ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ;

  • |

Όπως είναι σήμερα, το κίνημα για το κλίμα δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί ενάντια στην τάξη των ιδιοκτητών που είναι η αιτία της κλιματικής κρίσης. Για να νικήσουν, οι ακτιβιστές για το κλίμα χρειάζονται μια ξεκάθαρη, εργατική στρατηγική. Συνέντευξη με τον γεωγράφο Matt T. Huber, από τον Wim Debucquoy, που δημοσιεύθηκε αρχικά από το το περιοδικό Lava του βελγικού μας εταίρου.

Το κλιματικό κίνημα χάνει τη μάχη. Στην πρώτη παράγραφο του βιβλίου του “Η κλιματική αλλαγή ως ταξικός πόλεμος: Χτίζοντας τον σοσιαλισμό σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται” ο Matt Huber, καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Syracuse, δεν μασάει τα λόγια του. Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται παρά την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της κλιματικής κρίσης και την αυξημένη πολιτική προσοχή στα κλιματικά ζητήματα. Είναι καιρός για το κίνημα για το κλίμα να σκεφτεί τη στρατηγική και την τακτική του. Πώς μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη για το κλίμα;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε ακριβώς ποιον έχουμε απέναντί μας, ποιον πρέπει να πολεμήσουμε και ποιον να πείσουμε. Το κοινό νήμα που διατρέχει το βιβλίο του κ. Huber είναι ότι ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής είναι θέμα εξουσίας. Η κλιματική κρίση συνδέεται θεμελιωδώς με τη σχέση μας με τη φύση. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σχέση παραγωγής: πώς παράγουμε τρόφιμα, ενέργεια, στέγαση και άλλα βασικά αγαθά και υπηρεσίες; Και ποιος ελέγχει και επωφελείται από αυτή την παραγωγή; Πώς επηρεάζει αυτό τη στρατηγική του κλιματικού κινήματος; Στο βιβλίο του, ο Huber αναζητά μια νικηφόρα στρατηγική για το κλιματικό κίνημα. Συνέντευξη με έναν συγγραφέα που τοποθετεί την εργατική τάξη στο επίκεντρο της σκέψης του.

Wim Debucquoy – Πώς καταλήξατε να γράψετε ένα βιβλίο για την κλιματική αλλαγή;

Matt T. Huber – Ήταν εν μέρει μια αντίδραση ενάντια στον τρόπο σκέψης που βλέπει την κλιματική αλλαγή ως πρόβλημα κατανάλωσης και ανισότητας. Η επιδραστική έκθεση της Oxfam Extreme Carbon Inequality, για παράδειγμα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πλούσιοι έχουν πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα και καταναλώνουν πολύ περισσότερους πόρους από τους φτωχούς. Είναι αλήθεια, αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης λαμβάνει υπόψη μόνο τον αντίκτυπό μας στο κλίμα μέσω της κατανάλωσης και του τρόπου ζωής μας. Οι μαρξιστές, από την άλλη πλευρά, πραγματοποιούν μια ταξική ανάλυση, δίνοντας έμφαση στη σχέση μεταξύ της παραγωγής, της ιδιοκτησίας και της εξουσίας επί των κοινωνικών πόρων και του τρόπου με τον οποίο παράγουμε την υλική μας ύπαρξη. Από τη στιγμή που άρχισα να σκέφτομαι την τάξη σε σχέση με το κλίμα με αυτόν τον τρόπο, συνειδητοποίησα ότι το λιγότερο που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι τι κάνουν οι πλούσιοι άνθρωποι με τα χρήματά τους και πώς η κατανάλωσή τους επηρεάζει το κλίμα. Αυτό που θα έπρεπε πραγματικά να μας απασχολεί είναι το πώς κερδίζουν τα χρήματά τους, πώς παράγουν τον πλούτο τους. Ο αντίκτυπός τους στο κλίμα θα μπορούσε τότε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Δίνω συχνά το παράδειγμα ενός διευθύνοντος συμβούλου μιας εταιρείας ορυκτών καυσίμων, ο οποίος ξοδεύει οκτώ έως δώδεκα ώρες την ημέρα για να οργανώσει το παγκόσμιο δίκτυο εξόρυξης ορυκτών καυσίμων και να διοχετεύσει χρήματα στη συσσώρευση κεφαλαίου για την ανάπτυξη της παραγωγής ορυκτών καυσίμων σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο διευθύνων σύμβουλος μπορεί να είναι χορτοφάγος, να πηγαίνει στη δουλειά του με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να ζει σε μια πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή και να έχει πολύ χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Αν εξετάζουμε μόνο την κατανάλωση των ανθρώπων, ξεχνάμε το ρόλο που παίζουν στην παραγωγή. Με άλλα λόγια, αφαιρούμε το ρόλο της ιδιοκτησίας και του κέρδους. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι το καπιταλιστικό σύστημα διοικείται από μια μικρή μειοψηφία ιδιοκτητών που κατέχουν τα συστήματα παραγωγής και παράγουν καθαρά για το κέρδος.

Wim Debucquoy – Γράφετε ότι το κλιματικό κίνημα εξακολουθεί να είναι πολύ μπερδεμένο σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για την κλιματική κρίση.

Matt T. Huber – Πρέπει να σταματήσουμε να ορίζουμε την ευθύνη με βάση την κατανάλωση και το αποτύπωμα άνθρακα, καθιστώντας έτσι τον καθένα περισσότερο ή λιγότερο υπεύθυνο για την κλιματική κρίση. Χρειαζόμαστε μια ταξική ανάλυση. Γνωρίζατε ότι η μέθοδος του ανθρακικού αποτυπώματος εφευρέθηκε από την British Petroleum; Οι πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να μεταθέτουν την ευθύνη τους σε όλους εμάς. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε: ποιος αποφασίζει πώς να οργανώσει τα συστήματα παραγωγής και τις υποδομές που είναι η ρίζα της κλιματικής κρίσης; Γιατί σίγουρα δεν είμαστε εμείς. Δεν είναι οι εργαζόμενοι που καίνε καύσιμα για να πάνε στη δουλειά τους κάθε μέρα.

Αν εξετάζουμε μόνο την κατανάλωση των ανθρώπων, ξεχνάμε το ρόλο που παίζουν στην παραγωγή, το ρόλο της ιδιοκτησίας και του κέρδους.

Αυτοί που έχουν την εξουσία πάνω στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τους σταθμούς καυσίμων και την παραγωγή ενέργειας είναι μια ομάδα καπιταλιστών που κατέχουν και ελέγχουν αυτά τα συστήματα και τα οργανώνουν για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος. Πρόκειται για μια μικρή ομάδα ιδιοκτητών που ελέγχουν την παραγωγή έντασης άνθρακα, όχι μόνο την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, αλλά και μια ολόκληρη σειρά βιομηχανιών όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο, τα χημικά, η ηλεκτρική ενέργεια κ.ο.κ., οι οποίες στην πραγματικότητα έχουν σχεδιαστεί για να καταναλώνουν και να καίνε κολοσσιαίες ποσότητες ορυκτών καυσίμων. Το 10% των πλουσίων ελέγχει το 84% του χρηματιστηρίου. Οι αποφάσεις των πολυεθνικών, εν τω μεταξύ, λαμβάνονται από έναν πολύ μικρό αριθμό μελών του διοικητικού συμβουλίου. Έτσι, η ευθύνη για την κλιματική κρίση δεν είναι διασκορπισμένη, αλλά εξαιρετικά συγκεντρωμένη.

Με άλλα λόγια, όσοι επωφελούνται από τις εκπομπές CO2 είναι υπεύθυνοι για αυτές. Όταν οδηγείτε αυτοκίνητο, εκπέμπετε άνθρακα. Αυτό είναι φυσικά αλήθεια. Ωστόσο, εξαιτίας του τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καυσίμων για να πάνε στη δουλειά τους και απλώς για να διατηρήσουν τη σχετικά μέτρια ζωή τους. Αν ρίχνετε το 100% της ευθύνης στον καταναλωτή καυσίμων, στην πραγματικότητα αποσπάτε την προσοχή από αυτόν που τα πούλησε και χρησιμοποίησε τα κέρδη για να αυξήσει την παραγωγή των ίδιων ορυκτών καυσίμων. Οι ιδιοκτήτες της παραγωγής είναι αυτοί που θα πρέπει να είναι ο στόχος των εκστρατειών και των κινημάτων μας για το κλίμα. Εν ολίγοις: το πρόβλημα βρίσκεται σε μια χούφτα καπιταλιστών και η λύση βρίσκεται στις μάζες, στην εργατική τάξη. Μπορούν να οικοδομήσουν ένα ισχυρό μαζικό κίνημα για να επιτεθούν στην εξουσία της μικρής μειοψηφίας που κατέχει και κερδίζει από τα μέσα παραγωγής.

Wim Debucquoy – Επικρίνετε επίσης την ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να πιστέψουν στην κλιματική αλλαγή για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Matt T. Huber – Η κλιματική αλλαγή είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες του κλίματος ήταν μεταξύ των βασικών παραγόντων για να κινηθεί ο κόσμος. Ωστόσο, αν ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής περιοριστεί στην επιστήμη και τη γνώση, οι εργαζόμενοι θα ενδιαφερθούν λιγότερο γι’ αυτόν. Το κύριο μέλημά τους είναι ο υλικός αγώνας που αντιμετωπίζουν καθημερινά υπό τον καπιταλισμό. Ορισμένοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επιστήμη του κλίματος είναι πέρα από τους εργαζόμενους και επομένως δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτούς. Αλλά οι περισσότεροι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι κάτι δεν πάει καλά με το κλίμα και το περιβάλλον και ότι κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό.

Η οργάνωση του αγώνα γύρω από επιστημονικούς στόχους σημαίνει ότι αγνοούνται οι ανησυχίες των ανθρώπων για τις καθημερινές τους ανάγκες. Επιπλέον, όσοι παρουσιάζουν τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής ως μάχη για τη γνώση και όχι για την εξουσία, ισχυρίζονται ότι η χρηματοδότηση της άρνησης της κλιματικής επιστήμης είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων, όπως η ExxonMobil, πράγματι το κάνουν αυτό. Μεταφέρουν κεφάλαια σε επιστήμονες που αμφισβητούν την κλιματική επιστήμη. Αυτό είναι τρομερό, φυσικά. Αλλά αυτό που πραγματικά επιδιώκει η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων είναι η πολιτική εξουσία. Ξοδεύει πολύ περισσότερα χρήματα σε λόμπι, δεξαμενές σκέψης και ούτω καθεξής. Αν μιλάμε μόνο για την επιστήμη, παραπλανιόμαστε από μια αφελή φιλελεύθερη πεποίθηση για το πώς συμβαίνει η κοινωνική αλλαγή, δηλαδή ότι η κοινωνία θα δράσει αν μόνο οι άνθρωποι γνωρίζουν την αλήθεια. Η γνώση δεν είναι ακόμα δύναμη. Το γεγονός ότι γνωρίζουμε την αλήθεια δεν σημαίνει ότι έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και να αλλάξουμε τη χρήση των υλικών πόρων. Ωστόσο, πολλοί έχουν μετατρέψει τη μάχη για το κλίμα σε μια ιδεαλιστική μάχη στο έδαφος της γνώσης.

Wim Debucquoy – Πώς μπορούμε να επιλύσουμε την κλιματική κρίση;

Matt T. Huber – Δεν χρειάζεται να σας πω ότι χρειαζόμαστε ρεύμα, έτσι δεν είναι; Θα χρειαστούμε πολλή κοινωνική δύναμη. Η επίλυση της κλιματικής κρίσης απαιτεί μαζικές επενδύσεις και κεντρικό σχεδιασμό. Αυτό σημαίνει να καταπολεμήσουμε τον ασφυκτικό έλεγχο των επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Μεγάλο μέρος του κλιματικού κινήματος υιοθετεί μια καθαρά ηθικιστική στάση, χωρίς να ενδιαφέρεται για την εξουσία και τη στρατηγική, για το πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε την απαραίτητη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τάξη των ανθρώπων που προσκολλώνται πεισματικά στις επενδύσεις και τα κέρδη τους ενώ ο κόσμος καίγεται. Έτσι, ολόκληρο το βιβλίο μου είναι μια προσπάθεια να σκεφτούμε πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε την απαραίτητη αντιδύναμη.

Wim Debucquoy – Και κατά τη γνώμη σας, η λύση βρίσκεται στην εργατική τάξη;

Matt T. Huber – Ναι, ακόμη και σε μια εποχή που φαίνεται ότι όλη η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της καπιταλιστικής τάξης, η εργατική τάξη είναι σε θέση να οικοδομήσει το είδος της πολιτικής εξουσίας που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την εξουσία του κεφαλαίου. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό. Πρώτα απ’ όλα, η εργατική τάξη αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Η δύναμή της έγκειται στους αριθμούς της. Αν μπορείς να αξιοποιήσεις τη δύναμη της εργατικής τάξης μαζικά, μπορείς να νικήσεις, παρά τις διαιρέσεις της, τουλάχιστον με την πιο βασική δημοκρατική έννοια. Όπως είπε ο Λένιν, η πολιτική είναι θέμα εκατομμυρίων. Η πολιτική είναι εκεί όπου βρίσκονται οι μάζες. Σε όλη την ιστορία, είτε σε επαναστατικές περιόδους είτε σε πιο ήρεμες περιόδους αναδιανομής του πλούτου και σοσιαλδημοκρατίας, η αντίσταση προέκυπτε πάντα από την πολιτική όταν μάζες ανθρώπων ενώνονταν γύρω από μια πολιτική πλατφόρμα και ένα πρόγραμμα.

Μια μικρή ομάδα ιδιοκτητών ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στις μεθόδους παραγωγής που απαιτούν άνθρακα.

Δεύτερον, η εργατική τάξη έχει υλικό ενδιαφέρον για την αλλαγή, επειδή δεν έχει πλέον κανέναν έλεγχο της ζωής της και υποφέρει από έλλειψη υλικής ασφάλειας. Ακόμη και αν δεν το γνωρίζει πάντα αυτό ή δεν οργανώνεται ανάλογα.

Το τρίτο και πιο σημαντικό σημείο είναι ότι η εργατική τάξη κατέχει στρατηγική δύναμη στο βαθμό που είναι η τάξη που κάνει την εργασία και επομένως παράγει υπεραξία. Οι εργάτες μπορούν να απεργήσουν, να κλείσουν τα συστήματα παραγωγής και έτσι να αναγκάσουν τις ελίτ να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους. Η απεργία είναι το καλύτερο όπλο τους για την επιβολή γρήγορων αλλαγών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται ότι η εργατική τάξη έχει ξεχάσει ότι έχει αυτή τη δύναμη. Ο αριθμός των απεργιών μειώθηκε απότομα από το 1980 και μετά. Όπως λέει ο ηγέτης των συνδικάτων Τζέρι Μπράουν: “Οι απεργίες είναι σαν τους μύες, αν δεν τους γυμνάζεις τακτικά, καχεκτίζουν. Ακόμα και σήμερα, οι απεργίες παραμένουν το πιο ισχυρό όπλο που έχουν στη διάθεσή τους οι εργαζόμενοι. Στη Δυτική Βιρτζίνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εκπαιδευτικοί μπλόκαραν ολόκληρο το σχολικό σύστημα και κέρδισαν την υπόθεσή τους μέσα σε λίγες εβδομάδες, πράγμα που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο σε μια δεξιά πολιτεία. Αυτό είναι το νόημα της εξουσίας, έτσι δεν είναι;

Πολλαπλασιάζοντας τις απεργίες και αποκτώντας επίγνωση της δύναμης που κατέχουν, οι εργαζόμενοι μπορούν να οικοδομήσουν ένα ισχυρό κίνημα. Χρειαζόμαστε κινήματα αρκετά ισχυρά ώστε να προβάλλουν ισχυρά πολιτικά αιτήματα. Ένα πρόγραμμα για την προώθηση μιας οικονομίας μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα απαιτεί τρομερή πολιτική δύναμη. Και ο δρόμος προς αυτή την εξουσία περνάει μέσα από την οργανωμένη εργατική τάξη.

Wim Debucquoy – Ακούμε συχνά ότι η εργατική τάξη έχει άλλες ανησυχίες εκτός από το κλίμα.

Matt T. Huber – Υπάρχει η τάση να πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον μόνο όταν έρχονται σε άμεση επαφή με αυτό, για παράδειγμα για την προστασία ενός τοπίου στη γειτονιά τους ή για την καταπολέμηση της ρύπανσης στο χώρο εργασίας τους. Ωστόσο, στον καπιταλισμό, η μεγαλύτερη απειλή γι’ αυτούς δεν είναι απαραίτητα κάτι που παρουσιάζουμε ως οικολογικό πρόβλημα, όπως η ρύπανση, αλλά το γεγονός ότι η επιβίωσή τους εξαρτάται από την αγορά. Ο καπιταλισμός έχει αποσπάσει τους ανθρώπους από τη γη, από τη σύνδεσή τους με τη φύση, και έχει δημιουργήσει μια τάξη ανθρώπων που εξαρτώνται από την αγορά για να επιβιώσουν και που αγωνίζονται να επιβιώσουν κυριολεκτικά ως έμβια όντα. Αγωνίζονται να πληρώσουν για τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη και την τροφή. Αυτή η οικονομική ανασφάλεια, το να πρέπει να επιβιώνει κανείς εξαρτώμενος από την αγορά, είναι μια συνεχής πηγή άγχους για την εργατική τάξη.

Όταν ξέσπασε το κίνημα διαμαρτυρίας Gilets jaunes ως απάντηση στις λεγόμενες περιβαλλοντικές πολιτικές, είπαν ότι οι πολιτικοί ανησυχούσαν για το τέλος του κόσμου, ενώ εκείνοι απλώς προσπαθούσαν να φτάσουν στο τέλος του μήνα. Αυτό δείχνει ότι πολλές φιλελεύθερες πολιτικές για το κλίμα παρουσιάζουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα ως αφηρημένες, υπαρξιακές κρίσεις για τον πλανήτη, ενώ αγνοούν τους αγώνες των εργαζομένων για να φτάσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Ωστόσο, αυτός ο αγώνας είναι κατ’ εξοχήν οικολογικός στο βαθμό που η εργατική τάξη προσπαθεί να ζήσει και να ικανοποιήσει τις βασικές της ανάγκες. Για να πείσουμε τους εργαζόμενους ότι ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής είναι και προς το συμφέρον τους και για να τους κερδίσουμε σε ένα πρόγραμμα για το κλίμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανασφάλεια που προέρχεται από τον αγώνα για επιβίωση μέσω της αγοράς. Πρέπει να τους προσφέρουμε ένα κλιματικό πρόγραμμα που να τους δίνει λίγη περισσότερη σιγουριά ότι οι βασικές τους ανάγκες θα ικανοποιηθούν.

Οι γυναίκες δεν συνιστούν μια τάξη ως τέτοια- ένας κόσμος χωρίζει τις γυναίκες της αστικής τάξης από εκείνες των εργατικών τάξεων.

Οι ανάγκες αυτές δεν είναι άσχετες με την κλιματική κρίση. Αν εξετάσουμε τους τομείς που πρέπει να απαλλαγούμε ριζικά από τις ανθρακούχες εκπομπές, αυτοί περιλαμβάνουν την ενέργεια. Πράγματα που οι άνθρωποι χρειάζονται καθημερινά, αλλά δυσκολεύονται να τα αγοράσουν οικονομικά: στέγαση, μεταφορές, τρόφιμα και γεωργία. Αυτοί είναι οι τομείς που πρέπει να μετασχηματίσουμε ριζικά. Δυστυχώς, πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε: ναι, θα αναδιαρθρώσουμε αυτούς τους τομείς, αλλά θα το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε οι εξωτερικές επιδράσεις των αγορών να εσωτερικευτούν και, επομένως, να κοστίζουν ακόμη περισσότερο. Φυσικά, οι εργαζόμενοι αντιδρούν αρνητικά σε αυτό. Κατανοώντας καλύτερα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης στον καπιταλισμό, μπορούμε να δούμε καθαρά πώς μπορούμε να συνδέσουμε αυτά τα συμφέροντα με ένα δημοφιλές και ελκυστικό πρόγραμμα για το κλίμα. Θα πρέπει να βασίζεται στην αποεμπορευματοποίηση [σημείωση του συντάκτη: δηλαδή, την απελευθέρωση των ανθρώπων από την εξάρτησή τους από την αγορά με την αποσύνδεση των βασικών υπηρεσιών (στέγαση, ενέργεια, δημόσιες μεταφορές κ.λπ.) από τους μηχανισμούς της αγοράς και την ενσωμάτωσή τους στο δημόσιο τομέα] και να στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της εργατικής τάξης.

Wim Debucquoy – Ποια είναι η ανάλυσή σας για το κίνημα για το κλίμα, όπως είναι σήμερα;

Matt T. Huber – Οι άνθρωποι που ηγούνται του κλιματικού κινήματος προέρχονται από αυτό που ονομάζω “επαγγελματική και διευθυντική τάξη” ή ΕΔΤ, ένα επαγγελματικό στρώμα μέσα στην εργατική τάξη, αν θέλετε. Γι’ αυτούς, η πολιτική για το κλίμα είναι γενικά θέμα επιστήμης και γνώσης. Με υλικούς όρους, η ΕΔΤ επιδιώκει την άνεση και την ασφάλεια της μεσαίας τάξης. Και καθώς αυτή η ασφάλεια της μεσαίας τάξης συχνά συνοδεύεται από σχετικά υψηλά επίπεδα κατανάλωσης, το κλιματικό πρόβλημα για την ΕΔΤ σχετίζεται με τη δική της κατανάλωση.

