Το πάρκο να γίνει, μακέτα να μη μείνει | του Λευτέρη Τηλιγάδα

Το πάρκο να γίνει, μακέτα να μη μείνει | του Λευτέρη Τηλιγάδα

Όλοι όσοι από το 2012 βρεθήκαμε απέναντι στην επιχειρούμενη ανάπλαση του Παπαστρατείου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου, που επιχείρησε η προηγούμενη δημοτική αρχή και πετύχαμε το σταμάτημα της υλοποίησής της, μόνο ικανοποίηση και ενθουσιασμό μπορούμε να αισθανθούμε μετά την παρουσίαση της νέας διαχειριστικής μελέτης του Πάρκου. (Δείτε ΕΔΩ τη μελέτη)

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα| red line

Ικανοποίηση, γιατί ο αγώνας μας πέτυχε να σταματήσει την καταστροφή αυτού του εμβληματικού κοινωνικού και πράσινου χώρου του αστικού ιστού της πόλης του Αγρινίου, και ενθουσιασμό, γιατί, κατά την προχθεσινή παρουσίαση της μελέτης, βεβαιωθήκαμε ότι αυτή ενσωμάτωσε στη δομική της επεξεργασία και πρόταση την πλειοψηφία των αιτημάτων της «Ανοιχτής Συνέλευσης για την Προστασία και Αναζωογόνηση του Παπαστρατείου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου». Ό,τι απομένει να γίνει, είναι να ξεκινήσει άμεσα, η ουσιαστική διαβούλευση με την κατάθεση προτάσεων, από όποιον έχει την γνώση και μπορεί να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση της καλυτέρευσης της πρότασης, η αξιολόγηση αυτών των προτάσεων από την μελετητική ομάδα, η αξιοποίησή τους ή μη, η οριστικοποίηση της μελέτης και η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη δημοπράτηση και υλοποίησή της.

Η σημερινή δημοτική αρχή, όσο και να μην αρέσει αυτό σε μερικούς, που σήμερα κάθονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, πήρε την «καυτή πατάτα» της ανάπλασης του Πάρκου στα χέρια της και ρίσκαρε, με την απευθείας ανάθεση της μελέτης σε μια ομάδα σοβαρών και ειδικευμένων επιστημόνων, να κινηθεί στα όρια της νομιμότητας, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις εκείνες, που θα έδιναν ένα αποτέλεσμα αποδεκτό, από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία των δημοτών, ένα αποτέλεσμα, που θα σεβόταν τη βιοποικιλότητα και την αρχιτεκτονική του χώρου, καθώς και την κοινωνική του ιστορία. Όπως μπορεί κάποιος να συμπεράνει εκ του αποτελέσματος, η παραπάνω στόχευση της δημοτικής αρχής στέφθηκε από επιτυχία και η συγκεκριμένη ομάδα μελέτης, της οποίας την επίβλεψη είχε ο καθηγητής του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών) του Α.Π.Θ. κ. Θεοχάρης Ζάγκας, αξίζει τα συγχαρητήρια όλων, όχι γιατί παρουσίασε μια άρτια και εμπεριστατωμένη μελέτη μόνο, αλλά γιατί κατάφερε κυρίως, με στέρεα και σαφή επιχειρήματα  να πείσει για την πρότασή της.

Είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι του Αγρινίου θα κληθούν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να παραλάβουν την παραπάνω μελέτη. Εκεί, όλα τα μέλη του θα κριθούν όχι από το με ποια μικροσκόπια θα κοιτάξουν τη διαδικασία, αλλά από το πόσο γρήγορα και ουσιαστικά θα αναλάβουν την ευθύνη να «τρέξουν» την υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης, με την οποία, έχω την εντύπωση, όλοι όσοι την έχουν δει ή διαβάσει συμφωνούν.

Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν επισημαίνεται με την πρόθεση να απαξιώσει τις όποιες διαφωνίες υπάρξουν (δεν θα μπορούσε άλλωστε !), θεωρώ όμως, πως οι βασικοί καθώς και οι επιμέρους άξονες αυτής της ήπιας επέμβασης, που η μελέτη προτείνει, είναι σχεδιασμένοι με τέτοιον τρόπο, που και την επιστημονική τεκμηρίωση της επέμβασης να απολαμβάνουν και τα κινηματικά πλαίσια να υπηρετούν.

Η θεσμική ευθύνη του οργάνου και της δημοτικής αρχής είναι, μετά το πέρας της διαβούλευσης, να δημοπρατηθεί άμεσα το έργο, με όρους που να διασφαλίζουν την  πιστή εφαρμογή της, καθώς και ο αυστηρός έλεγχος του εργασιών κατά την υλοποίησή της, για να μην φτάσουμε στο σημείο άλλο έργο να έχουμε δει στη μακέτα και άλλο στο τοπίο. Και μην μου πείτε ότι υπερβάλλω, γιατί σε αυτόν τον Δήμο έχουμε δει ακόμα χειρότερα: Να έχουμε πληρώσει και να έχουμε παραλάβει μια πανάκριβη μελέτη, για ένα έργο που δεν πρόκειται να δούμε ποτέ.

Μέχρι τη σύγκληση του επόμενου δημοτικού συμβουλίου όμως, καλό και απαραίτητο είναι, η δημοτική αρχή να έχει φροντίσει να έχει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις και για δύο ακόμα ζητήματα, που συνδέονται με την ολοκλήρωση της αναζωογόνησης και της προστασίας του πάρκου, τα οποία μπορεί να μην αφορούν το αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης, αφορούν όμως την ολοκληρωμένη λειτουργία του Πάρκου.

1ον) Οφείλει άμεσα, ακόμα και με ίδια έξοδα, να προχωρήσει στην εκπόνηση δύο μελετών: α) για την συντήρηση και ανάδειξη του συνόλου των κτιριακών υποδομών του δημοτικού Κηποθεάτρου, καθώς και της υλικοτεχνικής υποδομής που είναι απαραίτητη για την λειτουργία του, και β) για την συντήρηση και αναβάθμιση της αισθητικής και της λειτουργίας του κτιρίου του Δημοτικού Περιπτέρου, στην κατεύθυνση ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου (θερινού και χειμερινού), που θα αξιοποιεί σύγχρονες και καινοτόμες οπτικοακουστικές υποδομές του συγκεκριμένου τομέα.

Και οι δύο αυτές μελέτες μπορούν να ανατεθούν σε ομάδες νέων αρχιτεκτόνων, που τα μέλη τους κατάγονται από τον Δήμο Αγρινίου, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες της περιοχής να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν στο Δήμο μας και για το Δήμο μας, αξιοποιώντας για την υλοποίησή τους τομεακά προγράμματα των υπουργείων Πολιτισμού, Έρευνας και Τεχνολογίας

2ον) Οφείλετε, κ. Παπαναστασίου, να δεσμευτείτε δημόσια για την επιστροφή του συνολικού όγκου της πέτρας που «κλάπηκε» από το Πάρκο και να μην επιβραβεύσετε με τη σιωπή σας, την απαράδεκτη αυτή ενέργεια εκείνου του υψηλόβαθμου διοικητικού στελέχους του Δήμου Αγρινίου, ο οποίος αντί να σεβαστεί και να περιφρουρήσει την δημοτική περιουσία, την οικειοποιήθηκε κρυφά.


Υ.Γ.1ο Επειδή κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους, θέλω σήμερα, που τα ευχάριστα συναισθήματα για την ευτυχή κατάληξη ενός αγώνα, που από πολλά τοπικά κέντρα (και παράκεντρα) εξουσίας λοιδορήθηκε και κατασυκοφαντήθηκε, να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν, στήριξαν και ενίσχυσαν τον αγώνα για την Προστασία και Αναζωογόνηση του Πάρκου και να σφίξω το χέρι όλων όσων δώσαμε μαζί αυτόν τον αγώνα. Ιδιαίτερα και πιο θερμά, εκείνων με τους οποίους διαφώνησα.

Θα σταθώ όμως σε δύο νομικούς επιστήμονες, την κ. Έρση Γαλαζούλα και τον κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, οι οποίοι με συστηματική και αποτελεσματική νομική τεκμηρίωση, με απόλυτο σεβασμό στις θεσμικές και κινηματικές διαδικασίες, στις οποίες συμμετείχαν, με δυναμισμό και μαχητικότητα, η οποία ποτέ δεν ξέφυγε από τα όρια της ευπρέπειας και της ευγένειας, που και οι δύο διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό, αποτελέσαν το «υπερόπλο» αυτού του αγώνα. Έρση και Δημήτρη η συμμετοχή σας σε αυτή την ευτυχή κατάληξη των στοχεύσεων μας είναι εξαιρετικά μεγάλη. Σας ευχαριστώ για όλα.

Υ.Γ.2ο κ. Παπαναστασίου, αντιλαμβάνομαι την θεμιτή επιθυμία σας για την πολιτική αξιοποίηση της παρουσίασης της μελέτης. Αυτό, που δεν αντιλαμβάνομαι είναι, γιατί περιμένατε τη λήξη της για να την επικοινωνήσετε, αλλά κυρίως, γιατί φοβηθήκατε τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν τις ενημερώσατε πριν την παρουσίαση στο «Παπαστράτειο Μέγαρο»;

Υ.Γ. 3ο Ωραίος ο Κατσιφάρας! Ήρθε, είπε: «εγώ είμαι το αφεντικό»… Και απεχώρησε.


Φωτογραφία: Νικολέτα Γερολιμίνη