Πώς το έλεγε ο Βογιατζής στο «έπος» Δαλιανίδη «Γοργόνες και μάγκες»; «Να δεις που αυτή μέχρι και το μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις» ήταν η προφητεία του για τον μπουζουκοπαίχτη Γεωργίτση που είχε ερωτοχτυπηθεί με την ποπ ανταγωνίστρια Λάσκαρη. Και τελικά το ξύρισε.
ΚΙΜΠΙ
Κάπως έτσι μπορεί να αισθάνονται όσοι παρακολουθούν εμβρόντητοι τον δασμολογικό πόλεμο που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ στην «καπιταλιστική ανθρωπότητα», διακηρύσσοντας ορθά-κοφτά ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην παγκοσμιοποίηση και στη νεοφιλελεύθερη ιδέα των παγκοσμίως ανοικτών αγορών.
Αλήθεια, ήταν ο Τραμπ στη «μάχη του Σιατλ» το 1999, στην πολιορκημένη από χιλιάδες διαδηλωτές σύνοδο υπουργών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου; Τι θέση είχε άραγε τότε; Το βιογραφικό του λέει ότι ακόμη πάλευε με χρεοκοπίες και τηλεοπτικά σόου. Μήπως ήταν στο Πόρτο Αλέγκρε; Ή στη Γένοβα το 2001, στη μεγαλύτερη σύγκρουση του τότε μαχητικού, μαζικού και πολύχρωμου κινήματος κατά της «νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης» με τους G8 και την ιταλική αστυνομία; Οχι, δεν υπάρχει καμιά μαρτυρία γι’ αυτό. Του Τραμπ τότε του ήταν μάλλον αδιάφορη η παγκοσμιοποίηση – τα καζίνα και τα ξενοδοχεία του ήταν εγχώριας κατανάλωσης και η πιο κοσμοπολίτικη διάστασή του ήταν μερικά περάσματα σε κινηματογραφικές χολιγουντιανές κωμωδίες.
Αλλά με τη νέα κατάσταση που έχει επιβάλει στη διεθνή οικονομία ο κιτρινομάλλης πλανητάρχης στη δεύτερη θητεία του, με τις κυβερνήσεις του καπιταλιστικού σύμπαντος που μέχρι προ ολίγων μηνών υπεράσπιζαν τα «ανοικτά σύνορα» για αγαθά και κεφάλαια (εννοείται όχι για ανθρώπους!) να ανασύρουν από τις βιβλιοθήκες τα αραχνιασμένα εγχειρίδια προστατευτισμού, είναι βέβαιο ότι και κάποιοι άλλοι, στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, έχουν (έχουμε, οφείλω να ομολογήσω) περιέλθει σε ιδεολογική αμηχανία.
Αλήθεια, τι ακριβώς υπερασπίζεται όποιος αντιτίθεται στον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ και στον ανταγωνισμό των κρατών στην επιβολή δασμών; Τους κανόνες που σάρωσαν και το ελάχιστο τείχος προστασίας που προσπαθούσαν να υψώσουν οι πιο αδύναμες χώρες για να προστατέψουν την εγχώρια παραγωγή τους; Την ελευθερία των πολυεθνικών να σκορπίζουν την παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων τους σε πέντε ηπείρους και πέντε ωκεανούς κυνηγώντας φτηνές πρώτες ύλες και φτηνή εργατική δύναμη; Το δικαίωμα ενός αμερικανικού ομίλου να στραγγίζει τον ορυκτό πλούτο μιας ασιατικής χώρας, την ελευθερία ενός Ρώσου ολιγάρχη να αγοράζει μια ποδοσφαιρική ομάδα στην Αγγλία ή ένα ορυχείο χρυσού στην Αφρική, τη δυνατότητα μιας κινεζικής κρατικής εταιρείας να κάνει αγρο-ιμπεριαλισμό, δεσμεύοντας εκατομμύρια στρέμματα στη Μαδαγασκάρη για μονοκαλλιέργειες που εξασφαλίζουν διατροφική επάρκεια για την Κίνα, αλλά καταστρέφουν έναν παράδεισο βιοποικιλότητας;
Τα ερωτήματα αποκαλύπτουν την αντίφαση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος, μετά μια τριακονταετία συστηματικής «εκπαίδευσης» στην ελευθερία των αγορών, και δη με το μοντέλο που επέβαλε ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός ο οποίος είχε καταλάβει την πολιτική και την οικονομία. Οι ίδιοι οι νεοφιλελεύθεροι, που μετά μια δεκαπενταετία απόκλισης από το φαντασιακό μοντέλο τους λόγω διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και πανδημίας είχαν λουφάξει, θεωρώντας πως έχουν χάσει το παιχνίδι με τα πειράματα κρατικού καπιταλισμού από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, έχουν δει στον Τραμπ την ευκαιρία μιας ρεβάνς. Γιατί πιστεύουν πως απέναντι στην αλλοπρόσαλλη, τυχοδιωκτική πολιτική της ηγεσίας των ΗΠΑ, ξαφνικά η λοιπή ανθρωπότητα καλείται να υπερασπίσει τον αγνό παρθένο νεοφιλελευθερισμό. Ολοι μας: από την ελευθεριακή και την παραδοσιακή Αριστερά μέχρι την εθνικιστική Ακροδεξιά.
Δείτε με πόσο ενθουσιασμό γιορτάζει τον ιδεολογικό της «θρίαμβο» η Allison Schrager, οικονομολόγος και χρονογράφος στο Bloomberg: «…Είμαι περήφανη νεοφιλελεύθερη και, αφού οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει από τη μετα-νεοφιλελεύθερη παγκόσμια τάξη, ο ίδιος ο νεοφιλελευθερισμός θα είναι έτοιμος να επιστρέψει…Και ξαφνικά, όλοι εκτιμούν τις αρετές του νεοφιλελευθερισμού…Η νοσταλγία για τον νεοφιλελευθερισμό, όπως η νοσταλγία για τα περισσότερα πράγματα, θα βαθύνει με την πάροδο του χρόνου. Και μέρος αυτής της νοσταλγίας θα είναι η ορατή ζημιά που θα προκαλέσουν στην οικονομία οι δασμοί του Τραμπ».
Εναν βαθμό ρεαλισμού έχει η εκτίμηση της θερμής νεοφιλελευθερίτσας. Το γεγονός ότι είδαμε στις ίδιες τις ΗΠΑ κυρίως και λιγότερο στην Ευρώπη μαζικές διαδηλώσεις κατά των δασμών έχει μια παραδοξότητα. Εντάξει, είναι λογικό ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής να φοβάται μια μεγάλη αύξηση τιμών σε εισαγόμενα είδη, ο μέσος Αμερικανός επιχειρηματίας να υπολογίζει με πανικό πόσο θα αυξηθούν τα κόστη παραγωγής και θα συρρικνωθούν οι πωλήσεις του. Aλλά αναρωτιέμαι αν ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και κάποιοι μεσήλικες ή και υπερήλικες πια ακτιβιστές του Σιάτλ και της Γένοβας, συναγωνιστές του Κάρλο Τζουλιάνι, που σε ηλικία μόλις 23 ετών, το 2001, δολοφονήθηκε από την ιταλική αστυνομία, σε υπεράσπιση της Συνόδου G8.
Τι θέση παίρνει, άραγε, σήμερα το πνεύμα της Γένοβας (ό,τι έχει απομείνει απ’ αυτό) απέναντι στην επιχείρηση αντιστροφής της παγκοσμιοποίησης, που είναι βέβαιο ότι θα την πληρώσουν τα φτωχότερα έθνη και οι φτωχότερες τάξεις; Είναι η αντίθεση στον εμπορικό και δασμολογικό πόλεμο μια προσχώρηση στη νεοφιλελεύθερη, καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση; Θα μας κάνει ο Τραμπ, θέμε-δε θέμε, όλους νεοφιλελεύθερους;
Προφανώς και οι «Γενοβέζοι» του πλανήτη πρέπει να κάνουν την ανασκόπησή τους, να επανεξετάσουν την οπτική τους στον κόσμο. Υπάρχει καλός και υπάρχει κακός, καταστρεπτικός προστατευτισμός. Υπάρχει ληστρικό και υπάρχει δίκαιο ελεύθερο εμπόριο. Υπάρχουν καλοί και υπάρχουν κακοί δασμοί. Υπάρχουν καλές και υπάρχουν κακές, ετεροβαρείς διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. Υπάρχει η παγκοσμιοποίηση των λαών, των υποτελών τάξεων, των κινημάτων (για την ακρίβεια, τώρα δεν υπάρχει) και υπάρχει η παγκοσμιοποίηση των πολυεθνικών, των ολιγοκρατών, του υπερπλούσιου 1% της ανθρωπότητας (αυτή υπάρχει στα σίγουρα, με δασμούς και άνευ). Το θέμα για κάθε εναλλακτική ήταν, είναι και θα είναι: από ποιον, για ποιον, ενάντια σε ποιον;
https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/469686_lete-o-tramp-na-mas-kanei-oloys-neofileleytheroys
Σχόλια (0)