Χάκερς και ακτιβιστές για το κλίμα ενώνουν τις δυνάμεις τους

Χάκερς και ακτιβιστές για το κλίμα ενώνουν τις δυνάμεις τους

  • |

Η μεγαλύτερη παγκοσμίως αυτοδιαχειριζόμενη εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια της πληροφορικής, φιλοξενήθηκε για 36η φορά αυτό το Σαββατοκύριακο στη Λειψία της Γερμανίας.

Είναι Κυριακή. Μπροστά από το σταθμό της Λειψίας συγκεντρώθηκαν περίπου πενήντα μαθητές γυμνασίου, είναι ο τοπικός κλάδος του κινήματος Fridays για το Μέλλον, ο οποίος διοργανώνει διαδηλώσεις τις Παρασκευές μετά την πρόσκληση της ακτιβίστριας Greta Thunberg. Οι μαθητές έκαναν μια εξαίρεση από το συνηθισμένο για να επωφεληθούν από την παρουσία, λίγα χιλιόμετρα πιο εκεί, της ετήσιας συνάντησης των χάκερς με την επωνυμία «στρατόπεδο της επικοινωνίας του χάους» (Chaos Communication Camp-CCC).

Η συνάντηση διοργανώνεται κάθε χρόνο επί τριάντα έξι χρόνια, και αποτελεί αφορμή για μία γιγαντιαία συγκέντρωση για 4 ημέρες πληροφορικάριων, χάκερς και ακτιβιστών -18.000 είναι οι συμμετέχοντες και γίνονται δεκάδες συνέδρια όλο το εικοσιτετράωρο – στο συνεδριακό κέντρο της Λειψίας. Η ατμόσφαιρα είναι αναρχο-ελευθεριακή, καθώς στη συνάντηση συμμετέχουν κυρίως αριστεροί ακτιβιστές και ελευθεριακοί.

Για πρώτη φορά, το σύνθημα στη φετινή συνάντηση είναι αφιερωμένο στο περιβάλλον και αναφέρεται στην «Εξάντληση των πόρων».

“Είναι λογικό: είναι ένα σημαντικό ζήτημα και το περιβαλλοντικό κίνημα είναι στο επίκεντρο αυτή τη χρονιά, έτσι δεν είναι;” λέει ο Rune με τα ροζ βαμμένα μαλλιά, ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, κρατώντας τη ντουντούκα στο ένα χέρι και στο άλλο τις σημειώσεις.

Εδώ μαθαίνουμε ότι κάθε άνθρωπος παράγει, κατά μέσον όρο, 1,7 MB δεδομένων ανά δευτερόλεπτο!

Πέρα από τα τεχνικά ζητήματα, μιο συμμαχία μεταξύ των υπερασπιστών του περιβάλλοντος και της ιδιωτικής ζωής έμοιαζε να διαμορφώνεται. Οι αφίσες των αναρχικών ή αντιφασιστικών κινήσεων αναμίχθηκαν με τα φυλλάδια των συλλογικών χάκερς κατά της κλιματικής αλλαγής.

Αυτή η κοινότητα απόψεων μεταξύ των χάκερς και των ακτιβιστών του κλίματος δεν προκαλεί έκπληξη στη Γερμανία, όπου και τα δύο κινήματα είναι πανταχού παρόντα.

Ασφάλεια των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και δικαίωμα επισκευής

Ποια σχέση έχουν οι υπολογιστές με το περιβάλλον; Ένα παράδειγμα που αφορά στην ασφάλεια των υπολογιστών, είναι οι μακροί κατάλογοι ευπάθειας που επηρεάζουν τα εποχούμενα συστήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των στροβίλων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Τα ελαττώματα των υπολογιστών μπορούν να διορθώνονται αμέσως. Προς τούτο ο Radu Motspan, συγγραφέας σχετικής μελέτης σημειώνει ότι εναπόκειται στους διαχειριστές εγκαταστάσεων να διενεργούν τις επαληθεύσεις. Μάλιστα, ο Motspan και οι συνεργάτες του δημιούργησαν έναν μικρό οδηγό για τις επιδιορθώσεις. “Δεν χρειάζεται να μισθώσετε ακριβούς συμβούλους, μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνοι σας.”, λέει.

Το πνεύμα “καν’ το μόνος σου”, είναι πανταχού παρόν στην κουλτούρα των χάκερ γενικότερα. Οι δημιουργοί του συλλογικού προγράμματος Runder Tisch Reparatur, το οποίο αγωνίζεται για την υιοθέτηση του “δικαιώματος επισκευής” σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κλήθηκε για πρώτη φορά φέτος στη διάσκεψη. Η φιλοσοφία του κινήματος, που στοχεύει κυρίως στη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων που παράγονται από την απαξίωση είτε είναι προγραμματισμένη είτε όχι, είναι πολύ παρόμοια με εκείνη του κινήματος ελεύθερου λογισμικού, λένε ο Eduard και ο Erik. “Ένα αντικείμενο που δεν μπορείτε να επισκευάσετε δεν σας ανήκει πραγματικά”, υποστηρίζουν. Θεωρούν δε, όπως και οι υποστηρικτές του ελεύθερου λογισμικού, ότι το λογισμικό που δεν μπορείτε να τροποποιήσετε εσείς για τον εαυτό σας, σας στερεί ορισμένες ελευθερίες. [σ.σ. Να σημειώσουμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποιεί λογισμικά εταιρειών (μετά από σχετικούς διαγωνισμούς) τα οποία όμως διαχειρίζονται και ελέγχουν απολύτως οι εταιρείες αυτές! Έτσι, το ελληνικό δημόσιο είναι «όμηρο» των εταιρειών.]

Αλλά το κύριο θέμα, στο επίκεντρο πολλών διασκέψεων κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών, είναι αυτό των ενεργειακών επιπτώσεων του Internet. Κανείς από τους διαδρόμους του συνεδριακού κέντρου της Λειψίας δεν σχεδιάζει να μειώσει τη χρήση του Διαδικτύου. αλλά όλοι παραδέχονται ότι το δίκτυο καταναλώνει άσκοπα ηλεκτρική ενέργεια ή χρησιμοποιεί υπερβολική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. “Υπάρχουν απλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα ενός δικτυακού τόπου ή μιας υπηρεσίας”, δήλωσε ο Chris Adams, περιβαλλοντικός ακτιβιστής και μέλος του Green Web Foundation. “Εάν η υπηρεσία σας χρησιμοποιεί την υπηρεσία Amazon Web Service [AWS, είναι μια πολύ δημοφιλής υπηρεσία cloud], μπορείτε, για παράδειγμα, να επιλέξετε το κέντρο δεδομένων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Αυτό που σας έχει εκχωρηθεί από προεπιλογή μπορεί να είναι σε μια χώρα που παράγει λίγη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και χρησιμοποιεί πολύ άνθρακα για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής … ”

Υπάρχουν επίσης εργαλεία για να επωφεληθούν από τις παλιές δυνατότητες που έχουν πρόσφατα ενημερωθεί, όπως οι ώρες εκτός αιχμής τη νύχτα, όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι και φθηνότερη από περιβαλλοντική άποψη.

Ασφάλεια και ελάχιστη κατανάλωση, ίδια μάχη

Ο Hannes Mehnert, γερμανός επιστήμονας πληροφορικής, παρουσίασε κατά την έναρξη του CCC το έργο MirageOS, ένα λειτουργικό σύστημα για υπερσύγχρονους εξυπηρετητές. Μια ριζοσπαστική προσέγγιση -αποκλειστικά για τους γνώστες. “Η μείωση της πολυπλοκότητας μειώνει μαθηματικά τον αριθμό των απαιτούμενων λειτουργιών υπολογισμού” εξηγεί ο Mehnert. Αποτέλεσμα:”Το αποτύπωμα άνθρακα πέφτει δραστικά, με δέκα φορές λιγότερη υπολογιστική ισχύ που χρησιμοποιείται από τον επεξεργαστή και μέχρι και είκοσι πέντε φορές λιγότερη μνήμη που χρησιμοποιείται”, σύμφωνα με τις μετρήσεις του.

Πάνω απ’ όλα, και αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα σε ένα συνέδριο αφιερωμένο κυρίως στην ασφάλεια των υπολογιστών, ο μινιμαλισμός είναι επίσης ένα πραγματικό πλεονέκτημα σε σχέση με πιθανά τρωτά σημεία: όσο πιο συμπαγής είναι ένας κώδικας, τόσο λιγότεροι κινδυνεύει να περιέχει ελαττώματα ή σφάλματα. Και τα λειτουργικά συστήματα που λειτουργούν με μνήμη είναι επίσης καλύτερα προστατευμένα, με πολλές αδυναμίες ασφαλείας…

*Πληροφορίες Le Monde

http://artinews.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος