Προσυπογράφω λέξη προς λέξη όσα είπε προ ημερών η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υποδεχόμενη στην Ουάσινγκτον το νέο «θείο βρέφος» το οποίο ανεσύρθη από τη «γαλάζια» θερμοκοιτίδα έπειτα από μακρά κύησή του σε «πράσινη» μήτρα. «Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα θέλουμε να το δούμε παντού» είπε η Γκεοργκίεβα ενώπιον Πιερρακάκη, ο οποίος, υποθέτω, θεωρεί εαυτόν βασικό συντελεστή του θαύματος των θαυμάτων, της νεκρανάστασης της ελληνικής οικονομίας εκ του μνημονιακού τάφου της.
ΚΙΜΠΙ
Για να είμαστε δίκαιοι βεβαίως, οφείλουμε να αποδώσουμε το παγκόσμιο θαύμα της ελληνικής νεκρανάστασης εξ αδιαιρέτου στις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας ή, αν θέλουμε μια δίκαιη ποσόστωση, στα κόμματα που ηγήθηκαν αυτών, ήτοι διαδοχικά ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ με ένα 30% έκαστο, αφήνοντας ένα 10% να το μοιραστούν οι μικροί πλην απαραίτητοι και εξαφανισμένοι πλέον εταίροι τους. Κανένα θαύμα δεν γίνεται χωρίς τον προδότη Ιούδα του, τον λιπόψυχο Πέτρο του, τον δύσπιστο Θωμά του, εννοείται και τον Καϊάφα ή τον Πιλάτο του, χωρίς ωστόσο οι τελευταίοι να δικαιούνται μέρισμα επιβράβευσης.
Αφού αποδώσαμε, πιστεύω δικαίως, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ -για να παραμείνουμε σε πνεύμα πασχαλινό και αναστάσιμο-, οφείλουμε να αξιολογήσουμε το θαύμα αυτό καθεαυτό. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, όπως παλαιότερα η προκάτοχός της στον θρόνο της «Διεθνούς Νομισματικής Τοκογλυφίας» (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ (σ.σ. Κριστίν, Κρισταλίνα, κάτι βαθιά χριστιανικό και μεταφυσικό παίζει εδώ. Μπας και οι πρωθιέρειες του Ταμείου είναι θηλυκές μετενσαρκώσεις του αναστάντος;), για αρκετά χρόνια μετά τη θανατηφόρα μνημονιακή θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε η ελληνική οικονομία με τα δημοσιονομικά ματζούνια του ΔΝΤ και της Ε.Ε., αμφέβαλλε σοβαρά για το αν το θαύμα της ανάστασης είχε συντελεστεί. Οι εκθέσεις του ΔΝΤ ήταν πάντα αρκετά κλικ πιο δύσπιστες από αυτές των Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών-σταυρωτών-σωτήρων. Οταν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα αυτές του Σαμαρά το 2014 και του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. το 2018 πανηγύριζαν κάποια ίχνη ανάκαμψης, τα χλιαρά χειροκροτήματα των αγορών ή την τυπική ολοκλήρωση των μνημονίων, το ΔΝΤ έβαζε πάντα ένα «ναι μεν, αλλά» στα συμπεράσματά του.
Με λίγα λόγια το ΔΝΤ κρατούσε πάντα για τον εαυτό του τον ρόλο του Θωμά ως προς τα αναπτυξιακά επιτεύγματα του «Ελληνα ασθενή» της ευρωζώνης, απαιτώντας κι άλλες, ισχυρές δόσεις σταύρωσης, περισσότερη θανατηφόρα λιτότητα, περισσότερα καρφιά σε χέρια και πόδια, περισσότερα λογχίσματα στον κορμό, στις πλάτες, στα πλευρά –τα λακτίσματα και τα μαστιγώματα δεν μετράνε. Ζητούσε να ψηλαφήσει, σχεδόν σαδιστικά, πολλά τραύματα στο σώμα της καθημαγμένης ελληνικής οικονομίας. Ηθελε πολύ θάνατο για να πιστοποιήσει την ελάχιστη ανάστασή της.
Ποιος ήταν ο λόγος αυτής της δυσπιστίας; Η Ελλάδα υποβλήθηκε στο πιο ακραίο πείραμα «εξυγίανσης» των δημόσιων οικονομικών της βάσει των γνωστών-αγνώστων βουλών των (πολλών) Κυρίων της και κυριότατα του ίδιου του ΔΝΤ, από του οποίου τις θανάσιμες συνταγές οι Eυρωπαίοι Κύριοι κρατούσαν μόνο τη μακρά σειρά βασανιστηρίων πτωχοποίησης («εσωτερικής υποτίμησης»), αλλά απέρριπταν μετά βδελυγμίας κάθε ιδέα κουράς του χρέους που οι ίδιοι με ζήλο κρατούσαν, όπως ο Σάιλοκ το συμβόλαιό του με τον Αντόνιο για τη λίβρα κρέας που θα ’κοβε απ’ το σώμα του αν ο αφελής νεαρός αθετούσε τα δανειακά δεσμά του. Η αμφιβολία του ΔΝΤ ήταν η απόσταση που ήθελε να κρατήσει για το παταγώδες φιάσκο της δικής του συνταγής. Δεν έφταιγε αυτό που η Ελλάδα έχασε το 30% του ΑΕΠ της και εκτόξευσε το δημόσιο χρέος της από τα 300 δισ. ευρώ το 2009 στα 350 δισ. σήμερα, φταίνε οι Ευρωπαίοι συνεταίροι του που δεν κάναν καλά τη βρομοδουλειά. Αυτοί φταίνε που καθυστέρησε η νεκρανάσταση της ελληνικής οικονομίας, αυτός είναι ο λόγος που το ΔΝΤ αμφέβαλλε ως Θωμάς για τις αναστάσεις που πανηγύρισαν οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2018 (λήξη τρίτου Μνημονίου) μέχρι και το 2022 (έξοδος από την Ενισχυμένη Εποπτεία).
Τι άλλαξε και το ΔΝΤ μπαίνει στη χορεία των απανταχού γης θαυμαστών του ελληνικού θαύματος, κατ’ άλλους θαύματος Μητσοτάκη; Αν υποθέσουμε ότι οι αξιολογήσεις του Ταμείου για το αναπτυξιακό σφρίγος του εγχώριου κρατικοδίαιτου καπιταλισμού είναι ειλικρινείς, μπορούμε να διατυπώσουμε δυο-τρεις λόγους αυτής της μεταστροφής:
Πρώτον, το ΔΝΤ έχει πάρει τη λίβρα κρέας που του αναλογούσε για όσα μας είχε δανείσει, αφού εξοφλήθη από το 2022 από τον γενναιόδωρο Κυριάκο.
Δεύτερον, με δεδομένο ότι οι αποπληρωμές χρέους και η εξαφάνιση των ελλειμμάτων γίνονται με τις δόσεις σάρκας που αφαιρούνται κάθε χρόνο από το σώμα της ελληνικής κοινωνίας και μετενσαρκώνονται σε πλεονάσματα, το ΔΝΤ έχει κάθε λόγο όχι μόνο να βάζει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, αλλά να τον χώνει όσο πιο βαθιά γίνεται στην πληγή για να βεβαιωθεί ότι η αναστάσα Hellas δεν είναι απλώς ζωντανή, αλλά τσιρίζει από τον πόνο. Κι αυτό χάρη στον σαδομαζοχιστικό ζήλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που εξαφάνισε και το τελευταίο ίχνος αμφιβολίας του άπιστου Θωμά της διεθνούς Πίστης (της τραπεζικής).
Τρίτον, το πλεόνασμα του Θωμά, που είναι σάρκα δική μου, δική σας, όλων των υποτελών τάξεων και ατόμων της ελληνικής αποικίας χρέους, περιφέρεται διεθνώς ως παγκόσμιο παράδειγμα επιτυχίας εν όψει μιας παγκόσμιας, παταγώδους αποτυχίας. Για την ακρίβεια, της κατάρρευσης που μπορεί να επέλθει αν ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ κλιμακωθεί ανεξέλεγκτα. Η Ελλάδα είναι το παιδαγωγικό υπόδειγμα του τι πρέπει να υποστούν οι πιο ευάλωτες και πιο εξαρτημένες από το διεθνές εμπόριο οικονομίες, όταν αποκαθηλωθούν από τον σταυρό της ύφεσης και ενταφιαστούν σε βαθύ τάφο λιτότητας, για να αναστηθούν όχι σε τρεις μέρες, αλλά σε τρία ατέρμονα τέρμινα.
Στο μεταξύ η δημοσιονομικά αναστάσα Hellas θα επιδεικνύεται ως τρόπαιο από τον πολιτικά ημιθανή ένοικο του Μαξίμου, όχι με το πρωτόκολλο του Ευαγγελίου μετά την αυτοψία του Θωμά, αλλά με τον τρόπο της Αρετής και του Κωσταντή από το «Τραγούδι του νεκρού αδερφού»: «Για δες θάμα κι αντίθαμα/ οπού ’γινε στον κόσμο/ τέτοια πανώρια λυγερή/ να σέρνει αποθαμένος».
https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/470422_pleonasma-toy-thoma-toy-apistoy
Σχόλια (0)