Η Καμάλα και η… μοχθηρή Ποκαχόντας

Η Καμάλα και η… μοχθηρή Ποκαχόντας

  • |

Την γερουσιαστή Κάμαλα Χάρις από την Καλιφόρνια επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια αντιπρόεδρό του, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το επιτελείο του.

Η 55χρονη Χάρις, κόρη μεταναστών από την Ινδία και τη Τζαμάικα, είναι η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα που διεκδικεί την αντιπροεδρία των ΗΠΑ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ που δήλωσε ότι η Καμάλα Χάρις ήταν «πιο μοχθηρή και από την Ποκαχόντας» απέναντι στον Μπάιντεν.

Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας των Δημοκρατικών για την επιλογή υποψηφίου προέδρου, η γερουσιαστής είχε επιτεθεί με σφοδρότητα εναντίον του Μπάιντεν, στηλιτεύοντας θέσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν, ιδίως για το ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων τη δεκαετία του 1970.

Αλλά ποια ήταν η κατά τον Τραμπ… μοχθηρή Ποκαχόντας;

Η Ποκαχόντας ήταν Ινδιάνα από τη Βιρτζίνια. Γεννήθηκε το 1595 σ’ ένα μικρό χωριό της Βιρτζίνια. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ματοάκα. «Ποκαχόντας» σημαίνει «παιχνιδιάρα»… Έτσι την αποκαλούσαν όταν ήταν παιδί. Ήταν κόρη του Παουχάταν, παντοδύναμου αρχηγού της φυλής Αλγκόνκουιν. Σύμφωνα με έναν θρύλο, ιδιαίτερα γνωστό στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ποκαχόντας έσωσε τη ζωή του Άγγλου Τζον Σμιθ που είχαν αιχμαλωτίσει οι Ινδιάνοι και ετοιμαζόταν να τον θανατώσει ο πατέρας της.

Η Ποκαχόντας αιχμαλωτίστηκε κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών μεταξύ Άγγλων και Ινδιάνων. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της βαφτίστηκε Χριστιανή με το όνομα Ρεβέκκα. Το 1614, παντρεύτηκε τον Άγγλο, ιδιοκτήτη φυτείας καπνών και εκ των πρώτων εποίκων της Αμερικής Τζον Ρολφ, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Τόμας.

Οι Ρολφ επισκέφθηκαν την Αγγλία, όπου η Ποκαχόντας/Ρεβέκκα, η οποία εν τω μεταξύ είχε μάθει αγγλικά, παρουσιάστηκε στο κοινό ως “εκπολιτισμένη αγρία”, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στο Τζόρτζταουν. Η Ρεβέκκα και επισκέφθηκε τον βασιλιά της Αγγλίας Ιάκωβο Α’ στο Λονδίνο την άνοιξη του 1616, όπου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Όμως, το ινδιάνικο ταμπεραμέντο της δεν άντεξε το αγγλικό περιβάλλον και το κλίμα. Αρρώστησε ύστερα από επτά μήνες (από πνευμονία, ευλογιά ή φυματίωση) και πέθανε στις 21 Μαρτίου 1617, λίγο πριν επιστρέψει στην Αμερική, σε ηλικία μόλις 22 ετών.

Αυτή ήταν η… μοχθηρή Ποκαχόντας!

Όσο για την σύγκρισή της  με την Καμάλα ως προς την… μοχθηρότητα, πιθανόν να έγινε κατόπιν υποδείξεως του επικοινωνιακού του επιτελείου του Τραμπ για να ενεργοποιήσει τα ρατσιστικά στερεότυπα των ακροδεξιών οπαδών του, σύμφωνα με τους οποίους οι Αφροαμερικανοί είναι «μοχθηροί» και «κακοί» εκ γενετής! Το ίδιο και οι Ινδιάνοι, όπως οι Ποκαχόντας! Ακόμη και στην Ελλάδα τα εικονογραφημένα περιοδικά με τους πολέμους των «λευκών καουμπόις» εναντίον των αυτοχθόνων Ινδιάνων, διαμόρφωναν το στερεότυπο του άγριου και πάντα κακού Ινδιάνου, που έπρεπε να εξοντωθεί από τους «καλούς λευκούς». Τα ίδια στερεότυπα για τους «κακούς μαύρους» αναπαράγουν και σήμερα τον ρατσισμό στις ΗΠΑ, αλλά και τις ανισότητες του «φυλετικού καπιταλισμού».

http://artinews.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος