Πολυεθνικές υπέρ… μεταναστών

Πολυεθνικές υπέρ… μεταναστών

  • |

Ενώ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) «επωάζονται» νέες, ακόμη σκληρότερες μεταναστευτικές πολιτικές, προς εφαρμογή την περίοδο ύστερα από τις ευρωεκλογές, υπάρχει ένας χώρος όπου τα πολιτικά προτάγματα και σκοπιμότητες δεν έχουν συμπάθειες: οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της Ευρώπης.

Οπως μας ενημερώνει η ιστοσελίδα POLITICO, η ολλανδική ASML, εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών, για την οποία έχει γραφτεί ότι είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στη Silicon Valley, απειλεί να φύγει από την Ολλανδία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της που θέτει υπερβολικούς περιορισμούς φοιτητών και εργαζομένων από το εξωτερικό. Υπουργοί της ολλανδικής κυβέρνησης καταβάλλουν προσπάθειες να αποτρέψουν τη φυγή της. Ο διευθύνων σύμβουλος της ASML, Peter Wennink, έχει προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο ότι «αν δεν μπορούμε να φέρουμε τους ανθρώπους εδώ, θα πάμε εμείς στους ανθρώπους κάπου αλλού». Η ASML έχει σήμερα περισσότερους από 42.000 υπαλλήλους παγκοσμίως και σχεδόν 23.000 εργάζονται στην έδρα της στην Ολλανδία.

Η ASML δεν είναι η μόνη που διακατέχεται από τέτοιες ανησυχίες. Η Intel με έδρα τις ΗΠΑ, η ταϊβανέζικη TSMC και η γερμανική Infineon σκοπεύουν να ανοίξουν εργοστάσια στη Γερμανία, αλλά η άνοδος του ακροδεξιού-ξενοφοβικού AfD και η ιδέα της «επαναμετανάστευσης» (δηλαδή εκδίωξης) μεταναστών, που διαμένουν στη χώρα, τρομάζει. «Η ιδέα της επαναμετανάστευσης είναι απάνθρωπη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Infineon, του οποίου τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν επιτρέπουν τόση απανθρωπιά.

Ο επιχειρηματικός ορθολογισμός πολυεθνικών, που έχουν ανάγκη από «μυαλά» ανεξαρτήτως εθνικότητας, απαιτεί να ισχύσουν οι νόμοι της «παγκοσμιοποίησης» και για τους υποψήφιους υπαλλήλους τους.

Από την άλλη, ο μακροοικονομικός ορθολογισμός επιβάλλει επίσης χαλαρές μεταναστευτικές πολιτικές λόγω της έλλειψης εργαζομένων εξαιτίας της δημογραφικής κρίσης. Το ίδιο το μέλλον των συνταξιοδοτικών συστημάτων επιβάλλει μαζική εισαγωγή μεταναστευτικής εργατικής δύναμης.

Για τους ίδιους λόγους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιεζόμενη από τους Ελληνες εργοδότες, ψήφισε τη ρύθμιση Καιρίδη για εισαγωγή 30.000 μεταναστών εργαζομένων, στους οποίους αναγνώρισε κάποια δικαιώματα. Μετατοπίστηκε έτσι από την προηγούμενη πολιτική της να προσπαθεί να φέρει μέσω διμερών συμφωνιών εποχικούς δούλους χωρίς δικαιώματα.

Ωστόσο, οι πιέσεις των επιχειρηματιών δεν αρκούν για να υπάρξει στροφή σε μια πιο ανεκτική μεταναστευτική πολιτική. Οπως μας δίδαξε ο Μεσοπόλεμος, ο ακροδεξιός πολιτικός ανορθολογισμός υπερισχύει του επιχειρηματικού ορθολογισμού…

https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/425403_polyethnikes-yper-metanaston

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος