Καλή σας μέρα, κ. Παπαναστασίου | «Δε στο ‘πα χαλασιά μου, στο μύλο να μην πας»

Καλή σας μέρα, κ. Παπαναστασίου | «Δε στο ‘πα χαλασιά μου, στο μύλο να μην πας»

«Δε στο ‘πα χαλασιά μου, στο μύλο να μην πας, χαλασιά μου. Να μη σε κόψ’ η ρόδα και γίνω εγώ φονιάς, χαλασιά μου, και γίνω εγώ φονιάς».

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα | red line

Ωραία μελωδία, κ. Παπαναστασίου, ανοιξιάτικη και πρωινή, να την ακούσεις στο ραδιόφωνο ή να την σιγοψιθυρίσεις με στυλ αδιάφορο και υπεράνω, να ‘ρθουν να γαληνέψουν τα μέσα σου… Και τα έξω σου θα συμπλήρωνα, αλλά σε αυτούς τους καιρούς που ζούμε, είναι καλό να είμαστε εγκρατείς, για να μην καταντήσουμε πλεονέκτες και επιρρεπείς στις χαρές και τις τέρψεις, γιατί όπως λέει και ο Ιερός Αυγουστίνος[1], θα τις βρούμε μπροστά μας αυτές τις αμαρτωλές ηδονές, μεταμορφωμένες σε τέρατα, έτοιμες να μας κατασπαράξουν και να μας οδηγήσουν στο πυρ το εξώτερο…

Γιατί ο διάολος, κ. Παπαναστασίου, έχει πολλά ποδάρια και πάει και τρυπώνει εκεί που δεν τον περιμένεις και στην κάνει την ματσαραγκιά μέχρι να πεις, «πάρκο».

Ένα καλό παράδειγμα, για να καταλάβει κανείς, πώς δουλεύει ο διάολος είναι και το παραπάνω τραγούδι, το οποίο, όπως είπαμε, διαθέτει μια αθώα και εύκολη μελωδική γραμμή, για να πει ΤΑααα τέρατα και να αφήσει τις υποψίες να σέρνονται «ες αεί».

Μέσα σε αυτό το αθώο εκ πρώτης όψεως τραγουδάκι, κ. Παπαναστασίου,  βρίσκεται κρυμμένο ένα έγκλημα, για το οποίο οι αντιληπτικές μας ικανότητες δεν είναι και τόσο σίγουρες για τις πληροφορίες που μας μεταφέρουν, με αυτό τον καθησυχαστικό τρόπο ενός ηδονικού λαρυγγισμού.

Επισκέφθηκε άραγε η αξιέραστος δεσποινίς «Χαλασιά» τον μύλο ή όχι; Την έκοψε η ρόδα ή γλύτωσε; Έγινε ο μελωδός φονιάς ή αποσοβήθηκε το κακό; Γιατί, ο όποιος αοιδός, να αποκαλεί την κόρη «Χαλασιά»; Είναι το πραγματικό της όνομα ή ψευδώνυμο; Τι θέλει να πει εδώ ο ποιητής;

Σωρός τα ερωτήματα, κ. Παπαναστασίου. Απείρως λιγότερα όμως, απ’ όσα έφεραν το απόγευμα της Δευτέρας οι δαίμονες της αντιπολίτευσης και τα σκόρπισαν μέσα στις σκέψεις όλων, όσων βρεθήκαμε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, την ώρα που εσείς με ύφος χαμογελαστό και ολίγον μπλουζ, τραγουδούσατε τη rock μπαλάντα των πιο αγνών προθέσεων της δημοτικής σας αρχής: «Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα». Κι άιντε «λίγο ακόμα να δούμε τις αμυγδαλιές» και τις δημοκρατίες «ν’ ανθίζουν». Κι άιντε «λίγο ακόμα μα δούμε τα μάρμαρα» και τα παγκάκια «να λάμπουν στον ήλιο», κι η διαβούλευση «να κυματίζει» μέσα στις προθέσεις σου. Και πάμε πάλι…  «Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα».

Δε λέω, ωραία αυτά με τη δημοκρατία και τη διαβούλευση για το πάρκο, που μας τραγουδήσατε, αλλά το πολύ μαντζόρε, κ. Παπαναστασίου, μας πήρε και μας σήκωσε και μας κόλλησε όλους στα ταβάνια. Γιατί αυτό το τραγούδι της δημοκρατίας και της διαβούλευσης, κ. Παπαναστασίου, είναι γραμμένο για πολλές φωνές. Πρέπει λοιπόν, όλοι οι χορωδοί να έχουν μπροστά τους την παρτιτούρα, έτσι ώστε ούτε να ψάχνουν τα λόγια, ούτε να φαλτσάρουν. Εσείς αυτό το καταργήσατε, επιλέγοντας για σήμερα το απόγευμα (Τετάρτη 29 Μαρτίου) να σολάρετε ως τενόρος σε μια παράσταση own man show, επικοινωνιακών μόνο προθέσεων.

Έχουν δίκιο, όσοι δήλωσαν ότι δεν θα παραβρεθούν σε αυτή την «ανοιχτή παρουσίαση – διαβούλευση της μελέτης του Πάρκου» ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου, γιατί αυτή τους την ιδιότητα εσείς την καταργήσατε αφού επιλέξατε να μην τους κάνετε γνωστή την συγκεκριμένη μελέτη. Τι να κάνουν λοιπόν, εκεί; Τι να πουν; Από την άλλη, αν δεν έρθουν, θα βγείτε αύριο και θα τους χαρακτηρίσετε ως απόντες. Όμως αυτό ούτε δημοκρατία είναι, ούτε διαβούλευση.

Αυτά, τα ολίγον καλλιτεχνικά, για σήμερα.

Και για να μην αφήσουμε κανένα τραγούδι στη μέση, είναι ορθό και καλό να κλείσουμε με το δεύτερο μέρος του παραδοσιακού τραγουδιού της έναρξης μας, έτσι ώστε ο γάιδαρος να μην τολμήσει να φάει το κλίμα και να παραμείνει ανθηρό και ανοιξιάτικο, όπως ταιριάζει στη μέρα και στην ψυχολογία μας.

«Δε σ’ έχω να δουλεύεις, να βασανίζεσαι ,χαλασιά μου. Σ’ έχω να τρως να πίνεις και να στολίζεσαι χαλασιά μου, και να στολίζεσαι».


Υ.Γ.1. Να είστε σίγουρος, κ. Παπαναστασίου, πως, όσοι έχουμε ειδικευτεί στο prima vista, θα είμαστε εκεί.

Υ.Γ.2. Σήμερα το μεσημέρι, κ. Παπαναστασίου, ο κ. Μπακής με πληροφόρησε, πως τα φυλλάδια της σημερινής σας «συναυλίας», τα οποία, για να μην τα πληρώσουν οι δημότες, προσφέρθηκε να τα τυπώσει δωρεάν ο ίδιος, ουδέποτε δεν του τα παραδώσατε προς εκτύπωση.

Για ποιο λόγο; Τα είχατε τυπώσει πριν το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει την εκτύπωση και το κόστος τους;  Υπήρξε άλλη δωρεάν προσφορά για την εκτύπωση τους; Αν η απάντηση είναι ναι, ποιος είναι ο χορηγός τους; Μήπως θέλει να παραμείνει κρυφός; (Πολλά τα ερωτήματα κ. Παπαναστασίου. Πολλά..)