Τα μέλη αυτής της ΕΔΤ αισθάνονται ενοχές για τη συνενοχή τους στην καταναλωτική οικονομία. Η πολιτική τους για το κλίμα παίρνει επομένως τρεις μορφές. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί εκπαιδευτές της επιστήμης, δηλαδή τους ίδιους τους επιστήμονες του κλίματος, τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την επιστήμη του κλίματος και τους πολιτικούς ακτιβιστές που διαδίδουν την επιστημονική αλήθεια. Και όπως εξήγησα προηγουμένως, η πολιτική τους επικεντρώνεται στην πίστη και τη γνώση, στην ακρόαση της επιστήμης και στην καταπολέμηση της άρνησης του κλίματος. Η δεύτερη ομάδα είναι αυτό που ονομάζω πολιτικοί τεχνοκράτες: πρόκειται κυρίως για ειδικούς στα οικονομικά ή στις πολιτικές σπουδές που εργάζονται σε πανεπιστήμια ή σε δεξαμενές σκέψης. Εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της νεοφιλελεύθερης περιόδου, όταν όλοι έλεγαν ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τις κρατικές ρυθμίσεις και την αναδιανομή και να υιοθετήσουμε περιβαλλοντικές πολιτικές βασισμένες στην αγορά. Υποστηρίζουν ότι η κλιματική κρίση μπορεί να “ανατραπεί” με την υιοθέτηση πολιτικών όπως ο φόρος άνθρακα. Και γι’ αυτούς, ο αγώνας για το κλίμα είναι ένας αγώνας για τη γνώση και όχι ένας αγώνας εξουσίας με την τάξη των ιδιοκτητών που επωφελείται από την κλιματική κρίση. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας μηχανισμούς της αγοράς για την επίλυση της κλιματικής κρίσης, μεταθέτουν το κόστος στην εργατική τάξη.

Wim Debucquoy – Ο φόρος άνθρακα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Matt T. Huber – Ακριβώς. Η απάντησή μου σε αυτό είναι ότι δεν θα έπρεπε να φορολογούμε τα μόρια, αλλά τους πλούσιους. Η ιδέα της φορολόγησης ενός συγκεκριμένου μορίου συσκοτίζει το γεγονός ότι ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής είναι ένας ταξικός αγώνας και ότι πρέπει να φορολογήσουμε τους πλούσιους προκειμένου να επιτύχουμε το πρόγραμμα απαλλαγής από τον άνθρακα προς το συμφέρον όλων. Το πρόβλημα είναι επίσης ότι όλοι χρησιμοποιούμε άνθρακα. Αν λοιπόν ζητήσετε φόρο άνθρακα, η Δεξιά και όσοι δεν θέλουν να κάνουμε τίποτα για την κλιματική αλλαγή θα ισχυριστούν σύντομα ότι θα είναι φόρος στη ζωή σας. Και ένας φόρος άνθρακα σημαίνει υψηλότερο κόστος για την εργατική τάξη. Επιπλέον, είναι ένα δώρο για τη δεξιά, η οποία μπορεί στη συνέχεια να πει ότι η περιβαλλοντική πολιτική είναι θέμα των αριστερών ελίτ που θέλουν να κάνουν τη ζωή πιο ακριβή. Πολλοί τεχνοκράτες απαντούν σε αυτό ακόμη και με: “Η πολιτική της ΕΕ είναι μια πολιτική που δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία: “Ναι, αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε”. Είναι επίσης εντυπωσιακό να σημειωθεί ότι είναι συχνά η δεξιά που οργανώνεται γύρω από την ταξική πολιτική στον αγώνα για το κλίμα. Είναι πάνω απ’ όλα η Δεξιά που επιμένει στις οικονομικές συνέπειες της πολιτικής για το κλίμα. Μιλούν αδιάκοπα για τις απώλειες θέσεων εργασίας και την αύξηση του κόστους ζωής για τις οικογένειες. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλουν στην τροφοδότηση μιας λαϊκιστικής αντίδρασης κατά της κλιματικής πολιτικής.

Wim Debucquoy – Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αντίφαση μεταξύ απασχόλησης και περιβάλλοντος;

Matt T. Huber – Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να τονίσουμε ότι η κλιματική αλλαγή αφορά τις θέσεις εργασίας. Είναι σαφές για μένα ότι ένα πρόγραμμα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές που αξίζει το όνομά του απαιτεί τη δημιουργία τεράστιου αριθμού θέσεων εργασίας, ιδίως στον βιομηχανικό τομέα. Για την τοποθέτηση γραμμών μεταφοράς, την κατασκευή νέων συστημάτων δημόσιων μεταφορών, την ανακαίνιση κατοικιών… χρειάζονται πολλοί ηλεκτρολόγοι, ηλεκτροσυγκολλητές, εγκαταστάτες σωλήνων και εργάτες οικοδομών. Ένα δεύτερο σημαντικό ερώτημα είναι: θα δημιουργηθούν αυτές οι θέσεις εργασίας σε συνδικαλιστικούς χώρους εργασίας; Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται να παράγουμε πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι αυτό θα είναι φιλικό προς τα συνδικάτα. Για παράδειγμα, το συνδικάτο United Auto Workers δεν θα στηρίξει τον Τζο Μπάιντεν στις επόμενες προεδρικές εκλογές μέχρι να ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα γίνει σε εργοστάσια με συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούν τώρα την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων για να σπάσουν τα συνδικάτα και να δημιουργήσουν νέα εργοστάσια χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Το κίνημα για το κλίμα σπάνια σκέφτεται για την εξουσία και τη στρατηγική, για την οικοδόμηση μιας αντιδύναμης στην άρχουσα τάξη.

Μια τρίτη ομάδα στο πλαίσιο του κλιματικού κινήματος είναι οι λεγόμενοι “ριζοσπάστες κατά του συστήματος”. Είναι υπέρ της αλλαγής του συστήματος, αλλά αντί να μετασχηματίσουν το βιομηχανικό σύστημα και να το θέσουν υπό δημοκρατικό έλεγχο, θέλουν να το διαλύσουν εντελώς. Το αντιπαραβάλλετε με μια φράση της Jodi Dean: “Η Goldman Sachs δεν ενδιαφέρεται αν εκτρέφετε κοτόπουλα”.

Αυτοί οι ριζοσπάστες συγκεντρώνονται στον ακαδημαϊκό χώρο, στις ΜΚΟ ή στους πιο ριζοσπαστικούς ακτιβιστικούς κύκλους. Επειδή εργάζονται στην οικονομία της γνώσης, δεν έχουν καμία φυσική σχέση με τα βιομηχανικά συστήματα παραγωγής που στηρίζουν τη ζωή μας και την κοινωνική αναπαραγωγή σε μια καπιταλιστική κοινωνία. Δύο πράγματα είναι σημαντικά γι’ αυτούς. Θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση και εστιάζουν μεγάλο μέρος της κριτικής τους στην υπερκατανάλωση και τον καταναλωτισμό. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό – υπάρχουν επιβλαβείς πτυχές της αμερικανικής καταναλωτικής κοινωνίας που δεν θα υποστήριζα με κανέναν τρόπο σε μια σοσιαλιστική κοινωνία. Ωστόσο, οι ριζοσπάστες συνεχίζουν να εστιάζουν στον καταναλωτισμό.

Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι η οικολογική και κλιματική κρίση τους έχει ριζοσπαστικοποιήσει σε τέτοιο βαθμό, δεν θέλουν τίποτα περισσότερο από το να κατεδαφίσουν και να καταστρέψουν πλήρως το βιομηχανικό σύστημα, το οποίο για μένα -για να παραθέσω το λόγο του Φρίντριχ Ένγκελς- είναι μια ουτοπία. Μια επιστημονική σοσιαλιστική προσέγγιση ξεκινά από το γεγονός ότι ζούμε σε ένα βιομηχανικό σύστημα. Το ερώτημα είναι: πώς μπορούμε πραγματικά να πάρουμε τον έλεγχο αυτού του συστήματος και να το αλλάξουμε, αντί να το καταστρέψουμε και να δημιουργήσουμε τοπικούς θύλακες μικρής κλίμακας όπου θα ξαναχτίσουμε την κοινωνία από την αρχή;

Το αναρχικό όραμα ότι μπορούμε απλά να δημιουργήσουμε τοπικές αγροτικές και διατροφικές κοινότητες μπορεί να είναι πολύ συναρπαστικό για τους συμμετέχοντες, αλλά δεν θα λύσει την κλιματική κρίση. Ζούμε σε μια παγκόσμια, ολοκληρωμένη καπιταλιστική κοινωνία που οδηγεί τον πλανήτη στην καταστροφή του. Επομένως, χρειαζόμαστε παγκόσμιες λύσεις. Αυτό ακριβώς σημαίνει το απόσπασμα της Jodi Dean. Δεν έχει σημασία αν δημιουργήσετε τον δικό σας μικρό τοπικό συνεταιρισμό τροφίμων, αλλά η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs θα συνεχίσει να οργανώνει την παγκόσμια οικονομία προς το δικό της συμφέρον. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος εξακολουθεί να καίγεται και να οδεύει προς την ολοκληρωτική καταστροφή. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε μια πολύ ευρύτερη προσέγγιση, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύναμη.

Ένα άλλο πρόβλημα με τις αντι-συστημικές ρίζες είναι ότι συχνά μιλούν μόνο μεταξύ τους. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ήμουν πρόσφατα στη Δανία για τις εκλογές, οι οποίες κατέληξαν πολύ άσχημα για την αριστερά. Διάβασα σε ένα ρεπορτάζ ότι πολλοί εργαζόμενοι στη διάσημη δανέζικη βιομηχανία αιολικής ενέργειας είχαν στραφεί προς τα δεξιά κόμματα. Μίλησα με αρκετούς τοπικούς ακτιβιστές της κλιματικής δικαιοσύνης. Είναι πολύ αφοσιωμένοι και μίλησαν εκτενώς για τη σημασία της αλληλεγγύης με τις χώρες του Νότου και με τους αγώνες των αυτόχθονων λαών σε όλο τον κόσμο, ωστόσο έδειχναν να μην γνωρίζουν ότι η ίδια κατάσταση υπήρχε και στη δική τους χώρα. Η αντίληψή τους για την κλιματική δικαιοσύνη είναι πολύ ηθικιστική. Δεν έχουν καμία σχέση με τους βιομηχανικούς εργάτες και δεν καταλαβαίνουν πώς θα έμοιαζε ένα πρόγραμμα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές που θα λάμβανε υπόψη τα συμφέροντα και τις απόψεις τους. Η αποανάπτυξη (Degrowth) είναι ένα καλό παράδειγμα. Οι υποστηρικτές της αποανάπτυξης ισχυρίζονται ότι η ιδέα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, αλλά αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στο ποιοι είναι οι υποστηρικτές της αποανάπτυξης, θα δείτε ότι πρόκειται σχεδόν αποκλειστικά για ένα κίνημα ακαδημαϊκών. Για μένα, αυτός δεν είναι ο τρόπος για να δημιουργηθεί ένας ευρύς συνασπισμός εργαζομένων που σκέφτονται πώς να οργανώσουν την αλληλεγγύη πέρα από τις πολλές διαφορές μέσα στην εργατική τάξη. Πώς μπορούμε να σφυρηλατήσουμε έναν ευρύτερο συνασπισμό;

Wim Debucquoy – Μια από τις ενδιαφέρουσες κριτικές που ασκείτε στο βιβλίο σας για την αποανάπτυξη είναι ότι η αποανάπτυξη επικεντρώνεται στην ιδεολογία της ανάπτυξης, χωρίς όμως να κάνει ταξική ανάλυση. Και ότι για τον καπιταλισμό στο σύνολό του, η οικονομία δεν θα πρέπει απαραίτητα να αναπτύσσεται, αρκεί να αυξάνεται το κεφάλαιο.

Matt T. Huber – Από τότε που έγραψα αυτό το βιβλίο, σκέφτηκα περισσότερο αυτό το θέμα και συνειδητοποίησα ότι ο καπιταλισμός δεν είναι πραγματικά καλός στην ανάπτυξη, ακόμη και τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Jack Copley έχει γράψει ένα εξαιρετικό άρθρο για την απαλλαγή από τον άνθρακα στην ύφεση και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε μια εποχή στασιμότητας. Είναι σαφές ότι το κεφάλαιο δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να επενδύσει στην υλική επέκταση ή στην παραγωγή. Επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του λεηλατώντας τον δημόσιο τομέα και καταφεύγοντας στη χρηματιστικοποίηση. Και ναι, όπως θα πουν άλλοι, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) είναι ένα είδος στατιστικής εφεύρεσης που δεν μετρά την ευημερία μιας κοινωνίας. Είναι ένα έμμεσο μέτρο της ανάπτυξης του ιδιωτικού κεφαλαίου. Ωστόσο, το Α.Ε.Π. αποκρύπτει επίσης το γεγονός ότι ζούμε σε μια διαιρεμένη και εξαιρετικά άνιση καπιταλιστική κοινωνία. Αποκρύπτει τις ταξικές διαιρέσεις μέσα στην κοινωνία μας και το τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή των ανθρώπων όσον αφορά την υλική ευημερία. Ως αντίδραση σε αυτή την ιδεολογία του Α.Ε.Π. (“αναπτυξιοκρατία“), η αποανάπτυξη απλώς την καταπολεμά και την αντιστρέφει, αντί να πραγματοποιεί μια ταξική ανάλυση. Αν, από την άλλη πλευρά, προχωρήσετε τη συζήτηση με τους υποστηρικτές της αποανάπτυξης, σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτό που θέλουν είναι να επιτρέψουν σε πολλούς τομείς της οικονομίας να αναπτυχθούν και να διαλύσουν μόνο τους λιγότερο αποδοτικούς τομείς. Οι περισσότεροι από αυτούς συμφωνούν ότι χρειαζόμαστε ταξική πάλη για να το πετύχουμε αυτό. Αλλά δυστυχώς, αν οργανώνεις ολόκληρο το πρόγραμμά σου γύρω από έναν όρο όπως η αποανάπτυξη, κινδυνεύεις να κατηγορηθείς ότι προωθείς μια πολιτική λιτότητας, ακόμη και αν απορρίπτεις αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Wim Debucquoy – Στο βιβλίο του How to blow up a pipeline, ο ερευνητής και ακτιβιστής Andreas Malm υποστηρίζει μια διαφορετική τακτική. Προτιμά τις μαζικές δράσεις πολιτικής ανυπακοής, μια τακτική που χρησιμοποιείται σήμερα και από το κίνημα για το κλίμα στο Βέλγιο.

Matt T. Huber – Στο βιβλίο του, ο Malm είναι αρκετά επικριτικός απέναντι στην έμφαση που δίνεται στην πολιτική ανυπακοή, ιδιαίτερα σε κινήματα όπως το Extinction Rebellion και το Just Stop Oil. Στην όλη στρατηγική που έχουν αναπτύξει, παρερμηνεύουν τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική ανυπακοή οδηγεί στην κοινωνική αλλαγή. Παρερμηνεύουν τον ρόλο προσωπικοτήτων όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Γκάντι. Στο βιβλίο του, ο Malm δείχνει πειστικά ότι τα περισσότερα από τα επιτυχημένα κινήματα του παρελθόντος, από τις σουφραζέτες μέχρι το κίνημα κατά του απαρτχάιντ και το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, περιλάμβαναν ένα ριζοσπαστικό περιθώριο. Αυτό το ριζοσπαστικό περιθώριο κατέστρεφε περιουσίες για να τροφοδοτήσει τον αγώνα και να ενθαρρύνει εκατομμύρια ανθρώπους να συμμετάσχουν στο μαζικό κίνημα. Ενώ τα περισσότερα επιτυχημένα κινήματα είχαν μια τέτοια ριζοσπαστική συνιστώσα, το κίνημα στο σύνολό του δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ από τέτοιο ριζοσπαστισμό. Ο Malm επιμένει σαφώς ότι το ριζοσπαστικό περιθώριο θα αντιπροσωπεύει πάντα μόνο ένα μέρος του μαζικού κινήματος. Ωστόσο, σε κανένα σημείο του βιβλίου του δεν προδιαγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να δομηθεί το ίδιο το μαζικό κίνημα.

Ένα πραγματικό πρόγραμμα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές απαιτεί μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, ιδίως στη βιομηχανία.

Στο βιβλίο του, ο Malm καθιστά πολύ σαφές ότι οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες ασχολούνται με τη ριζική καταστροφή περιουσιών εδώ και δεκαετίες. Τους αποκαλούμε Μέτωπο Απελευθέρωσης της Γης και το κίνημα “Πρώτα η Γη”. Αλλά αυτές οι πρωτοβουλίες δεν έχουν καταλήξει σε τίποτα. Αυτοί οι ακτιβιστές παρακολουθούνταν συνεχώς και τέθηκαν εκτός δράσης από το κράτος ασφαλείας, το οποίο τους συνέλαβε και τους χαρακτήρισε οικοτρομοκράτες. Οι ομάδες αυτές απέτυχαν να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο μαζικό κίνημα ικανό να επιτύχει τους στόχους για τους οποίους αγωνίζονταν. Ο Malm αναφέρει ως παράδειγμα αυτούς του κινήματος ξεφουσκώματος ελαστικών (μια διεθνής ομάδα δράσης για το κλίμα που ξεφουσκώνει τα ελαστικά των SUV επειδή έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κλιματική κρίση από ό,τι τα άλλα αυτοκίνητα, σημείωση του συντάκτη). Αλλά πουθενά δεν βλέπω αυτή η δράση να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους να ενταχθούν στο κλιματικό κίνημα.

Wim Debucquoy – Υποστηρίζετε μια στρατηγική βασισμένη στην εργατική τάξη και την οικοδόμηση μιας αντιεξουσίας στους χώρους εργασίας από τα κάτω.

Matt T. Huber – Για μένα, η κύρια πρόκληση είναι: πώς θα χτίσουμε αυτό το μαζικό κίνημα; Στην ιστορία του καπιταλισμού, τα επιτυχημένα μαζικά κινήματα καθοδηγήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από οργανώσεις της εργατικής τάξης. Για παράδειγμα, το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ καθοδηγήθηκε από ανθρώπους όπως ο Φίλιπ Ράντολφ, ένας συνδικαλιστής ηγέτης, και ο Μπάγιαρντ Ράστιν, ένας σοσιαλιστής που προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σοσιαλιστικό κίνημα στις ΗΠΑ. Οργάνωσαν μια πορεία στην Ουάσινγκτον για φυλετική δικαιοσύνη, αλλά και για θέσεις εργασίας και ελευθερία. Έχουμε μια μακρά ιστορία που δείχνει ότι η εργατική τάξη έχει την ικανότητα να δημιουργήσει ένα μαζικό κίνημα, αν οργανωθεί, αν οικοδομήσει μια ταξική συνείδηση μεγάλης κλίμακας. Την επίγνωση ότι όλοι μοιραζόμαστε τα ίδια υλικά συμφέροντα και ότι έχουμε έναν κοινό εχθρό, την καπιταλιστική τάξη.

Wim Debucquoy – Πώς μπορεί το κίνημα για το κλίμα να μετατραπεί σε μαζικό κίνημα;

Matt T. Huber – Δεν υπάρχει πραγματικά εναλλακτική λύση στην ανοικοδόμηση των μαζικών οργανώσεων της εργατικής τάξης, όπως, για παράδειγμα, τα συνδικάτα και τα οργανωμένα κόμματα που έχουν τις ρίζες τους στις εργατικές γειτονιές και φέρνουν πραγματικές υλικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή των εργαζομένων. Πρέπει να τους πείσουμε ότι με την ένταξή τους στο συνδικάτο ή στο κόμμα μπορούν να επιτύχουν συγκεκριμένα υλικά οφέλη μέσω της οργάνωσης και της χρήσης της συλλογικής τους δύναμης. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό το είδος οργανωτικής δουλειάς.

Με την οικοδόμηση μιας ενιαίας πολιτικής της εργατικής τάξης και μιας αντιδύναμης ικανής να αντιμετωπίσει το κεφάλαιο, μπορούμε να αγωνιστούμε για επενδύσεις και να διεκδικήσουμε το κοινωνικό πλεόνασμα, να υποστηρίξουμε πολιτικές αναδιανομής μεγάλης κλίμακας και, ως εκ τούτου, να αγωνιστούμε για δημόσιες επενδύσεις σε πολλούς τομείς, όχι μόνο για το κλίμα, αλλά και για τη φροντίδα των παιδιών, την καλύτερη εκπαίδευση ή την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε τους εργαζόμενους από την υπόθεση του κλίματος είναι να τους πείσουμε ότι η κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει ότι η ζωή τους θα γίνει πιο ακριβή. Σημαίνει την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, νέων υποδομών, νέων θέσεων εργασίας όπου οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν χρήσιμη εργασία. Πρόκειται για την ενίσχυση του συνδικαλιστικού κινήματος.

https://redlines.gr/%cf%80%cf%89%cf%83-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b5%cf%81%ce%b4%ce%b9%cf%83%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος