Χάπια και Αισθητήρες στο Έντερο: Αυτό Είναι το Μέλλον του Φαγητού

Χάπια και Αισθητήρες στο Έντερο: Αυτό Είναι το Μέλλον του Φαγητού

  • |

Βρισκόμαστε στο 2050. Με την αύξηση του πληθυσμού παγκοσμίως και την απουσία άφθονων πόρων -που πλέον δεν είναι διαθέσιμοι στον πλανήτη- δεν τρώμε τα ίδια πράγματα. Το 2019 δεν θα τα αναγνώριζες καν. Χρησιμοποιούμε τεχνολογία για να πληρώσουμε τα κενά που υπάρχουν στο τροφικό σύστημα, οι τάσεις εξαπλώνονται πιο γρήγορα από την επιστήμη και ό,τι τρώμε είναι κατασκευασμένο με κάθε πιθανό τρόπο.

Κείμενο Edible Issues

Η προοπτική τού πώς θα είναι το φαγητό στο μέλλον μοιάζει συναρπαστική και τρομακτική ταυτόχρονα. Στο πρόσφατο φεστιβάλ media arts, Eyemyth, σε μία από τις συνεδρίες της πλατφόρμας Edible Issues μίλησαν για το μέλλον της τροφής. Ακολουθούν μερικά από τα μελλοντικά σενάρια που έφτιαξαν για μας.

Σενάριο 1: Τα παιδιά χρησιμοποιούν συνθετική βιολογία για να παρασκευάσουν το δικό τους κρέας (πρωτεΐνη) για τα μεσημεριανά τους γεύματα
Δεν ξέρουμε τι σκεφτοταν ο Churchill (ή τι κάπνιζε) όταν είπε το 1931: «Θα γλιτώσουμε από τον παραλογισμό του να μεγαλώνουμε ένα ολόκληρο κοτόπουλο για να φάμε μόνο το στήθος ή τη φτερούγα, αν φτιάχνουμε μόνο αυτά τα τμήματα με το κατάλληλο μέσο». Τα λόγια του όμως είναι τρομακτικά κοντά στην πραγματικότητα.

Από το παγκόσμιο ντεμπούτο του, το 2013, έχουν γίνει πολλά βήματα ως προς το κρέας εργαστηρίου. Η καλλιέργεια ιστού για να παρασκευάσουμε τμήματα του κρέατος πλασάρεται ως πιο αποτελεσματική, καθαρή και φιλική προς το περιβάλλον.

Η βιωσιμότητα της παραγωγής κρέατος δεν είναι το μόνο πρόβλημα που θα λύσει το κρέας εργαστηρίου. Κι αυτά τα προϊόντα μπορεί να φτάσουν στα ράφια πιο σύντομα απ’ όσο νομίζεις.

Από την άλλη, το σύστημα μεσημεριανού γεύματος είναι γεμάτο προβλήματα. Είτε δεν το παίρνει κάθε παιδί που το δικαιούται, είτε αυτό που παίρνουν δεν είναι ωφέλιμο διατροφικά. Τεχνολογίες όπως το κρέας εργαστηρίου παρέχουν μια λύση σε κάτι τέτοιο.

Οραματιζόμαστε ένα μέλλον στο φαγητό όπου τα παιδιά θα ξέρουν τόσα από τεχνολογία και οι πληροφορίες θα είναι τόσο διαδεδομένες και ανοιχτές που τα παιδιά θα παράγουν μόνα τους (DIY) το μεσημεριανό τους, σύμφωνα με τις διατροφικές ανάγκες τους.

Σενάριο 2: Οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν το γεύμα τους με drones, με βάση real time δεδομένα από τους αισθητήρες στο έντερό τους
Περίπου 1.000 είδη μικροοργανισμών ζουν στο έντερό μας, αλλά μπορούμε να ταυτοποιήσουμε λιγότερο από ένα 5%. Πρέπει να γίνει ακόμα πολλή έρευνα για να καταλάβουμε τι υπάρχει στο έντερό μας, τι βακτήρια έχουμε και πώς αντιδράνε σε ό, τι τρώμε. Και όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να διαμορφώσουν το σώμα σου. Απ’ ό,τι φαίνεται είσαι κυριολεκτικά ό, τι τρως.

Δεν αρκεί ένα μοντέλο για όλους. Σημασία έχει τι σου ταιριάζει. Ξέχνα ό,τι ξέρεις για το τι θα έπρεπε να τρως επειδή θα αλλάξει. Καθώς τα δεδομένα υπάρχουν πια παντού και μπορούμε να παρακολουθήσουμε κάθε σημείο του σώματός μας, αν τρώμε έχοντας υπόψη την υγεία του εντέρου μας θα διαμορφωθεί ανάλογα και ο τρόπος που τρώμε.

Αλλά οι εταιρείες παράδοσης φαγητών ξέρουν τι τρώμε όταν τρώμε. Αν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα wearable δεδομένα μας σήμερα, θα μπορούσαν στο μέλλον να έχουν πρόσβαση σε καταπόσιμους αισθητήρες στο έντερό μας; Θα μπορούσε αυτό το φαγητό να είναι customized και να παραδίδεται με drones, όπως ακριβώς το θέλει το έντερό σου;

Μπορεί να φαίνεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά άκουσέ μας. Καθώς γίνονται περισσότερες έρευνες για τα βακτήρια του εντέρου και τη διατροφή, δεν είναι και τόσο τραβηγμένο. Και η Zomato ήδη δοκιμάζει drones για την παράδοση φαγητού, άρα πόσο απίθανο είναι να συμβεί κάτι τέτοιο;

Σενάριο 3: Δεν έχουν όλοι χρήματα για τα παραδοσιακά τρόφιμα, έτσι χάπια με γεύση φαγητού μοιράζονται
Φαντάσου να πηγαίνεις για το κυριακάτικο πρωινό σου στο αγαπημένο σου μαγαζί. Το μενού έχει αλλάξει μες στα χρόνια, από vegan καφέ σε vadas τύπου keto και τώρα σερβίρουν χάπια.

Ναι, χάπια, αλλά όχι την low tech εκδοχή που ξέρεις από το 2014 (που είναι πολύ πιο φτηνά από τα περισσότερα φαγητά). Αναφέρομαι στα χάπια συνθετικού φαγητού που έχουν κανονική γεύση φαγητού, chutney, idlis κ.ο.κ.

Σκέφτεσαι, γιατί να μην αγοράζουμε το κανονικό φαγητό – πράγματα που φυτρώνουν στη γη και τα θερίζουμε και τα μαγειρεύουμε; Τα αγοράζουμε στα όνειρά μας (virtual reality όνειρα με φαγητά on demand) όπου ένα γεύμα που μαγειρεύεται με ένα προϊόν που παράγεται από τη γη δεν είναι οικονομικά προσιτό, όπως σήμερα.

Οι καινοτομίες στη γεωργία έχουν κάνει άλματα και καθώς η βιολογική κοινότητα σκέφτεται ξανά γονιδιακά τροποποιητικές τεχνολογίες όπως η CRISPR, η εντατική παραγωγή στη γη μας έχει συνέπειες στο οικοσύστημα.

Στο μέλλον θα πρέπει να τρεφόμαστε χωρίς γόνιμη γη και με πιο φτηνή τεχνολογία, με χάπια δημόσιας διαμονής, που ξοδεύουν λιγότερους πόρους, είναι πιο θρεπτικά και έχουν γεύση κλασικού φαγητού. Είναι ο πιο απλός τρόπος να προχωρήσουμε.

/www.vice.com/