ΗΣτατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. (Eurostat) δημοσίευσε στα τέλη Ιουλίου τα αποτελέσματα μιας έρευνας σχετικά με την ικανοποίηση των κατοίκων των κρατών-μελών της από τις προσωπικές τους σχέσεις το έτος 2022. Οι ερωτηθέντες καλούνταν να τοποθετηθούν σε μια κλίμακα από 0=καθόλου ικανοποιημένοι μέχρι 10=πλήρως ικανοποιημένοι από τις προσωπικές τους σχέσεις.
Στοιχεία υπάρχουν για 26 κράτη-μέλη της Ε.Ε. για το σύνολο των ερωτηθέντων και αναλυτικά για:
● Ανδρες και γυναίκες.
● Τις ομάδες ηλικιών 16-24, 35-49 και 65 ετών και άνω.
● Αυτούς που ζουν μόνοι και εκείνους που έχουν παιδιά.
● Το κάτω 20% (των φτωχότερων) και το άνω 20% (των πλουσιότερων) με βάση το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος.
Πίνακες με τα 26 κράτη-μέλη για το σύνολο των ερωτηθέντων και για τις παραπάνω κατηγορίες απαιτούν χώρο δύο, ίσως, σελίδων της εφημερίδας. Για τον λόγο αυτό στον Πίνακα δίνουμε τα στοιχεία για το σύνολο των ερωτηθέντων και τις επιμέρους κατηγορίες στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. των 26 κρατών-μελών της Ε.Ε. (Ε.Ε.-26) και στη συνέχεια θα αναφέρουμε τα αποτελέσματα των συγκρίσεων ανάμεσα στα 26 κράτη και τις διαφορές τους και τη θέση της Ελλάδας ανάμεσα στα κράτη αυτά (η Γερμανία είναι η χώρα για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία).
Στην 1η στήλη του Πίνακα δίνεται ο βαθμός ικανοποίησης από τις προσωπικές τους σχέσεις του συνόλου των ερωτηθέντων και των επιμέρους κατηγοριών στην Ελλάδα, στη 2η εκείνος του συνόλου των ερωτηθέντων στα 26 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στην 3η η διαφορά τους.
Από την τελευταία στήλη του Πίνακα φαίνεται ότι τόσο στο σύνολο των ερωτηθέντων όσο και στις επιμέρους κατηγορίες ο βαθμός ικανοποίησης των Ελλήνων από τις προσωπικές τους σχέσεις είναι μικρότερος από εκείνον του συνόλου των κατοίκων των 26 κρατών-μελών της Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις των κατοίκων των 26 κρατών-μελών της Ε.Ε. και ειδικότερα της Ελλάδας με βάση το ύψος του βαθμού ικανοποίησης από τις προσωπικές σχέσεις:
● Τις τρεις πρώτες θέσεις στο σύνολο των ερωτηθέντων και στις 6 από τις 7 κατηγορίες καταλαμβάνουν, με διαφορετική σειρά, η Μάλτα, η Αυστρία και η Σλοβενία. Εξαίρεση αποτελούν οι ηλικίας 65 ετών και άνω, στους οποίους τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία.
● Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η (3η από το τέλος) θέση στο σύνολο και σε 5 κατηγορίες και την 25η (προτελευταία) θέση σ’ αυτούς που μένουν μόνοι και σε εκείνους που έχουν παιδιά.
● Την τελευταία θέση στο σύνολο και σε όλες τις κατηγορίες κατέχει η Βουλγαρία.
Σε ό,τι αφορά τον βαθμό ικανοποίησης από τις προσωπικές τους σχέσεις:
● Οι γυναίκες σε 24 κράτη έχουν μεγαλύτερο από τους άνδρες ενώ στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία μικρότερο. Οι διαφορές σε όλα τα κράτη είναι μικρές.
● Οσοι έχουν παιδιά έχουν μεγαλύτερο από εκείνους που μένουν μόνοι. Η μεγαλύτερη διαφορά υπάρχει στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία και η μικρότερη σε Ισπανία, Δανία, Κύπρο και Σλοβενία. Η διαφορά στην Ελλάδα είναι η 6η μεγαλύτερη ανάμεσα στα 26 κράτη.
● Οι ηλικίας 16-26 ετών έχουν υψηλότερο από εκείνους των 35-49 ετών σε 21 κράτη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα, σε 1 ίσο και σε 4 χαμηλότερο.
● Οι ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν υψηλότερο από εκείνους των 35-49 ετών σε 15 κράτη, σε 3 ίσο και σε 8 χαμηλότερο, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα.
● Οι πλουσιότεροι (το άνω 20%) έχουν υψηλότερο από εκείνο των φτωχότερων (το κάτω 20%). Η μεγαλύτερη διαφορά είναι στη Βουλγαρία και η μικρότερη στη Σλοβενία. Η Ελλάδα έχει την 6η μεγαλύτερη διαφορά.
Εξετάσαμε αν η ικανοποίηση από τις προσωπικές σχέσεις σχετίζεται με την οικονομική ανισότητα, τη φτώχεια, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τη θνησιμότητα του πληθυσμού αλλά το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Θα ήταν ενδιαφέρον το θέμα να διερευνηθεί από τη Eurostat, δεδομένης της μεγάλης βάσης δεδομένων που διαθέτει.
* Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Σχόλια (0)