Η μακεδονική αυτοκτονία της Αντι-καπιταλιστικής Αριστεράς | του Κώστα Λαμπρόπουλου

Η μακεδονική αυτοκτονία της Αντι-καπιταλιστικής Αριστεράς | του Κώστα Λαμπρόπουλου

Η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ και η συγκυβερνητική επιλογή των ΑΝΕΛ κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά την Αντι-καπιταλιστική Αριστερά– ΑΚΑ (η οποία και είχε συμβάλει αποφασιστικά στην άνοδό τους στην εξουσία).

  • του Κώστα Λαμπρόπουλου |   | red line

Η ΑΚΑ φρονούσε ότι η επανάσταση στην Ελλάδα κυοφορούνταν μέσα στις κοινωνικές δυνάμεις που συσπειρωνόντουσαν και προσελκύονταν μαζικά στο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά. Το μόνο μέλημά της ήταν να σχεδιάσει τη διαδρομή αυτής της επανάστασης και, φυσικά, να ηγηθεί σ’ αυτή, δηλαδή να την καθοδηγήσει. Επεξεργαζόταν, λοιπόν, απανωτά «προγράμματα μετάβασης» και προσπαθούσε πυρετωδώς να επιλέξει το επαναστατικά «ορθότερο».

Δυστυχώς, το κύριο μειονέκτημα της ΑΚΑ ήταν και, φυσικά, συνεχίζει να είναι ο ίδιος της ο «αντικαπιταλισμός». Ο αντικαπιταλισμός δεν είναι σοσιαλισμός και η ΑΚΑ δεν είχε, όπως και δεν έχει, την παραμικρή ιδέα για το σοσιαλισμό ως μετα-καπιταλισμό. Με λίγα λόγια, έφτιαχνε σχέδια διαδρομών τα οποία οδηγούσαν στο … πουθενά …

Το δεύτερο εξάμηνο του 2015, ύστερα από το ταχυδακτυλουργικό δημοψήφισμα Τσίπρα, τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η ΑΚΑ διάνυσε ένα εξάμηνο πολιτικής ευφορίας. Πίστεψε ότι θα κατόρθωνε να συσπειρώσει κάτω από τη σημαία της τις μάζες που απελευθέρωνε η προδοσία / μετάλλαξη / συμβιβασμός / μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Στις αρχές, όμως, του 2016 ήταν πλέον φανερό ότι οι μάζες δεν ακολουθούσαν αλλά -απεναντίας και εντελώς ανεξήγητα γι’ αυτή- βούταγαν στην απάθεια και την αδιαφορία. Ο δρόμος για την αναίμακτη εφαρμογή των Μνημονίων είχε πλέον ανοίξει και η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεκίνησε ανενόχλητη -αν και με εσωτερικό ανταρτοπόλεμο χαμηλής έντασης- την μεθοδική υλοποίησή τους με τις ευλογίες της αντιπολίτευσης (πλην ΚΚΕ) και των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Όσο προχωρούσε η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών εκ μέρους της Συγκυβέρνησης τόσο η ΑΚΑ κατέρρεε με διαλύσεις, διασπάσεις, αποσκιρτήσεις, αποχωρήσεις, αναχωρήσεις και αποσύρσεις. Το τέλος του 2017 τη βρήκε σε κατάσταση ημιθανή.

Μετά, με πρωτοβουλία της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (και κατόπιν -βεβαίως-της καλοκαιρινής υπερατλαντικής “φιλικής παρακίνησης”), άνοιξε το «μακεδονικό», το πρόβλημα της οριστικής ονομασίας της γείτονος πΓΔΜ και της επακόλουθης ένταξής της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η ημιθανής ΑΚΑ πίεσε τη σκανδάλη του «μακεδονικού» και αυτοκτόνησε.

Μετά το μαζικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην ονομασία της πΓΔΜ ως «Μακεδονίας» η ΑΚΑ συσπειρώθηκε για να αντιμετωπίσει από κοινού τον εκ νέου αναδυόμενο εγχώριο εθνικισμό και φασισμό και τον επανεργοποιούμενο κρατικό ιμπεριαλισμό. Υποστήριξε σύμπασα και μονοδιάστατα ότι «η Μακεδονία έχει όνομα», δηλαδή υποστήριξε το όνομα «Μακεδονία» για την πΓΔΜ[i].Στο ύστατο κίνημα της ΑΚΑ προσχώρησαν -παραδόξως- και ορισμένες Αντι-εξουσιαστικές κινήσεις[ii].

Στην πΓΔΜ τη θέση αυτή την υποστηρίζει η Δεξιά / Άκρα Δεξιά υπό τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γκρουέφσκι (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση VRMO – Δημοκρατικό Κόμμα για την Μακεδονική Εθνική Ενότητα DPMNE: 40%). Επίσης την υποστηρίζει και η ασήμαντη ΑΚΑ της πΓΔΜ.

Επομένως, η ΑΚΑ στην Ελλάδα και την πΓΔΜ συστρατεύονται με το μπλοκ Δεξιάς / Άκρας Δεξιάς της γείτονος χωρίς ουδόλως να ενοχλούνται από τον υποκείμενο αλεξανδρινό εθνικισμό τους …

Αυτή η συστράτευση στην ονοματολογική αδιαλλαξία έχει μία συγκεκριμένη στόχευση: εάν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα “βρει” με την Κυβέρνηση της πΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας, τότε η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την ένταξη της πΓΔΜ ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στην ΕΕ. Επομένως, θα αποτραπεί η αντίστοιχη ενίσχυση αυτών των διεθνών στρατιωτικών, οικονομικών και πολιτικών ιμπεριαλιστικών δομών.

Πρέπει, βεβαίως, να επισημανθεί ότι στην παρούσα συγκυρία η ενίσχυση ή μη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μικρή ή -πρακτικά- καμία επίπτωση δεν έχει στους πληθυσμούς τόσο της Ελλάδας όσο και της πΓΔΜ. Απεναντίας έχει και μάλιστα μεγάλη και προφανώς αρνητική … για τη Ρωσική Κυβέρνηση …

Τι συμβαίνει, λοιπόν, η εγχώρια ΑΚΑ συμπαρατάσσεται με τους εθνικιστές της γείτονος επ’ ωφελεία -τελικά- της Ρωσίας, ενός άλλου καπιταλιστικού κράτους με φιλοδοξίες αν όχι παγκόσμιας τουλάχιστον περιφερειακής υπερδύναμης;

Και τι το αντικαπιταλιστικό υπάρχει σ’ όλη αυτή την περίεργη και παράδοξη για την Αριστερά εμπλοκή στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό υπέρ της μιας πλευράς ενάντια στην άλλη;

Συμπέρασμα: η κοινή ονοματολογική αδιαλλαξία ακυρώνει εμπράκτως τον αντικαπιταλισμό όλων των Αντικαπιταλιστών συλλήβδην και των όποιων Αντι-εξουσιαστών συμπαραστατών τους.

Η ΑΚΑ και οι Αντι-εξουσιαστές συμπαραστάτες της μόλις αυτοκτόνησαν μαζικά στη Μακεδονία.

Αναφορές

[i]Κοινή δήλωση 12 οργανώσεων της Αριστεράς για τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό: ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Ξεκίνημα- Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά – Κόκκινο Δίκτυο, Κομμουνιστική Τάση-Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, ΕΚΚΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Αριστερή Συσπείρωση, Ενωτική Πρωτοβουλία Παρέμβασης και Διαλόγου, Ανασύνθεση ΟΝΡΑ, 03/02/2018, (Δείτε  ΕΔΩ)

Μακεδονία γη πολυπολιτισμική, έξω το ΝΑΤΟ και οι εθνικισμοί: Κοινή ανακοίνωση αριστερών οργανώσεων και συλλογικοτήτων της Θεσσαλονίκης: Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης,  ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή, Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Αριστερή Συσπείρωση, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Ξεκίνημα – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση, Οργάνωση Νεολαίας Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ανασύνθεση, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, 05/02/2018,(Δείτε ΕΔΩ )

[ii]ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει όνομα»: Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά,  Ανασύνθεση- ΟΝΡΑ, 9/2/2018, (Δείτε ΕΔΩ )