Πρόστιμα και κομπίνες με τις αγορές μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών από γειτονικές χώρες

Πρόστιμα και κομπίνες με τις αγορές μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών από γειτονικές χώρες

  • |

Άρχισαν να φέρνουν αποτελέσματα οι έλεγχοι που γίνονται στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τις παράνομες εισαγωγές φυτοπροστατευτικών προϊόντων από Βουλγαρία και Τουρκία. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της περιφέρειας, Νίκος Κολάτσος, «καταφέραμε να έχουμε μια συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές της περιοχής. Δημιουργήσαμε μικτά τεχνικά κλιμάκια που κάνουν ελέγχους στους δρόμους μετά τα σύνορα. Στόχος των τελωνειακών αρχών είναι η πάταξη της λαθρεμπορίας και μέσω αυτή της δράσης προσπαθούμε να «χτυπήσουμε» και την παράνομη διακίνηση γεωργικών φαρμάκων. Από την άλλη έχουμε ενημερώσει τους αγρότες ότι απαγορεύεται αυστηρά η εισαγωγή, η διακίνηση, η εμπορία, η μεταφορά, η κατοχή και η χρήση γεωργικών φαρμάκων που δεν έχουν άδεια έγκρισης κυκλοφορίας και διάθεσης στην ελληνική αγορά».

Τα πρόστιμα είναι «τσουχτερά» υποστηρίζει ο κ. Νίκος Κολάτσος. «Όσους πιάνουμε να διακινούν φυτοφάρμακα από την Τουρκία, που δεν είναι χώρα μέλος της ΕΕ, αμέσως τους οδηγούμε στο αυτόφωρο και επιβάλλεται πρόστιμο (πάνω από 1.500 ευρώ). Τα φυτοπροστατευτικά κατάσχονται και καταστρέφονται.

Αν προέρχονται από Βουλγαρία και ο οδηγός είναι Έλληνας τότε τα κατάσχουμε και τα στέλνουμε το ΥπΑΑΤ για έλεγχο και ο παραβάτης καλείται να απολογηθεί στην κατά τόπο ΔΑΟΚ. Επίσης κάνουμε διαπίστωση της παράβασης και στέλνουμε τον φάκελο στον εισαγγελέα για τις περαιτέρω κυρώσεις.

Τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο παραγωγοί να μεταφέρουν σκευάσματα βουλγάρικα με ελληνικές ετικέτες. Πολλοί Βούλγαροι έμποροι τύπωσαν δικές τους ετικέτες με οδηγίες χρήσης στα ελληνικά, με αποτέλεσμα να μας λένε ότι παραπλανόνται οι αγοραστές, θεωρώντας ότι είναι εγκεκριμένα στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι όταν πιάνουμε τον οδηγό και δεν είναι Έλληνας αλλά ξένος (Βούλγαρος, Ρουμάνος κ.α.). Εκεί δεν είναι εύκολο να τον ταυτοποιήσουμε και να δούμε τι θα τα έκανε και στις περισσότερες περιπτώσεις την γλυτώνει». Το παράθυρο αυτό το εκμεταλλεύονται πολλοί αγρότες και βάζουν τους Βούλγαρους εργάτες στα χωράφια τους να τους φέρνουν αυτά τα προϊόντα.

Οι παραγωγοί που προσπαθούν να προμηθευτούν φυτοπροστατευτικά από γειτονικές χώρες αφορούν συγκεκριμένες καλλιέργειες. Σύμφωνα με όσα τονίζει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης της περιφέρειας, αν οι αγρότες πουλάνε τα προϊόντα τους σε μεταποιητές και κόβουν τιμολόγια (π.χ. βαμβακοπαραγωγοί σε εκκοκκιστήρια κ.α.) και δηλώνουν τα έξοδα τότε επειδή θέλουν να δηλώσουν τις δαπάνες αποφεύγουν να προμηθευτούν φυτοπροστατευτικά από το εξωτερικό. Αν όμως πουλάνε τα προϊόντα τους απευθείας στον καταναλωτή προχωρούν σε αυτές τις αγορές (στις οποίες δεν χρησιμοποιούν παραστατικά αφού είναι παράνομες). Είναι θετικό πάντως ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών αναγκάστηκε να τηρεί βιβλία εσόδων – εξόδων.

Πάντως δεν είναι μόνο η τιμή που κάνει τους αγρότες να στρέφονται στην αγορά της Τουρκίας. Εκεί δεν ισχύουν οι περιορισμοί στην αδειοδότηση που έχουν επιβληθεί από την Κομισιόν και ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι αγρότες γνωρίζουν κάποια προϊόντα που είναι αποτελεσματικά για την καλλιέργειά τους και δεν κυκλοφορούν στην χώρα μας και πάνε να τα προμηθευτούν από την γειτονική χώρα».

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος