Επειδή o Γουτεμβέργιος ήταν φτωχός, συνεταιρίστηκε με τον χρηματιστή Γιόχαν Φουστ, που έβαλε τα κεφάλαια και άρχισαν τις εκδόσεις βιβλίων. Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε ήταν ή Βίβλος στα λατινικά, η «Βίβλος του Γουτεμβέργιου», όπως ονομάζεται. Απόδειξη της ανακάλυψης του Γουτεμβέργιου ήταν ότι το τυπογραφείο του μπορούσε να εκτυπώνει έως και 3.600 σελίδες σε μία μέρα, τροφοδοτώντας την πρώτη μεγάλη παραγωγή βιβλίων στην Ευρώπη.

Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης
Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης

Γρήγορα όμως οι δύο συνεταίροι τα έσπασαν κι έλυσαν τις διαφορές τους δικαστικά. Ο λόγος ήταν ότι ο Φουστ ήθελε ασφαλή και σύντομη απόσβεση του κεφαλαίου του, ενώ αντίθετα ο Γουτεμβέργιος ενδιαφερόταν περισσότερο για τη τελειότητα και όχι για την ταχύτητα. Το όνειρό του ήταν να αναπτύξει μία μέθοδο μηχανικής αναπαραγωγής μεσαιωνικών λειτουργικών χειρογράφων, χωρίς αυτά να στερηθούν των χρωμάτων και της υψηλής αισθητικής τους.Ο Γουτεμβέργιος έχασε τη δίκη και κλήθηκε να καταβάλει στον αντίδικό του ένα σεβαστό ποσό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει το φάσμα της χρεωκοπίας. Συνέχισε πάντως να τυπώνει βιβλία σ’ ένα μικρό τυπογραφείο που ίδρυσε, αλλά σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές, προς το τέλος της ζωής του τυφλώθηκε και ζούσε με ένα επίδομα που του παρείχε o Αρχιεπίσκοπος του Μάιντς, Αδόλφος Β’. Ο Γουτεμβέργιος πέθανε στις 3 Φεβρουαρίου 1468.

Μέχρι τον 16ο αιώνα, περίπου 200 εκατομμύρια βιβλία είχαν εκτυπωθεί χάρη στην εφεύρεση του Γουτεμβέργιου, η οποία γέννησε μία νέα εποχή μαζικής επικοινωνίας κι ένα νέο κλάδο των μέσων ενημέρωσης: τον Τύπο. Σήμερα, η κληρονομιά του Γουτεμβέργιου επιζεί με το «Project Gutenberg», μία διαδικτυακή βιβλιοθήκη με πάνω από 60.000 δωρεάν βιβλία.