Προχωρούν οι διαδικασίες υφαρπαγής της ιδιωτικής περιουσίας από τράπεζες και Δημόσιο

Προχωρούν οι διαδικασίες υφαρπαγής της ιδιωτικής περιουσίας από τράπεζες και Δημόσιο

  • |

Ελένη Πορτάλιου

Το κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνει στοιχεία για τη διατύπωση θέσεων στο θέμα της υφαρπαγής της ιδιωτικής περιουσίας, όπου οι ασκούμενες πολιτικές θα πλήξουν δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, με στόχο να συγκροτηθεί άμεσα κίνημα ενημέρωσης και σχετικών δράσεων.

Ενη­μέ­ρω­ση και εκτι­μή­σεις για άμεση δράση

1.  Η τρο­πο­ποί­η­ση του Κώ­δι­κα Δε­ο­ντο­λο­γί­ας του ν.4224/2013 (ΦΕΚ 2219, 15/10/2015) ενερ­γο­ποιεί την απαί­τη­ση των τρα­πε­ζών προς τους δα­νειο­λή­πτες για συμ­μόρ­φω­ση προς τους κα­νό­νες εξό­φλη­σης των οφει­λών τους, επί ποινή υφαρ­πα­γής πε­ριου­σια­κών τους στοι­χεί­ων, ακόμα και της προ­στα­τευό­με­νης μέχρι πρό­τι­νος, σε ορι­σμέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις, πρώ­της κα­τοι­κί­ας.

Σύμ­φω­να με στοι­χεία της Κα­θη­με­ρι­νής (Ευ­γε­νία Τζώρ­τζη, 19/10/2015) πε­ρισ­σό­τε­ρες από 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο είναι οι κα­θυ­στε­ρού­με­νες, πάνω από 1 μήνα, οφει­λές προς τις τρά­πε­ζες από μικρά επι­χει­ρη­μα­τι­κά, στε­γα­στι­κά, κα­τα­να­λω­τι­κά δά­νεια και πι­στω­τι­κές κάρ­τες (300.000 πε­ρί­που δα­νειο­λή­πτες στε­γα­στι­κών δα­νεί­ων, 700.000 πε­ρί­που δα­νειο­λή­πτες κα­τα­να­λω­τι­κών δα­νεί­ων, 500.000 οφει­λές πι­στω­τι­κών καρ­τών και 100.000 πε­ρί­που δα­νειο­λή­πτες μι­κρών επι­χει­ρη­μα­τι­κών δα­νεί­ων). Εν ολί­γοις, η με­γά­λη πλειο­ψη­φία των λαϊ­κών τά­ξε­ων χρω­στά και πολ­λοί δεν μπο­ρούν λόγω φτω­χο­ποί­η­σης να εξυ­πη­ρε­τή­σουν τα χρέη τους, ακόμη και αν αυτά ρυθ­μι­στούν.

2.  Το κα­θε­στώς προ­στα­σί­ας από τους πλει­στη­ρια­σμούς σε ότι αφορά οφει­λές προς τις τρά­πε­ζες που δεν υπερ­βαί­νουν τις 200.000€ ρύθ­μι­ζε ο ν.4161/2013 που επι­τρέ­πει στους οφει­λέ­τες, οι οποί­οι υπά­γο­νται σε ρυθ­μί­σεις των οφει­λών με τις τρά­πε­ζες, να εξαι­ρέ­σουν από τη ρευ­στο­ποι­ή­σι­μη πε­ριου­σία την κύρια κα­τοι­κία τους, με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι θα τη­ρούν τους όρους εξυ­πη­ρέ­τη­σης του χρέ­ους τους. Ο νόμος αφορά σε φυ­σι­κά πρό­σω­πα, που επι­τυγ­χά­νουν ρύθ­μι­ση με τις τρά­πε­ζες, και στην ουσία αφή­νει ακά­λυ­πτους όσους έχουν εμπο­ρι­κή ιδιό­τη­τα, με το επι­χεί­ρη­μα ότι αυτοί έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα στην πτώ­χευ­ση.

Τα πα­ρα­πά­νω κα­λύ­πτουν οφει­λές μόνο προς τα πι­στω­τι­κά ιδρύ­μα­τα. Όσον αφορά τα χρέη προς το δη­μό­σιο (εφο­ρία, ΔΕΚΟ, ασφα­λι­στι­κά τα­μεία), η υφι­στά­με­νη νο­μο­θε­σία δεν προ­βλέ­πει καμιά προ­στα­σία της πρώ­της κα­τοι­κί­ας από τους πλει­στη­ρια­σμούς. Το Δη­μό­σιο έχει τη δυ­να­τό­τη­τα να προ­βεί σε μέτρα ανα­γκα­στι­κής εκτέ­λε­σης για χρέη που ξε­περ­νούν τα 300€.

3. Σύμ­φω­να με τον ανα­θε­ω­ρη­μέ­νο Κώ­δι­κα Δε­ο­ντο­λο­γί­ας δί­δε­ται προ­θε­σμία 6 μηνών στους υπε­ρή­με­ρους οφει­λέ­τες προ­κει­μέ­νου να εντα­χθούν στις δια­δι­κα­σί­ες, να συ­νερ­γα­στούν με τις Τρά­πε­ζες και να ρυθ­μί­σουν τα δά­νειά τους. Σύμ­φω­να με την Αυγή, (Γιάν­νης Αγου­ρί­δης, 18/10/2015) «Η πρώτη υπο­χρε­ω­τι­κή ει­δο­ποί­η­ση (δη­λα­δή της επι­κοι­νω­νί­ας της τρά­πε­ζας με τον πε­λά­τη) μπο­ρεί να απο­στα­λεί μέχρι την 30ή Δε­κεμ­βρί­ου 2015 για τις πε­ρι­πτώ­σεις δα­νεί­ων που συ­μπλη­ρώ­νουν οπο­τε­δή­πο­τε μέχρι και την 15η Δε­κεμ­βρί­ου 2015 κα­θυ­στέ­ρη­ση με­γα­λύ­τε­ρη των τριά­ντα (30) ημε­ρο­λο­για­κών ημε­ρών.

Η εν λόγω ει­δο­ποί­η­ση πα­ρέ­χει προ­θε­σμία δε­κα­πέ­ντε (15) ερ­γά­σι­μων ημε­ρών στον δα­νειο­λή­πτη να εντα­χθεί στο δεύ­τε­ρο στά­διο της δια­δι­κα­σί­ας, υπο­βάλ­λο­ντας στην τρά­πε­ζα:

α. Εφό­σον είναι φυ­σι­κό πρό­σω­πο, την “Τυ­πο­ποι­η­μέ­νη Κα­τά­στα­ση Οι­κο­νο­μι­κής Πλη­ρο­φό­ρη­σης”, συ­μπλη­ρω­μέ­νη, σύμ­φω­να και με τα προ­βλε­πό­με­να στην από 5.12.2014 διευ­κρι­νι­στι­κή εγκύ­κλιο της Τρά­πε­ζας της Ελ­λά­δος.

β. Εφό­σον πρό­κει­ται για νο­μι­κό πρό­σω­πο, τα στοι­χεία τα οποία ζη­τού­νται από το ίδρυ­μα για την αξιο­λό­γη­ση της βιω­σι­μό­τη­τας νο­μι­κού προ­σώ­που, σύμ­φω­να με τη με­θο­δο­λο­γία που το πι­στω­τι­κό ίδρυ­μα ακο­λου­θεί για την αξιο­λό­γη­ση αυτή.

Σε πε­ρί­πτω­ση μη αντα­πό­κρι­σης του οφει­λέ­τη, απο­στέλ­λε­ται εντός 15 ημε­ρο­λο­για­κών ημε­ρών από τη λήξη της τα­χθεί­σας προ­θε­σμί­ας η προει­δο­ποι­η­τι­κή επι­στο­λή της τρά­πε­ζας στις πε­ρι­πτώ­σεις δα­νειο­λη­πτών, εφό­σον ο απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμός αυτών ως συ­νερ­γά­σι­μων μπο­ρεί να έχει συ­νέ­πεια το εκ­πλει­στη­ρί­α­σμα της μο­να­δι­κής κα­τοι­κί­ας τους με νο­μι­κές δια­δι­κα­σί­ες που προ­τί­θε­ται να κι­νή­σει το ίδρυ­μα».

Οι πα­ρα­πά­νω fast truck δια­δι­κα­σί­ες με στόχο να δια­χω­ρι­στούν οι «συ­νερ­γά­σι­μοι» από τους «μη συ­νερ­γά­σι­μους» δα­νειο­λή­πτες ανοί­γουν τον δρόμο σε μα­ζι­κούς πλει­στη­ρια­σμούς, με δε­δο­μέ­νο ότι οι δε­κά­δες χι­λιά­δες δα­νειο­λή­πτες δεν θα μπο­ρούν να εξυ­πη­ρε­τή­σουν ούτε κατ’ ελά­χι­στον τα δά­νειά τους.

4.  Η επί θύ­ραις ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών, που η κυ­βέρ­νη­ση επεί­γε­ται να ρυθ­μί­σει εντός του Δε­κεμ­βρί­ου 2015, έχει σχέση με τα κόκ­κι­να δά­νεια, η ρύθ­μι­ση των οποί­ων θα διευ­κο­λύ­νει την ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­ση. Κι’ εδώ οι συμ­φω­νί­ες με τους πι­στω­τές δεν προ­οιω­νί­ζο­νται κα­θό­λου ευ­νοϊ­κές λύ­σεις για τους οφει­λέ­τες που έχουν ελά­χι­στο ή/και κα­θό­λου ει­σό­δη­μα, όπως και για τους επαγ­γελ­μα­τί­ες και τις επι­χει­ρή­σεις που πνί­γο­νται στα χρέη.

Πάνω στο θέμα η Αυγή (Γιάν­νης Αγου­ρί­δης, 18/10/2015) ανα­φέ­ρει : «αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι τρα­πε­ζι­κές πηγές που με­τέ­χουν στις συ­νε­δριά­σεις εν όψει της ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­σης, ανέ­φε­ραν ότι είναι πι­θα­νή η πώ­λη­ση επι­χει­ρη­μα­τι­κών δα­νεί­ων σε ξένα επεν­δυ­τι­κά κε­φά­λαια (distress funds) στο πλαί­σιο δια­χεί­ρι­σης των προ­βλη­μα­τι­κών δα­νεί­ων».

Ο αντι­πρό­ε­δρος της κυ­βέρ­νη­σης κ. Δρα­γα­σά­κης στο ίδιο φύλλο της Αυγής «απο­κά­λυ­ψε (!) “γραμ­μές” του σχε­δί­ου». Όπως είπε οι δα­νει­στές δεν δέ­χο­νταν αρ­χι­κά τη δη­μιουρ­γία εν­διά­με­σου φορέα, τώρα το συ­ζη­τούν, αφή­νο­ντας έτσι ανοι­χτό το εν­δε­χό­με­νο ίδρυ­σης φορέα δια­χεί­ρι­σης των κόκ­κι­νων δα­νεί­ων. Όσον αφορά τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά δά­νεια ο κ. Δρα­γα­σά­κης συ­μπλή­ρω­σε «Στην Ελ­λά­δα έχου­με μια επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα που πε­θαί­νει. Αυτή που έπαιρ­νε τα δά­νεια στην Ελ­λά­δα και έβγα­ζε τα κέρδη στο εξω­τε­ρι­κό», για να συ­μπλη­ρώ­σει : «Αυτοί με τη δική μας κυ­βέρ­νη­ση δεν θα τα πάνε καλά. Για τις επι­χει­ρή­σεις που θα βά­λουν κε­φά­λαια θα γί­νουν ρυθ­μί­σεις, αυτό είναι κάτι που το θέ­λου­με. Αν δεν υπάρ­χουν ίδια κε­φά­λαια, θα ανα­ζη­τη­θεί εν­δια­φε­ρό­με­νος επεν­δυ­τής, καθώς μας εν­δια­φέ­ρει η επι­χεί­ρη­ση να συ­νε­χί­σει να λει­τουρ­γεί». Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση  άφησε ανοι­χτό το θέμα των δα­νεί­ων που δεν θα εντα­χθούν σε μια από τις πα­ρα­πά­νω λύ­σεις.

5. Ο πρό­ε­δρος του ΣΕΤΕ κ. Αν­δρε­ά­δης (Κα­θη­με­ρι­νή, 18/10/2015) θέτει το θέμα κου­ρέ­μα­τος και ανα­διάρ­θρω­σης των δα­νεί­ων κατ’ ανα­λο­γί­αν προς την αντί­στοι­χη θέση για το δη­μό­σιο χρέος της χώρας. Προ­τεί­νει τη δη­μιουρ­γία κα­τάλ­λη­λου θε­σμι­κού πλαι­σί­ου και μη­χα­νι­σμού προ­σέλ­κυ­σης και δια­χεί­ρι­σης ξένων άμε­σων επεν­δύ­σε­ων (FDI). Σή­με­ρα, λέει ο πρό­ε­δρος του ΣΕΤΕ, «ένα ση­μα­ντι­κό μέρος της πα­ρα­γω­γι­κής υπο­δο­μής στην Ελ­λά­δα απει­λεί­ται από τα μη εξυ­πη­ρε­τού­με­να δά­νεια (NPLs) και την αδυ­να­μία ανα­χρη­μα­το­δό­τη­σης υφι­στά­με­νων δα­νεί­ων». Δια­φω­νώ­ντας με την πώ­λη­ση των NPLs σε μικρό πο­σο­στό της ονο­μα­στι­κής τους αξίας σε hedge funds, προ­τεί­νει «οι τρά­πε­ζες να ανα­διαρ­θρώ­σουν με πολύ υψη­λό­τε­ρα πο­σο­στά τα δά­νεια καθ’ όλα βιώ­σι­μων επι­χει­ρή­σε­ων, με πι­θα­νή εί­σο­δο νέων κε­φα­λαί­ων ή στρα­τη­γι­κών επεν­δυ­τών, ώστε να εξυ­γιαν­θούν και να συ­νε­χί­σουν τη λει­τουρ­γία τους».

