ΛΑ.Ε.: Μέτωπο ή ενιαίο κόμμα;

ΛΑ.Ε.: Μέτωπο ή ενιαίο κόμμα;

  • |

Με την απουσία της Λαϊκής Ενότητας από τη βουλή απουσιάζει από εκεί και μόνο ο απαραίτητος αντιπολιτευτικός λόγος από αριστερή ριζοσπαστική σκοπιά ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες για το ξεπέρασμα της κρίσης υπέρ των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό επιβάλλει στη Λαϊκή Ενότητα γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά, να διαμορφώσει και να διατυπώσει τα ταυτοτικά της χαρακτηριστικά ,την πολιτική της φυσιογνωμία, τον προγραμματικό λόγο και την οργανωτική δομή της ως νέο πολιτικό εγχείρημα.

Ταυ­τό­χρο­να, προ­βάλ­λει η άμεση ανά­γκη για:

την ορ­γά­νω­ση των αντι­στά­σε­ων,

την μη εφαρ­μο­γή των μέ­τρων,

και την ανα­τρο­πή και του 3ου μνη­μο­νί­ου και των πο­λι­τι­κών δυ­νά­με­ων που το εκ­φρά­ζουν.

Αυτά  είναι ζή­τη­μα ζωής για τον κόσμο μας και την νε­ο­λαία και ως εκ τού­του άμεσο κε­ντρι­κό κα­θή­κον της ΛΑΕ.

Άρα, δεν υπάρ­χει χρό­νος για καμία ολι­γω­ρία και κα­θυ­στέ­ρη­ση.

Η συ­ζή­τη­ση ήδη άρ­χι­σε με­τα­ξύ των δυ­νά­με­ων (ορ­γα­νώ­σε­ων και ανέ­ντα­χτων) που συ­γκρο­τούν αλλά και προ­σβλέ­πουν στην Λαϊκή Ενό­τη­τα.

Αυτή η συ­ζή­τη­ση γί­νε­ται μέσα στη νέα πο­λι­τι­κή πε­ρί­ο­δο που χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από:

  • Την κλι­μά­κω­ση της επί­θε­σης  των δυ­νά­με­ων του κε­φα­λαί­ου στις δυ­νά­μεις της ερ­γα­σί­ας,
  • Την απρο­κά­λυ­πτη και βίαιη εφαρ­μο­γή της μνη­μο­νια­κής συμ­φω­νί­ας που υπέ­γρα­ψε η νέα κυ­βέρ­νη­ση με τη συ­νέρ­γεια και των ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΠΟ­ΤΑ­ΜΙ και Ε. ΚΕ­ΝΤΡΩ­ΩΝ,
  • Τη δια­μόρ­φω­ση νέων πο­λι­τι­κών συμ­μα­χιών των συ­στη­μι­κών δυ­νά­με­ων που θα υπη­ρε­τή­σουν τον πα­ρα­πά­νω  στόχο,
  • Τη με­τάλ­λα­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σε απρο­κά­λυ­πτο  και με …ζήλο νε­ο­φώ­τι­στου, υπη­ρέ­τη της πο­λι­τι­κής των μνη­μο­νί­ων,
  • Τη διά­ψευ­ση της προ­σέγ­γι­σης πολ­λών, ότι μόνο με την ψήφο και την ανά­θε­ση (όπως «δου­λεύ­τη­κε») θα λυ­θούν τα προ­βλή­μα­τα και θα αλ­λά­ξει η ζωή μας, και
  • Την αδυ­να­μία συ­ντο­νι­σμού και ενό­τη­τας του ερ­γα­τι­κού-συν­δι­κα­λι­στι­κού κι­νή­μα­τος .

Στό­χος αυτού του άρ­θρου είναι να δια­τυ­πώ­σει σκέ­ψεις για την ορ­γα­νω­τι­κή δομή του νέου εγ­χει­ρή­μα­τος της Λαϊ­κής Ενό­τη­τας χωρίς βε­βαί­ως να απο­συν­δέ­ει (κάθε άλλο μά­λι­στα) την άρ­ρη­κτη σχέση του ορ­γα­νω­τι­κού με το πο­λι­τι­κό.

Όλη τη συ­ζή­τη­ση θα τη κα­θο­ρί­σει η τε­λι­κή απά­ντη­ση στο ερώ­τη­μα του τί­τλου:

Μέ­τω­πο η ενιαίο κόμμα;

Είναι και­νού­ριο το ερώ­τη­μα; Έχου­με εμπει­ρί­ες από ανά­λο­γα εγ­χει­ρή­μα­τα και πρό­σφα­τα αλλά και ιστο­ρι­κά; Οφεί­λου­με να τα με­λε­τή­σου­με;

Είναι μόνο ορ­γα­νω­τι­κό το ζή­τη­μα ή πρώτα από όλα, βαθιά πο­λι­τι­κό;

Ας κά­νου­με μια ανα­δρο­μή.

Η συ­ζή­τη­ση περί αυτού, έγινε το 2012  και το 2013 εν όψει της συ­γκρό­τη­σης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Πα­ρό­τι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ συ­μπε­ριε­λάμ­βα­νε «συ­νι­στώ­σες» πο­λι­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις, με «πρε­μού­ρα» και σκο­πι­μό­τη­τα  το «αρ­χη­γι­κό κέ­ντρο» (το πιο σκλη­ρό κόμμα μέσα στο κόμμα τε­λι­κά) επε­δί­ω­ξε να επι­βάλ­λει από τότε, αυτό που τε­λι­κά κα­τόρ­θω­σε να δια­μορ­φώ­σει τώρα: Ένα κόμμα αρ­χη­γο­κε­ντρι­κό, αστι­κού τύπου μα­κριά από τις πα­ρα­δό­σεις, τις εμπει­ρί­ες και τη φυ­σιο­γνω­μία της Αρι­στε­ράς. Με επι­μο­νή απαί­τη­σε να δια­λυ­θούν οι πο­λι­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις και να δια­χυ­θούν σε ένα «κόμμα μελών» χωρίς να προ­ε­ξο­φλη­θεί η ενιαία πο­λι­τι­κή γραμ­μή και ο ενιαί­ος στρα­τη­γι­κός στό­χος. Την αντι­πα­ρά­θε­ση αυτή από τις συ­νι­στώ­σες ορ­γα­νώ­σεις σή­κω­σε κατά βάση και σθε­να­ρά αρ­νή­θη­κε, δια­τυ­πώ­νο­ντας την άλλη άποψη, η Διε­θνι­στι­κή Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά. Από καιρό ήδη απο­δεί­χτη­κε ότι η στάση της ΔΕΑ τότε είχε  προ­νοη­τι­κό­τη­τα, διο­ρα­τι­κό­τη­τα και ορ­θό­τη­τα. Θα δια­κιν­δυ­νεύ­σου­με την εκτί­μη­ση ότι  ίσως η συ­γκρό­τη­ση της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας πάνω στην οποία πατά κατά κύριο λόγο  η οπωσ­δή­πο­τε ευ­ρύ­τε­ρη (της ΑΠ) ση­με­ρι­νή συ­σπεί­ρω­ση και συ­γκρό­τη­ση της Λαϊ­κής Ενό­τη­τας, να μην ήταν εφι­κτή. Του­λά­χι­στον τόσο γρή­γο­ρα, ακα­ριαία και όσο μα­ζι­κά προ­έ­κυ­ψε από τις εκλο­γές.

Συ­νι­στώ­σες  ορ­γα­νώ­σεις αλλά και ανέ­ντα­χτοι σύ­ντρο­φοι  εκεί­νη τη πε­ρί­ο­δο δεν κα­τά­λα­βαν το σχέ­διο Τσι­πρα. Πί­στε­ψαν το ψευ­δές επι­χεί­ρη­μα πως το ενιαίο κόμμα θα λύσει την «Βα­βυ­λω­νία». – όπως πα­ρα­πλα­νη­τι­κά ονο­μά­στη­κε η πο­λυ­συλ­λε­κτι­κό­τη­τα, η πο­λυ­φω­νία και ο πλου­ρα­λι­σμός του σχή­μα­τος. Το πρό­βλη­μα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν ήταν όμως η πο­λυ­φω­νία και ο πλου­ρα­λι­σμός παρά η δράση και η στό­χευ­ση της ρε­φορ­μι­στι­κής ηγε­σί­ας να υλο­ποι­ή­σει το πο­λι­τι­κό σχέ­διο του κυ­βερ­νη­τι­σμού, του «αρι­στε­ρού ευ­ρω­παϊ­σμού», της ανύ­παρ­κτης ,όπως το­νί­στη­κε  από τότε,  «αμοι­βαία επω­φε­λούς συμ­φω­νί­ας». Σχέ­διο και στρα­τη­γι­κή της ηγε­σί­ας Τσι­πρα που τε­λι­κά οδή­γη­σαν το κόμμα ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην άνευ όρων συν­θη­κο­λό­γη­ση, υπο­τα­γή και πο­λι­τι­κή με­τα­τό­πι­ση, στην αντί­λη­ψη, την πρα­κτι­κή και την φρα­σε­ο­λο­γία ακόμη των αστι­κών συ­ντη­ρη­τι­κών δυ­νά­με­ων.

Το πρό­βλη­μα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ λοι­πόν ήταν η μη τή­ρη­ση των κα­νό­νων δη­μο­κρα­τι­κής λει­τουρ­γί­ας , του πλαι­σί­ου απο­φά­σε­ων που από κοι­νού λή­φθη­καν. Αυτές τις πα­ρα­βιά­σεις δεν τις έκα­ναν οι συ­νι­στώ­σες, αλλά απο­κλει­στι­κά η ηγε­σία του Α Τσί­πρα.

Η συ­ζή­τη­ση περί του ερω­τή­μα­τος του τί­τλου, επα­νέρ­χε­ται αυτή τη φορά  στο έδα­φος της ΛΑΕ από με­μο­νω­μέ­νους ανέ­ντα­χτους σ. και σ/σες.

Θε­ω­ρούν ότι η απλο­ποί­η­ση των δια­δι­κα­σιών με την με­τα­τρο­πή του νέου μας εγ­χει­ρή­μα­τος σε ενιαίο κόμμα, αυ­το­μά­τως θα λύσει όλα τα υπαρ­κτά ζη­τή­μα­τα σχέ­σης, επι­κοι­νω­νί­ας, δια­φο­ρε­τι­κών προ­σεγ­γί­σε­ων, δια­φο­ρε­τι­κής ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κής κα­τα­γω­γής και εν­δε­χο­μέ­νως δια­φο­ρε­τι­κής στρα­τη­γι­κής επι­λο­γής και κατά συ­νέ­πεια, ότι η ορ­γα­νω­τι­κή ενο­ποί­η­ση θα ενο­ποι­ή­σει και τα υπό­λοι­πα.

Οι σύ­ντρο­φοι αυτοί μπερ­δεύ­ουν τις υπαρ­κτές ομά­δες μη­χα­νι­σμών που υπήρ­ξαν στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και  επι­διώ­κουν μόνο την νομή εξου­σί­ας και οφι­τσί­ων  με την ύπαρ­ξη και λει­τουρ­γία πο­λι­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων που κα­τα­θέ­τουν λόγο, σχέ­διο, δράση και προ­σφο­ρά. Ορ­γα­νώ­σε­ων που με­λε­τούν, ερευ­νούν ,εκ­δί­δουν έντυ­πα που προ­σπα­θούν να «χτι­στούν» και να μα­ζι­κο­ποι­η­θούν για να υπη­ρε­τη­θούν οι στρα­τη­γι­κοί στό­χοι τους για την αλ­λα­γή του κό­σμου και τον σο­σια­λι­σμό!

Πα­ρα­βλέ­πουν όμως οι σ. πως οι πο­λι­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις της αρι­στε­ράς ιδρύ­ο­νται, υπάρ­χουν και λει­τουρ­γούν στη βάση συ­γκε­κρι­μέ­νων ιδε­ο­λο­γι­κών και πο­λι­τι­κών ανα­φο­ρών και στό­χων. Άλλο είναι η ζωή ,οι εξε­λί­ξεις και η τα­ξι­κή πάλη να κα­τα­στή­σουν μια πο­λι­τι­κή ορ­γά­νω­ση ή ένα κόμμα  άνευ πε­ριε­χο­μέ­νου και νο­ή­μα­τος και αυτή να δια­χυ­θεί ή να δια­λυ­θεί, και άλλο αυτό που βια­στι­κά και αγ­χω­τι­κά πα­ρου­σιά­ζουν και καμιά φορά «απαι­τούν», δη­λα­δή, την «διοι­κη­τι­κή» κα­τάρ­γη­ση ορ­γα­νώ­σε­ων.

Στην εποχή και στο πα­ρά­δειγ­μα ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχου­με τρείς επι­δρά­σεις και εξε­λί­ξεις πάνω στις πο­λι­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις που τον συ­να­πο­τέ­λε­σαν. Την διά­χυ­ση –εν­σω­μά­τω­ση (ΑΚΟΑ) ,την διά­λυ­ση (ΚΟΕ) και την ενο­ποί­η­ση (ΔΕΑ-Κόκ­κι­νο)

Άποψη μας είναι ότι με βάση και τις εμπει­ρί­ες ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ αλλά και τις εμπει­ρί­ες ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ όλο αυτό  θα έπρε­πε να ήταν λυ­μέ­νο. Μπο­ρού­με  να  ανα­τρέ­ξου­με και σε πα­λιό­τε­ρες ιστο­ρι­κές εμπει­ρί­ες που απα­ντούν στο ερώ­τη­μα, αλλά δεν κρί­νε­ται απα­ραί­τη­το στο παρόν άρθρο.

Η ιστο­ρία και οι πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις λοι­πόν, θα δεί­ξουν  αν η κάθε μία πο­λι­τι­κή ορ­γά­νω­ση μπο­ρεί να λει­τουρ­γεί κα­ταρ­χάς στα πλαί­σια ενός με­τω­πι­κού φορέα, αν θα αντέ­ξει στο χρόνο και αν θα έχει «να δίνει» στην κοινή υπό­θε­ση ως ξε­χω­ρι­στή συλ­λο­γι­κό­τη­τα.

Και οι «ανέ­ντα­χτοι»;

Είναι αλή­θεια πως τα εγ­χει­ρή­μα­τα: ο μέχρι πρό­σφα­τα ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, η ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ και πρό­σφα­τα η ΛΑΕ, κι­νη­το­ποί­η­σαν, επα­να­δρα­στη­ριο­ποί­η­σαν και «ξα­να­ζέ­στα­ναν» την διά­θε­ση για ενερ­γό συμ­με­το­χή και προ­σφο­ρά στην πο­λι­τι­κή δράση και την τα­ξι­κή πάλη δε­κά­δων εκα­το­ντά­δων αρι­στε­ρών αγω­νι­στών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είχαν στο πα­ρελ­θόν «έντα­ξη» στην αρι­στε­ρά. Συ­ντρό­φων και -σων  που  είτε οι ίδιοι δεν συ­νέ­χι­σαν την βα­σα­νι­στι­κή και εν πολ­λοίς κου­ρα­στι­κή «ορ­γα­νω­μέ­νη ζωή», είτε αντι­κει­με­νι­κά δεν «χώ­ρε­σαν» στην καμιά φορά στενή οπτι­κή των πο­λυ­ποί­κι­λων, είναι αλή­θεια, ορ­γα­νώ­σε­ων της Αρι­στε­ράς με τις οποί­ες «συ­να­ντή­θη­καν».

Αρκεί όμως η ατο­μι­κή  ανά­λυ­ση, προ­σέγ­γι­ση, άποψη για να συμ­βάλ­λει στην τε­λι­κή συλ­λο­γι­κή δια­μόρ­φω­ση; Υπάρ­χουν ατο­μι­κές από­ψεις στα με­γά­λα κυ­ρί­αρ­χα και κομ­βι­κά ερω­τή­μα­τα; Υπάρ­χουν εξα­το­μι­κευ­μέ­νες ιδέες; Μήπως τε­λι­κά και ο «ανέ­ντα­χτος», «ανε­ξάρ­τη­τος» άν­θρω­πος/ πο­λί­της είναι κατά βάση φο­ρέ­ας των συλ­λο­γι­κών κοι­νω­νι­κών και πο­λι­τι­κών από­ψε­ων; Μήπως τε­λι­κά ο κα­θέ­νας μας, του­λά­χι­στον στο επί­πε­δο των από­ψε­ων, είναι μέλος μια «συ­νι­στώ­σας», μιας σχο­λής, σκέ­ψης και ερ­μη­νεί­ας και στά­σης απέ­να­ντι στο πο­λι­τι­κό γί­γνε­σθαι και δεν το συ­νει­δη­το­ποιεί;

Η με­γά­λη δια­φο­ρά των ατο­μι­κών και των συλ­λο­γι­κών από­ψε­ων: Οι ατο­μι­κές (πο­λι­τι­κές) από­ψεις, όσο πα­ρα­μέ­νουν τέ­τοιες και δεν γί­νο­νται συλ­λο­γι­κό υπο­κεί­με­νο, δεν υλο­ποιού­νται, δεν έχουν πρα­κτι­κή εφαρ­μο­γή, είναι εν τέλει για το σύ­στη­μα ακίν­δυ­νες ιδέες..Οι από­ψεις και οι οι ιδέες απο­κτούν χρη­σι­μό­τη­τα για να αλ­λά­ξει ο κό­σμος, μόνο όταν με­τα­τρέ­πο­νται  σε υλική δύ­να­μη και κτήμα της πλειο­ψη­φι­κής τάξης της κοι­νω­νί­ας. Αλ­λιώς χρη­σι­μεύ­ουν μόνο «εγκυ­κλο­παι­δι­κά»  Και αυτή η υλική  δύ­να­μη είναι μόνο η συλ­λο­γι­κό­τη­τα, η πο­λι­τι­κή ορ­γά­νω­ση ,το Κόμμα!

Τα μέ­τω­πα ορ­γα­νώ­σε­ων είναι υπο­βοη­θη­τι­κά για την βελ­τί­ω­ση της θέσης του κι­νή­μα­τος αλλά προ­σα­να­το­λι­σμέ­να στην ανά­γκη οι­κο­δό­μη­σης του μα­ζι­κού ενιαί­ου και με σαφή στρα­τη­γι­κό στόχο επα­να­στα­τι­κού κόμ­μα­τος της ερ­γα­τι­κής τάξης.

 Στη Λαϊκή Ενό­τη­τα σή­με­ρα:

Είναι ήδη απο­δε­κτή η δη­μο­κρα­τι­κή λει­τουρ­γία του σχή­μα­τος με λει­τουρ­γία το­πι­κών πο­λι­τι­κών επι­τρο­πών, με εκλεγ­μέ­να με­σαία νο­μαρ­χια­κά όρ­γα­να και με εκλεγ­μέ­νη κε­ντρι­κή επι­τρο­πή. Με ισο­τι­μία των μελών και ανα­λο­γι­κό­τη­τα στην εκ­προ­σώ­πη­ση, με δια­κρι­τά ξε­χω­ρι­στά ψη­φο­δέλ­τια στις εσω­τε­ρι­κές εκλο­γές. Μέσα σε αυτό το πλαί­σιο, μπο­ρούν να βρουν τρόπο έκ­φρα­σης και συμ­βο­λής και όσοι σ. & σ/σες δεν κρί­νουν απα­ραί­τη­τη τη διπλή έντα­ξη και σε πο­λι­τι­κή ορ­γά­νω­ση και στο με­τω­πι­κό σχήμα.

Είναι σί­γου­ρο όμως ότι το βά­θε­μα και η ωρί­μαν­ση της λει­τουρ­γί­ας του με­τω­πι­κού σχή­μα­τος στο χρόνο, θα επι­φέ­ρει σε όλους θε­τι­κές επι­δρά­σεις. Όλοι μας έχου­με να μά­θου­με από όλους, γιατί τα μέ­τω­πα είναι «σχο­λεία». Έτσι θα έχου­με ξανά και δια­χύ­σεις-αφο­μοιώ­σεις αλλά και ενο­ποι­ή­σεις ορ­γα­νώ­σε­ων. Αυτή η   κί­νη­ση των πραγ­μά­των  της πο­λι­τι­κής και ορ­γα­νω­τι­κής ωρί­μαν­σης, θα επα­να­προσ­διο­ρί­σει και την σχέση πολ­λών ανέ­ντα­χτων (μέσα και από έξω από την ΛΑΕ) με την ορ­γα­νω­μέ­νη πάλη.

Δίλ­λη­μα που σε όλους με τον έναν η τον άλλον τρόπο τί­θε­ται από τα νιάτα μας.

Όμως πάντα έρ­χε­ται η ώρα της επι­λο­γής. Η επι­λο­γή μας για ένα με­τω­πι­κό φορέα της ρι­ζο­σπα­στι­κής αρι­στε­ράς απα­ντά στους υλι­κούς όρους που δια­μόρ­φω­σε η Λαϊκή Ενό­τη­τα κατά την πε­ρί­ο­δο των εκλο­γών τόσο στην επαφή της με τον κόσμο όσο και με τη δια­μόρ­φω­ση σχέ­σε­ων στο εσω­τε­ρι­κό της . Δεν ξε­κι­νού­με λοι­πόν από το μηδέν αλλά από τις κα­λύ­τε­ρες πα­ρα­κα­τα­θή­κες της ιστο­ρί­ας μας και της δια­δρο­μής μας.

Θα νι­κή­σου­με.

Παύλος Τσεκούρας

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος