Εντείνονται οι ζυμώσεις εντός κι εκτός Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, της Αντωνίας Πάνου

Εντείνονται οι ζυμώσεις εντός κι εκτός Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, της Αντωνίας Πάνου

  • |

Ίσως είναι πολύ νωρίς για να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις της συγκρότησης του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία.

Η απειλή του κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν, που ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, έδωσε την αφορμή για την προσπάθεια της ενότητας όσων μπορούσαν να ενωθούν στις βουλευτικές εκλογές, που προκηρύχθηκαν με τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον Μακρόν. Έτσι, με πρωτοβουλία της Ανυπότακτης Γαλλίας,συσπειρώθηκαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα,οι Οικολόγοι-Πράσινοι και η Ανυπότακτη Γαλλία, σε ένα μίνιμουμκοινό Πρόγραμμα για την κοινή διεκδίκηση των βουλευτικών εκλογών.

Τούτο περιέχειγενικά φιλολαϊκά μέτρα για το εσωτερικό της χώρας.

Το πρόγραμμα της Αριστερής Συμμαχίας περιλαμβάνει «αύξηση των μισθών με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.600 ευρώ καθαρά, αναπροσαρμογή των μισθών με τον πληθωρισμό και αύξηση του δείκτη κατά 10% για τους δημόσιους υπαλλήλους». Προτείνει ακόμα την άμεση κατάργηση των διαταγμάτων που εφαρμόζουν τη μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν με την οποία αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο σκοπεύει να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν επί προεδρίας Εμανουέλ Μακρόν για την ασφάλισηανεργίας .

Ακόμα το πρόγραμμαπροτείνει «πάγωμα των τιμών των βασικών αγαθών στα τρόφιμα, την ενέργεια και τα καύσιμα». Προτίθεται επίσης να «ακυρώσει την προγραμματισμένη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου την 1η Ιουλίου». Τέλος, τάσσεται υπέρ της «κατάργησης των περικοπών ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης και φυσικού αερίου» εκτός των χειμερινών εκεχειριών, καθώς και υπέρ της δωρεάν παροχής των πρώτων κιλοβατωρών.

Επιπλέον προτείνειβελτιωτικέςτροποποιήσεις καιχρηματοδοτήσεις της δημόσιας υγείας, παιδείας,δημοσίων υπηρεσιών, κοινωνικής πρόνοιας,κοινωνικής κατοικίας, προστασίας κοινών αγαθών, περιβάλλοντος και συμμόρφωση στις επιταγές της κλιματικής αλλαγής.

Γενικά είναι υπέρ των ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού, κατά του αντισημιτισμού και αντιμουσουλμανισμού, και υπέρ της παραμονής στη χώρα των μεταναστών με ειδική φροντίδα.

Για το εξωτερικό περιλαμβάνει την ανάγκη αφενός«υπεράσπισης της Ουκρανίας και της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αφετέρου των από κοινού ενεργειών για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται μετά τις τρομοκρατικές σφαγές από τη Χαμάς και την απελευθέρωση των παλαιστινιακών πολιτικών κρατουμένων».

Το κοινό πρόγραμμα της αριστερής συμμαχίας ζητά ακόμα«την άμεση αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης μαζί με το κράτος του Ισραήλ» και «τη ρήξη με την ένοχη υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης προς την ακροδεξιά υπερτροφική κυβέρνηση του Νετανιάχου, για την επιβολή άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με την εντολή του ΔΔΔ (ΔιεθνούςΔικαστηρίου), η οποία αναφέρεται απερίφραστα στον κίνδυνο γενοκτονίας».

Η εξεύρεση των σχετικών πόρων είναι κοστολογημένη και αναφέρεται ιδιαίτερα στην φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και των πολύ πλουσίων.

Η κίνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου και το πρόγραμμά του αντιμετωπίστηκαν με μεγάλο ενδοιασμό από τις αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα γιατί βέβαια «όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι». Η κληρονομιά Τσίπρα είναι γεγονός ότι τσάκισε τα κόκκαλα του ελληνικού λαού. Όλοι ανάγουμε την οιανδήποτε κίνηση συνεργασίας μη ακραιφνών αριστερών δυνάμεων σε πράξη προδοσίας,αδυνατώντας να δούμε προς ποιαν πλευρά φυσάει ο άνεμος. Αν φυσάει προς την πλευρά της αντίδρασης έχουμε χρέος να την καταδικάσουμε και να απόσχουμε από αυτήν. Αν φυσάει προς την πλευρά της λαϊκής χειραφέτησης έχουμε χρέος να παρέχουμε την κριτική μας υποστήριξη.

Εδώ η κίνηση του Νέου Λαϊκού μετώπου καταρχήν έφερε μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμό μέσα στη Γαλλία. Κατ’αρχήν σήκωσε τους Γάλλους από τους καναπέδες του και το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές τις βουλευτικές εκλογέςήτανπερίπου 66%. Κινητοποιήθηκαν οργανώσεις, συνδικάτα και συνδικαλιστικές ενώσεις, φορείς κοινωνίας των πολιτών,εργάτες, διανοούμενοι, εκφέροντας ο καθένας την άποψή του.

Θαυμάσια κατάσταση! Κίνηση και ζωή!

Αλλιώς, αν δεν είχε γίνει αυτή η συμμαχία τι μπορούσε να γίνει με τη Λεπέν;Και τον Μακρόν;Απλά ηρεμία θανατερή και απογοήτευση ακόμα πιο μεγάλη. Το ότι δεν καταδικάστηκε από το ΝΛΜο πόλεμος στην Ουκρανία και η ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα θεωρήθηκε ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήταν ένας Σύριζα. Όμως στις συμφωνίες με άλλους πρέπει να δώσεις για να πάρεις. Εκτός της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν όλα τα άλλα κόμματα του ΝΛΜ είχαν αυτές τις θέσεις για την Ουκρανία και τη Γάζα…

Βέβαια όπως και σε κάθε ομάδα ανθρώπων, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο διαπερνάται από αντιθέσεις,διχογνωμίες και ακόμα από αλληλοκαχυποψίεςκλπ.και προφανώς γιατί αυτό το μέτωπο δεν διέπεται από κανόνες δημοκρατικο-συγκεντρωτικούς. Εδώ, στο ΝΛΜέχουμεδύο κύριους αντιπάλους,την Ανυπότακτη Γαλλία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Που από την αρχή δυσκολεύονται να εκπροσωπηθούν κοινά σε κάθε περίπτωση. Ακόμα και πριν από τον 2ο γύρο των εκλογών οι συμφωνίες για απόσυρση υποψηφίων από την μια ή άλλη πλευρά για τη δημιουργία αναχώματος στους υποψηφίους της Λεπέν δημιούργησαν προστριβές.Παρόλα αυτά η προεκλογική εκστρατεία για τον 2ο γύρο κινητοποίησε χιλιάδες κόσμο του ΝΛΜ από σπίτι σε σπίτι και από γειτονιά σε γειτονιά.

Οι εκλογείς ήθελαν όμως τόσο πολύ να εναντιωθούν στο ανερχόμενο κύμα της Εθνικής Συσπείρωσης που πολλοί δεν ακολούθησαν το σύνθημα του ΝΛΜ «ούτε την Λεπέν ούτε τον Μακρόν» δημιουργώντας το αποτέλεσμα της βασικά τριμερούς Νέας Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας, όπου ο Μακρόν προσεταιρίστηκε τους Ρεπουμπλικάνους, τη Δεξιά και άλλα μικρά κόμματα.

Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 182
Μαζί(Μακρόν):168
Εθνική Συσπείρωση:143και
Ρεπουμπλικάνοι:46,Δεξιά: 14 , Αριστερά:13, Κέντρο: 6,Aυτοδιοικητικοί:4, Διάφοροι: 1
Στη συνέχεια και μετά την αυταρχική δήλωση του Μακρόν ότι τίποτε δεν άλλαξε σε αυτές τις εκλογές και την άρνησή του να ορίσει πρωθυπουργό από το 1ο κόμμα ως είθισται,το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αλλάκαι όλα τα κόμματα οφείλουν να παρουσιάσουν εκπροσώπους τους ως εν δυνάμειπρωθυπουργούς. Το ΝΛΜδεν έχει καταφέρει ακόμανα παρουσιάσει έναν κοινό εκπρόσωπο ως πρωθυπουργό. Οι προτάσεις καιαπό τις δυό πλευρές, της Ανυπότακτης Γαλλίας και του Σοσιαλιστικού Κόμματος,πέφτουνεκατέρωθεν στο κενό.

Παρουσίασαν όμως τους κοινούς τους εκπροσώπους για την επιλογή των βασικών θέσεων στην Εθνοσυνέλευση, του προέδρου, των αντιπροέδρων, των γραμματέων των μόνιμων επιτροπών κλπ.

Ως πρόεδρος ,από το ΝΛΜ,είχε επιλεγεί ο κομμουνιστής Αντρέ Σασένι– Πυί ντε ντόμ ο οποίοςέχασε από τηνΓιαέλ Μπράουν-Πιβέ (Αναγέννηση, Υβελίνες) στις εκλογές για την προεδρία της Συνέλευσης την Πέμπτη. Και αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, που το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στο προεδρείο (12 έδρες από τις 22) ενώ η Λεπέν δεν κέρδισε καμμία.

Οι βουλευτές εξέλεξαν έξι αντιπροέδρους, τρεις ομότιμους και δώδεκα γραμματείς σε αυτό που είναι το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων της Εθνοσυνέλευσης.

Το γεγονός αυτόκάθε άλλο παρά ανεκδοτολογικό είναι, καθώς το συλλογικό αυτό όργανο προορίζεται να έχει «πλήρη εξουσία να ρυθμίζει τις συζητήσεις της Συνέλευσης και να οργανώνει και να διευθύνει όλες τις υπηρεσίες» τουΠαλαί-Μπουρμπόν.

Έτσι, σε επίπεδο διακυβεύματος εκλογών μπορούμε να εκτιμήσουμε, προς ώρας, ότι η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου έχει πετύχει κάποιους αρχικούς στόχους.

Εν τω μεταξύ πλήθος κόσμου συνδικαλιστών, διανοουμένων, οικονομολόγωνκαι μη, κάνει τις κριτικές του παρατηρήσεις στο πρόγραμμα (ιδιαίτερα το οικονομικό) και τη δομή του ΝΛΜ, παροτρύνοντάς το σε βελτιώσεις και επανακατάκτηση της εγκαταλελειμμένης υπαίθρου και των επίσης ερημωμένων πρώην βιομηχανικών περιοχών.

Ίσως όντως είναι πολύ νωρίς και ίσως είμαστε πολύ μακριά για να κατασταλάξουμε σε μιαν ολοκληρωμένη άποψη. Θα δούμε…

Ας ευχηθούμε το καλύτερο για τους συντρόφους Γάλλους από όποιο μετερίζικαι αν μάχονται.

Πηγές: ΔιαδικτυακέςεκδόσειςAlternativesÉconomiques.fr, LeMonde.fr

https://kommon.gr/paremvaseis/item/18044-enteinontai-oi-zymoseis-entos-ki-ektos-laikou-metopou-sti-gallia-tis-antonias-panou

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος