Καλή σας μέρα κ. Παπαναστασίου | Γέμισαν τα μικρόφωνα με «οικολογικά αποθέματα»

Καλή σας μέρα κ. Παπαναστασίου | Γέμισαν τα μικρόφωνα με «οικολογικά αποθέματα»

Είχατε επισκέψεις προχθές, όπως έμαθα, κ. Παπαναστασίου. Ξεχείλισαν τα μονόκλινα του Imperial από Δημάρχους… Γενική συνέλευση του Δικτύου πόλεων με λίμνες, λέει… Γέμισαν τα μικρόφωνα με «οικολογικά αποθέματα» και «μοναδικά ευρωπαϊκά μικροπεριβάλλοντα».

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα | red line

«Μοναδικό ευρωπαϊκό μικροπεριβάλλον»! Τι ποίηση! Τι παραμυθία! Τι ρυθμός!

Τη διάβασα αυτή τη φράση στον χαιρετισμό σας, κ. Παπαναστασίου, και ανατρίχιασα σύγκορμος από την γλαφυρότητα του ρητορικού σας λόγου.

Βέβαια «προϊόντος του χρόνου» άνοιξαν οι καταπακτές της συνείδησής μου και έμεινα ασκαρδαμυκτί (μπορεί και να σημαίνει: με τα μάτια γουρλωμένα) να χαζεύω τις εικόνες αυτού του «μοναδικού ευρωπαϊκού μικροπεριβάλλοντος», το οποίο, για χρόνια πολλά, παραμένει λεηλατημένο, έρημο και γεμάτο σκουπίδια. Πού βρήκε το ρίγος της συγκίνησης τόσο κόκκινο, για να το ξοδέψει ως θυμό πάνω στα μάγουλα, ούτε που το κατάλαβα.

Δεν έχει υπάρξει ρήτορας αυτού του τόπου, κ. Παπαναστασίου, που να μην έχει καταδικάσει σε μαρασμό αυτή την πλούσια υδάτινη ενδοχώρα, μετά πολλών επαίνων και καλολογικών στοιχείων. Και ενώ τα καλολογικά στοιχεία, ως «λόγια πτερόεντα», άπλωναν φτερούγες και πετούσαν προς άγνωστη κατεύθυνση, όλα αυτά τα «μοναδικά μικροπεριβάλλοντα» παρέμειναν γεμάτα «διαχειριστικά σκουπίδια» μέσα στους ατέρμονους σχεδιασμούς του εφικτού και του ανέφικτου των χρηματοδοτήσεων.

Με αυτόν τον τρόπο, ενώ από τη μια, χρόνια τώρα, τονιζόταν ότι «η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου- Αιτωλικού, στην οποία καταλήγει ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας, ο ποταμός Αχελώος και η λιμνοθάλασσα Αμβρακικού,  που ξεχωρίζει πανευρωπαϊκά για την σπάνια χλωρίδα και ιχθυοπανίδα, ανήκουν ανάμεσα στους  έντεκα ελληνικούς υγροβιότοπους που προστατεύονται με τη σύμβαση Ramsar», από την άλλη , όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, η μεν λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού συνεχίζει να μολύνεται συστηματικά, χωρίς κανένα από τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα να μπορούν να αναστρέψουν την μόλυνσή της, ο δε Αμβρακικός να εξακολουθεί να παραμένει ένα προβληματικό οικοσύστημα με την ανάπτυξη που επιχειρήσαμε να του φράζει το στόμιο.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, κ. Παπαναστασίου, ακούω από δημάρχους, νομάρχες, βουλευτές και ένα σωρό πολιτικούς παράγοντες της περιοχής, ότι βασικές επιδιώξεις όλων των θεσμικών εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας πρέπει να είναι η οριοθέτηση και η διαχείριση των υπαρχόντων υγροτόπων του Νομού με προτεραιότητα στην Λίμνη Τριχωνίδα, η εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, στις περιοχές NATURA του Νομού με προτεραιότητα στην Λίμνη Τριχωνίδα, η δημιουργία και η εγκατάσταση ελέγχου ποιότητας υδάτων σε ποταμούς και λίμνες, καθώς και στους ταμιευτήρες ύδρευσης σημαντικού πληθυσμού του Νομού (Καστράκι,Τριχωνίδα), η αναβάθμιση και η συντήρηση των συστημάτων ύδρευσης  των αστικών κέντρων του Νομού, η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων ( Βιολογικοί Καθαρισμοί) σε Δήμους, που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των Υφιστάμενων βιολογικών καθαρισμών του Νομού, η χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών στο Νομό, ο περιορισμός της υποβάθμισης του εδάφους και των υδάτινων αποδεκτών από την γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, από τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων και τα λοιπά.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μέχρι και σήμερα, κ. Παπαναστασίου, αν και έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα, για όσα αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο, τα πράγματα εξακολουθούν να παραμένουν τραγικά: Ο αριθμός των καταπατήσεων και των αυθαιρεσιών σε ένα περιβάλλον χωρίς καμία οριοθέτηση των χρήσεων γης αυξάνεται γεωμετρικά, ακόμα και υποτυπώδεις υποδομές, όπως το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας, το οποίο ενεργούσε ελέγχους ποιότητας των υδάτων της Τριχωνίδας, ενός φυσικού ταμιευτήρα υδροδότησης μιας μεγάλης περιοχής του Δήμου, έχει σταματήσει τη λειτουργία του, τα συστήματα ύδρευσης του μεγάλου αστικού κέντρου της περιοχής δεν μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις ανάγκες των χρηστών-καταναλωτών, με τον καρκινογόνο αμίαντο κυρίαρχο ακόμα συστατικό τους, τα δίκτυα αποχέτευσης και οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων ( Βιολογικοί Καθαρισμοί), να αγκομαχούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και τέλος τα ρέματα του νομού να έχουν μεταβληθεί με την πάροδο των χρόνων σε ανεξέλεγκτες χωματερές.

Ξέρω, σ’ αυτού του είδους τις μαζώξεις, όπως αυτή της Γενικής Συνέλευσης των πόλεων με λίμνες, οι «παχιές κουβέντες» δίνουν μια νότα αισιοδοξίας στους παρευρισκόμενους και μια διάθεση να επιχειρηθούν τα «πάντα όλα», για την ανάδειξη του τόπου και της περιοχής. Καλό είναι όμως θαρρώ, κάθε φορά που ανοίγουμε το στόμα μας για να πούμε το «ποίημα», που μάθαμε χρόνια να λέμε, να γυρίζουμε λίγο το κεφάλι μας και να βλέπουμε και τον τόπο για τον οποίο μιλάμε.

Με το καλό οι νέοι σχεδιασμοί


Υ.Γ.1. Και τώρα, που «κόψατε», κ. Παπαναστασίου, την ΕΒΔΟΜΑΔΑ και από την ΠΕΔ, πώς θα ελέγχετε, τι γράφει ο κ. Μπακής, για να τον μηνύσετε; Βέβαια την ΕΒΔΟΜΑΔΑ μπορείτε να την αγοράζετε στο πρακτορείο τύπου. Αλλά, τι να σας πω… «Αυτό να δω κι ας πεθάνω»…, που λέει ο λόγος, δηλαδή.

Υ.Γ.2. Πάντως, για καλό και για κακό, αν ενημερώνεστε με αυτό τον τρόπο, για τα της ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ, σας συνιστώ να κρατάτε τις αποδείξεις. Μπορεί ο Μπακής, αν του κάνετε καινούργια μήνυση,  με την μούρλια που έχει, να σας μηνύσει για λαθρανάγνωση.

Υ.Γ.3. Η φωτογραφία της ανάρτησης από παλιότερη καταγγελία του ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥ.