Ή… κάθε πέρσι και καλύτερα.
Οι παροιμίες εκφράζουν τη λαϊκή σοφία συμπυκνωμένη σε πέντε λέξεις, άντε επτά το πολύ και μας διευκολύνουν να εκφράσουμε εν συντομία, αυτά που σε άλλη περίπτωση θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος.
Υπάρχουν εξαιρέσεις; Φυσικά.
Η ζωή, είναι πολύ μεγαλύτερη από μια φράση λίγων λέξεων.
Οι παροιμίες, δεν είναι …bigger than life.
Αντίθετα, ενίοτε μας απογοητεύουν, είτε γιατί έχουν αντίθετη φορά από το αρχικό τους νόημα, είτε γιατί απλώς δεν ισχύουν «δια πάσαν νόσον».
Επί παραδείγματι: « Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει».
- «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Μέχρι να μυρίσει, εν τω μεταξύ είμαστε αγκαλιά με το καλοριφέρ, τις κουβέρτες, την γάτα, με ό,τι βολεύεται ο καθένας τέλος πάντων. Την κατηγορία «αγκαλιά με το καλοριφέρ», βέβαια, έχουμε να τη δούμε πολύ καιρό, αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα.
- « Ο έρως χρόνια δεν κοιτά», τον μπεζαχτά κοιτάει ( η ομοιοκαταληξία εκ του συντάκτου).
- « Ρόδα είναι και γυρίζει». Μάλιστα. Ενίοτε βέβαια, σου πατάει το κουντουπιέ και σε λιανίζει.
- «Κάθε θάμα τρεις μέρες». Κι άλλες 362 που το αναπολούμε.
- «Η κότα έκανε τ’ αυγό ή το αυγό την κότα;». Ντεμέκ, για να μας φέρουν σε δύσκολη θέση ή σε δίλημμα. Απάντηση-τάπα: Εν αρχή ην ο κόκορας!
- «Λαγός τη φτέρη έτριβε κακό της κεφαλής του». Δεν ξέρω τι εννοεί. Ρωτήστε τον λαγό. (σσ: ξέρω, αλλά είμαι με το λαγουδάκι).
- «Όποιος βιάζεται σκοντάφτει» ή το «γοργόν και χάριν έχει;». Σκοντάφτει αλλά με «χάριν», να υποθέσω. Η απάντηση στο δίλημμα, είναι και ο ορισμός του ισαποστάκια.
- «Κάλλιο αργά παρά ποτέ»… μέχρι το «κάλλιο αργά» κάποιες φορές, είναι μακρύς ο δρόμος.
- « Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα». Εμφανές ότι η παροιμία αυτή, διατυπώθηκε πριν την κλιματική αλλαγή, με δεδομένο ότι πολλοί βλέπουν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου από την παραλία με μαγιό και αυτήν της 25ης Μαρτίου από το σπίτι, αγκαλιά με την Kumtel.
- «Ο θεός αγαπά τον κλέφτη, αγαπά και τον νοικοκύρη». NO COMMENT.
Και μία παροιμία που δεν με απογοήτευσε ποτέ και ούτε πρόκειται, για αυτό δεν μπήκε στο top ten, αλλά έτσι σαν επίλογος: Κάθε πέρσι και καλύτερα.