Στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας το νερό της βροχής συλλέγεται σε σπογγώδεις στέγες για να ποτίζονται τα φυτά που αναπτύσσονται εκεί, αλλά και για να ξεπλένουν τις τουαλέτες. Η ιδέα είναι χρήσιμη σε αυτούς τους καιρούς της κλιματικής κρίσης και θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πολλές περιοχές του κόσμου, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».
Το Άμστερνταμ κατασκεύασε μέχρι τώρα 45.000 τετραγωνικά μέτρα «γαλαζοπράσινες στέγες», ειδικά σχεδιασμένες για τη συλλογή του νερού της βροχής. Το έργο ονομάζεται «Resilio».
Η έννοια της «πόλης σφουγγάρι» είναι ολοένα και πιο δημοφιλής. Οι πολεοδόμοι αυξάνουν τον αριθμό των χώρων πρασίνου που απορροφούν τη βροχόπτωση, η οποία είναι ολοένα και πιο βίαιη καθώς ο κόσμος θερμαίνεται.
Μια από τις μεγάλες προκλήσεις των πόλεων σφουγγαριών είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των αστικών κτιρίων αποτελείται από στέγες. Οι πράσινες στέγες μπορούν να απορροφήσουν το νερό της βροχής που θα ενυδατώσει τα φυτά εκεί, αλλά οι «γαλαζοπράσινες» στέγες προχωρούν ακόμα περισσότερο, χάρη στην υποδομή που συλλέγει νερό, το αποθηκεύει και το αναδιανέμει στους κατοίκους του κτιρίου για το πότισμα των φυτών τους και το ξέπλυμα των τουαλετών.
Το σύστημα λειτουργεί σε επίπεδα. Στην επιφάνεια υπάρχουν φυτά: κάποιος συνδυασμός από βρύα, θάμνους, χόρτα, φτέρες, βότανα κ.ά.. Κάτω από αυτό το επίπεδο υπάρχει ένα στρώμα φίλτρου, το οποίο εμποδίζει το χώμα να εισέλθει στο επόμενο στρώμα: ένα ελαφρύ σύστημα κιβωτίων που αποθηκεύει το νερό. Τέλος, κάτω από αυτό το επίπεδο υπάρχουν πρόσθετα στρώματα για να εμποδίσουν το νερό και τις ρίζες των φυτών να διεισδύσουν στην πραγματική στέγη. «Έχετε, στην πραγματικότητα, ένα επίπεδο βαρέλι βροχής στην κορυφή της οροφής σας», λέει ο Kasper Spaan, υπεύθυνος αναπτυξαικής πολιτικής για την προσαρμογή του κλίματος στο Waternet, τον δημόσιο οργανισμό διαχείρισης νερού του Άμστερνταμ, ο οποίος συμμετέχει στο Resilio.
Η διαχείριση της στάθμης του νερού στη γαλαζοπράσινη οροφή γίνεται από μια έξυπνη βαλβίδα. Εάν η πρόβλεψη λέει ότι έρχεται καταιγίδα, το σύστημα θα απελευθερώσει το αποθηκευμένο νερό από την οροφή νωρίτερα. Με αυτόν τον τρόπο, όταν έρχεται μια νεροποντή, η οροφή ξαναγεμίζει και έτσι είναι λιγότερο το νερό της βροχής που εισέρχεται στις υδρορροές και τις αποχετεύσεις στη γύρω περιοχή. Με άλλα λόγια, η οροφή γίνεται ένα σφουγγάρι που μπορεί να στύψει όσο χρειάζεται. «Στην «συμπιεζόμενη» πόλη των σφουγγαριών, κάνετε ολόκληρη την πόλη εύπλαστη», λέει ο Spaan.
Έξυπνη ιδέα και για την Ελλάδα της λειψυδρίας αλλά και των πλημμυρών…