Αέρια, ζώα και άνθρωποι

Αέρια, ζώα και άνθρωποι

Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου τις μεταπολεμικές δεκαετίες στις αναπτυγμένες χώρες συνδυάστηκε με την άμετρη αύξηση στην κατανάλωση κρέατος, η οποία ουσιαστικά αναγορεύτηκε σε δείκτη ευζωίας και πλούτου. Φυσικά, όπως σε όλα τα πράγματα, η υπερκατανάλωση οδηγεί σε ανισορροπίες με τεράστιες συνέπειες στο περιβάλλον και στους ανθρώπους.

Τάσος Τσακίρογλου

Ερευνα του Ινστιτούτου για την Αγροτική και Εμπορική Πολιτική (ΙΑΤP) και της ΜΚΟ «Grain», που δημοσιοποιήθηκε προχθές, με τίτλο «Emission Impossible» (παραλλαγή του τίτλου της γνωστής ταινίας Επικίνδυνη Αποστολή), έδειξε για πρώτη φορά «το πώς οι μεγάλες κτηνοτροφικές βιομηχανίες και οι εταιρείες γαλακτοκομικών υπερθερμαίνουν τον πλανήτη».

AP Photo / Charlie Litchfield

Βασικό συμπέρασμα είναι ότι αθροιστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (Green House Gas) από τις είκοσι μεγαλύτερες κτηνοτροφικές και γαλακτοκομικές βιομηχανίες του κόσμου ξεπερνούν τις εκπομπές ολόκληρων κρατών, όπως η Γερμανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Βρετανία. Οι εκπομπές αερίων των πέντε γιγάντων του κλάδου (JBS, Tyson, Cargill, Dairy Farmers of America και Fonterra) είναι μεγαλύτερες από τις ετήσιες εκπομπές των ενεργειακών κολοσσών ExxonMobil, Shell ή BP.

Ως προς τη γεωγραφική διασπορά, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προέρχονται από περιοχές μεγάλης εξαγωγικής ικανότητας: ΗΠΑ, Καναδάς, Ε.Ε., Βραζιλία, Αργεντινή, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Η συνολική «συνεισφορά» τους στις εκπομπές είναι 43%, ενώ σ’ αυτές κατοικεί μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Επιπλέον, από τις 35 μεγαλύτερες βιομηχανίες αυτών των κλάδων μόνο τέσσερις παρέχουν πλήρεις και αξιόπιστες εκτιμήσεις για το ύψος των εκπομπών αερίων.

Μέχρι το 2050 πρέπει να έχουμε μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 38 δισεκατομμύρια τόνους, ώστε να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Εάν όλοι οι άλλοι κλάδοι ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο, αλλά οι κτηνοτροφικές και γαλακτοκομικές βιομηχανίες συνεχίσουν στους σημερινούς ρυθμούς, τότε ο συγκεκριμένος κλάδος θα μπορούσε να καταβροχθίσει το 80% του επιτρεπόμενου προϋπολογισμού μέσα σε μόλις 32 χρόνια. Οι εκπομπές του αφορούν τις υποδομές των βιομηχανιών (επεξεργασία υλικών, λειτουργία μηχανολογικού εξοπλισμού, θέρμανση εγκαταστάσεων, παραγωγή ζωοτροφών), αλλά και τις άμεσες εκπομπές από το πεπτικό σύστημα των ζώων.

Για την καλλιέργεια ζωοτροφών αποψιλώνονται ετησίως εκατομμύρια στρέμματα γης και δασών, ενώ η διαρκής παραγωγική ικανότητα των ζώων (αγελάδες, χοίροι, πουλερικά) απαιτεί την αέναη χρήση ορμονών και αντιβιοτικών, τα οποία, φυσικά, μέσω της τροφικής αλυσίδας περνάνε στον άνθρωπο.

Και, βέβαια, υπάρχει το τεράστιο ηθικό θέμα της μεταχείρισης των ζώων σ’ αυτά τα «στρατόπεδα θανάτου», τα οποία προϋποθέτουν βία, εγκλεισμό, στέρηση, πόνο και τελικά θάνατο για τους συγκατοίκους μας στον πλανήτη.

Οι συνθήκες στις παραγωγικές μονάδες είναι άθλιες, με χιλιάδες ζώα σε ελάχιστο χώρο, είτε σε κλουβιά είτε καταδικασμένα σε υποχρεωτική ακινησία. Η λελογισμένη κατανάλωση κρέατος θα μπορούσε να μειώσει αυτή την κτηνωδία, να συντελέσει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ακόμα περισσότερο, μπορεί να γίνει ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού στα ζώα και στη φύση, αφού η αντιμετώπισή τους απλώς ως καύσιμης ύλης για μια υπερκατανάλωση που αρρωσταίνει εμάς και το περιβάλλον δείχνει κυνικά την έλλειψη αυτοσεβασμού και αυτοσυνείδησης του είδους μας.

Η μεγα-μηχανή του καπιταλισμού αλέθει τις σάρκες της φύσης και του πολιτισμού παράγοντας έναν ανθρώπινο πολτό αδιάφορο για τον πλανήτη. Μας αρέσει;

efsyn.gr