Η «κατάσταση» στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι γνωστή τουλάχιστον από το 2020. Εσωτερικοί έλεγχοι γίνονταν και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ήταν εδώ! Και όµως συνέχιζαν µε τον ίδιο τρόπο! Οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαζαν ανά ένα έτος περίπου.
Κατερίνα Γιαννούλια*
Και ποια είναι η «κατάσταση»: Πολιτικές ηγεσίες σε ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ, τοπικοί κοµµατάρχες της ΝΔ και οι ιδιώτες του ΟΠΕΚΕΠΕ (σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο), έχοντας την απόλυτη και µονοπωλιακή πρόσβαση σε όλα τα δεδοµένα του ΟΠΕΚΕΠΕ, µπορούσαν να δηλώνουν ό,τι ήθελαν, να διεκδικούν όσες ενισχύσεις ήθελαν και να απαιτούν να µη γίνονται έλεγχοι όπου δεν ήθελαν. Δεν πρόκειται για απάτη κάποιων «τυχαίων», αλλά για οργανωµένο σύστηµα µεταξύ συγκεκριµένων πλευρών. Δεν το λέµε εµείς, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τα γράφει: «Η φερόµενη ως δόλια κατανοµή δικαιωµάτων πληρωµής από το εθνικό απόθεµα οργανώθηκε µε συστηµατικό τρόπο και σε ιδιαίτερα µεγάλη κλίµακα από εγκληµατικές οµάδες που περιελάµβαναν µέλη του Διοικητικού Συµβουλίου και άλλα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, υπαλλήλους του Τεχνικού Συµβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και ιδιοκτήτες Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων, µέσω των οποίων υποβάλλονται αιτήσεις για επιδοτήσεις».
Γιατί;
Για τον πλουτισµό ιδιωτών. Εικοσιπέντε εκατοµµύρια ευρώ έχει δώσει την τελευταία δεκαετία ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη Neuropublic, εταιρεία πληροφορικής που από το 2009 λειτουργεί ως αποκλειστικός τεχνικός διαχειριστής τoυ πληροφοριακού συστήµατος του οργανισµού.
Για «εξυπηρετήσεις» στους ηµετέρους, µιας και το χρήµα είναι θελκτικό και… απαραίτητο στον καπιταλισµό!
Για να διατηρείται το πελατειακό και χωρίς κανόνες, κράτος. Για να εκβιάζονται ακόµα κι όσες-οι δεν ήθελαν κάτι περισσότερο από αυτό που δικαιούνταν, να απευθύνονται σε κάποιο κοννέ, για να βγάλουν άκρη. Για να υπάρχει σκόπιµο µπάχαλο και να έχεις ανάγκη… φραπέδες και χασάπηδες, θέλοντας και µη!
Ο ρόλος των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούσε να γίνει τόσο µεγάλη, ελεγχόµενη και συστηµατική «κακοδιαχείριση» αν δεν εµπλέκονταν ιδιωτικές εταιρείες; Όχι!
Δεν θα ισχυριστεί καµία και κανείς ότι και στα «παλιά τα χρόνια», πριν τον ανάδοχο και τη συµµαχία του, όλα ήταν αγγελικά πλασµένα, χωρίς ίχνος διαφθοράς! Οι συνεταιρισµοί, στο καπιταλιστικό περιβάλλον που κινούνται, έχουν τις «αµαρτίες» τους. Γνωστό! Αλλά άλλης κλίµακας αυτό και όχι τόσο µονοκοµµατικό…
Όµως, η ιδιωτικοποίηση µε τον ιδιώτη µηχανογράφο να έχει αποκλειστικά όλη την πληροφορία ανά την Ελλάδα στα χέρια του από το 2009 έως το 2021 και από το 2023 µέχρι τώρα, έδωσε τεράστιες δυνατότητες για να ξέρουν τα βοσκοτόπια, τους ελαιώνες και κάθε σπιθαµή γης από το Γράµµο, ως τη Νάξο και το Λιβυκό Πέλαγος.
Η πληροφορία αυτή µπορούσε να διαχυθεί σε όσους έπρεπε και ψήφιζαν και «σωστά» δια των τοπικών, ιδιωτικής διαχείρισης παραρτηµάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ, που από το 2014 δέχονται δηλώσεις αγροτών, αλλά παράλληλα είναι και µέσα στο σύστηµα των εγκρίσεων επιδοτήσεων, δια της πασίγνωστης σύµπραξης που έχει επίσηµη πρόσβαση στο κέντρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ισχυρή συµµαχία που επιχειρεί στην αγροτική Γαία (όπως την αναφέρουν οι ίδιοι στην ιστοσελίδα τους) µεταξύ του πρωτογενούς, του τραπεζικού και του τεχνολογικού τοµέα!
Οι ιδιώτες στο κέντρο και τοπικά πρόσφεραν οργάνωση, συστηµατικότητα, εξυπηρέτηση σε «µεγάλους» και στοχευµένουςπαίκτες, µικρότερα «δώρα» και πολιτική δέσµευση σε «µικρότερους» και περισσότερους «πελάτες». Όµορφος κόσµος… ιδιωτικά πλασµένος!
Οι έλεγχοι
Είναι γενικότερη επιλογή και προσπάθεια χρόνων της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, οι έλεγχοι να µειώνονται, να γίνονται δειγµατοληπτικά (µε risk analysis) και ακόµα…καλύτερα γι’ αυτούς, να γίνονται από ιδιώτες. Όχι µόνο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά όλο και περισσότεροι.
Ιδιώτες να ελέγχουν ιδιώτες. Έχει πάρει µορφή κατακλυσµού η εκχώρηση του δικαιώµατος των ελέγχων από το Δηµόσιο, σε ιδιώτες.
«Για να µην αναγκάζονται οι διευθυντές και οι διευθύντριες να στέλνουν µέηλ σε υπαλλήλους µε εντολή να µην αναφέρουν όσα βλέπουν!!! Για να διευρυνθεί η λειτουργία ‘τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ’ παντού και να µη βγάζει άκρη κανένας ‘κανονικός’ άνθρωπος, όπως ακριβώς µε τα πορίσµατα για τα Τέµπη! Η αγορά δεν σηκώνει ελέγχους!», όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των σχηµάτων ΑΓΩΝΕΣ Γεω Δ.Υ. και Αριστερή ΑΓωνιστική Ενότητα Εργαζοµένων ΥΠΑΑΤ, σε ΠΕΓΔΥ-ΠΟΓΕΔΥ-Ενιαίο Σύλλογο Εργαζοµένων Υπ. Γεωργίας.
Ακόµα κι όσες-οι θέλουν να υποστηρίξουν ότι οι Δ.Υ. του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΥΠΑΑΤ και γενικότερα (όπως θα ήθελε ο Μητσοτάκης) εµπλέκονται εξίσου στα πλοκάµια της διαφθοράς, οι διάλογοι και οι ισχυρές απαιτήσεις από τους τοπικούς κοµµατάρχες µε τους Υπουργούς, τους Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ, τους προέδρους κι αντιπροέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ, να µη γίνουν έλεγχοι ή να βγουν από το δείγµα ελέγχων τα «δικά τους αγροτικά παιδιά», δείχνει ότι οι χαµηλόβαθµοι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, µε όσα µέσα διέθεταν και µέσα στο τροµοκρατικό κλίµα που δούλευαν και ζούσαν, προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους!
Ο ρόλος της ΕΕ και της ΚΑΠ
Η ΕΕ, µέσω της ΚΑΠ και άλλων «εργαλείων» εξαρχής είχε στόχο τον έλεγχο της πρωτογενούς παραγωγής και τη συγκέντρωση της αγροτικής γης στα χέρια λίγων, ώστε το κέρδος να είναι όλο για τις αγροβιοµηχανίες. Η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση της αειφορίας και της βιοποικιλότητας, η παραγωγή φτηνών, ασφαλών και ποιοτικών τροφίµων για τους λαούς, ουδόλως την απασχολούν!
Η αρχή των επιδοτήσεων στην Ελλάδα είναι αξέχαστη και εντυπωσιακή: επιδοτούσαν το ξερίζωµα ελιάς και αµπέλων! Για να καταλαβαίνουµε τους σκοπούς µε πολύ ενδεικτικά παραδείγµατα.
Όσο για τα βοσκοτόπια και ήξεραν και οργάνωναν. Η ΕΕ ενέκρινε µέσω του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 2017/2393 -που άλλαξε τον ορισµό του βοσκότοπου και µπήκαν και οι µεσογειακοί βοσκότοποι- την «αύξηση» των βοσκοτόπων κατά 1.206.360 (!!!) στρέµµατα.
Η «Τεχνική Λύση» θεσµοθετήθηκε το 2015 (ενώ από το 2014 είχε ήδη συµφωνηθεί µε την ΕΕ, εν όψει της νέας τότε ΚΑΠ) ως µια µεθοδολογία που υποκαθιστούσε το ελλιπές κτηµατολόγιο και την απουσία κυρωµένων δασικών χαρτών και διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, κατανέµοντας βοσκοτόπια εικονικά, χωρίς σύνδεση µε την πραγµατική γεωγραφία της εκµετάλλευσης δηλαδή µε τυχαία «κρατική» δήλωση βοσκοτόπων οπουδήποτε στην Ελλάδα µέσω αλγορίθµου!
Tα πρόστιµα της ΕΕ (αποκλεισµός από τη χρηµατοδότηση της ΕΕ, ορισµένων δαπανών που πραγµατοποιήθηκαν από τα Κράτη-Μέλη) αναδεικνύουν τη συνεργασία.
Ποινές λόγω της καθυστερηµένης επικαιροποίησης του συστήµατος αναγνώρισης αγροτεµαχίων, λόγω λαθών στους διοικητικούς ελέγχους για τις ενισχύσεις, λόγω λανθασµένων χαρακτηρισµών αγροτεµαχίων ως βοσκοτόπων, διοικητικών αδυναµιών στους ελέγχους επιλεξιµότητας αγροτεµαχίων και ανεπαρκών διασταυρωτικών ελέγχων και λόγω µη συµµόρφωσης µε κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και περιβαλλοντικά πρότυπα.
Από το 2018 και µετά οι αποκλεισµοί αγγίζουν τα 600 εκατοµµύρια ευρώ, µε το µεγαλύτερο να είναι τα 415 εκατοµµύρια ευρώ, το τελευταίο.
Αυτά είναι πρόστιµα ανεξαρτήτως του τωρινού «σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ». Είναι πρόστιµα που πληρώνει ο ελληνικός λαός από τους ταξικά άδικους φόρους του, ακριβώς για να υπάρχουν οι δυνατότητες των «σκανδάλων».
Γιατί τώρα;
Εύλογα δηµιουργείται το ερώτηµα, γιατί τώρα η ΕΕ προχώρησε ένα βήµα πέρα από τα πρόστιµα και θέτει θέµα ποινικών ευθυνών σε υπουργούς, Γ.Γ., µεγαλοστελέχη της κυβέρνησης;
Καταρχάς βγήκαν εκτός ορίων. Μοναχοφάηδες στην κυβέρνηση! Η ΕΕ θέλει να ρίχνει και στους «άλλους» κάποια ψίχουλα για να κρατιούνται οι ισορροπίες. Και σε άλλα Κράτη- Μέλη έχουν επιβληθεί ποινές, αλλά η Ελλάδα είναι… µακράν µπροστά!
Όµως, υπάρχει και µια άλλη πλευρά:
Η νέα ΚΑΠ που ετοιµάζεται θα έχει δραστικές περικοπές κονδυλίων για τις αγροτικές επιδοτήσεις, όπως και για τον αριθµό των δικαιούχων!
Με το Rearm Europe είναι προφανής, ο ούτως ή άλλως δεδηλωµένος στόχος της µετατροπής του welfare state (κοινωνικό κράτος) σε warfare state (πολεµικό κράτος) κι έτσι, τα λεφτά θα κατευθύνονται προς τις πολεµικές δαπάνες και τους εξοπλισµούς! Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τα δίνουν όλα για τον πόλεµο. Δεν περισσεύουν για τις αγροτικές επιδοτήσεις και οι λαµογιές της ΝΔ είναι µια καλή ευκαιρία για να δικαιολογηθούν οι περικοπές!
Η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι απλό σκάνδαλο για την κυβέρνηση. Είναι µοντέλο διακυβέρνησης!
Έτσι θέλουν να ελέγχουν την κοινωνία, τους/τις εργαζόµενους-ες, να µην υπάρχουν κανόνες, να µην υπάρχει µονιµότητα στο Δηµόσιο, ούτε νοµιµότητα, να εξαρτόµαστε όλες-οι από τις διαθέσεις των κοµµαταρχών και στελεχών της, να µη µιλάµε, να αξιολογούµαστε από αυτούς που πιάστηκαν…χωρίς τη γίδα, να σερνόµαστε στα πειθαρχικά, να εκβιαζόµαστε να βάζουµε την υπογραφή µας σε ό,τι µας ζητήσουν, να µοιράζεται ο πλούτος στους ιδιώτες, να ζούµε στη ζούγκλα των αγορών και να µη σηκώνουµε κεφάλι! Επιτελικό κράτος το λένε, χωρίς κανόνες και ίσους όρους για όλες-ους το λέµε εµείς!
Τι να γίνει
Μπορεί να χαιρόµαστε ιδιαίτερα µε τις καρατοµήσεις Βορίδη και υφυπουργών κ.ά., µπορεί να εκπλησσόµαστε ή και όχι, µε τους διαλόγους που µαθαίνουµε και τους βλέπουµε… κρεµάµενους στα µανταλάκια, αλλά η σοβαρή αντιστροφή της σάπιας και σιχαµένης αυτής κατάστασης, που σίγουρα δεν περιορίζεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ (π.χ. δεν ξέρουµε τι γίνεται στο Ταµείο Ανάκαµψης), χρειάζεται αντιµετώπιση των ιδιωτικοποιήσεων καταρχάς. Να µη µετατοπιστεί το βάρος στη συγκάλυψη (στην προκειµένη περίπτωση πάει να γίνει µέσω ΑΑΔΕ), όπως έγινε στο έγκληµα των Τεµπών, που έχει κρυφτεί το πρόβληµα της ιδιωτικοποίησης και της Ηellenic Train.
Η µεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ αντιστοιχεί στο µπάζωµα των Τεµπών και στην κλασσική πρακτική του ιδιωτικού τοµέα «κλείνω την εταιρία και την ξανανοίγω µε άλλο ΑΦΜ» για να εξαφανίσω τις ατασθαλίες…
Προφανώς πρέπει να επιστραφούν τα χρήµατα από όσους-ες τα πήραν παράνοµα και προφανώς πρέπει να διερευνηθεί κάθε ποινική ευθύνη.
Για να µην ξανασυµβούν τα ίδια, µεταφέρουµε και πάλι από την ανακοίνωση των σχηµάτων µας σε ΠΕΓΔΥ-ΠΟΓΕΔΥ-Ενιαίο Σύλλογο:
-ο ΟΠΕΚΕΠΕ να µη µεταφερθεί στην ΑΑΔΕ, να επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία στο Δηµόσιο, όπως και οι ΔΑΟΚ, για µια κάθετη δηµόσια οργάνωση του ΥΠΑΑΤ. Η ΑΑΔΕ είναι «Ανεξέλεγκτη Αρχή», µε πιο αδιαφανείς κι απρόσιτες διαδικασίες!
-καµία ιδιωτικοποιηµένη υπηρεσία, ούτε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε στο ΥΠΑΑΤ, ούτε πουθενά- να επιστρέψουν στο Δηµόσιο όλες οι υπηρεσίες που έχουν «φύγει»
-όχι στην ιδιωτικοποίηση των ελέγχων – όχι στη µείωση των ελέγχων
-στελέχωση των οργανισµών και των κεντρικών υπηρεσιών, µε προσλήψεις σε µόνιµες θέσεις εργασίας
-χρηµατοδότηση των δηµοσίων υπηρεσιών και διευκόλυνση-υποστήριξη των εργαζοµένων για να διενεργούν χωρίς προσκόµµατα τους ελέγχους που απαιτούνται.
*Ταµίας της ΠΕΓΔΥ – Μέλος ΓΣ της ΠΟΓΕΔΥ
Σχόλια (0)