6.  Στο πλαί­σιο προ­γραμ­μα­τι­κών επε­ξερ­γα­σιών στο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, τον Οκτώ­βριο του 2013, πο­λυ­με­λής ομάδα ερ­γα­σί­ας από τρα­πε­ζι­κούς, πο­λε­ο­δό­μους, αρ­χι­τέ­κτο­νες και συ­να­φείς με το αντι­κεί­με­νο κλά­δους (με­τα­ξύ αυτών η υπο­γρά­φου­σα) είχε κα­τα­θέ­σει εκτε­νές σχέ­διο με τίτλο «Προ­γραμ­μα­τι­κές θέ­σεις ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για την αντι­με­τώ­πι­ση της στε­γα­στι­κής κρί­σης και τη δια­σφά­λι­ση κα­τοι­κί­ας για όλους». Στο σχέ­διο συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νό­ταν το κε­φά­λαιο «Δια­γρα­φή ή ρύθ­μι­ση δα­νεί­ων και χρεών», το οποίο επι­συ­νά­πτε­ται.

ΔΙΑ­ΓΡΑ­ΦΗ  Η΄ ΡΥΘ­ΜΙ­ΣΗ ΔΑ­ΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝ

Πρό­τα­ση για την αντι­με­τώ­πι­ση των κόκ­κι­νων δα­νεί­ων

και την προ­στα­σία από πλει­στη­ρια­σμούς

Είναι φα­νε­ρό ότι η πα­ρά­τα­ση απα­γό­ρευ­σης των πλει­στη­ρια­σμών για τρα­πε­ζι­κές οφει­λές, δεν απο­τε­λεί λύση στο πρό­βλη­μα των κόκ­κι­νων δα­νεί­ων, ούτε για τους δα­νειο­λή­πτες ούτε για τις τρά­πε­ζες, αλλά θα πρέ­πει να δοθεί ως χρο­νι­κό πε­ρι­θώ­ριο προ­ε­τοι­μα­σί­ας και εφαρ­μο­γής ενός ου­σια­στι­κού και ρε­α­λι­στι­κού προ­γράμ­μα­τος ρύθ­μι­σης των οφει­λών.

Μέρος των προ­βλη­μα­τι­κών δα­νεί­ων των τρα­πε­ζών, που αφο­ρούν σε φυ­σι­κά πρό­σω­πα (ιδιώ­τες με στε­γα­στι­κά και κα­τα­να­λω­τι­κά δά­νεια και αγρό­τες με μικρά αγρο­τι­κά δά­νεια), ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες, μι­κρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις και μι­κρές αγρο­τι­κές εκ­με­ταλ­λεύ­σεις, μπο­ρεί να με­τα­βι­βα­στεί σε έναν εν­διά­με­σο φορέα δια­χεί­ρι­σης κόκ­κι­νων δα­νεί­ων.

Η με­τα­βί­βα­ση των προ­βλη­μα­τι­κών δα­νεί­ων στον εν­διά­με­σο φορέα θα πρέ­πει να συν­δυα­στεί με τη θε­σμο­θέ­τη­ση ενός προ­γράμ­μα­τος ρυθ­μί­σε­ων για την πραγ­μα­τι­κή διευ­κό­λυν­ση των δα­νειο­λη­πτών, με δια­γρα­φή των οφει­λών που δεν υπάρ­χει η δυ­να­τό­τη­τα να απο­πλη­ρω­θούν, κατά το πρό­τυ­πο της πρό­τα­σης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για τις ρυθ­μί­σεις των δα­νεί­ων των φυ­σι­κών προ­σώ­πων. Δη­λα­δή, πε­ρι­κο­πή των δό­σε­ων απο­πλη­ρω­μής των δα­νεί­ων, ώστε να μην ξε­περ­νά το δυ­να­τόν να κα­τα­βλη­θεί πο­σο­στό  του δια­θέ­σι­μου μη­νιαί­ου ει­σο­δή­μα­τος των δα­νειο­λη­πτών, και δια­γρα­φή του υπό­λοι­που της αρ­χι­κής δόσης σε ετή­σια βάση, με εξαί­ρε­ση τα υψηλά ει­σο­δή­μα­τα και αφού έχουν εξε­τα­στεί και τα λοιπά πε­ριου­σια­κά στοι­χεία.

Στο πλαί­σιο αυτό θα γίνει έρευ­να κάθε πε­ρί­πτω­σης χω­ρι­στά, για να δια­πι­στω­θούν τα πραγ­μα­τι­κά δε­δο­μέ­να σχε­τι­κά με τη δυ­να­τό­τη­τα απο­πλη­ρω­μής του δα­νεί­ου και πρέ­πει να συν­δυα­στεί με υπο­λο­γι­σμό και ορι­σμό των ελά­χι­στων δα­πα­νών δια­βί­ω­σης.

Το γε­νι­κό πε­ρί­γραμ­μα του προ­τει­νό­με­νου πλαι­σί­ου ρυθ­μί­σε­ων είναι το εξής :

•        Μέχρι να ξε­κι­νή­σει η υλο­ποί­η­ση του προ­γράμ­μα­τος ρύθ­μι­σης των κόκ­κι­νων δα­νεί­ων, να πα­ρα­τα­θεί η απα­γό­ρευ­ση των πλει­στη­ρια­σμών πρώ­της (μόνης) κα­τοι­κί­ας για τρα­πε­ζι­κές οφει­λές για μια 3ετία. Η πα­ρά­τα­ση κρί­νε­ται ανα­γκαία, όχι γιατί θα λύσει το πρό­βλη­μα των κόκ­κι­νων δα­νεί­ων αλλά για να δοθεί το απα­ραί­τη­το χρο­νι­κό πε­ρι­θώ­ριο για την προ­ε­τοι­μα­σία των μη­χα­νι­σμών που θα υλο­ποι­ή­σουν το πρό­γραμ­μα ρύθ­μι­σης των οφει­λών και πα­ράλ­λη­λα για να απο­τρα­πεί η μη ανα­στρέ­ψι­μη κοι­νω­νι­κή και οι­κο­νο­μι­κή κα­τα­στρο­φή που θα επι­φέ­ρουν εν­δε­χό­με­νοι πλει­στη­ρια­σμοί. Το κα­θε­στώς απα­γό­ρευ­σης των πλει­στη­ρια­σμών πρέ­πει να επε­κτα­θεί και σε δα­νειο­λή­πτες εμπό­ρους, ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες και μι­κρο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες που έχουν στε­γα­στι­κά δά­νεια ή οφει­λές δια­σφα­λι­σμέ­νες με υπο­θή­κη σε πρώτη κα­τοι­κία, σε οφει­λές προς άλ­λους φο­ρείς όπως Δη­μό­σιο, ΔΕΚΟ, κλπ, αλλά και στις αγρο­τι­κές ιδιο­κτη­σί­ες των μι­κρο­καλ­λιερ­γη­τών. Για όσους δα­νειο­λή­πτες η έρευ­να απο­δεί­ξει ότι δεν απο­πλη­ρώ­νουν τα δά­νειά τους χωρίς όμως να έχουν πραγ­μα­τι­κή οι­κο­νο­μι­κή δυ­σχέ­ρεια, αυτοί θα κα­τα­βά­λουν το συ­νο­λι­κό ποσό της υπο­χρέ­ω­σης και μά­λι­στα με επι­τό­κιο υπε­ρη­με­ρί­ας.

•      Να πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται πε­ρί­ο­δος χά­ρι­τος με πά­γω­μα οφει­λών, του­λά­χι­στον για μια 3ετία και εκλο­γί­κευ­ση επι­το­κί­ων.

