Φυσικές καταστροφές: κράτος, δήμοι και οι τεχνικές τους υπηρεσίες οι ένοχοι

Φυσικές καταστροφές: κράτος, δήμοι και οι τεχνικές τους υπηρεσίες οι ένοχοι

  • |

Για πολλοστή φορά είδαμε το ίδιο έργο: πλημμύρες και καταστροφές, ακόμη και με ανθρώπινα θύματα, μέσα στον αστικό xώρο. Με οργή παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση (ΕΤ1, δελτίο ειδήσεων 18.00 της 1ης Δεκεμβρίου), όταν η συζήτηση ενός δημοσιογράφου με έναν κάτοικο έφτασε στο σημείο να καταγγέλλει ο κάτοικος το γεφύρωμα του ανοιχτού αγωγού ο οποίος έφραξε από τα φερτά υλικά, να «κόβεται» η συνέντευξη 

Γιώργος Σαρηγιάννης*

και να αλλάζει θέμα. Ακριβώς το ίδιο, ένα λεπτό αργότερα, στη συνέντευξη του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας κ. Λέκκα, μόλις άρχισε τη φράση περί «ενοχής και του ανθρώπινου παράγοντα», η συνέντευξη «κόπηκε».
Αμέσως στη συνέχεια εμφανίστηκε ο κ. πρωθυπουργός, ιδιαίτερα χαρίεις και γελαστός, να μας διαβεβαιώσει, όπως κάθε μέρα που εμφανίζεται, ότι όλα τα ζητήματα λύθηκαν, όλα είναι καλά, όλα τα προβλήματα τα έχει λύσει (μάλλον άσχετο επιτελείο ίματζ μέικερ έχει ή το επιτελείο του και ο ίδιος θεωρούν τον κόσμο μειωμένης αντιληπτικότητας και ευφυΐας).

Ειδικά για το θέμα των αστικών καταστροφών από τις πλημμύρες. Πρώτον, η επίκληση της κλιματικής αλλαγής είναι μια καραμέλα που έχει πλέον λιώσει. Δεν ήρθε χθες ούτε προχθές, υπάρχει και έχει κάνει τις τακτικές της εμφανίσεις πολλές φορές τα τελευταία δεκαπέντε και παραπάνω χρόνια. Τέρμα λοιπόν και αυτό το «άλλοθι», φτάνει πια, ας το καταλάβουν ότι δεν είναι πλέον βολικό, ας βρουν τα επιτελεία τους κάτι άλλο (ίσως τον Νοστράδαμο ή τον Γκουρού των Δύο Βουνών…).

Δεύτερον, οι μελέτες στηρίζονται σε «ευνοϊκά στοιχεία», παίρνουν απλά στους υπολογισμούς τους μια «μέση» ανώτερη κατάσταση και όχι την ανώτατη ως θα όφειλαν. Η ομολογία, π.χ., ότι στην Ιαλυσό τέτοιες πλημμύρες είχαν ξαναγίνει δυο και τρεις φορές τα τελευταία δέκα χρόνια και ότι μέσα από την πόλη διοχετεύονται τα ύδατα ολόκληρου οροπεδίου το αποδεικνύει…

Τρίτον, δεν ξέρω τι διδάσκουν οι καθηγητές Υδραυλικής στα Πολυτεχνεία μας, από όσο γνωρίζω, όμως, και το ξέρει και η γάτα μου, ο ανοικτός αγωγός σπάνια φράζει από «φερτές ύλες», το σχήμα του ως ανεστραμμένο τρίγωνο V δίνει τη δυνατότητα όσο μεγαλύτερη ποσότητα υδάτων έρχεται τόσο μεγαλύτερη χωρητικότητα έχει, ενώ ένας κλειστός αγωγός ή μια γεφύρωση είναι περιορισμένης διατομής και χωρητικότητας, άσχετο αν είναι περιορισμένης έκτασης (γέφυρα) ή μεγάλου μήκους (αγωγός), ό,τι και να είναι, αρκεί ένα ξεριζωμένο δέντρο ή ένας καναπές να τον φράξει και φυσικά τότε πλημμυρίζει η πόλη.

Τη λανθασμένη και εγκληματική πολιτική των Τεχνικών Υπηρεσιών (δήμων, περιφέρειας κ.ά.) να καλύπτουν τα ρέματα, αντί να τα αφήνουν ελεύθερα και φυτεμένα στις όχθες τους, επιτρέποντας την απεριόριστη ροή υδάτων και στις δυσμενέστερες συνθήκες, και ταυτόχρονα δημιουργώντας και άξονες πρασίνου μέσα στην πόλη, τη βλέπουμε κάθε χειμώνα σε πολλές πόλεις και δήμους.

Μετατρέπουμε το ρέμα σε οδική αρτηρία για το ταμπού μας, το Ι.Χ. μας, και μετά μας φταίει η κλιματική αλλαγή, οι πρωτοφανείς συνθήκες, η κακιά η ώρα, ο κακός μας ο καιρός…

https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/455428_fysikes-katastrofes-kratos-dimoi-kai-oi-tehnikes-toys-ypiresies-oi-enohoi

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.