Η καταγγελία Μιχάλη και ο “πισινός της μαϊμούς”

Η καταγγελία Μιχάλη και ο “πισινός της μαϊμούς”

  • |

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν από καταβολής της λειτουργίας του νοσοκομείου στην πόλη μας, λειτουργούσε ως μαγαζάκι ψηφοθηρίας των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων του νομού ή όχι. Αυτό όμως, που ξέρουμε πολύ καλά είναι, ότι από τότε που αρχίσαμε συνειδητά και υπεύθυνα, να καταλαβαίνουμε, ποιες είναι οι λογικές, οι οποίες λειτουργούν τα “συστήματα” σε αυτή τη χώρα, μάθαμε και πως, ακριβώς, παίζεται το παιχνίδι της δημόσιας παροχής υγείας στο νομό μας και ιδιαίτερα στο χώρο της δευτεροβάθμιας υγείας.

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα | | red line

Διοικητικά συμβούλια του Νοσοκομείου Αγρινίου, διορισμένα από υπουργούς και βουλευτές με βασική στόχευση την “κατόπιν ενεργειών τους” εξυπηρέτηση. Διορισμοί διοικητικού και άλλου βοηθητικού προσωπικού με κυρίαρχο μέτρο την συμμετοχή του μελλοντικού υπαλλήλου και της οικογενείας του στον “φεουδαρχικό στρατό” του ντόπιου κυβερνητικού βουλευτή, για την είσοδό του ή την διατήρησή του στο κοινοβούλιο. Προμηθευτές, πρόθυμοι για πάμπολες “προμήθειες”, αρκεί “να πάρουν τη δουλειά”, και ένα σωρό άλλες μικρές και μεγάλες “παρεμβάσεις” , είχαν μετατρέψει την λειτουργία του παλιού νοσοκομείου της πόλης σε “ξεχαρβαλωμένο μπακάλικο υγείας’, με κερδισμένους ουσιαστικά την κυρίαρχη τοπική πολιτική σκηνή και τα κυρίαρχα “μπακαλίστικα συμφέροντα” των τοπικών και εθνικών ‘εργολάβων” της.

Σαφώς και υπήρξαν εξαιρέσεις. Πέρα όμως από το γεγονός ότι αυτές δικαιολογούν και αναδεικνύουν τον κανόνα, μόνο ως προπέτασμα αραιής ομίχλης μπορούν να αναπαραχθούν. Μία ομίχλη, η οποία επιχειρεί να κρύψει, ανεπιτυχώς, το απόλυτο της παραπάνω κανονικότητας.

Τα τελευταία δέκα χρόνια όμως, το κακό παράγινε.

Οι δύο κυρίαρχοι κυβερνητικοί βουλευτές της μεγαλύτερης χρονικής περιόδου από το 2004 έως το 2015 στην περιοχή μας, πήραν μέρος σε έναν “ανελέητο” μεταξύ τους πόλεμο, όπως υποστηρίζουν, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, για το ποιος θα επωφεληθεί πολιτικά τη “μερίδα του λέοντος” από τη λειτουργία του. Η οικογένεια του ενός εξ’ αυτών, μάλιστα, εγκαινίασε και λειτουργεί, ως γνωστόν, και διαγνωστικό κέντρο πλησίον του νέου νοσοκομείου, το οποίο, εκτός από τον διαγνωστικό τομέα έχει αναπτύξει και Μονάδα τεχνητού νεφρού. Μια μονάδα, η οποία ήρθε να ανταγωνιστεί στον τομέα αυτό, τις υπηρεσίες που παρέχει το νοσοκομείο.

Στον καπιταλισμό, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση περί τούτου, ο ανταγωνισμός και νόμιμος είναι και θεμιτός. Τα μέσα όμως καμιά φορά δεν είναι και τόσο θεμιτά.

Απ’ ό,τι φαίνεται, μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του διοικητή του νοσοκομείου κ. Μιχάλη, αυτά τα μέσα, με τα οποία κάποιοι επιχειρούν να αποδυναμώσουν και να απαξιώσουν τη δημόσια λειτουργία των υπηρεσιών υγείας, εξαντλούν όχι μόνο τα όρια της δεοντολογίας, αλλά και της ανοχής:

Ας δούμε όμως, τι ακριβώς αναφέρει ο Διοικητής στην επιστολή του:

“Το τελευταίο διάστημα κάποια οργανωμένα συμφέροντα που δεν βλέπουν με καλό μάτι το νοικοκύρεμα που επιχειρείται στο νοσοκομείο Αγρινίου και την σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας και της επαναφοράς του σε αξιοπρεπή λειτουργική κατάσταση, στρατεύουν τον ψίθυρο, την παραφιλολογία, ακόμη και τη λάσπη.

Έτσι:

Αν και το Καρδιολογικό Τμήμα βρίσκεται από μηνός και πλέον σε καθημερινή λειτουργία, με άμεσες προοπτικές μετεξέλιξής του σε μία υπερσύγχρονη κλινική, διαδίδεται ότι υπολειτουργεί.

Αν και ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί κανονικά και ο μαγνητικός τομογράφος άρχισε τη συστηματική του λειτουργία (15 μέρες το μήνα εν αναμονή εκπαίδευσης και άλλων υγειονομικών για την μηνιαία λειτουργία του), διαδίδεται ότι δεν λειτουργεί.

Αν και έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του Παθολογικού εξωτερικού Ιατρείου από μηνών, διαδίδεται πως αυτό δεν υφίσταται.

Αν και άρχισε κανονικά τη λειτουργία του το Οφθαλμολογικό Τμήμα με συστηματικά χειρουργεία και ενίσχυσή του σε γιατρούς, διαδίδεται ακόμη και το ότι ο γιατρός φεύγει.

Και το έργο της «έγκυρης ενημέρωσης» έχει αναλάβει εργολαβία και πολλά άλλα ευαίσθητα πεδία της δραστηριότητας του νοσοκομείου.

Όμως, η αποκορύφωση της αήθους επίθεσης στο δημόσιο σύστημα που παρά τις Κασσάνδρες στέκεται όρθιο με την αυταπάρνηση των περισσοτέρων από τους λειτουργούς του, έρχεται με την αναπτυχθείσα τις τελευταίες μέρες ολομέτωπη πιά επίθεση στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που κρατήθηκε όρθια με θυσίες και που πια βγαίνει μπροστά σύντομα με αξιοπρέπεια, μετά και την τοποθέτηση και άλλων γιατρών, λειτουργεί με πλήρη συναίσθηση της αποστολής της και εξυπηρετεί σήμερα, όλους τους ασθενείς που λαμβάνουν τις υπηρεσίες της, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές, μεθόδους, εξοπλισμό, μηχανήματα αλλά και αναλώσιμα. Παράλληλα οι ασθενείς αυτοί έχουν την υποστήριξη όλων των ειδικοτήτων που μπορεί να προκύψει να χρειαστούν μέσα στο οργανωμένο δημόσιο σύστημα, όπου λειτουργεί η μονάδα αυτή.

Δυστυχώς όμως, κατευθυνόμενα συμφέροντα ανέπτυξαν μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία εκφοβισμού των ασθενών αυτών, ακόμη και με επισκέψεις στα σπίτια τους –σύμφωνα με καταγγελίες- για να τους πείσουν ότι «κινδυνεύουν» συνεχίζοντας την αιμοκάθαρσή τους στο νοσοκομείο Αγρινίου και τους προτείνουν την «σωτηρία» σε δομές ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να επιλέξει από που θα λάβει τις υπηρεσίες που χρειάζεται, μέσα από την σωστή ενημέρωση. Η παραπληροφόρηση όμως και η άγρα «πελατών» με ασύστολα ψεύδη που στοχεύουν στο φόβο του ασθενούς, είναι απαράδεχτα ηθικά, αλλά και απερίφραστα καταδικαστέα.

Καταγγέλλουμε αυτή τη συκοφάντηση του νοσοκομείου μας και διαβεβαιώνουμε τους ασθενείς μας ότι είμαστε εδώ με έμπειρους και αφοσιωμένους γιατρούς και υγειονομικούς, χρησιμοποιώντας ότι πιο σύγχρονο υλικό και αναλώσιμο υπάρχει.

Είμαστε εδώ για να στεκόμαστε ανιδιοτελώς δίπλα τους ενώ τα περί «καλύτερης αντιμετώπισης» σε μονάδες εκτός υγειονομικών σχηματισμών είναι απλά και μόνο προπετάσματα καπνού στην επίθεση αήθους «φιλίας» που έχει εξαπολυθεί εναντίον του δημόσιου συστήματος υγείας, χρησιμοποιώντας ως «όπλα» τον πόνο και την αγωνία των ανυποψίαστων πολιτών / ασθενών.

Ο Διοικητής
Δημήτριος Γ. Μιχάλης”

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, η παραπάνω καταγγελία του κ. Μιχάλη είναι εξόχως σοβαρή και οφείλουμε να τον συγχαρούμε για την πρωτοβουλία του αυτή.

Ήρθε όμως ο καιρός αυτά τα συμφέροντα, τα οποία καταγγέλλει ο διοικητής του νοσοκομείου, να αφήσουν στην άκρη αυτούς τους αήθης πολιτικά και επιχειρηματικά αυτοσχεδιασμούς και να αναλογιστούν την αλήθεια που κρύβει η λαϊκή ρήση που λέει, πως ¨όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού, τόσο πιο καθαρά φαίνεται ο… πισινός της”.

Οι αιμοκαθάρομενοι άλλωστε, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Δημόσια Μονάδα Τεχνητού νεφρού του Νοσοκομείου Αγρινίου διαθέτει έναν υψηλών προδιαγραφών ιατρικό εξοπλισμό. καθώς και ένα εξαιρετικά έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ικανό και αναγκαίο να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί.