«…Το ζήτημα δεν είναι να βρω τι θα φωτογραφίσω, αλλά να ανοίξω τα μάτια μου, να βρω το βλέμμα μου δηλαδή. Γιατί, για μένα, φωτογραφίζω σημαίνει αναγνωρίζω στην έξωθεν πραγματικότητα το εντός μου και δεν εννοώ το εγώ μου, αλλά το κέντρο μου, τον εαυτό μου. Αν μπορέσεις να βάλεις σε τάξη το μέσα σου, τότε μπορείς απλά να αφεθείς στο βλέμμα σου κι εκείνο σε οδηγεί. Εκεί που θα σταματήσει, πατάς το κουμπί της μηχανής. Τα πράγματα έρχονται να σε συναντήσουν, δεν τα κυνηγάς εσύ. Αντιθέτως, αν αφεθείς στο εγώ, τότε θα προκύψουν είτε σχόλια, είτε νοητικές κατασκευές, που συνήθως στερούνται ουσιαστικού ενδιαφέροντος. Θα μπορούσα, λοιπόν, να περιγράψω τη διαδικασία φωτογράφησης σαν ένα είδος διαλογισμού ή προσευχής, αν θέλετε, με την ευχαριστιακή της έννοια φυσικά. Το βλέμμα ακουμπά εκστατικά σ’ ένα αντικείμενο, το οποίο ξαφνικά γίνεται το κέντρο του κόσμου…».
Ο Χάρης Κακαρούχας γεννήθηκε στην Αθήνα, Ελλάδα. Σπούδασε Χαρτογραφία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και Θεωρία του Χρώματος και οπτική αντίληψη στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Επίσης, έχει διδακτορικό στη Φωτογραφία από το πανεπιστήμιο του Ντέρμπι (τίτλος διατριβής: Προσωπογραφία- Χαρτογράφηση του εαυτού). Μελέτησε πολλές διαφορετικές μορφές θεραπείας μέσω της τέχνης στο Φωνητικό Ινστιτούτο της Ελβετίας, στο Ινστιτούτο Ερευνών της Πούνα στην Ινδία, όπως επίσης άλλες πρακτικές σύγχρονης φυσικής ψυχοθεραπείας (Ινστιτούτο Ελευθερίας-Άμστερνταμ, Ολλανδία).
Το φωτογραφικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1997 οι Εκδόσεις Φωτοχώρος δημοσίευσαν το φωτογραφικό του βιβλίο με τίτλο στις «On the timelines» και το 2003 οι Εκδόσεις Άπειρον εξέδωσαν το βιβλίο του με τίτλο «Suspended Time: A Cuban portrait». Το ίδιο βιβλίο εκδόθηκε επίσης από τις εκδόσεις Dewi Lewis του Ηνωμένου Βασιλείου, τους Peliti Associati στην Ιταλία, τους Εdition Braus στη Γερμανία, τους Actes Sud στη Γαλλία και τους Lunwerg Editiones στην Ισπανία. «Ο αιωρούμενος χρόνος» κέρδισε το βραβείο «Μήλος» το 2004 για το καλλιτεχνικό βιβλίο της χρονιάς στην Ελλάδα. Ο Χάρης Κακαρούχας κέρδισε το βραβείο ευρωπαίων εκδοτών στη φωτογραφία το 2003 και το βραβείο Φωτογραφικού Πορτραίτου Schweppes επίσης το 2003 ως ανερχόμενος. Το 2013 υπηρέτησε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Eco-Art Festival στην Αθήνα, το οποίο διοργάνωσαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μέρος της δουλειάς του ανήκει σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.
Κύριες Συλλογικές Εκθέσεις: -TranshFormation Exhibition, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα, 2013, Prix Pictet, Μουσείο Φωτογραφίας, Θεσσαλονίκη, 2010, Photographic Center (Φωτογραφικό Κέντρο), Σκόπελος, 2006, -National Portrait Gallery, Λονδίνο, 2003, Perugia (Περούτζια), 2002, La casa Elizalde, Μπαρτσελόνα, 2000, Fototecade Cuba (Φωτοθήκη της Κούβας), Αβάνα, 1998, House of Cyprus(Το σπίτι της Κύπρου), Αθήνα, 1998, Spilibergo, Βενετία, 1997, Cultural Center(Πολιτιστικό Κέντρο), Αθήνα, 1992, 1994, 1996, Κύριες Ατομικές Εκθέσεις:-IPC Gallery, Σεράγεβο, 2009 Επίσημη Ελληνική Συμμετοχή (Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού) στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγεβο. GalleriaMesta, Μπρατισλάβα, 2007, Βenaki Museum (Μουσείο Μπενάκη), Αθήνα, 2006, Museumof Photography (Mουσείο Φωτογραφίας), Θεσσαλονίκη, 2003, Peloponisos Railway Station (Σιδηροδρομικός Σταθμός Πελοπόννησος), Αθήνα, 1997, Protohoros Gallery (Πρωτοχώρος Γκαλερί), Αθήνα, 1994, 2000