Καλή σας μέρα κ. Παπαναστασίου | Χάβρα Ιουδαίων; Χειρότερα!

Καλή σας μέρα κ. Παπαναστασίου | Χάβρα Ιουδαίων; Χειρότερα!

Θέλω σήμερα, κ. Παπαναστασίου, να σας παρακαλέσω, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να του μεταφέρετε τον προβληματισμό και την ανησυχία μου για τον μεγάλο κατήφορο που έχει πάρει αυτή η «χάβρα των Ιουδαίων», στην οποία προεδρεύει. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, πως, αν συνεχιστεί αυτή η δυστοπία  της λειτουργίας του, που όζει από απαξίωση, προσωπικές ερμηνείες του κανονισμού κατά το δοκούν και παρανοϊκή χαλαρότητα της διαδικασίας, είναι κοντά ο καιρός που φράσεις του τύπου: «φρουρά… φρουρά… Που είναι η φρουρά;» θα ακουστούν και μέσα στο κτίριο της Αναστασιάδη.

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα | red line

Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά, κ. Παπαναστασίου, την υπερβολή της προφητείας μου, αλλά το δικαίωμα αυτής της υπερβολής μού το υπαγορεύει το ύφος και ο χαρακτήρας αυτού του μπάχαλου, που μόνο κατ’ ευφημισμόν μπορεί να οριστεί ως συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι γι’ αυτή την απαράδεκτη λειτουργία, ο κ. Φωτάκης δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος, η συμβολή του όμως είναι σημαντική για δυο λόγους: 1. Είναι ο μοναδικός αρμόδιος για την διαδικασία και 2. Έχει δώσει τόσα δικαιώματα για να συμβούν όλα αυτά, όσα κανείς άλλος. Είμαι έτοιμος, πείτε του κ. Παπαναστασίου, να παραδεχθώ δημόσια, ότι οι συνεδριάσεις στις οποίες προήδρευε ο κ. Γαλαζούλας είναι μακράν οι τελευταίες καλύτερες συνεδριάσεις του οργάνου. Τόσο πίσω πρέπει να πάει κανείς σε αυτόν τον Δήμο, αν θέλει να αναφερθεί σε αξιοπρεπείς συνεδριάσεις αυτοδιοικητικού οργάνου και όχι σε «παιδική χαρά μετά εξάρσεων ευτράπελων του θυμικού».

Να φέρω ένα παράδειγμα μόνο, όχι εκείνων των παλιών συνεδριάσεων, αλλά της προχθεσινής.

Καταθέτει το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» ένα αίτημα για συζήτηση προς το δημοτικό συμβούλιο και αφού αναφέρει τους λόγους, που επιβάλουν τη συζήτησή του, καταλήγει (κατά λέξη αντιγραφή): «Με βάση τα παραπάνω κ. Πρόεδρε, σας ζητάμε να φέρετε προς συζήτηση το θέμα με τίτλο: “Νέες εξελίξεις για την συνέχιση και λειτουργία των έργων της εκτροπής του Αχελώου – Λήψη απόφασης για έκδοση ψηφίσματος, το οποίο να καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις αυτές”, με εισηγητή των επικεφαλής της παράταξής μας». (Ολόκληρο το αίτημα μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ).

Λάθος του Προέδρου 1ο: Ο Πρόεδρος του οργάνου βάζει ορθά το θέμα στην ημερήσια διάταξη, αφού αυτό κατατέθηκε έγκαιρα και υπάρχουν νέες εξελίξεις στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, για τις οποίες και το σώμα πρέπει να ενημερωθεί και οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων να τοποθετηθούν επί αυτών. Το βάζει όμως λάθος, αφού εκλαμβάνει το αίτημα ως ψήφισμα. Αυτό το κάνει για τρεις λόγους: ή γιατί δεν έχει διαβάσει το αίτημα ή αν το έχει διαβάσει, εστιάζει στη φράση «Λήψη απόφασης για έκδοση ψηφίσματος το οποίο να καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις αυτές», θεωρώντας ότι η αιτιολόγηση του αιτήματος είναι το ψήφισμα (sic!) ή, στην χειρότερη των περιπτώσεων, γιατί δεν θέλει να υπάρξει συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Το τελευταίο, για το κύρος της θέσης μόνο, ας το αποκλείσουμε.

Λάθος του Προέδρου 2ο: Αφού του επισημαίνεται το λάθος του από ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, επιχειρεί να το διορθώσει με δεύτερο λάθος: Ζητάει από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» ,να του αποστείλει το κείμενο του ψηφίσματος, για να το κοινοποιήσει την Δευτέρα το πρωί με email στους επικεφαλής των παρατάξεων και τους ανεξάρτητους Δημοτικούς Συμβούλους. Το αίτημα του ικανοποιείται, το ψήφισμα αποστέλλεται και ο κ. Ρόκος καταθέτει στο προεδρείο διαφορετικό ψήφισμα χωρίς να εξηγεί τους λόγους της διαφοροποίησής του, έχοντας κατά νου φυσικά, αυτούς να τους εκθέσει κατά την εξέλιξη της συζήτησης του θέματος.

Λάθος του Προέδρου 3ο: Αποφασίζει να διανείμει, λίγα μόλις λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης του οργάνου, γραπτή εισήγηση του Δημάρχου για το συγκεκριμένο θέμα, λες και ο Δήμαρχος ήταν απών από τη συνεδρίαση και δεν είχε τη δυνατότητα να τοποθετηθεί επ’ αυτής προφορικά, όπως όλοι οι υπόλοιποι.

Λάθος του Προέδρου 4ο: Εισάγει το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης λέγοντας κατά λέξη τα εξής: «1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης: Έκδοση ψηφίσματος για τις νέες εξελίξεις για την συνέχιση και τη λειτουργία των έργων εκτροπής του Αχελώου. Το θέμα καταρχήν έχει εισαχθεί από μένα μετά από σχετικό αίτημα και του Ανυπότακτου Αγρινίου, σας έχει διανεμηθεί το ψήφισμα, το οποίο το Ανυπότακτο Αγρίνιο καταθέτει, υπάρχει δεύτερο ψήφισμα από τον κ. Ρόκο και τρίτο ψήφισμα από την Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο, σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου (sic!) και την μεγάλη αυτή συζήτηση που υπάρχει».

Το τι ασυνεννοησία ακολούθησε για δέκα συνεχόμενα λεπτά «επί της διαδικασίας», μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης εκτός ημερησίας διάταξης με αποκλειστική ευθύνη του κ. Φωτάκη, μόνο η ψηφιακή αποτύπωση της μαγνητοσκόπησης της συζήτησης μπορεί να αποδώσει επακριβώς. (Δείτε στο παρακάτω βίντεο από το 3.02.00 και κάτω)

Εάν ο κ. Φωτάκης, κ. Παπαναστασίου, σεβόταν τη διαδικασία που προκύπτει από τον κανονισμό, τα μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου και την κοινή λογική, έπρεπε κατά την έναρξη της συζήτησης του θέματος, να δώσει τον λόγο στον κ. Μερμίγκη, για να εισηγηθεί το θέμα και το ψήφισμα, που  επιθυμούσε, να δώσει μετά το λόγο στο Δήμαρχο, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους Δημοτικούς Συμβούλους, ανεξάρτητους και μη, να τοποθετηθούν επί του θέματος και να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις ή τα ψηφίσματα, που οι ίδιοι θα πρότειναν και η διαδικασία θα έχει λήξει ομαλά, αναδεικνύοντας την ουσία του θέματος. Σε περίπτωση διαφορετικών απόψεων επί των ψηφισμάτων θα έπρεπε να υπάρξει διαπαραταξιακή για την έκδοσή του.

Επειδή ο κ. Φωτάκης, κ. Παπαναστασίου, και «γράμματα γνωρίζει», και τον κανονισμό έχει διαβάσει, και εξαιρετικά ευφυής είναι, πείτε του σας παρακαλώ, ότι οι τέτοιου είδους ερμηνείες των κειμένων, τα οποία προσδιορίζουν επακριβώς το περιεχόμενο τους στον τίτλο τους, μόνο ως μεθοδεύσεις εκ του πονηρού μπορούν να εκληφθούν. Μετατροπές των αιτημάτων και των εισηγήσεων σε ψηφίσματα, παρακάμψεις της ορθής σειράς της διαδικασίας κ.α., γίνονται αμέσως αντιληπτές και απαξιώνουν εντελώς το όργανο στο οποίο προεδρεύει, δίνοντας το δικαίωμα στον καθένα να τα ερμηνεύσει, ως προσπάθεια φίμωσης των δημοτικών συμβούλων και των παρατάξεων, η οποία, κ. Παπαναστασίου, θεωρώ, πως δεν σας βρίσκει καθόλου σύμφωνο.

Γι’ αυτά όμως καθώς και για τις ευθύνες όλων ΟΣΩΝ μετατρέπουν το Δημοτικό συμβούλιο σε «μπάχαλο» θα υπάρξουν και άλλες αναρτήσεις τις επόμενες μέρες στο red line.