Η πανδημία των κοροναϊών έχει οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος υγείας πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο. Ευρισκόμενες σε αδυναμία να περιορίσουν τον θανατηφόρο ιό, χώρες που πλήγηκαν σκληρά, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και πλουσίων ευρωπαϊκών κρατών όπως η Ιταλία και η Βρετανία, δέχτηκαν ιατρική βοήθεια από την Κούβα, την Κίνα και τη Βενεζουέλα.
Ακόμη και η Βραζιλία, που είναι υπό τον έλεγχο μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης και έχει προσχωρήσει στην πολιτική των ΗΠΑ να δαιμονοποιήσει την κυβέρνηση της Κούβας, ζητάει από τη μικρή χώρα ιατρική υποστήριξη και την επιστροφή των Κουβανών γιατρών.
Πριν από την εκλογή του Μπολσονάρου, περίπου 10.000 Κουβανοί γιατροί πήγαν στη Βραζιλία, εργαζόμενοι σε ορισμένες από τις φτωχότερες και πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Η βοήθειά τους δόθηκε χάρη στη συμφωνία μεταξύ της Αβάνας και της τότε αριστερής κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος (PT) της Βραζιλίας, η οποία επεδίωκε με την κουβανική βοήθεια να αντιμετωπίσει εκείνες τις περιοχές στις οποίες το σύστημα υγείας της χώρας δεν κατάφερνε να φτάσει.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μπολσονάρου «επιτέθηκε» στους κουβανέζους γιατρούς χαρακτηρίζοντάς τους «τρομοκράτες» και δεσμεύτηκε να τους απελάσει.
Όταν ανέλαβε την εξουσία με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ο Μπολσονάρου υλοποίησε την υπόσχεσή του. Έδιωξε πολλούς κουβανέζους γιατρούς, αφήνοντας φτωχές αγροτικές περιοχές χωρίς ιατρικό προσωπικό.
Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν μπόρεσε να βρει γιατρούς που θα εξυπηρετούσαν αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές, οπότε συμφώνησε να επιτρέψει στους 1800 Κουβανούς γιατρούς που παρέμειναν στη χώρα να επιστρέψουν στις κοινότητες που είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν.
Σε συνέντευξη Τύπου στις 15 Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας Τζοάο Γκαμπάρντο απηύθυνε έκκληση στην Κούβα να στείλει πίσω τους γιατρούς που απελάθηκαν για να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας λόγω της πανδημίας.
Ο Γκαμπάρντο δήλωσε ότι 5000 από τους Κουβανούς γιατρούς που μεταφέρθηκαν στη Βραζιλία θα τοποθετηθούν σε κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλη τη χώρα.
Η κυβίστηση της κυβέρνησης Μπολσονάρου ήταν απίστευτη δεδομένου ότι, μόλις πέρυσι, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι Κουβανοί γιατροί δεν ήταν πραγματικοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες, αλλά οι ιδεολογικοί προπαγανδιστές που εκπαίδευαν τους φτωχούς Βραζιλιάνους ώστε να γίνουν κομμουνιστές αντάρτες!
Η θλιβερή πραγματικότητα της κρίσης του κοροναϊού έχει αναγκάσει ακόμη και τους εχθρούς της Κούβας να ζητήσουν βοήθεια από το παγκοσμίου φήμης ιατρικό της σύστημα.
Η Βραζιλία έχει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη, καθώς και τον έκτο μεγαλύτερο πληθυσμό, με περισσότερους από 210 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Κούβα είναι μια σχετικά φτωχή χώρα με μόλις 11 εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρει από το ασφυκτικό καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ. Ωστόσο, χάρη στο σοσιαλιστικό της σύστημα, η Αβάνα διαθέτει ιατρούς με υψηλά προσόντα και προσφέρει βοήθεια ακόμη και σε χώρες που βοήθησαν την προσπάθεια των ΗΠΑ για αλλαγή του καθεστώτος της.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης
Δεν είναι μόνο η ακροδεξιά κυβέρνηση της Βραζιλίας που διαδίδει ασύστολα ψεύδη για τους Κουβανούς γιατρούς.
Η αμερικανική κυβέρνηση εδώ και πολλά χρόνια έχει βάλει στο στόχαστρό της το διεθνές πρόγραμμα γιατρών της Κούβας, διαδίδοντας ψέματα ότι δήθεν επιδίδονται στην εμπορία ανθρώπων.
Η κυβέρνηση Τζορτζ Μπους δημιούργησε το 2006 ένα πρόγραμμα που είχε ως στόχο να δωροδοκεί ουσιαστικά τους Κουβανούς γιατρούς. Το πρόγραμμα της εποχής Μπους παρείχε κατοικία στις ΗΠΑ σε χιλιάδες κουβανέζους επαγγελματίες της Υγείας, εάν συμφωνούσαν να αλλάξουν πλευρά και να βοηθήσουν την αμερικανική πρεσβεία στη χώρα όπου υπηρετούσαν στο εξωτερικό.
Τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανταποκρίθηκαν επίσης στην προπαγάνδα της αμερικανικής κυβέρνησης με στόχο να πληγεί το πρόγραμμα των γιατρών της Κούβας.
*[Το σχετικό άρθρο απ’ όπου αντλήθηκαν οι πληροφορίες, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο The Grayzone]
https://thegrayzone.com/2020/03/17/coronavirus-brazil-cuban-doctors-bolsonaro/
http://artinews.gr