Πώς σχολιάζουν οι παραγωγικοί φορείς την έξοδο από τα μνημόνια

Πώς σχολιάζουν οι παραγωγικοί φορείς την έξοδο από τα μνημόνια

Την προαναγγελθείσα από κυβέρνηση και Ε.Ε. έξοδο της χώρας από τα μνημόνια σχολιάζουν οι πρόεδροι παραγωγικών φορέων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους χαιρετίζουν την αλλαγή αυτή, ωστόσο θέτουν και ορισμένες προϋποθέσεις για τη μετέπειτα αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Ντόρα Ράλλη

Κ. Μίχαλος: «Μείωση φόρων και εισφορών»
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, εμμένει στη θέση του περί «ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας» και περί «ιστορικής στιγμής», παρ’ όλο που παρόμοιες δηλώσεις του μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με το Eurogroup για την έξοδο από τα μνημόνια του είχαν στοιχίσει πριν από λίγο καιρό τη διαγραφή του από τη Ν.Δ.

«Η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει σε μια σταθεροποίηση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αφήσει πίσω της τα σκληρά προηγούμενα χρόνια και οι πολιτικοί ταγοί της χώρας μας θα πρέπει να κάνουν πράξη τη συναίνεση, τη συνεννόηση και τη συνεργασία και να συμφωνήσουν στα αυτονόητα για να περάσουμε από την κρίση στη σταθερότητα και μετέπειτα στην ανάπτυξη», δηλώνει και ταυτόχρονα επισημαίνει πως «καθίσταται αναγκαιότητα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, να μην επανέλθουμε σε λανθασμένες πολιτικές πρακτικές. Πρέπει να μειωθούν άμεσα η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές. Δεν ζητάμε από καμία κυβέρνηση να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που υπέγραψε. Αλλά πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερες ταχύτητες».

Β. Κορκίδης: «Περισυλλογή για τους μικρομεσαίους»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΒΕΠ-ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε στην «Εφ.Συν.»:

«Η ΕΣΕΕ χαιρετίζει την επίσημη έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης. Η χώρα μας εξέρχεται επιτέλους, έστω και τυπικά, από μια μακρά μνημονιακή περίοδο 8 ετών, χωρίς ωστόσο να ξεχνά ότι αφήνει πίσω της 924.000 ανέργους, 250.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να έχουν βάλει λουκέτο και τους περισσότερους Ελληνες με ένα “εσωτερικό χρέος” 227 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες… Πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο να εφησυχάσει όποιος μικρομεσαίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και θα είναι τραγικό λάθος να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι τα δύσκολα πέρασαν, καθώς υπάρχουν μεν σημάδια βελτίωσης, αλλά αυτά δεν έχουν περάσει ακόμα στην καθημερινότητα της κοινωνίας. H μεταμνημονιακή περίοδος είναι κρίσιμη και ενδέχεται να αποδειχθεί εξίσου δύσκολη με την περίοδο των τριών μνημονίων. Ελπίζω όμως ότι εάν δεν επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και εκμεταλλευτούμε σωστά ορισμένες μεταρρυθμίσεις, τότε θα περιοριστεί σε μία μόνο περίοδο αυστηρής εποπτείας. Για την πραγματική οικονομία, η επόμενη ημέρα της εξόδου από τα μνημόνια κανονικά θα έπρεπε να σηματοδοτεί την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, την επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά, την άρση του capital control, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την επαναφορά του κατώτατου μισθού και το τέλος της υπερφορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων. Ως εκ τούτου, η 21η Αυγούστου για τους μικρομεσαίους της αγοράς είναι ημέρα περισυλλογής και όχι πανηγυρισμού, αφού τα μνημόνια μπορεί να φεύγουν, αλλά τα μέτρα μένουν και οι φόροι συνεχίζουν να έρχονται».

Γ. Καββαθάς: «Θετικό βήμα ναι, καθαρή έξοδος όχι»
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, υποστηρίζει πως είναι «θετικό το ότι η χώρα μετά από οκτώ χρόνια βγαίνει από τα μνημόνια».

Ωστόσο, τονίζει πως «παραμένουμε βεβαίως υπό αυστηρή επιτήρηση» και εξηγεί:

«Οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η οικονομία της χώρας ανακάμπτει μεν, αργά δε. Παρ’ όλα αυτά, για να μπορούμε να αισιοδοξούμε θα πρέπει να λύσουμε τρία μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα: την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και βέβαια τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, το οποίο μέχρι σήμερα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Οσο για το αν μπορούμε να μιλάμε για «καθαρή έξοδο», μας απαντά πως «καθαρή έξοδος σημαίνει ότι θα κάναμε ό,τι θέλαμε ως εθνική κυβέρνηση. Αρα αφού βρισκόμαστε υπό επιτήρηση, καθαρή έξοδος δεν είναι. Ωστόσο είναι ένα θετικό βήμα, είναι έξοδος, αρκεί να τη διαχειριστούμε σωστά ως χώρα».

Γ. Παναγόπουλος: «Να σταματήσει η λιτότητα»
Μοναδική εξαίρεση στο πώς βλέπει την έξοδο της χώρας από τις μνημονιακές υποχρεώσεις αποτελεί ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος.

Ο τελευταίος δεν βρίσκει «κανένα καλό» σε αυτήν και εξηγεί το γιατί:

«Ο ελληνικός λαός θα ήταν ευτυχής αν μετά από 8 χρόνια σκληρών και άδικων πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν τα μνημόνια, έβγαινε πραγματικά από αυτά και τη μεγάλη κρίση που βιώνει. Δυστυχώς δεν έχουμε καν την “τύχη” των άλλων χωρών που μπήκαν μετά από εμάς σε μνημονιακό καθεστώς και ήδη βρίσκονται εκτός μνημονίων. Η χώρα μας έχει αναλάβει βαριές μνημονιακές υποχρεώσεις για πάρα πολλά χρόνια: θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο και έχει επιπλέον εκχωρήσει την εθνική περιουσία για 99 χρόνια στους δανειστές. Θα είμαστε εκτός μνημονίων χωρίς χρηματοδότηση μεν, αλλά με αυστηρότατη επιτήρηση και πάρα πολλές υποχρεώσεις. Οποια κυβέρνηση κληθεί τα επόμενα χρόνια να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση έχει μία και μόνη υποχρέωση: να σταματήσει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, της ανεργίας και της γενικευμένης κοινωνικής κρίσης. Ολα τα άλλα προσφέρονται μόνο για φθηνές προεκλογικές ή αντιπολιτευτικές φανφάρες».

efsyn.gr