Οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας και Πέλλας σε δηλώσεις τους στον ΑγροΤύπο τονίζουν ότι οι συνεχείς βροχοπτώσεις που υπήρξαν στην περιοχή, στα τέλη Ιουνίου, έχουν δημιουργήσει σημαντικές ζημιές (σάπισμα, καρπόπτωση) στα ροδάκινα και νεκταρίνια που συγκομίζονται αυτή την περίοδο. Ζητάνε από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε αναγγελίες ζημιάς για να γίνει η καταγραφή στα χωράφια. Θυμίζουν ακόμη ότι πέρσι, στις αρχές Ιουλίου, υπήρξαν αντίστοιχες συνεχείς βροχοπτώσεις αλλά δεν είχε γίνει αυτή η διαδικασία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει η καταγραφή των ζημιών και ακόμη να μην έχουν πληρωθεί τις αποζημιώσεις της περσινής χρονιάς. «Πέμπτη (28/6) και Παρασκευή (29/6) ήρθε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και είδε την κατάσταση και το μέγεθος της καταστροφής. Αν δεν γίνει αναγγελία ζημιάς σήμερα ή αύριο, εμείς προχωράμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ στη Βέροια», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, Μάκης Αντωνιάδης, μιλώντας εκ μέρους των αγροτών της περιοχής.
«Ο ΕΛΓΑ πληρώνεται από τα χρήματα των ίδιων των παραγωγών. Είναι ανταποδοτικός (μισθοί, ενοίκια, αποζημιώσεις κ.α.) και θα πρέπει να πληρώνει άμεσα τις αποζημιώσεις χωρίς να φέρνει «εμπόδια» στους παραγωγούς», προσθέτει.
Μιλώντας για τις περσινές ζημιές, ο κ. Αντωνιάδης επισήμανε ότι «στο φεστιβάλ ροδάκινου, που έγινε στη Βέροια, ο Γ. Γρ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Αντώνογλου, δεσμεύτηκε ότι οι περσινές αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέχρι τις 20 Ιουλίου. Περιμένουμε αυτό τον μήνα την πληρωμή».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας (περιοχή της Ημαθίας), Τάσος Χαλκίδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει ζημιά στα επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια και κεράσια, που ήταν έτοιμα αυτή την εποχή να συγκομιστούν. Επίσης ζημιές έχει και η πρώιμη ποικιλία συμπύρηνων Κατερίνα που αυτές τις ημέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή της. Έβρεχε σαν σχεδόν μια εβδομάδα συνεχώς και τώρα οι υψηλές θερμοκρασίες σαπίζουν τους καρπούς και τους ρίχνουν στο έδαφος.
Πήγαμε στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια και ζητήσαμε να βγουν οι εκτιμητές του Οργανισμού για να καταγράψουν τις ζημιές. Εμείς βέβαια περιμένουμε ακόμη τις αποζημιώσεις για τις περσινές ζημιές. Δεν θα ανεχτούμε ξανά την ίδια κοροϊδία. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ πέρσι συμφώνησε ότι οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις πρέπει να αποζημιωθούν. Δεν χρειάζεται φέτος νέα απόφαση για το ίδιο αίτιο ζημιάς. Οι παραγωγοί πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν».
Η προϊστάμενη του ΕΛΓΑ στο υποκατάστημα της Βέροιας, μιλώντας με τους παραγωγούς ανέφερε ότι «οι επόπτες πήγαν στα χωράφια να πάρουν μια πρώτη εικόνα για τις ζημιές. Για την αναγγελία της ζημιάς όμως την απόφαση θα πρέπει να την πάρει η κεντρική διοίκηση του Οργανισμού».
Στο μεταξύ ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου «Ενότητας» Πέλλας αναφέρει τα εξής:
«Σε Γενική Συνέλευση των μελών του Αγροτικού Συλλόγου «Ενότητας» – Πέλλας, στο Γυψοχώρι, συζητήθηκε η τραγική κατάσταση και με τη φετινή ροδακινοπαραγωγή μας. Στη συζήτηση αναδείχτηκαν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε και φέτος με τις καλλιέργειές μας και κύρια με την καλλιέργεια ροδάκινων και των άλλων φρούτων (κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα).
Βιώνουμε τα ίδια συναισθήματα αγανάκτησης και απόγνωσης, νοιώθοντας απροστάτευτοι από την Πολιτεία, τόσο για τις ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα από τον ΕΛΓΑ, όσο και από τα εμπορικά αδιέξοδα διάθεσης και τις τιμές της παραγωγής μας με τη συνέχιση του εμπάργκο των εξαγωγών προς τη ρώσικη αγορά.
Είμαστε αντιμέτωποι, ξανά, με τις γνωστές συνέπειες των έντονων βροχοπτώσεων («αποχρωματισμοί», Μονίλιες, σκασίματα ) σε Επιτραπέζια Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Κεράσια, Δαμάσκηνα, χωρίς να υπάρχει κάλυψη από τον ΕΛΓΑ, παρά τα θετικά περσινά πορίσματα της Επιτροπής Επιστημόνων Γεωπόνων του Υπουργείου και του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας.
Παράλληλα βλέπουμε σημαντικό αδιέξοδο στην εμπορία και την εξαγωγική δραστηριότητα και τις τιμές παραγωγού για τα φρούτα μας να κατατρακυλούν, την ίδια στιγμή που η ανεξέλεγκτη από την κυβέρνηση κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων τα δίνει στην κατανάλωση με το άνοιγμα της γνωστής «ψαλίδας» τιμών παραγωγού και εργαζόμενου καταναλωτή με τιμές στο ράφι να είναι μέχρι και 8-9 φορές επάνω.
Συμβάλει σε αυτό το συνεχιζόμενο εμπάργκο με την απώλεια της σημαντικότατης τα τελευταία χρόνια εξαγωγικής δραστηριότητας προς τη Ρωσία, συνέπεια του εμπόλεμου κλίματος στην Ουκρανία, μετά την παρέμβαση ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με την συμβολή και της χώρας μας σ’ αυτή από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη, έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί οι εξαγωγές μας. Και είναι γνωστό ότι η Ρωσία αποτελούσε σημαντικό αποδέκτη της φρουτοπαραγωγής της χώρας μας μετά την απώλεια των αγορών των χωρών της ΕΕ. Από κοντά και οι εμποροβιομήχανοι κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα δίνοντας εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, αφού εκβιάζουν με το εμπάργκο.
Η Πολιτεία οφείλει να υπερασπιστεί την ντόπια παραγωγή και τα συμφέροντα των φρουτοπαραγωγών και συνολικά των μικρομεσαίων αγροτών, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ. Να στηρίξει έμπρακτα το χαμένο εισόδημα μας εισόδημα από το συνεχιζόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές μας.
Εμείς από τη μεριά μας, είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για την επιβίωση των οικογενειών μας και θα το κάνουμε με κάθε πρόσφορο μέσο.
Προχωράμε άμεσα σε κοινή ανοικτή σύσκεψη με τους Αγροτικούς Συλλόγους Βέροιας και Νάουσας, που συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, τη Δευτέρα (2/7) (στο Αναψυκτήριο «ΕΛΙΑ» στη Βέροια στις 6:30 μ.μ.) και καλούμε σε αυτή όλους τους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας».
agrotypos.gr