Το 95% της γης στον κόσμο θα μπορούσε να υποβαθμιστεί έως το 2050

Το 95% της γης στον κόσμο θα μπορούσε να υποβαθμιστεί έως το 2050

  • |

 

Διαβάζουμε για την Καστοριά πως καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φασολιών λόγω της κλιματικής κρίσης. Υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία «έκαψαν» τις καλλιέργειες φασολιών.

Τέτοια φαινόμενα έχουν πολλαπλασιαστεί τελευταία στην Ελλάδα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα με συνέπεια η καταστροφή καλλιεργειών να πλήττει όχι μόνο το αγροτικό εισόδημα, αλλά με την αύξηση των τιμών που προκαλεί η μείωση της παραγωγής, να ροκανίζει την αγοραστική δύναμη όλων των καταναλωτών. Η κλιματική αλλαγή είναι, λοιπόν, ο βασικός λόγος που εφεξής η τροφή και το νερό θα είναι ολοένα και πιο δυσπρόσιτα στον μέσο πολίτη. Και πρόκειται για ένα διεθνές φαινόμενο που δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνον με δημοκρατικό κεντρικό σχεδιασμό ικανό μάλιστα να υπερβεί τα εθνικά σύνορα.

του Κ. Καλλωνιάτη

Το 2015, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έθεσαν έναν στόχο για την πλήρη εξάλειψη της παγκόσμιας πείνας μέχρι το έτος 2030. Περιττό να πούμε ότι απέτυχαν δραματικά. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κάποιος πεθαίνει από την πείνα «κάθε λίγα δευτερόλεπτα», καθώς η παγκόσμια επισιτιστική κρίση συνεχίζει να επιταχύνεται. Δυστυχώς, οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι μόνο η αρχή, επειδή η γη υποβαθμίζεται με εκπληκτικό ρυθμό. Όπως πληροφορούμαστε, το 40% της γης στον κόσμο είναι ήδη υποβαθμισμένο, και αναμένεται ότι το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 95% μέχρι το 2050. Εδώ στον δυτικό κόσμο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορες μεθόδους για να βελτιώσουμε προσωρινά την ποιότητα του εδάφους μας, αλλά ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ λέει ότι σε μερικά από τα φτωχότερα μέρη του πλανήτη έχουμε ήδη φτάσει σε ένα σημείο όπου απομένουν «μηδενικές σοδειές»…

Οι ξηρασίες και οι πλημμύρες έχουν γίνει τόσο κοινά σε μερικά από τα πιο φτωχά μέρη της Γης που η γη δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει τις καλλιέργειες, δήλωσε ο διευθυντής του παγκόσμιου γραφείου του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος. Ο Μάρτιν Φρικ είπε στο BBC ότι ορισμένες από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές έχουν φτάσει στο οριακό σημείο να έχουν απομείνει με «μηδενική» συγκομιδή, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα ωθούσαν την ήδη υποβαθμισμένη γη εκτός χρήσης. Είπε ότι ως αποτέλεσμα, τμήματα της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής εξαρτώνται πλέον από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Δυστυχώς, δεν θα περάσει πολύς καιρός πριν υποβαθμιστεί και το μεγαλύτερο μέρος της γης στα πλουσιότερα έθνη. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε από το BBC την περασμένη εβδομάδα, προβλέπεται ότι «το 95% της γης στον κόσμο θα μπορούσε να υποβαθμιστεί μέχρι το 2050».

Η Παγκόσμια Διευκόλυνση για το Περιβάλλον (Global Environment Facility) εκτιμά ότι το 95% της γης στον κόσμο θα μπορούσε να υποβαθμιστεί έως το 2050. Ο ΟΗΕ λέει ότι το 40% είναι ήδη υποβαθμισμένο.

Όταν το έδαφος υποβαθμίζεται, η οργανική ύλη που το ενώνει πεθαίνει. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο ικανό να υποστηρίξει τη ζωή των φυτών – μειώνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών – και να απορροφά άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν το 95% της παγκόσμιας γης υποβαθμίζεται; Απλά το ανθρώπινο είδος τείνει να εξαλειφθεί από προσώπου γης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστήμονα της περιβαλλοντικής ομάδας Save Soil, όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο «θα είναι σαν τον Mad Max» …

https://redlines.gr/%cf%84%ce%bf-95-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf-%ce%b8%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%cf%85%cf%80/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος