Economist: Αλίμονο στις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κίνα

Economist: Αλίμονο στις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κίνα

  • |

Στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ του Θείου Σαμ και του Kόκκινου Δράκου, ο μεγάλος χαμένος θα είναι οι αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, επισημαίνει ο Εconomist.

Αφροδίτη Τζιαντζή

Όταν έχεις φτάσει στο σημείο να σε λυπάται ο Εconomist, όπως κάνει τώρα για τις αμερικανικές εταιρείες στις ΗΠΑ, μάλλον τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά για σένα. Το οικονομικό περιοδικό εκφράζει τον οίκτο του για εταιρείες -κολοσσούς, όπως η Βoeing, η Apple, η Nike ακόμα και η αλυσίδα καφέ Starbucks, που θα πληρώσουν σκληρό 0 και πανάκριβο – τίμημα για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

«Αλίμονο στις αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα. Ο Σι Τζινπίνγκ αντεπιτίθεται», είναι ο τίτλος νέας ανάλυσης για τον εμπορικό πόλεμο του «Θείου Σαμ εναντιον του Κόκκινου Δράκου». Το άρθρο καταλήγει ότι ο δασμολογικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Τραμπ, είναι στην πραγματικότητα βούτυρο στο ψωμί των ηγετών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που δεν βλέπουν την ώρα για να «εκκαθαρίσουν» τις αμερικανικές μάρκες και εταιρείες.

Το ναυάγιο της Boeing

Σύμφωνα με τον Εconomist, εδώ και δεκαετίες οι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον δρούσαν σχεδόν σαν λομπίστες των αμερικανικών εταιριών στην Κίνα. Ασκούσαν πιέσεις για να υποδεχθεί η Κινα στο έδαφός της τα αμερικανικά αεροπλάνα, τις αμερικανικές τράπεζες, τις αμερικανικές αλυσίδες φαστ-φουντ. Για παράδειγμα η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing, η μεγαλύτερη εξαγωγική επιχείρηση των ΗΠΑ, ξεκίνησε να δέχεται παραγγελίες από την Κίνα από το 1972, αμέσως μετά την επίσκεψη του Νίξον στο Πεκίνο το 1972.

Τώρα η δουλειά στράβωσε, καθώς όπως μετέδωσε το Βloomberg, η αρχή αερομεταφορών της Κίνας υπαγόρευσε στις αεροπορικές εταιρείες να παγώσουν όλες τις παραγγελίες αεροσκαφών της Boeing – καθώς και τις εισαγωγές εξαρτημάτων αμερικανικής προέλευσης.

Ο γίγαντας της αεροναυπηγικής δεν είναι ο μόνος μεγάλος χαμένος του εμπορικού πολέμου. Πάρα πολλά στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, παρακολουθούν έντρομα την κυβέρνηση της χώρας τους να διαλύει ό,τι έχτιζαν για δεκαετίες. Το μπαράζ εξωφρενικών δασμών εκατέρωθεν βάζει σε κίνδυνο όλη την εφοδιαστική τους αλυσίδα.

Σκέτη καταστροφή

Οι εξαιρέσεις που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος για τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη, έφεραν μεν ανακούφιση σε εταιρίες όπως η Αpple. Όμως ο Τραμπ δήλωσε ότι το πάγωμα είναι προσωρινό. Παράλληλα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην πώληση του τσιπ AI της Nvidia στην Κίνα.

Την ίδια στιγμή η Κίνα, δηλώνει ότι οι  υψηλές τιμές έχουν ήδη σχεδόν μηδενίσει τη ζήτηση για αμερικανικά προϊόντα στην Κινα, γι’αυτό και δεν έχει νόημα να ανεβάσει κι άλλο τους δασμούς. Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές συντάσσουν καταλόγους με τις αμερικανικές επιχειρήσεις που θα περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα.  Στέλεχος μεγάλης αμερικανικής εταιρείας περιγράφει τον εμπορικό πόλεμο με μία λέξη: «Καταστροφή».

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλείται ως δικαιολογία για τους δασμούς το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με την Κίνα, ύψους 300 δισ.δολαρίων το 2024. Όμως οι αμερικανικές επιχειρήσεις που κάνουν μπίζνες με την Κίνα δεν συμφωνούν. Τα έσοδα των εισηγμένων αμερικανικών εταιρειών από πωλήσεις στην Κίνα σχεδόν ισοφαρίζουν το έλλειμμα.

ΗΠΑ εναντίον ΗΠΑ;

Η Apple, η Nike και η Starbucks είναι πανταχού παρούσες- η Tesla, κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων, πούλησε περίπου τα δύο πέμπτα των αυτοκινήτων της στην Κίνα τους τρεις πρώτους μήνες του 2025.

Τα εργοστάσια αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, πολλούς εξ αυτών με υψηλή ειδίκευση.

Συγκριτικά, οι κινεζικές επιχειρήσεις στην Αμερική ήταν πολύ λιγότερο επιτυχημένες, αποφέροντας μόλις 50 δισ. δολάρια σε έσοδα πέρυσι

Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη περιορίσει επενδύσεις τους στην Κίνα, λόγω της μη φιλικής πολιτικής της κινεζικής κυβέρνησης και των χαμηλών επιτοκίων. Τώρα τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα και γι’αυτό θα φταίει και η αμερικανική πολιτική.

 

Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα θα έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν την οργή του κινεζικού κράτους. Από το 2019 οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αναπτύξει ένα εξελιγμένο νομικό πλαίσιο για να αντεπιτίθενται σε εταιρείες και χώρες: Αντίποινα για κυρώσεις άλλων κρατών, περιορισμούς στις εξαγωγές και έναν «κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων» (uel – unreliable entities list).

Κάθε φορά που προστίθεται στον κατάλογο μια εταιρεία, μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος του προσωπικού της σε κινεζικό έδαφος ή το εμπόριο των προϊόντων της στην Κίνα. Το 2023 οι μηχανισμοί αυτοί είχαν εφαρμοστεί μόλις 13 φορές. Το 2024 εφαρμόστηκαν 115 φορές και από την αρχή της χρονιάς 60 φορές.

Λιγότερο Χόλιγουντ

Σε μια ανεπίσημη λίστα με αντίποινα που δημοσιεύθηκε σε κινεζικό ιστότοπο, αναφέρεται μεταξύ άλλων η απαγόρευση αμερικανικών πουλερικών και σόγιας ή ακόμα και η απαγόρευση των αμερικανικών ταινιών. Το τελευταίο επιβεβαιώθηκε εν μέρει, αφού η ρυθμιστική αρχή κινηματογράφου ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον αριθμό των αμερικανικών ταινιών που επιτρέπει στην Κίνα.

Η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά καθώς θα επιβάλλει τιμωρίες σε αμερικανικές εταιρείες. Το να πλήξει την Apple ή την Tesla θα πλήξει αναπόφευκτα την τοπική παραγωγική ικανότητα και θα οδηγήσει σε απολύσεις. Επίσης μπορεί να τρομάξουν και άλλες ξένες επιχειρήσεις και να αποσύρουν τις επενδύσεις τους.  Αυτό θα μπορούσε επίσης να πλήξει τις προσπάθειες του Κομμουνιστικού Κόμματος να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να κρατήσει τον ιδιωτικό τομέα στο πλευρό του.

Δώρο για το ΚΚ Κίνας

Υπάρχουν όμως και σαφή οφέλη για τις κινεζικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα θα μπορούσε να ξεκινήσει μποϊκοτάζ στα αμερικανικά προϊόντα, όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και τους απλούς καταναλωτές. Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Huawei, μπορεί να κερδίσει εις βάρος της Apple.

Υπό αυτή την έννοια, ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να είναι ένα δώρο για τους ηγέτες της Κίνας, καταλήγει ο Economist. Μέχρι τώρα οι Κινέζοι καταναλωτές δείχνουν να λατρεύουν την αμερικανική κουλτούρα και τα αμερικανικά προϊόντα. Πολλοί αψηφούν τις της εκκλήσεις της κινεζικής κυβέρνησης να αγοράζουν ντόπια προϊόντα και όχι εισαγόμενα. Τώρα όμως, ο πόλεμος των δασμών που έχει εξαπολύσει ο Τραμπ εις βάρος της χώρας τους, λύνει τα χέρια του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, για να «πατάξει» οτιδήποτε αμερικανόφερτο.

 

Ειδήσεις Σήμερα:

 

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.