Στους δρόμους βγήκαν σήμερα χιλιάδες εκπαιδευτικοί στη Γαλλία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα, όπου το τελευταίο διάστημα καταγράφονται απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό.
Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν τους αντικρουόμενους κανόνες για τη δημόσια υγεία και τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων και ζητούν κι άλλα μέτρα προστασίας όπως επιπλέον μάσκες και τεστ.
Μετά τα Χριστούγεννα, βάσει των νέων κανόνων, οι μαθητές πλέον υποβάλλονται σε τρία διαγνωστικά τεστ σε διάστημα τεσσάρων ημερών, αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα Covid-19 στην τάξη τους: ένα τεστ αντιγόνου ή μοριακό την ημέρα που ανακοινώνεται το κρούσμα –το αποτέλεσμα του οποίου πρέπει να επιδείξουν πριν την είσοδό τους στο σχολείο– και δύο ακόμη σελφ τεστ τα οποία κάνουν τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα.
Η διαδικασία αυτή καθίσταται περίπλοκη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στα σχολεία, εξαιτίας των οποίων έχουν κλείσει χιλιάδες τάξεις από τις 527.000 που μετρά η Γαλλία.
Η κυβέρνηση απαντά ότι οι περίπλοκοι κανόνες είναι το τίμημα για να παραμένουν ανοικτά τα σχολεία, εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό άλλαξε την προηγούμενη πολιτική που προέβλεπε το κλείσιμο ενός τμήματος μόλις εντοπιζόταν εκεί ένα κρούσμα.
Όμως βάσει της νέας πολιτικής πολλά σχολεία δέχονται πιέσεις να συνεχίσουν τα μαθήματα, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται τα κρούσματα μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών και ότι κάθε κρούσμα σημαίνει ότι δεκάδες μαθητές χρειάζεται να σπεύδουν σε φαρμακεία και εργαστήρια για να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ.
Στη σημερινή κινητοποίηση είχαν καλέσει 11 σωματεία και συνδικάτα, με τις εκτιμήσεις του Snuipp-FSU, του μεγαλύτερου συνδικάτου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να κάνουν λόγο για συμμετοχή περίπου του 75% των δασκάλων. Για την κυβέρνηση το 27% των εκπαιδευτικών συμμετείχε στην απεργία.
«Η εξάντληση και η αγανάκτηση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους 11 συνδικάτα εκπαιδευτικών. «Η ευθύνη του υπουργού και της κυβέρνησης για αυτή τη χαώδη κατάσταση είναι πλήρης εξαιτίας των συνεχών αλλαγών στους κανόνες, των πρωτοκόλλων που δεν λειτουργούν και της έλλειψης των απαραίτητων εργαλείων ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σχολεία θα μπορούν να λειτουργούν σωστά», πρόσθεσαν.
Μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στη διαδήλωση στο κέντρο του Παρισιού ήταν η δασκάλα αγγλικών και μέλος του συνδικάτου SE-UNA Lilia Larbi, η οποία είπε ότι ο κόσμος έχει «βαρεθεί» με την κατάσταση στο σχολείο. «Η απεργία δεν είναι ενάντια στον ιό, είναι ενάντια στην κακή επικοινωνία, την αλλαγή κανόνων… και τον κακό χειρισμό της υγειονομικής κρίσης», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «αρνείται την πραγματικότητα».
Η δασκάλα είπε ότι δίδαξε μόνο σε τρία παιδιά στην τάξη της την Τετάρτη επειδή οι συνάδελφοί της είτε βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 είτε περίμεναν τα αποτελέσματα των τεστ. «Αισθανόμαστε σαν να κάνουμε φύλαξη παιδιών» αντί να διδάσκουμε, είπε.
Ένας άλλος δάσκαλος στο Παρίσι, ο Frédéric Le Bihan εξέφρασε οργή για τις συγκεχυμένες «εντολές και αντίθετες διαταγές».Μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, οι αρχές άλλαξαν τους κανόνες για τα τεστ στους μαθητές δύο φορές.
«Η κυβέρνηση ανακοινώνει πράγματα, αλλά δεν σκέφτεται τι σημαίνει αυτό για το προσωπικό, είναι κόλαση αυτό που μας ζητούν και δεν λειτουργεί σωστά», κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα ο Ολιβιέ Φλιπό διευθυντής σχολείου του Παρισιού.
Ο υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, αναγνώρισε ότι ο Ιανουάριος μέχρι τώρα είναι δύσκολος για τα σχολεία, καθώς 50.000 νέα κρούσματα έχουν εντοπιστεί μεταξύ μαθητών τις τελευταίες ημέρες και ακυρώθηκαν πάνω από 10.000 μαθήματα. Μάλιστα, τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν τις επόμενες εβδομάδες.
efsyn.gr/