•      Να δοθεί προ­τε­ραιό­τη­τα σε εκεί­νους που είναι χρό­νια ασθε­νείς, ανά­πη­ροι, χρό­νια άνερ­γοι, απο­λυ­μέ­νοι ή ανή­κουν σε οι­κο­γέ­νειες που δεν έχουν ούτε έναν ερ­γα­ζό­με­νο, καθώς επί­σης και σε οι­κο­γέ­νειες με μόνη κα­τοι­κία (όχι μόνο κύρια αλλά μο­να­δι­κή), και να προ­βλε­φθεί ολική δια­γρα­φή για τις πε­ρι­πτώ­σεις αντι­κει­με­νι­κής αδυ­να­μί­ας απο­πλη­ρω­μής (π.χ. σε ηλι­κιω­μέ­νους πάνω από ορι­σμέ­νο όριο ηλι­κί­ας ή σε χρό­νια ανί­α­τους ασθε­νείς).

•      Να συ­μπε­ρι­λη­φθούν στα προ­γράμ­μα­τα ρύθ­μι­σης και στις απα­γο­ρεύ­σεις πλει­στη­ρια­σμών τα κόκ­κι­να στε­γα­στι­κά δά­νεια του Τα­μεί­ου Πα­ρα­κα­τα­θη­κών και Δα­νεί­ων και να ακυ­ρω­θεί η σύμ­βα­ση τι­τλο­ποί­η­σής τους. Σή­με­ρα που το φάσμα της από­λυ­σης των δη­μο­σί­ων υπαλ­λή­λων προ­βάλ­λει εντο­νό­τε­ρα, είναι ανα­γκαίο να προ­στα­τευ­θεί του­λά­χι­στον η κα­τοι­κία τους που δα­νειο­δο­τή­θη­κε από το ΤΠΔ, με την απα­ραί­τη­τη συν­θή­κη της ύπαρ­ξης συ­γκε­κρι­μέ­νου μη­νιαί­ου ει­σο­δή­μα­τος (μι­σθού) τους. Επι­ση­μαί­νε­ται ότι οι δη­μό­σιοι υπάλ­λη­λοι λόγω της στα­θε­ρό­τη­τας του ει­σο­δή­μα­τός τους απο­τε­λού­σαν μέχρι σή­με­ρα στο­χευ­μέ­νη ομάδα πώ­λη­σης δα­νεί­ων χωρίς δια­σφα­λί­σεις.

Η με­τα­βί­βα­ση των προ­βλη­μα­τι­κών δα­νεί­ων από τις τρά­πε­ζες μπο­ρεί να γίνει με τρό­πους που έχουν εφαρ­μο­στεί διε­θνώς και δεν επι­φέ­ρουν επι­πρό­σθε­τες ανά­γκες ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­σης των τρα­πε­ζών.

Η αξία των με­τα­βι­βα­ζό­με­νων δα­νεί­ων θα είναι μειω­μέ­νη κατά το ποσό της ζη­μιάς, που έχει ήδη κα­τα­χω­ρη­θεί στους ισο­λο­γι­σμούς των τρα­πε­ζών, έτσι ώστε να μην θε­ω­ρη­θεί ως επι­πρό­σθε­τη ενί­σχυ­ση των τρα­πε­ζών. Στις τρά­πε­ζες θα δοθεί η δυ­να­τό­τη­τα κα­τα­χώ­ρη­σης της άμε­σης ζη­μιάς σε χρο­νι­κό διά­στη­μα 3ε­τί­ας ή 5ε­τί­ας.

Οι τρό­ποι με­τα­βί­βα­σης των προ­βλη­μα­τι­κών δα­νεί­ων στον εν­διά­με­σο φορέα, είναι αντι­κεί­με­νο επε­ξερ­γα­σιών από εξει­δι­κευ­μέ­νη ομάδα ερ­γα­σί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Επι­ση­μαί­νε­ται ότι υπάρ­χουν ήδη πολ­λές εναλ­λα­κτι­κές λύ­σεις, που έχουν τύχει επε­ξερ­γα­σί­ες (στα πρό­τυ­πα των λύ­σε­ων που εφαρ­μό­στη­καν διε­θνώς)  και θα μπο­ρού­σαν να μπουν σε εφαρ­μο­γή άμεσα.

Η πρό­τα­ση αυτή διευ­κο­λύ­νει επί­σης και τον πλήρη έλεγ­χο των κόκ­κι­νων τρα­πε­ζι­κών οφει­λών και συ­ντε­λεί στην απο­φυ­γή πε­ρι­πτώ­σε­ων δια­κρι­τι­κής με­τα­χεί­ρι­σης. Να μην υπάρ­ξουν πε­ρι­πτώ­σεις δα­νειο­λη­πτών  που δεν απο­πλη­ρώ­νουν τα δά­νειά τους, ενώ έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα.

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος