Σχέδιο πολιτικών θέσεων ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ για τα προβλήματα του λαού και της χώρας

Σχέδιο πολιτικών θέσεων ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ για τα προβλήματα του λαού και της χώρας

  • |

 

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο, που ο λαός και η νεολαία καλούνται και πάλι να πληρώσουν το μάρμαρο της επιθετικής, νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται μετά από μια δεκαετία σκληρής λιτότητας, αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και εκθεμελίωσης κάθε λαϊκού και δημοκρατικού δικαιώματος, να βαθύνει την τροχιά που χάραξαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις:

–          Διαχειρίζεται καταστροφικά την υγειονομική κρίση: Αξιοποίησε την πανδημία για να προωθήσει τη διάλυση κοινωνικών, δημοκρατικών και εργατικών δικαιωμάτων, χωρίς καμία πρόνοια για τη ζωή και την υγεία του λαού. Συνέχισε τη διάλυση του ΕΣΥ, την ιδιωτικοποίηση της υγείας, δεν πήρε κανένα μέτρο για την πρωτοβάθμια υγεία. Μόνο μέλημα της πολιτικής της ήταν η εξασφάλιση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, αφήνοντας έκθετους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Χρησιμοποίησε την πανδημία για να εξασφαλίσει περισσότερα κέρδη των κλινικαρχών και της ιδιωτικής υγείας, χάρισε πακτωλό χρημάτων στα ΜΜΕ και σε επιμέρους επιχειρηματικά συμφέροντα πολιτικών φίλων και ημετέρων. Το αποτέλεσμα είναι η θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε θανάτους από την πανδημία, η κατακόρυφη αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας και από άλλες αιτίες, αφού τα δημόσια νοσοκομεία επί δύο χρόνια λειτούργησαν αποκλειστικά ως κέντρα κόβιντ, αφήνοντας στην τύχη τους όλους όσους χρειάζονται περίθαλψη για άλλα προβλήματα υγείας.

–          Εγκαταλείπει τους εργαζόμενους και τη νεολαία στο έλεος της ακρίβειας που εξαερώνει ό,τι απέμεινε από το λαϊκό εισόδημα. Το ράλι των τιμών της ενέργειας, αλλά και οι δυσβάσταχτες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης έχουν οδηγήσει την μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών στο να αδυνατεί να εξασφαλίσει ζωή με αξιοπρέπεια. Η τραγωδία των δεκάδων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να ζεσταθούν με αυτοσχέδια μέσα τον φετινό χειμώνα, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ενώ τα δήθεν μέτρα οικονομικής ανακούφισης δεν είναι παρά ψίχουλα, που προσβάλλουν τη νοημοσύνη των εργαζόμενων και της νεολαίας, όπως και οι ελάχιστες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.

–          Εμφανίζεται ως εμπροσθοφυλακή των επιθετικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, νατοϊκότερη του ΝΑΤΟ, εμπλέκοντας έμμεσα και άμεσα την Ελλάδα στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία. Σπεύδει να στείλει πολεμικό υλικό στην κυβέρνηση του Κιέβου, στηρίζει και ζητά ακόμα πιο επιθετικές κυρώσεις στη Ρωσία, συμβάλλοντας στην κλιμάκωση ενός οικονομικού πολέμου που έχει άμεσες συνέπειες στους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και στο λαό της χώρας μας, που θα κληθεί για άλλη μια φορά να πληρώσει το κόστος της ραγδαίας εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, αλλά και της επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης. Παραχωρεί απαράδεκτες στρατιωτικές και πολιτικές διευκολύνσεις, ενώ, σε συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επεκτείνει τις νατοϊκές βάσεις, εντείνει την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ και, με τις τυχοδιωκτικές της επιλογές, δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για το λαό.

–          Επιχειρεί την πλήρη κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων. Με αποκορύφωμα το έκτρωμα του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, απελευθερώνει τις απολύσεις, επιχειρεί να καταργήσει το οκτάωρο, να ελαστικοποιήσει πλήρως τον χρόνο εργασίας, να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία, αλλά και να ακυρώσει τη δημοκρατική λειτουργία των σωματείων, μέσα από τις προβλέψεις για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και το ΓΕΜΗΣΟΕ. Να φιμώσει και να καταστείλει προληπτικά τους αγώνες του εργατικού κινήματος.

–          Εντείνει και κλιμακώνει τον αυταρχισμό, την καταστολή, το χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα. Με σειρά ρυθμίσεων, με αποκορύφωμα τον απαράδεκτο νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, αλλά και την αυταρχικοποίηση του ποινικού πλαισίου, με την ακραία βία των δυνάμεων καταστολής θέλει να φιμώσει όσους αγωνίζονται. Καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο, επιδιώκει να εγκαταστήσει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, στο όνομα μίας ανύπαρκτης εγκληματικότητας, ώστε να χτυπήσει τους αγώνες της νεολαίας.

–          Προωθεί την πλήρη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Σε μια περίοδο, που οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι εμφανείς και εντεινόμενες, επιβάλει νομοθετικές ρυθμίσεις, με αποκορύφωμα τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, που δίνουν γη και ύδωρ στους κάθε λογής «επενδυτές», αίρουν κάθε περιβαλλοντική προστασία ακόμα και σε περιοχές Natura, φιλοδοξούν να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο και τουριστικό προορισμό. Ταυτόχρονα, με την ψευδή και προσχηματική ευαισθησία της «Πράσινης Μετάβασης», δίνει βορά το φυσικό περιβάλλον σε τεράστια έργα, που προκαλούν περιβαλλοντική καταστροφή. Έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη για τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, που κατέκαψαν τη χώρα, για την αδυναμία αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινόμενων, συνεχίζοντας στον δρόμο της μείωσης των δημόσιων δαπανών για την πυροπροστασία και την αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και της πλήρους αποδιάρθρωσης, υποστελέχωσης και χρόνιας υποχρηματοδότησης των δομών πολιτικής προστασίας.

–          Ακολουθεί ακραία αντιπροσφυγική πολιτική, εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες σε κέντρα κράτησης, με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, διευρύνοντας την απάνθρωπη πολιτική των επαναπροωθήσεων και των push backs, ενισχύοντας τον θεσμικό ρατσισμό και την ξενοφοβία.

–          Επιδιώκει να θωρακίσει προληπτικά το πολιτικό σύστημα από τους λαϊκούς αγώνες και τις πολιτικές αντανακλάσεις τους, με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επαναφορά της «ενισχυμένης αναλογικής», που νοθεύει απροκάλυπτα τη λαϊκή βούληση, υπό το πρόσχημα των «σταθερών κυβερνήσεων», αλλά και με την επαναφορά του πλειοψηφικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση.

–          Τσακίζει τα δικαιώματα και την προοπτική της νεολαίας. Με την διαρκή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, τις συγχωνεύσεις σχολείων και σχολών, τα εκτεταμένα κενά σε εκπαιδευτικούς, τις ελλείψεις σε υποδομές. Αποκλείει δεκάδες χιλιάδες μαθητές από τα πανεπιστήμια με τη βάση εισαγωγής, για να τους μετατρέψει σε αναλώσιμο εργατικό δυναμικό χαμηλής ειδίκευσης. Εισάγει αντιδραστικές ρυθμίσεις στα πανεπιστήμια, που οδηγούν στην διάλυση των πτυχίων και των επαγγελματικών – εργασιακών δικαιωμάτων των φοιτητών, στις διαγραφές από τις σχολές, στη διάλυση των φοιτητικών συλλόγων και το χτύπημα του φοιτητικού κινήματος.

 

Η κυβέρνηση και η πολιτική της έχουν την πλήρη στήριξη του κεφαλαίου και όλων των αντιδραστικών μηχανισμών. Μετά από το δέκα χρόνια αντιμνημονιακών αγώνων, τις ανατροπές που έφεραν στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και την διάψευση των ελπίδων του λαού, επιδιώκουν να πάρουν μία ιστορική ρεβάνς απέναντι στους λαϊκούς αγώνες, να θωρακιστούν προληπτικά για να μη βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο κλιμάκωσής τους και ανατροπής των βασικών αξόνων της κυρίαρχης πολιτικής. Ταυτόχρονα, βαφτίζουν «ανάπτυξη» μια ασύδοτη πολιτική, που θα στηρίζεται στην μόνιμη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, στη διαρκή συμπίεση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, στο ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών και των δημόσιων, ελεύθερων χώρων, και στην πλήρη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όλα στο όνομα των κερδών του κεφαλαίου.

Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, είτε στηρίζει τις βασικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, είτε έχει πλήρη αφωνία απέναντι στην επιθετική, νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Οι λύσεις του «μικρότερου κακού» είναι ψευδεπίγραφες και επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε μια πολιτική, που είναι όμοια στις βασικές της παραμέτρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά, την οποία επικαλείται, αλλά έχει ολοκληρώσει τη νεοφιλελεύθερη μετατροπή του. Υπέγραψε μνημόνια, εφάρμοσε πλήρως τις μνημονιακές πολιτικές, δέσμευσε το λαό σε τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, που για να επιτευχθούν απαιτούσαν τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, έβαλε τα θεμέλια για σειρά αντιδραστικών μέτρων, που σήμερα υλοποιεί και εμβαθύνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Υποστηρίζει πλευρές της φιλοπόλεμης πολιτικής της κυβέρνησης, χωρίς να αμφισβητεί ουσιαστικά την κατεύθυνση της εμπλοκής της Ελλάδας, υποστηρίζει την πολιτική των κυρώσεων. Συνέχισε και εμβάθυνε την πρόσδεση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, διευρύνοντας τις παραχωρήσεις στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και επεκτείνοντας τις βάσεις. Η μνημονιακή πολιτική, που εφάρμοσε, συνέχισε τη διάλυση της δημόσιας υγείας, έθεσε τις βάσεις για την κατάργηση σημαντικών εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Παρά τη στράτευση των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ σε συγκλίνουσες πολιτικές κατευθύνσεις, παρά τον διαρκή καταιγισμό κυβερνητικής προπαγάνδας από τα συστημικά ΜΜΕ, παρά την διάψευση των ελπίδων και την απογοήτευση των λαϊκών τάξεων και της νεολαίας, οι αγώνες μπορούν, και σήμερα, να οργανώνονται και να πετυχαίνουν νίκες, ενώ η λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια οξύνεται. Η αφήγηση ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική και ότι τα λαϊκά στρώματα είναι καταδικασμένα να πληρώνουν διαρκώς το κόστος των κερδών του κεφαλαίου είναι ψευδεπίγραφη. Όμως, η απουσία συγκροτημένης πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης οριοθετεί τις δυνατότητες αμφισβήτησης των συσχετισμών. Σήμερα, είναι απολύτως αναγκαία η ανασυγκρότηση των κοινωνικών κινημάτων, η ανασύσταση συνδικαλιστικών πρακτικών, μια νέα αντίληψη και πνοή για το εργατικό κίνημα, η δυναμική επανεμφάνιση του κινήματος της νεολαίας. Για να προχωρήσουν αυτοί οι στόχοι χρειάζεται πλατιά ενότητα της αριστεράς και ευρεία συσπείρωση όλων των δυνάμεων, που κινούνται στην κατεύθυνση της αμφισβήτησης των πλευρών της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στους μαζικούς χώρους. Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη η πολιτική συσπείρωση δυνάμεων της ριζοσπαστικής, ανατρεπτικής αριστεράς, με το βλέμμα στραμμένο στην ανασυγκρότηση του λαϊκού, εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, αλλά και στην αμφισβήτηση των βασικών παραμέτρων της στρατηγικής του αντιπάλου, μέσα από ένα πλαίσιο παρέμβασης και πάλης, που θα συνδέει τα άμεσα κινηματικά αιτήματα με μεταβατικούς στόχους και, συνακόλουθα, την προοπτική ευρύτερων ρήξεων. Για να δοθεί ξανά ελπίδα και πολιτική διέξοδος στους εργαζόμενους και τη νεολαία, που βρίσκονται στο στόχαστρο της πολιτικής του κεφαλαίου, για να υπάρχει στόχος και συνέχεια στους αγώνες.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη μια σειρά στόχων πάλης, σε αντιπαράθεση και ρήξη με τη λιτότητα και τον ευρωμονόδρομο. Μέτωπα  πραγματικής κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης, αλλά και, ταυτόχρονα, στοιχεία ενός μεταβατικού προγράμματος, που ανοίγουν τον δρόμο για μια διέξοδο πραγματικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας.

1.       Κατάργηση της λιτότητας που επιβλήθηκε από τους μνημονιακούς νόμους και εμβαθύνεται από τις κυβερνητικές πολιτικές. Κατάργηση της εργασιακής ζούγκλας, στήριξη των ανέργων, ουσιαστικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. Αυξήσεις στους μισθούς. Καθορισμός τους με συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι με αποφάσεις Υπουργού Εργασίας. Μέτρα περιορισμού των απολύσεων – κατάργηση όλων των μέτρων διευκόλυνσης των ομαδικών απολύσεων. Ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποκατάσταση και αναβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη – Απαγόρευση ανταπεργίας, πλήρης αποκατάσταση απεργιακού δικαιώματος. Επαναφορά της Κυριακής-αργίας, επανακατοχύρωση και τήρηση του οχταώρου στην πράξη. Δραστική μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών.

Ενίσχυση των δημόσιων μηχανισμών ελέγχου τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και ταχείας απονομής δικαιοσύνης στις εργατικές διαφορές.

Ενίσχυση της πλήρους και σταθερής εργασίας. Κατάργηση των ελαστικών και επισφαλών μορφών εργασίας, ξεκινώντας από το δουλεμπορικό καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων και της εκ περιτροπής εργασίας.

Καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της ψευδοαυτοαπασχόλησης.

2.       Μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, χορήγηση ΑΤΑ (Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής), σε περιόδους, όπως αυτή την περίοδο, εκτίναξης της ακρίβειας. Μέτρα ελέγχου των τιμών και πάταξης της αισχροκέρδειας, ενεργοποίηση και ισχυροποίηση των αρμόδιων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Επιβολή διατίμησης σε προϊόντα που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες και τη διατροφή των λαϊκών στρωμάτων. Δραστική μείωση των ληστρικών έμμεσων φόρων, μηδενισμός ΦΠΑ στα είδη διατροφής και κάλυψης βασικών λαϊκών αναγκών, αύξηση των δημοσίων κοινωνικών δαπανών για παιδεία, υγεία, πρόνοια.

Επιβολή ενοικιοστασίου. Σταμάτημα κατασχέσεων, πλειστηριασμών, εξώσεων σε λαϊκές κατοικίες. Προώθηση δημόσιων πολιτικών κάλυψης στεγαστικών αναγκών χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων, και νέων ζευγαριών.

Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σταμάτημα αποκοπών συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και επανασύνδεσή τους. Ενίσχυση των δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και πύκνωση των δρομολογίων τους.

Κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης και μείωση ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, αγροτικό πετρέλαιο, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και βενζίνη. Επέκταση χορήγησης επιδομάτων, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω ψυχρότερου και μακρύτερου χειμώνα.

Ενέργεια, κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Ανατροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα τους.

3.       Ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας για άμεση, δωρεάν, καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων σε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Αύξηση δημοσίων δαπανών για την υγεία. Στήριξη του ΕΣΥ, άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, ενίσχυση υποδομών και εξοπλισμού, πραγματικό σύστημα δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας. Καμία απόλυση υγειονομικού. Για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Επίταξη δομών και προσωπικού του ιδιωτικού τομέα υγείας, όταν καθίσταται αναγκαίο. Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ για όλους. Δωρεάν διανομή μασκών σε όλους. Διάθεση των νέων φαρμακευτικών θεραπειών σε όσους τις έχουν ανάγκη. Δημόσιες καμπάνιες πειθούς και ενημέρωσης για αύξηση των εμβολιασμών. Λήψη μέτρων υγειονομικής προστασίας προσφύγων και μεταναστών. Υγειονομικά μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Πληρωμένη επαρκή άδεια ανάρρωσης ή καραντίνας στους εργαζόμενους. Πληρωμένη άδεια για τη φροντίδα των παιδιών τους, που νοσούν ή μπαίνουν σε καραντίνα.

Δημιουργία Κρατικής Φαρμακοβιομηχανίας και Εθνικής Φαρμακαποθήκης. Ουσιαστική αναβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ). Στόχος είναι να καλύπτουν τις ανάγκες σε βασικά φάρμακα. Να λειτουργούν ως εξυγιαντικοί παρεμβατικοί μοχλοί σε όλο το κύκλωμα παραγωγής, τιμολόγησης, ποιοτικού ελέγχου και επάρκειας των αναγκαίων φαρμάκων. Εφαρμογή τιμολογιακής πολιτικής στα φάρμακα, που θα στηρίζεται στον έλεγχο του πραγματικού κόστους παραγωγής, και των αυθαίρετων ανατιμήσεων, υπερ-υποτιμολογήσεων των πολυεθνικών.

4.       Δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα, που θα καταργεί τη φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου και θα συμβάλλει στην ριζική αναδιανομή πλούτου υπέρ των λαϊκών τάξεων.

Κατοχύρωση ετησίου αφορολόγητου ατομικού εισοδήματος 12.000 ευρώ.

Κατάργηση των ειδικών χαριστικών φορολογικών καθεστώτων. Αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροαποφυγής. Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού.

Μείωση έμμεσων φόρων, που πλήττουν περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Μονοψήφιοι έως και μηδενικοί συντελεστές Φ.Π.Α. σε αγαθά και υπηρεσίες λαϊκής κατανάλωσης και στα φάρμακα. Μείωση όλων των συντελεστών ΦΠΑ.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Αντικατάστασή του από φόρο πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Κατάργηση ΑΑΔΕ. Επαναφορά των υπηρεσιών του φορολογικού και τελωνειακού μηχανισμού στο Υπουργείο Οικονομικών.

Οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών (διαγραφή ή πάγωμα οφειλών, δραστική αύξηση αριθμού δόσεων, χρονική επιμήκυνση αποπληρωμής κ.λπ.). Κατάργηση ηλεκτρονικών κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τα χρέη τους προς το δημόσιο.

5.       Διαγραφή χρεών νοικοκυριών. Ευρεία «σεισάχθεια» (διαγραφή) στα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών και κατεστραμμένων μικρών επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών. Γενναίες ρυθμίσεις για τους υπόλοιπους, ώστε να μπορούν να τα αποπληρώσουν. Αντίστοιχα μέτρα για τα χρέη προς το κράτος, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ.

Νομοθέτηση ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας. Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων, λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

Σταμάτημα των αποκοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, που αδυνατούν λόγω ανέχειας να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.

6.          Ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων δικτύων και υποδομών της χώρας και της μακροχρόνιας υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας. Άμεση κατάργηση ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου.

Ανάκτηση από το δημόσιο των ιδιωτικοποιημένων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας. Ανασυγκρότηση, κοινωνικοποιημένη λειτουργία και αξιοποίησή τους ως βασικού μοχλού παραγωγικού μετασχηματισμού και αναβάθμισης των κοινωνικών πολιτικών.

Οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες – παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, μεταφορές, νερό, ενέργεια, επικοινωνίες –και οι δημόσιες υποδομές (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια), πρέπει να είναι δημόσια κοινωνικά αγαθά, προσιτά στον καθένα/μια και όχι πεδία ιδιωτικής κερδοσκοπίας.

7.       Aναβάθμιση δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων. Επαναφορά του δημόσιου – καθολικού – αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Κατάργηση όλων των νόμων που μετέτρεψαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κατά 70% σε κεφαλαιοποιητικό.

Οριστικό τέλος στις μειώσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών για παλιούς και νέους συνταξιούχους. Σταδιακή αποκατάσταση των μειωμένων κατά 50 %-80% μετά το 2010 συντάξεων, ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Τριμερής χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Αυξημένη δημόσια χρηματοδότησή της. Αποκατάσταση της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών της, με ανακεφαλαιοποίησή της.

Ενίσχυση του ΕΦΚΑ με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Καμία περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

8.       Κατοχύρωση, αναβάθμιση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Κατάργηση ιδιώνυμων αυταρχικών νομοθετικών ρυθμίσεων. Απαγόρευση χρήσης χημικών σε λαϊκές κινητοποιήσεις. Διάλυση των ΜΑΤ και κατασταλτικών μηχανισμών, που δρουν ενάντια στους λαϊκούς αγώνες. Κατάργηση του νόμου Χρυσοχοΐδη για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, καμία σκέψη για αστυνομία στα πανεπιστήμια. Κατάργηση των διατάξεων για την κατάργηση της αναστολής εκτέλεσης των ποινών.

Ανατροπή της αυταρχικής θεσμικής θωράκισης. Καθιέρωση της απλής, ανόθευτης αναλογικής ως παγίου εκλογικού συστήματος. Ενίσχυση της άμεσης έκφρασης της λαϊκής βούλησης μέσω δημοψηφισμάτων και λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

9.       Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, του φυσικού πλούτου της χώρας, των ελεύθερων δημοσίων χώρων ενάντια στην κερδοσκοπική βουλιμία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και στις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές των κυβερνήσεων. Ενίσχυση των δομών αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, της αντιπλημμυρικής προστασίας, των δομών πολιτικής προστασίας, στην κατεύθυνση της πρόληψης, αντιμετώπισης, αποκατάστασης, καμία παραχώρησή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα.

10.   Δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Δραστική αύξηση δημόσιας χρηματοδότησης, ενίσχυσή της με ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων. Κατάργηση των νόμων για τη βάση εισαγωγής, που πετάνε χιλιάδες μαθητές έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την αντιδραστική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων.

11.   Ενίσχυση του πολιτισμού, που πρέπει να είναι δημόσιο, κοινωνικό αγαθό, διευκόλυνση της πρόσβασης των λαϊκών στρωμάτων στην πολιτιστική δημιουργία. Ενίσχυση του μαζικού, λαϊκού αθλητισμού, του ερασιτεχνικού αθλητισμού ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ενίσχυση των δημόσιων, δωρεάν αθλητικών εγκαταστάσεων, πρόσβαση στην άθληση για όλους.

12.   Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη, του Κλεισθένη και των αυταρχικών τροποποιήσεών τους από την κυβέρνηση της ΝΔ. Κατάργηση της σύνδεσης με το Οικονομικό Παρατηρητήριο και όλων των μνημονιακών ρυθμίσεων, που συνεπάγονται οικονομική ασφυξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ρήξη με τη λογική της ανταποδοτικότητας και της εκχώρησης έργου των ΟΤΑ σε ιδιώτες. Αύξηση δημόσιας χρηματοδότησης και αναβαθμισμένη δημοκρατία, με αυξημένη λαϊκή συμμετοχή.

Απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, ενίσχυση των δημοτικών συμβουλίων, έμμεση εκλογή δημάρχων.

13.   Αγώνας ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ακροδεξιά και το φασισμό. Για να σταματήσει η αδιανόητη πολιτική των επαναπροωθήσεων και των push backs, που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές, για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, ίσα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για τους μετανάστες. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και της ασύδοτης δράσης των πολυεθνικών επιχειρήσεων, που παροξύνουν το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα. Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε φυλακή προσφύγων και μεταναστών.

14.   Διακοπή αποπληρωμής του υπέρογκου μη βιώσιμου δημόσιου χρέους και διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του.

15.   Επανάκτηση δημόσιας ιδιοκτησίας και ελέγχου στην ΤτΕ. Εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών, ώστε να λειτουργούν με κοινωνικό έλεγχο και διασφαλισμένες τις καταθέσεις για τη χρηματοδοτική στήριξη της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας, αντί να φορτώνουν το δημόσιο και το λαό με συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις.

16.   Παραγωγικός και οικολογικός μετασχηματισμός. Αγωνιζόμαστε για μία, πολύ διαφορετική από τη σημερινή, κοινωνία και οικονομία, που θα βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη και στη δημοκρατία. Ο παραγωγικός μετασχηματισμός θα εδράζεται στην κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων υλικών και ανθρώπινων πόρων. Στην υψηλή παραγωγικότητα, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε δημοκρατικές εργασιακές σχέσεις, αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη σεβασμό των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων, προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Με επικέντρωση στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση, για να ενισχυθεί η παραγωγική βάση, να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές ανάγκες:

α) ενίσχυση κλάδων και τομέων, αναγκαίων για μία άλλη φιλολαϊκή πολιτική (φαρμακευτικός κλάδος, εξοπλισμός μεταφορών και μηχανολογικός εξοπλισμός, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αγροδιατροφικός τομέας, ενέργεια, χημική βιομηχανία κ.λπ.).

β) στήριξη της μικρομεσαίας αγροτιάς και αναβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής, για την κάλυψη των λαϊκών διατροφικών αναγκών, με ασφαλή, ποιοτικά και φθηνά τρόφιμα

γ) στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, στο βαθμό που συμβάλλουν στην παραγωγική και τεχνολογική αναβάθμιση και μετασχηματισμό της χώρας, την αύξηση των θέσεων εργασίας, την προστασία εργατικών δικαιωμάτων και περιβάλλοντος.

Αύξηση των δημοσίων δαπανών, για να συμβάλλουν στην αναδιανομή και στην ανάπτυξη υπέρ των εργαζόμενων τάξεων. Ενεργητική παρέμβαση του κράτους στην αύξηση της απασχόλησης με αναγκαίες προσλήψεις σε δημόσιες υποδομές και κοινωνικές υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, πολιτική προστασία, κοινωνική φροντίδα).

Πολύπλευρη ενεργειακή πολιτική. Ενεργειακός σχεδιασμός με βάση τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες, που να αξιοποιεί και τους εγχώριους φυσικούς πόρους, με σεβασμό στο περιβάλλον. Σχεδιασμένη ανάπτυξη των μεταφορών, ιδιαίτερα των μέσων σταθερής τροχιάς, των δημοσίων έργων και κοινωνικών υποδομών.

Σεβασμός και προστασία του περιβάλλοντος, αμφισβήτηση των καταναλωτικών προτύπων που εξαντλούν τους φυσικούς πόρους, οδηγούν σε υπερεκμετάλλευση, περιβαλλοντική καταστροφή και δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμα.

17.   Έξοδος από την ευρωζώνη, μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Η αποδέσμευση από το ασφυκτικό πλαίσιο της ΟΝΕ θα δώσει τη δυνατότητα ανάκτησης του ελέγχου της δημοσιονομικής, νομισματικής και εισοδηματικής πολιτικής και θα διευκολύνει την άρση της λιτότητας. Θα επιτρέψει την εφαρμογή μέτρων φορολογικής δικαιοσύνης και αναδιανομής εισοδήματος υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Θα αντιστρέψει τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης. Θα διευκολύνει τις δημόσιες επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η τραγική εμπειρία του 2015 απέδειξε και στον πιο δύσπιστο ότι η εφαρμογή μιας εναλλακτικής φιλολαϊκής πολιτικής είναι αδύνατη εντός ευρωζώνης, με τους δρακόντειους νομισματικούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς που επιβάλει και τους ωμούς εκβιασμούς που ασκεί. Ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη και ολοκληρωτική ΕΕ, αποδέσμευση της Ελλάδας από αυτή.

18.   Ανατροπή της φιλοπόλεμης πολιτικής της κυβέρνησης και των σχεδίων όλο και μεγαλύτερης πρόσδεσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Καμία συμμετοχή – καμία εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία. Καμία αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, άρση της παραχώρησης στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών και διευκολύνσεων. Άρση της ελληνικής συμμετοχής στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από κάθε είδους ιμπεριαλιστικό τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της Γαλλίας, του Ισραήλ. Αντίθεση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, στη Λιβύη και όπου αλλού.

Ριζική μείωση των πολεμικών δαπανών, κατάργηση όλων των συμφωνιών με την πολεμική βιομηχανία που εντείνουν την κούρσα των εξοπλισμών.

Ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων από τη χώρα μας.

Έξοδος από το ΝΑΤΟ. Αγώνας για μη επέκταση και διάλυση του ΝΑΤΟ, μιας πολεμικής μηχανής, που διαλύει κράτη, καταδυναστεύει λαούς και αποσταθεροποιεί όσους δεν εντάσσονται ομαλά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Διεκδίκηση πολυδιάστατης φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής ενεργητικής ουδετερότητας. Ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων, στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος.

Μη συμμετοχή της Ελλάδας στα σχέδια για ευρωστρατό.

Επίλυση των όποιων προβλημάτων με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, με σεβασμό των διεθνών συνθηκών, χωρίς ιμπεριαλιστική επιδιαιτησία.

Λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, για μια Κύπρο με ενιαία διεθνή προσωπικότητα, ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις.

Ανάπτυξη κοινών δράσεων με τους λαούς της Τουρκίας, της Κύπρου, των άλλων Βαλκανικών χωρών, προώθηση της αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα ενάντια στους κοινούς δυνάστες.

Ανάπτυξη κοινού αγώνα με όλους τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, ιδίως της Μεσογείου, αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους δοκιμαζόμενους λαούς.