Ένα αλλιώτικο ημερολόγιο Από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» | της Μαριάννας Τζιαντζή

Ένα αλλιώτικο ημερολόγιο Από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» | της Μαριάννας Τζιαντζή

  • |

Κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι το «Ημερολόγιο Αγρινίου 2018», μια καλαίσθητη και πολυσέλιδη έκδοση της δημοτικής κίνησης «Ανυπότακτο Αγρίνιο». Πρόκειται για ένα πυκνογραμμένο βιβλίο, που συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τις «ανυπότακτες σελίδες» της πόλης. Μιας πόλης που συνδέθηκε με την καλλιέργεια και την επεξεργασία του καπνού αλλά και τους μεγάλους λαϊκούς αγώνες στη χαραυγή του ελληνικού εργατικού κινήματος.

  • γράφει η Μαριάννα Τζιαντζή

Το ημερολόγιο αυτό δεν έχει μόνο χρηστική λειτουργεία αλλά, κυρίως, προορίζεται για ανάγνωση βαθιά και τερπνή. Περιέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία του φυτού, το καπνεμπόριο, τα καπνομάγαζα και τις καπναποθήκες, το καπνεργατικό κίνημα.

Μαθαίνουμε ότι το «σαλόνι» ήταν ο χώρος στο καπνεργοστάσιο «όπου άνδρες και γυναίκες μαζί διάλεγαν με τις ώρες τα καπνά», γεγονός που «ενίσχυε τη συλλογικότητα και ευνοούσε τη διακίνηση και προπαγανδιση των σοσιαλιστικών ιδεών».

Μαθαίνουμε για την τρομακτική εκμετάλλευση των καπνεργατριών που το μεροκάματο τους ήταν το ένα τρίτο εκείνου των ανδρών. Μαθαίνουμε για την αιματηρή καταστολή της απεργίας των καπνεργατών τον Αύγουστο του 1926 με σύνθημα: «Δίκαια απαίτησις ή 100 δράμια ψωμί ή ένα χρόνο απεργία».

Επίσης, παρουσιάζεται αναλυτικά η σημερινή κατάσταση και η χρήση των παλιών καπναποθηκών, που είναι πολύτιμα αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία, ενώ προβάλλεται το αίτημα της παράταξης ανυπότακτο Αγρίνιο για την ίδρυση Μουσείου Καπνού, αξιοποιώντας το πολύτιμο αρχειακό υλικό και τις μηχανές επεξεργασίας καπνού (κληροδότημα Παναγόπουλου).


ΠΡΙΝ