Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προωθεί αυξήσεις μισθών

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προωθεί αυξήσεις μισθών

  • |

Η Ιαπωνία μοιάζει να ακολουθεί αφενός τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου οι επιχειρήσεις αυξάνουν τους μισθούς των εργαζομένων για να τους κρατήσουν στις θέσεις τους, και αφετέρου τις εξαγγελίες του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ, για δικαιότερη κατανομή του εθνικού εισοδήματος και «ευημερία για όλους». Η νέα κυβέρνηση του Φούμιο Κισίντα θέτει στόχο την αύξηση των μισθών των εργαζομένων. Οι αναλογίες είναι, πάντως, φαινομενικές καθώς πρόκειται απλώς για την πολιτική αναμόρφωσης και επανόρθωσης του καπιταλισμού που προωθεί ο Ιάπωνας πρωθυπουργός,  με διακηρυγμένο στόχο τη δικαιότερη κατανομή της ευημερίας ανάμεσα στους πολίτες της Ιαπωνίας.

Δίνοντας συνέχεια στη δέσμη μέτρων στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, ο κ. Κισίντα ανακοίνωσε χθες σειρά κινήτρων και αντικινήτρων προκειμένου να πείσει τις επιχειρήσεις της χώρας να αυξήσουν τους μισθούς του προσωπικού τους. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται φορολογικά κίνητρα αλλά και πρόστιμα για όσους επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν. Τα φορολογικά κίνητρα αφορούν φοροαπαλλαγές έως και 50% και είναι πολύ πιο γενναιόδωρες από άλλες που έχουν προηγηθεί.

Οπως, πάντως, επισημαίνουν παράγοντες της ιαπωνικής οικονομίας, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση να δοθούν πραγματικά αυξήσεις μισθών, καθώς στην Ιαπωνία οι αποδοχές των εργαζομένων έχουν παραμείνει στάσιμες επί πολλά χρόνια. Η ιαπωνική οικονομία έχει, άλλωστε, μείνει πίσω συγκριτικά με τις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες σε ό,τι αφορά την ανάκαμψή της από την ύφεση της πανδημίας. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως αν η κυβέρνηση πείσει πράγματι τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς, τότε θα σταθεροποιηθεί και θα παγιωθεί η οικονομική ανάπτυξη. Αν πάλι αποτύχει δεν αποκλείεται να αποδειχθεί πως ο κ. Κισίντα θα είναι ένας ακόμη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που θα μπει στην «περιστρεφόμενη πόρτα» και όπως βρέθηκε στην κορυφή της πολιτικής ιεραρχίας έτσι θα βγει εντελώς από την πολιτική. Το έργο του είναι, άλλωστε, πολύ πιο δύσκολο καθώς παράλληλα με τη διόρθωση του καπιταλισμού ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρέπει να διατηρήσει την πανδημία υπό έλεγχο, ενώ θα έχει να αντιμετωπίσει άλλη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο επόμενο καλοκαίρι.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι φοροαπαλλαγές αποτελούν καλή κίνηση, που ωστόσο δεν επαρκεί δεδομένου ότι στη χώρα η ανάπτυξη έχει καθηλωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Με την πανδημία, άλλωστε, διολίσθησε σε ύφεση τα πέντε από τα έξι τελευταία τρίμηνα και αναμένεται πως το επόμενο έτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ο χαμηλότερος ανάμεσα στις χώρες του G7.

kathimerini.gr/