Η ημερήσια εφημερίδα Al Akhbar, που είναι φιλικά προσκείμενη στη σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, έγραψε στο φύλλο τής Τρίτης ότι οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, ο αντάρτικος στρατός YPG/YPJ, θα συμμετάσχει σε μια νέα αντιτρομοκρατική συμμαχία που θα έχει στόχο το Ισλαμικό Κράτος υπό την ηγεσία της Μόσχας.
Ο αρχισυντάκτης της Al Akhbar, Ιμπραήμ Αλ Αμίν (Ibrahim al Amin), ισχυρίζεται σε άρθρο του ότι έχουν ολοκληρωθεί μυστικές συνεννοήσεις μεταξύ Ρωσίας, Ιράν, Συρίας και Ιράκ, στις οποίες συμφωνήθηκε η δημιουργία της νέας συμμαχίας, την οποία περιέγραψε ως «την πιο σημαντική στην περιοχή αλλά και παγκοσμίως εδώ και πολλά χρόνια».
Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί τόσο με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου όσο και με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.
Επίσης, ο αρχισυντάκτης ισχυρίζεται στο κείμενό του ότι Ρώσος στρατιωτικός απεσταλμένος επισκέφθηκε μυστικά τους Κούρδους διοικητές στη Χασάκα (βορειοανατολική Συρία) και είδε από κοντά τα μέτωπα που μάχεται το YPG ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Το άρθρο προφανώς και «μπάζει», εάν δεν πρόκειται για καθαρή προπαγάνδα, αφού οι Κούρδοι του YPG είναι αναγνωρισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και απολαμβάνουν και της δυναμικής υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Πριν μερικές ημέρες μάλιστα, η γενική διοίκηση του YPG κατήγγειλε την Τουρκία ότι προσπαθεί με τα ΜΜΕ της να διαταράξει τις αγαστές σχέσεις μεταξύ Κούρδων ανταρτών της Συρίας και ΗΠΑ.
Φαντάζει μάλλον απίθανο οι Κούρδοι να εγκαταλείψουν τη συμμαχία με τις ΗΠΑ, που τους προστατεύει και από την Τουρκία, για να μπλέξουν σε περιπέτειες με τους Ρώσους.
Από το άρθρο όμως μπορούμε να δεχτούμε ότι οι Ρώσοι έχουν συμμαχήσει με τους σιίτες μουσουλμάνους (Χεζμπολάχ, Ιράν και κυβέρνηση του Ιράκ), αφού οι σουνίτες μουσουλμάνοι -όσοι δεν είναι Ισλαμικό Κράτος- λογίζονται σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Στην εύλογη απορία πώς θα μπορούσε το Ιράκ να συστήσει συμμαχία με τη Ρωσία, αφού θεωρείται σύμμαχος των ΗΠΑ, υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης (που είναι σιιτική) έχει καταφέρει το υπό κανονικές συνθήκες αδύνατο «δίπορτο», δηλαδή να είναι τόσο σύμμαχος των ΗΠΑ όσο και του Ιράν. Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν και εκπαιδεύουν τον τακτικό ιρακινό στρατό, το Ιράν εξοπλίζει και εκπαιδεύει τις ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές και όλοι μαζί μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Φυσικά και αυτό το «δίπορτο» της Βαγδάτης θα μπορούσε να θεωρηθεί «επικίνδυνο» παιχνίδι, αλλά σε μια χώρα διαλυμένη από τον πόλεμο που κρατά πάνω από μια δεκαετία, κανένα παιχνίδι δεν θεωρείται πια επικίνδυνο. Δεν είναι απίθανο, υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση της Βαγδάτης, που ήδη λαμβάνει πολεμικό υλικό από τη Ρωσία (όπλα, τεθωρακισμένα, ελικόπτερα), να προχωρήσει και σε… «τρίπορτο», συμμαχώντας και με τη Ρωσία.
Το μόνο που απομένει να δούμε είναι πώς θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί σε αυτά τα «παιχνίδια», εάν αποδειχτούν αληθινά, αφού το τελευταίο πράγμα που θέλουν να δουν είναι τους Ρώσους πέρα από τη Συρία (στην οποία βρίσκονται από τη σοβιετική εποχή) να «μπαίνουν» και στο πλούσιο σε πετρέλαια Ιράκ. Κάτι τέτοιο οι ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι δεν θα το δεχτούν με τίποτα.
Ίσως όμως να το επιδιώκει το Ιράν, που προτιμά τη Ρωσία στο «δικό του» (όπως θεωρεί Ιράκ) από τον «Αμερικανό σατανά».