Καλή σας μέρα, κ. Παπαναστασίου | «Ωραία μπαλίτσα»

Καλή σας μέρα, κ. Παπαναστασίου | «Ωραία μπαλίτσα»

  • |

Τα μάθατε τα νέα, κ. Παπαναστασίου; Η Ποδοσφαιρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του πρωταθλήματος που αυτό τον καιρό διεξάγεται στη πόλη μας και τα στοιχήματα πάνε κι έρχονται στους επιστημονικούς κύκλους της περιοχής μας. Θα το σηκώσει ο Νίκος (Γκρίζης) το κύπελλο ή δεν θα το σηκώσει; Είναι κι αυτό ένα από τα διλλήματα των ημερών.

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα | red line

Πάντως και μόνο το ότι διακόσια περίπου παλικαράκια μιας κάποιας ηλικίας, παίζοντας μπάλα, επιβιώσανε από αυτόν τον καύσωνα που «έκαψε» το προηγούμενο Σαββατοκύριακο την περιοχή, χωρίς δυσάρεστα περιστατικά, είναι μεγάλο ευτύχημα.

Μιας και το έφερε η κουβέντα όμως, θα πρέπει, κ. Παπαναστασίου, να πούμε και δυο λέξεις παραπάνω γι αυτή την ιδιαίτερη σχέση του Δήμου Αγρινίου με τον Δικηγορικό σύλλογο της πόλης, μια σχέση που ξεκίνησε με μια σφοδρότατη σύγκρουση στην αρχή της δημοτικής περιόδου, με την επιλογή νομικού συμβούλου από τον Δήμαρχο Αγρινίου, χωρίς να ερωτηθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος, για να καταλήξει πρόσφατα, με το Δήμο Αγρινίου «να τα δίνει όλα» για την όσο το δυνατόν καλύτερη διοργάνωση ενός συλλογικού πρωταθλήματος.

Το γεγονός αυτό δηλώνει με σαφήνεια ότι ο Δήμος Αγρινίου αγαπάει πολύ δικηγόρους της περιοχής και αυτό κάθε άλλο παρά κακό είναι. Πως θα μπορούσε, άλλωστε, να κάνει διαφορετικά; Τέσσερα λαμπρά μέλη του παραπάνω συλλόγου κοσμούν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και δύο από τα μέλη του, για παραπάνω από δέκα χρόνια, στελεχώνουν επάξια την νομική του υπηρεσία. Ήταν φυσικό λοιπόν, αυτή συνεργασία να στεφθεί και με την συνδιοργάνωση ενός μεγάλου γεγονότος, το πολιτιστικό και κοινωνικό αποτύπωμα του οποίου θα είναι αντάξιο των προσδοκιών, όσων συνεργάστηκαν για την επιτυχή κατάληξη της τελικής φάσης του 33ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου των Δικηγορικών Συλλόγων στην πόλη του Αγρινίου.

Παράλληλα όμως, κ. Παπαναστασίου,  με την ευτυχία που επωάζει στις συνειδήσεις όλων μας, το γεγονός αυτής της συνεργασίας, στη σκέψη μας αρχίζουν να στριφογυρίζουν μερικά αναπάντητα ερωτήματα, που έρχονται ως κεραυνοί εν αιθρία, να σκιάσουν αυτή την λαμπρότητα, με την οποία ο Δήμος Αγρινίου περιβάλλει την συγκεκριμένη εκδήλωση.

Δεν είναι λίγο παράλογο, κ. Παπαναστασίου, ο Δήμος να περιποιείται με τόσο προσοχή και φροντίδα το σύνολο των δικηγόρων της χώρας και δικηγόρο «δι’ υπόθεσιν του», η οποία εκδικάζεται σε δύο μήνες ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ; Τέσσερις επιστολές έστειλε προς τούτο ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Λυμπουρίδης κι απάντηση ακόμα δεν πήρε.

Ξέρω. Είναι κι αυτές οι  εκλεκτικές συγγένειες[1], κ. Παπαναστασίου, που εκτός από τη φυσική και τη χημεία χαρακτηρίζουν και ορισμένες «ανίερες» πολιτικές συμμαχίες του παρελθόντος με το παρόν[2], αλλά, δυστυχώς για την Δημοτική Αρχή, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από όσα οι προεκλογικές δεσμεύσεις της, την υποχρεώνουν ίσως.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Προχτές με σταμάτησε ένας φίλος δικηγόρος της πόλης μας και μου έκανε τα δικαιολογημένα του παράπονα: «Ωραία μπαλίτσα παίζει ο Δήμος με τους δικηγόρους της πόλης μας», μου είπε.

«Τι εννοείς», τον ρώτησα.

«Φαίνεται ότι οι δημοτικές αρχές αλλάζουν», μου απάντησε, «αλλά μερικά πράγματα παραμένουν, για λόγους ευνόητους, σταθερά και ίδια . Δες αυτό», μου είπε και μου έδειξε μια απόφαση της οικονομικής επιτροπής, η οποία όριζε μία δικηγόρο των Αθηνών, για να εκπροσωπήσει το δήμο Αγρινίου σε μια υπόθεση προσφυγής κάποιων δημοτών της πόλης του Αγρινίου, οι οποίοι είχαν τα δικά τους ζητήματα με την εφαρμογή του ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) Αγρινίου (Δείτε ΕΔΩ την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ΕΔΩ την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αμοιβή [3].

«”Εργολαβία” τον έχει πάρει τον Δήμο», μου είπε. «Η συγκεκριμένη συνάδελφος ήταν και στην υπόθεση του Πάρκου δικηγόρος του Δήμου Αγρινίου στο ΣτΕ.

Ότι είναι έγκριτη, έμπειρη κλπ. ούτε λόγος», συνέχισε. «Αλλά το ίδιο έγκριτοι, έμπειροι κλπ. είναι χιλιάδες δικηγόρων, αρχίζοντας από τους δικηγόρους του Δήμου (που πληρώνονται για όλες τις υποθέσεις του) και πρωτίστως το ίδιο έγκριτοι και έμπειροι κλπ. είναι και οι δικηγόροι του Αγρινίου».

Εμμέσως πλην σαφώς, κ. Παπαναστασίου, έβαλε και το ζήτημα της λειτουργίας της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Αγρινίου.

Και πώς να μην το βάλει, άλλωστε;

Και πώς να μην περάσει από το μυαλό του κάθε δημότη, ότι η λειτουργία της εν λόγω υπηρεσίας σήμερα είναι εξόχως ιδιαίτερη (για να μην γράψω «προβληματική» και παράλογη).

Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι ούτε στην εμπειρία των δύο νομικών της πόλης του Αγρινίου που την απαρτίζουν, ούτε στην έγκριτη και υψηλή επιστημονική τους κατάρτιση. Τα έχουμε ξαναγράψει αυτά άλλωστε. Σε λόγους δεοντολογίας αναφέρομαι.

Θεωρώ ότι δεοντολογικά είναι ανεπίτρεπτο και παράλογο η εισαγγελική αρχή της περιοχής να οδηγεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου μια πλειάδα πρώην αιρετών και άλλων πολιτών με την κατηγορία της απάτης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Δήμου Αγρινίου και η νομική υπηρεσία του Δήμου, να μην ασχολείται με την συγκεκριμένη υπόθεση, όπως μετά από τοποθέτησή σας σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς. Πολύ δε περισσότερο ένα μέλος αυτής της υπηρεσίας, αντί να επιλέξει την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου ή το πολύ-πολύ την αποχή, αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός εκ των κατηγορουμένων, διατηρώντας ταυτόχρονα την θέση του στην υπηρεσία. Αν αυτό δεν είναι παράλογο, τότε τι είναι;

Καλές οι συνεργασίες και οι φιέστες, κ. Παπαναστασίου, αλλά και τα δύο αυτά θέματα, είναι ζητήματα, τα οποία απαιτούν μια πιο ορθή, υπεύθυνη και ξεκάθαρη διαχείριση από τη Δημοτική Αρχή. Θα την δούμε ποτέ άραγε αυτή;


1] Φυσικοχημική έλξη ορισμένων χημικών ουσιών προς κάποιο κυτταρικό στοιχείο

[2] Ο «έχων νουν, νοείτω», που λένε κι οι γραφές. Πάρτε τη «βοήθεια του κοινού» και είμαι σίγουρος, ότι θα μπείτε στο νόημα.

[3] Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί  τον χρόνο και την διαλογική συζήτηση (sic) που αναπτύχθηκε για το συγκεκριμένο θέμα στην 5η τακτική συνεδρίαση του οργάνου. Σε μια άδεια σχεδόν αίθουσα με τους μισούς δημοτικούς συμβούλους παρόντες, χρειάστηκαν μόνο 15 δευτερόλεπτα. Αυτό θα πει “ξεπέτα”

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος