Καλησπέρα σήμερα, κ. Παπαναστασίου | Άκυρος ο απολογισμός

Καλησπέρα σήμερα, κ. Παπαναστασίου | Άκυρος ο απολογισμός

Σήμερα, κ. Παπαναστασίου, θα πούμε καλησπέρα, με την ευχή, αυτή την εσπέρα, να αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας και να πάρετε στα σοβαρά όσα οφείλετε να τα παίρνετε στα σοβαρά και  να τα διεκπεραιώνεται με περισσότερη επιμέλεια και φροντίδα.

του Λευτέρη Τηλιγάδα |  | red line

Και σας μιλάω έτσι, γιατί εντός ολίγου, στο Δημοτικό συμβούλιο της πόλης, καλείστε να απολογηθείτε, όπως ο νόμος και ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου ορίζει, στο σύνολο των κατοίκων και των φορέων του Δήμου Αγρινίου, αλλά πολύ φοβάμαι, ότι και αυτός ο απολογισμός θα είναι άκυρος, όπως άκυροι ήταν όλοι οι απολογισμοί που πραγματοποιήθηκαν σ΄αυτό το Δήμο.

Ας πάρουμε όμως τους λόγους αυτής της ακυρότητας από την αρχή και ας τους δούμε έναν – έναν.

Να ξεκινήσουμε από τα τυπικά, όπως θα έλεγε και κάποιος τυπολάτρης.

  • 1.      Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου[1] δεκαπέντε μέρες πριν από αυτή την ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου, «με κάθε πρόσφορο μέσο», καλούνται σ’ αυτή όλοι οι κάτοικοι και οι φορείς της πόλης «με ευθύνη», μάλιστα, «του Προέδρου». (Αρ. Απόφ. 256/2011, άρθρο 13, παράγραφος 2)
  • Κάτι τέτοιο ουδέποτε έγινε.
  • 2.      «Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επιμελείται σε συνεργασία με το Δήμαρχο και τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τη σωστή οργάνωση της συνεδρίασης και την εμπεριστατωμένη σύνταξη του απολογισμού των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής στους τομείς που αφορούν στην οικονομική κατάσταση, τη Διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης.
  • »Με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου πέντε (5) μέρες πριν από τη συνεδρίαση βρίσκονται στη διάθεση των δημοτικών παρατάξεων το κείμενο του απολογισμού πεπραγμένων με όλα τα στοιχεία που το συνοδεύουν». (Αρ. Απόφ. 256/2011, άρθρο 13, παράγραφος 4)
  • Κάτι τέτοιο όμως, ουδέποτε έγινε.

Αυτά με τα τυπικά, κ. Παπαναστασίου.

Και μπορεί να φαίνεται, ότι «τα λέω στη νύφη, για να τα ακούσει» ο κ. Φωτάκης, αλλά ούτε εσείς είστε άμοιρος ευθυνών. Ούτε εσείς, ούτε το σύνολο της δημοτικής αρχής, η οποία, όπως αποδεικνύεται, δεν μπήκε καθόλου στον κόπο, να κάτσει και να διαβάσει, τα όσα ορίζει ο κανονισμός για τον απολογισμό.

Δεν είναι όμως μόνο τα τυπικά. Είναι και όλα εκείνα τα ουσιαστικά που αναδεικνύει το «γράμμα» του κανονισμού, των οποίων η ισχύ επαφίεται κάθε φορά στη δημοκρατική συνείδηση, όσων υπηρετούν από θέση εξουσίας την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η δημοκρατία, κ Παπαναστασίου, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός δωματίου, όσο μεγάλο κι αν είναι αυτό.

Σε καμία περίπτωση επίσης, δεν μπορεί να είναι μια τετριμμένη και μονότονη διαδικασία κατά την οποία οι ρήτορες «αναμασούν» μεταξύ τους επιχειρήματα και εμμονές. Η δημοκρατία, και αναφέρομαι στην αστική δημοκρατία, απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Πολύ δε περισσότερο, όταν αυτή η συμμετοχή αποτελεί κανονιστική διάταξη.

Μπορείτε μήπως, με βεβαιότητα, να μου απαντήσετε, αν όλοι οι κάτοικοι και οι φορείς του δήμου μας γνωρίζουν, ότι σήμερα το απόγευμα είναι προσκεκλημένοι να παρευρεθούν, αν το επιθυμούν, στον απολογισμό της δημοτικής αρχής σας, «προκειμένου να διατυπώσουν παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό»; Με ποια φροντίδα και επιμέλεια ανταποκριθήκατε σ’ αυτή σας την υποχρέωση; Να προσκαλέσετε και να ενημερώσετε, δηλαδή τους κατοίκους του Δήμου γι’ αυτό. Γι’ αυτό το τεράστιο έλλειμμα πληροφόρησης και δημοκρατίας θα απολογηθείτε άραγε κάποτε και πού;

Εν προκειμένω, ούτε καν απέναντι στους θεσμικούς εκπροσώπους αυτής της τοπικής κοινωνίας δεν είσαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας.

Είμαι σχεδόν σίγουρος, πως ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής σας δεν έχουν γνώση των στοιχείων του απολογισμού σας.

Όμως η ευθύνη δεν είναι αποκλειστικά δική σας. Είναι και της αντιπολίτευσης, η οποία με τη στάση της οφείλει να μην νομιμοποιήσει, αυτή την «εν κρυπτώ» διαδικασία του απολογισμού.

Οψόμεθα.

ΥΓ 1. Για την ενημέρωση σας, καλό θα είναι και εσείς και ο κ. Φωτάκης να διαβάσετε τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου ΕΔΩ (άρθρο 13 είναι)

ΥΓ 2. Ρίξτε και μια ματιά ΕΔΩ, για να δείτε πως απολογούνται οι Δημοτικές Αρχές που σέβονται τον εαυτό τους, αλλά κυρίως τους δημότες τους


[1] «Ψήφιση κανονισμού λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου» Αρ. Απόφασης 256/2011, άρθρο 13