ανά κυβικό μέτρο του νερού παραμένει στα ίδια επίπεδα, Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που ένα τόσο μεγάλο ποσοστιαίο μέγεθος έχει καταργηθεί;

Ρητορικό είναι το ερώτημα, αλλά θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή να απαντηθεί.

Ας γνωρίζουν όμως οι αρμόδιοι ότι δεν τρώμε κουτόχορτο.

Η αλήθεια είναι μία και μοναδική: Το 80% δεν καταργήθηκε, ως όφειλε, αλλά ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΗΚΕ στην τιμή του νερού. Το γεγονός αυτό δεν είναι αποκύημα φαντασίας, είναι εισήγηση του ίδιου του διευθυντή της ΔΕΥΑ, κ. Γούναρη, προς το ΔΣ της επιχείρησης το οποίο μετά από «διαλογική συζήτηση» μετατράπηκε σε απόφαση. Και η απόφαση αυτή της αύξησης του νερού, δια της ενσωματώσεως ενός ποσοστού, που η νομολογία το είχε καταργήσει, έγινε τιμολογιακό καθεστώς.

Διαβάστε την εισήγηση του κ. Γούναρη ΕΔΩ και πως αυτή έγινε απόφαση της επιχείρησης.

Αυτό όμως, που, πραγματικά, είναι για λύπηση, είναι η μικροπολιτική διαχείριση του γεγονότος και από την προηγούμενη δημοτική αρχή και από τη σημερινή, οι οποίες, συσκοτίζοντας την αλήθεια, διακηρύσσουν το ψεύδος.

Ας μην ξιφομαχείτε κ. Παπαναστασίου  άδικα με τον κ. Μοσχολιό, γιατί δεν πείθετε κανένα. Τα ίδια μικροπολιτικά συμφέροντα που οδηγούσαν εκείνον στις πολιτικές του επιλογές, οδηγούν και σας στις ίδιες πολιτικές επιλογές.

Επιτρέψτε μου, μιας και ο ΑΜΛΕΤ παίζεται κάτω από το γραφείο σας, να σας ενημερώσω: Εκείνο το «σάπιο» που υπήρχε «στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», συνεχίζει ακόμα και σήμερα να υπάρχει… και να σαπίζει συνεχώς.

Καλό σας μεσημέρι.